przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać. Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto. Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując okrągłą kluskę. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane
Kuchnia Danusirazie konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut
Smakołyki Asiresztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować stopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę i włożyć do foremki na mufinki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut
Moje domowe kucharzeniewymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewany na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasto lekko studzimy i gdy jest jeszcze dość ciepłe, ściągamy z niego papier. Warstwa wiśniowa: Wiśnie odsączamy z kompotu. Sok zlewamy do garnka i dolewamy tyle wody, aby całość miała objętość
My simple kitchenkroję na połówki/ ćwiartki. Jeśli dodaję rabarbar, obieram go i kroję na kawałeczki, obtaczam w cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągam wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) . Układam od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym robię
Takie tam pichceniesody, szczypta soli 100 g jagód (użyłam mrożonych), łyżka cukru trzcinowego, łyżeczka soku z cytryny W misce mieszamy wszystkie składniki placuszków. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Nakładałam ciasto łyżeczką lekko rozprowadzając ciasto, aby placuszki miały podobny kształt. W garnuszku podgrzewamy jagody, z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy dosłownie kilka minut. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem z jagodami. Smacznego
Plate of Joydodawać naprzemiennie porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i jogurt. Ciasto wylać na rabarbar . Całość piec ok 40 min w 180'C. (do suchego patyczka ) Po tym czasie ciasto lekko wystudzić (ok 6-8 min) Wyłożyć na talerz "do góry nogami" tak ,żeby rabarbar znalazł się na górze. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkabyło za ciepłe, bo się wszystko rozpuści :) Następna warstwa to biała masa, delikatnie rozprowadzamy na czekoladzie i uważamy aby jej nie poprudzić. Układamy maliny. Przed podaniem możemy ciasto lekko schłodzić. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/trójniaka, 60 g orzechów włoskich, skórka otarta z 1 pomarańczy, Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej
królestwo garówżółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie
królestwo garówoliwek(marynata), mięso kroimy w paski grubości 2-3cm. , rozbijamy nakłuwaczem, wcześniej smarując mięso marynatą, wkładamy do lodówki na 3-4 godz., z jajka, mąki przygotowujemy lekkie ciasto, kotlety maczamy w cieście i smażymy na maśle na delikatnym ogniu z obu stron
Kuchnia Beatyobficie cynamonem, przykryć drugą częścią ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze ok 1 godziny. Ciasto lekko przestudzić i polać lukrem
Delicious Titbitswiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego. Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy. Nasączamy wiśniówką lub wodą z sokiem z cytryny. Tort dekorujemy zastygającą polewą czekoladową. Dowolnie ozdabiamy. Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego! Tutaj torcik z mniejszych proporcji (średnica tortownicy
bistro mamajednolitego ciasta). Masę z wierzchu oprószyć delikatnie mąką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5h, do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220C (z termoobiegiem). Ciasto lekko odgazować i uformować bochenek (na omączonej stolnicy), szwem do dołu. Chleb wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na rozgrzany kamień). Na wierzchu zrobić kilka nacięć ostrym nożem
CookYourselfkońcu wbijamy jajka. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję. Wlewamy je do dwóch silikonowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy ostrożnie z formy. Smacznego
Słodkie okruszkiminut w cieple piekarnik nagrzać do 200 C, pieczenie góra/dół, blachę ustawić na 2 poziom i piec 20 minut na złocisty wypieczony kolor bułki są chrupiące, ciasto lekkie i smakują smacznie, można dodać inne ziarna: jakie mamy i lubimy................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwycinamy z niej gwiazdki, serduszka i inne kształty, w zależności od fantazji :) Ciasto pieczemy 40 minut, w temperaturze 170°C, na środkowym poziomi e piekarnika. Po upieczeniu, wystudzone ciasto lekko posypujemy cukrem pudrem. *Jeśli użyjemy mrożonych malin, najlepiej odłożyć je by rozmarzły, po czym odcisnąć z nich sok. R E K L A M A google_ad_client
Smakowy RajDzisiaj chciałam się podzielić obłędnie pysznym i lekkim ciastem na bazi musu czekoladowego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia a miłośnicy czekolady je pokochają. Składniki na spód ciasta: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 180g ciasteczek maślanych 50g masła o temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże
W kuchennej krainieopakowanie ciasta francuskiego ( 250 g) 100 g salami 100 g pikantnego sera żółtego 1 pomidor kilka listków bazylii i szczypiorku 1 jajko sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto lekko rozwałkować. Obłożyć po środku pokrojonymi w plastry....serem, wędliną i pomidorem. Doprawić, zwinąć i pokroić w grube plastry.Jajko rozbełtać i posmarować zawijasy. Ułożyć w kwiatki na blasze wyłożonej pergaminem. Udekorować
Gosia gotujeorzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 250 g) kilka łyżek masła orzechowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto lekko rozmrozić i pociąć na równe kwadraty. Każdy kwadrat naciąć ukośnie w czterech rogach i zawinać do środka. Orzechy wymieszać z masłem orzechowym i ułozyć po łyżeczce pośrodku każdego
Gosia gotujesmażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem z owocami i zawijamy w rulonik. Podajemy
vegetaniesmażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
vegetaniegotującego się mleka. Intensywnie mieszać, aby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części. Przełożyć masą budyniową. Smacznego
O kuchni z uczuciemłyżki masła klarowanego lub oliwy czosnek, pieprz mąka, vegeta, może kamis- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem?? WYKONANIE: jajka i wszystkie przyprawy wraz z mąką mieszamy, aż do otrzymania lekkiego ciasta parówkę zanużamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce wraz ze zmiażdżonymi płatkami smażymy najlepiej na maśle klarowanym na złoty kolor i gotowe
Kuchnia Beatyziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu 3 łyżki cukru WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki osuszamy papierowym ręcznikiem, jajka, mąkę, przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy (powstaje lekkie ciasto) rybę maczamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle zalewę zagotować, przestudzić, letnią zalać ryby SMACZNEGO
Kuchnia Beatykawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt. Następnie smarujemy sosem, posypujemy parówkami i pieczarkami. Wierzch obsypujemy żółtym serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 220 stopni
Kolizje Smakówmieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości
dom-agi.plstarannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik
dom-agi.plmalaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno
Zdrowie na języku :Pzagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek, a następnie kroić pod skosem podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania należy ciasto lekko podsypać mąką, żeby nie kleiło się do podłoża. Zagotować wodę w garnku i lekko posolić. Wrzucić pierogi na gotującą wodę. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody
Na słodko lub wytrawnierondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje. Na koniec dodać masło i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Piec 15 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto lekko przestygnie wylać krem i ułożyć owoce
Kuchnia w opałachŚmietane ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Przełożyć na blaty kruchego ciasta. Ziarna sezamu zarumienić krótko na suchej patelni cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Posypać nimi ciasto lekko dociskając je. Wstawić do lodówki do stężenia
happycreatiff.blogspot.comświąteczną wstążeczką. NA CIASTECZKA: W misce utrzyj masło z jajkiem i ekstraktem. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj małe kulki z ciasta, lekko je rozgniataj. Piecz ok. 10 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Smacznego! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie
Gotowanie to kochaniewyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypać mixem keksowym, rozdrobnionymi orzechami i pokrojoną suszoną żurawiną.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec około 20 minut w rozgrzanym
Moje domowe kucharzenieelastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (1,5-2 godzin) 3. Na nadzienie: masło rozpuścić a cukier wymieszać z przyprawami. 4. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt 25×30 cm. Posmarować rozpuszczonym, przestudzonym masłem i posypać cukrem z przyprawami. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pokroić na mniej więcej 15 kawałków
UgotujmyTo.plłatwiej było wałkować. Stolnicę posypujemy mąką i każdą z części rozwałkowujemy na cieniutki placek. Placki układamy na ściereczce i pozostawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto lekko podeschło. Placek zwijamy w rulonik i kroimy cienkie makaroniki. Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu
Maminek kulinarnyLekkie ciasto z puszystym kremem. Składniki na ciasto: -szklanka wody -szklanka mąki -1/2 kostki margaryny -5 jajek Składniki na krem: -budyń -kostka margaryny -szklanka cukru pudru -1,5 szklanki mleka Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wodę zagotowujemy z margaryną. Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut. Odstawiamy
Maminek kulinarnytrzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól. Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Ciasto lekko twardnieje. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, dokładnie odsączając. W małym garnku rozpuść 2-3 łyżki masła, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, chwilę podsmaż, aby bułka się zrumieniła . Polej kopytka
Pasje Jolkipaluchów) 50g masła łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli trochę wrzątku Wykonanie : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miękkie masło, sól, odrobinę wody i wyrobić lekkie ciasto. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać paski szer. ok 1cm, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać solą i sezamem (kminkiem, makiem czym lubimy) i piec w temp.170st
Walijskie Pichcenieciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem, układamy kawałki salami i smażymy pod przykryciem około 7 minut, aż ciasto lekko się przypiecze, a ser roztopi. Przekładamy na talerz i podajemy. Smacznego
My Culinary Artciasto powinno podwoić swoją objętość. [ drożdże z miodem, wodą i musztardą wymieszałam w misce, dodałam mąki , sól , zamknęłam miskę, zakręciłam miską i odstawiłam.] Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować ciepłym mlekiem [zapomniałam] i odstawić na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piec przez
Moje domowe kucharzenieudała. Ale ciasto i tak było smaczne :) Gdybym dodała tak jak w przepisie podano 40 dag owoców byłoby pewnie jeszcze smaczniejsze. Najlepsze na drugi dzień (przykryć szczelnie ), bo wtedy ciasto lekko skruszeje. Warto wypróbować z innymi owocami. Przepis stąd tj.caketime.blox.pl
Proste Potrawybochenek. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut, aż się zrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na metalową kratkę, aby ciasto lekko przestygło. Po około 5 minutach, gdy lekko stwardnieje pokroić ukośnie nożem z ząbkami na kromki o grubości 1 cm. Przełożyć je z powrotem na blaszkę i piec kolejne
wyzwania kuchenneOstatnio miałam niezwykłą ochote na jakieś fajne lekkie ciasto. Zainspirowana przepisem z gazety postawnowiłam wykonać śmietanowiec z winogronami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto robi się bardzo szybko i banalnie prosto. Smak jest natomiast wyśmienity. Szczerze polecam wypróbować ten przepis. Składniki: 1l śmietany 12% 4łyżki cukru 4 łyżki żelatyny 200g herbatników 300g winogron 2 opakowania galaretki łyżka masła Jedną z galaretek
Kolizje Smakówużyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta: Ok. 200gram ciemnych herbatników z kremem 50g masła Ciasto: 400g jogurtu naturalnego 330ml śmietany kremówki
Kolizje Smakówwyrośnięcia. Cukier wymieszać z cynamonem, czekoladę pokroić w małą kosteczkę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16-18 części. Na oprószonej mąką stolnicy każdy kawałek ciasta uformować w wałeczek. Wałeczek ciasta lekko spłaszczyć, posypać cukrem z cynamonem i kawałkami czekolady. Zwijać, formując serce lub inny kształt. Gotowe drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić
kolorowotorcikowokawałki. Dodajemy rodzynki, cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Tak powstałe nadzienie nakładamy na kwadratowe kawałki ciasta francuskiego, po czym zlepiamy ze sobą końce ciasta tworząc trójkąty. Wierzch ciasta lekko zwilżamy wodą (można też posmarować rozkłóconym jajkiem) i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się appelflap'y pięknie zrumienią. Podajemy z gałką lodów śmietankowych
W mojej holenderskiej kuchnijeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który szprycą wyciskałam okrągłe ptysie. Odstające końce ciasta lekko spłaszczałam palcem zwilżonym w zimnej wodzie. Ptysie piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia!:) Gdy ptysie się studziły przygotowałam krem
Kulinarny Pamiętnikrobiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy
Moje domowe kucharzeniewaniliowy 1 śmietan -fix Wszystko razem zmiksować. Dodatkowo dżem Na ostudzone ciasto wyłożyć dżem, na to masę z serka i śmietany, dowolnie udekorować.U mnie posypka z okruchów upieczonego ciasta [ lekko odkrojony wierzchu
Moje domowe kucharzenieNajlepiej sprawdzają się ziemniaki stare, sprzed dwóch , trzech dni.Następnie zgniatam je na puree, dodaję jajka i mąkę, cukier puder, nieco cynamonu, sól i zagniatam miękkie, lekkie ciasto. Odrywam po kawałku ciasta, na stolnicy wysypanej mąką formuję wałeczki, które delikatnie rozpłaszczam, po czym kroję z ukosa nożem. W dużym garnku zagotowuję wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucam
W kuchni Karmel-itkiCiasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek. W formie do tarty ułożyć gruszki, zalać powstałym podczas duszenia sosem, nakryć ciastem. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto lekko ostudzić i jeszcze ciepłe przełożyć na talerz. Zimne trudno wyjąć z formy
kolorowotorcikowoprzełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie ok.40 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos pomidorowy . Następnie ciasto lekko zagnieść. Podzielić na dowolną ilość, u mnie 6 porcji po ok.250g każda. Uformować kule i odłożyć w folii spożywczej by nie wysychały. Każdą kulę rozdusić rękoma lub wałkiem
Smaczne Zdrowestolnicę oprószoną mąką. Zagniatać około 10-15 minut, w między czasie podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej oliwą misce, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Następnie ciasto lekko przyklepać, przełożyć na stolnicę. Wyrabiać kilka minut i uformować podłużny, cienki placek. Ułożyć go na natłuszczonej blasze i zrobić palcem dołki co 4 cm. Polać resztą oliwy, posypać solą
Z miłości do słodkościpomarańczy. Na ciasto wymieszać w oddzielnych naczyniach suche i mokre składniki. Połączyć , dodać skórke pomarańczową. Ciasto wylać na pomarańcze . Piec ok 45-50 min w 180'C Po upieczeniu ciasto lekko wystudzić i wyłożyć na talerz odwracając dnem do góry. Podawać z pozostałym sosem karmelowym. Smacznego. Polecam
Malinowa Kawiarenkaciasne, gęste, należy dodać odrobinę ciepłego mleka. Dorzucam także banany, łączę z ciastem. Na głębokiej patelni rozpuszczam olej do głębokiego smażenia. Na rozgrzany tłuszcz rzucam łyżką stołową porcje ciasta, lekko rozpłaszczam, uważając przy tym na pryskający tłuszcz. Smaże na złoto z obu stron, po czym osączam na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podałam z cukrem pudrem. Idealnie pasuje słodka
W kuchni Karmel-itkiczekoladą : czekolada- tabliczka gorzkiej- 10 dag 4 dag masła Przygotowanie : Masło rozpuść w rondelku Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać Odczekać do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć, polać ciasto. Ciasto z dynią polałam polewą z użyciem kakao. Składniki : 4 łyżki kakao 3-4 łyżki gorącej wody 12 dag cukru pudru łyżka masła Przygotowanie : Kakao zmieszałam w małym(...)podgrzewamy ciągle mieszając Masę zagotowujemy, mieszamy, gdy choć trochę zgęstnieje dolewamy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy Zestawiamy z ognia i co jakiś czas sprawdzamy gęstość polewy, lekko przestudzoną polewamy ciasto. Powodzenia w dekorowania świątecznych ciast
Proste Potrawywyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, puree z dyni, sól, mleko. Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to dodajemy więcej mąki a jeżeli jest zbyt sztywne to dolewamy mleka – w moim przypadku nie musiałam dodawać ani mleka(...)stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
Uwaga Babcia Piecze Chlebmasa będzie zwarta i gładka. Jeśli ciasto się kruszy - warto dodać troszkę mleka np. migdałowego. 3/4 Ciasta przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, i rozwałkujemy na ok 0,4 mm. Nie za cienkie, nie za grube. Ciasto jest kruche, wiec ostrożnie nawijamy(...)oliwą, wówczas papier do pieczenia ładnie trzymać się będzie formy. Brzegi wywijamy na boki. Malujemy ciasto powidłami oraz posypujemy reszta ciasta. Posypujemy borówkami Lekko prószymy cukrem brązowym lub waniliowym. Wstawiamy do nagrzanego 180 C piekarnika. Pieczemy 25 min. Gotowe :) Starczyło ciasta jeszcze na dwie
Lajtkraft food intolerance