lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:19/613)

Szarlotka pod chmurką 289

lodówki do czasu, kiedy będziemy wykładać chmurkę na wierzch masy. Przygotowanie ciasta: Dno oraz boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 schłodzonego ciasta użyj do wyłożenia dna swojej formy. Ciasto lekko nakłuj widelcem. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekaj przez 10 minut. Nie martw się, że ciasto wyrośnie zbyt mocno. Obciążone masą jabłkową ładnie się wyrówna (dlatego

Eat Shrimps
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 156

razu,wtedy nie będą chciały nam się dokładnie połączyć! Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy. Do jednej dodajemy olejek cytrynowy (możemy też dodać startą skórkę z 1 cytryny) i krótko mieszamy. Do drugiej części ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Włoskie ciasto drożdżowe Panettone 436

czym rozciągamy je i dodajemy suszone owoce i skórkę z pomarańczy (następnym razem namoczę owoce w rumie:)) i wyrabiamy aż wszystko się połączy. 5. Uformowane w kształt kuli ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski i przykrywamy miskę lekko wilgotną ściereczką a na ściereczkę nakładamy plastikowy worek, żeby się nie wysuszyła. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny(...)powinien być o około 10 centymetrów wyższy niż brzeg formy ponieważ ciasto bardzo urośnie… chyba, że forma będzie miała większą średnicę to ciasto będzie bardziej płaskie. 7. Lekko ugniatamy ciasto, żeby wypuścić z niego powietrze i przekładamy na oprószoną mąką powierzchnię i formujemy kulę na tyle dużą, żeby weszła do formy. Przykrywamy delikatnie ściereczką i znowu odstawiamy na dwie

UgotujmyTo.pl
Ciasto urodzinowe 5968

mieszamy aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie, ale nadal będzie jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy, zdejmujemy papier i przekładamy do czystej blaszki. Krem: Gdy ciasto będzie w piekarniku gotujemy budyń z dwóch opakowań proszku

My simple kitchen
Ciasto na biszkopcie z masą jogurtową i porzeczkami 414

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt przełożony masą na jogurcie greckim z galaretką i czerwoną porzeczką. Ja użyłam mrożonych owoców, które zamroziłam w sezonie. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne. Przygotowałam je na majówkę, wszyscy byli zachwyceni. Gorąco polecam, koniecznie zapiszcie sobie przepis na te ciasto i zróbcie je w sezonie

Marta Gotuje
Tort czekoladowo-wiśniowy 186

formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i piec około 45-50 minut w 180 ºC. Upieczony biszkopt nie wyjmować z piekarnika, jedynie uchylić jego drzwi i poczekać, aż ciasto lekko ostygnie. Jeżeli nie wiecie, czy biszkopt jest upieczony to najlepiej sprawdzić to za pomocą patyczka szaszłykowego. Wbić go w ciasto, jeżeli nic do niego nie przywarło biszkopt jest upieczony

Ugotować
Sernik z musem brzoskwiniowym na spodzie z nutelli i sucharków 349

została zagadnięta czy aby na pewno cukier w tym cieście dobrze się rozpuścił ;) A to wcale nie cukier, to sucharki są wyczuwalne i to one z nutellą nadają temu lekkiemu ciastu zupełnie zaskakującego smaku. Czytaj więcej

bistro mama
Czekoladowo-orzechowa "baba" 163

dodać mannę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Wlać rum i wymieszać. Ułożyć w formie pierwszy płat ciasta, wyłożyć na niego ok. 1/3 jeszcze ciepłej masy, rozsmarować, ułożyć drugi płat ciasta, lekko docisnąć, wyłożyć resztę masy, rozsmarować, przykryć ostatnim płatem, docisnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia na ok. 1 godzinę. Wyjąć ciasto z formy, ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Mix smaku
Ciasteczka miodowe z orzeszkami p. Joanna Łyga – danie konkursowe 171

włożyć margarynę , cukier , cukier waniliowy , miód i jajka wymieszać mikserem . Dodać mąkę , sodę i jeszcze raz wymieszać . Przełożyć na stolnicę , dodać większą połowę paczki orzeszków i zagnieść. Krok 2 Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt. Na każdym ciasteczku ułożyć po 3 orzeszki . Ciasteczka można także zrobić ręką nabierając po kawałeczku ciasta i rozpłaszczyć . Piec w temp. 180 stopni około

CoolinarniePL
Smarties cookies 146

włożyć margarynę , cukier , cukier waniliowy , miód i jajka wymieszać mikserem . Dodać mąkę , sodę i   jeszcze raz wymieszać . Przełożyć na stolnicę , dodać większą połowę  paczki orzeszków i zagnieść. Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt. Na każdym ciasteczku ułożyć po 3 orzeszki . Ciasteczka można także zrobić ręką nabierając po kawałeczku ciasta i rozpłaszczyć . Piec w temp. 180 stopni około

Sama słodycz i szczypta chili
Wytrawne kwiatki 214

robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm.Wycięte płatki ciasta  zawijać do środka.Posmarować białkiem. Piec ok. 17 minut

Moje domowe kucharzenie
Pączki z różą 177

znowu mieszamy. Na koniec dodajemy spirytus oraz rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykrywamy ściereczką. Gotowe ciasto lekko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółeczka i wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy na rumiano z obu stron. Jak pączki lekko ostygną to nadziewamy je konfiturą z róży i posypujemy cukrem

Kuchenne Wariacje
Ciasto Kokosowo – Jabłkowe 177

okrągłej formy o średnicy 26 cm i wygładzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazda i każda połówkę nacinamy na kształt paseczków. Takie połówki jabłek umieszczamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 45 minut. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Cukier puder ucieramy z mlekiem kokosowymi

Made By Mom And Son
Chleb pszenny razowy 282

Dobry, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką - taki chleb na śniadanie to ja lubię. Jak dla mnie najlepszy jeszcze ciepły z masłem - ale co kto lubi. Skład bardzo prosty, wykonanie nieskomplikowane,a efekt zadowalający. Na początek przesiałam do miski 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam szklankę otrąb pszennych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam i odstawiłam(...)czasem zgęstnieje. Po tym czasie dodałam łyżeczkę cukru, 1/2 łyżki drobnej soli i 2 łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam i wyrabiałam w misce przez ok. 2 minuty. Ciasto lekko się klei i jest luźne. Odstawiłam je łącznie na 15 minut - po tym czasie krótko wyrobiłam w misce i ponownie odstawiłam na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu

apetytnapieczenie
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 189

Latem cukiernie kuszą klientów lekkimi ciastami z owocami, domowymi lodami i mrożoną kawą. Wielu z Was - jestem pewna! - dało się skusić więcej niż raz. Wchodzicie do środka zwabieni słodką wystawą, i już od progu otula was delikatny powiew klimatyzacji. Stoicie więc przed ladą podziwiając cukiernicze dzieła i zastanawiacie się długo, które wybrać. W końcu decyzja zapada i wychodzicie ze zgrabnie(...)Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując kant. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.  Lekko przestudzony spód posmarować kremem z ricotty. Na wierzch wyłożyć marchewki, oliwki i kozi twarożek

Pożeraczka, czyli raz adobrze