lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:18/613)

Bułeczki ziołowe 225

godziny do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W mikserze ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy ziołami i solą. Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm. Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 8 w miarę równych części

Czerwona Porzeczka
Tort potrójnie czekoladowy 198

wlać olej i dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka, ok. 30-35 minut w  180°C . Studzić w lekko otwartym piekarniku.  Następnie zabrać się za przygotowanie kremu czekoladowego. Schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na dosyć(...)całość posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 przygotowanego kremu. Położyć drugi blat ciasta. Ponownie nasączyć wodą z cytryną, posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 kremu. Na sam wierzch położyć ostatni kawałek ciasta. Lekko nasączyć. Na  koniec wyłożyć resztę kremu, który należy rozsmarować wierzch jak i boki tortu.  Z masy plastycznej wyciąć dane kształty/litery/liczby. Wierzch tortu polać ostudzonym lukrem czekoladowym

Ugotować
Ciasto Fiona 245

rude włosy zadecydowały o kolorze ciasta.  Tradycyjnie trzymam się nazwy i u mnie dla wszystkich Pań Fiona w kwiatowej oprawie. Panowie również mogą się poczęstować. Ciasto lekkie, bez pieczenia o winnym smaku. Pozdrawiam wszystkich  czytających mojego  bloga i życzę miłej niedzieli. A TUTAJ  przypominam przepis na Shreka. SKŁADNIKI  1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych(...)Dodatkowo:  2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Budyń lekko ostudzamy, ale jeszcze w miarę ciepły  wylewamy na biszkopty i odstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Niskokaloryczny serniczek - ciasto twarogowe z owocami (bez mąki, ok. 116 kcal/100g) 289

Dzisiaj z okazji Dnia Bloga mam dla was przepis na lekkie ciasto z galaretką i owocami :) Składniki: 250 g chudego twarogu 250 g serka homogenizowanego 0% 50 g kaszy manny 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 10 g cukru wanilinowego (2/3 opakowania) 4 łyżeczki cukru dodatkowo, aby było słodsze: 4 miareczki stevii, inny słodzik, cukier lub nic ;) 1 płaska łyżeczka

Malowane smakiem
Rolada malinowa z bananami 205

Kochani, wiosna zbliża się wielkimi krokami, mimo że za oknem szaro, i niezbyt optymistycznie. Wypiek, który dzisiaj prezentuje to połączenie lekkiego ciasta biszkoptowego oraz aromatycznego kremu. Jak powszechnie wiadomo ciasto na biszkopt nie zawiera tłuszczu. Jak zrobić biszkopt idealny??? Oto kilka podstawowych elementów, które przyczyniają się do jakości wypieku. Na samym wstępie należy zaznaczyć fakt, iż wszystkie składniki powinny być(...)tego rodzaju ciasta najlepiej używać cukru drobnego (do wypieków) ewentualnie przesianego cukru pudru, gdyż szybciej rozpuści się podczas ucierania z jajkami,  Jajka- Najważniejsze jest to by nie dodawać jajek prosto z lodówki. Jeśli tak jest należy je wyjąć na co najmniej 2 godziny przed pieczeniem, jeśli zależy nam na czasie dobrym sposobem jest włożenie jajek do lekko ciepłej wody

vaniliowoczekoladowa
Moja slabosc do czekolady 209

Foremke keksowke natluszczamy maslem. Na dno wylewamy troche ciasta czekoladowego, nastepnie jasnego i ponownie czekoladowego. Dla uzyskania ladnego efektu za pomoca noza robimy w ciescie zygzak, w ten sposob ciasto lekko sie przemiesza. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do wystygniecia, a nastepnie dekorujemy. glazura: 100g gorzkiej czekolady 30g masla Czekolade

Przysmaki Karolki
Bułki z Patelni – Proste i Smaczne 203

mlekiem odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach do mleka z drożdżami dodaję pozostałe składniki na ciasto, mieszam je łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko(...)podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut aż stanie się gładkie i lśniące – jeżeli ciasto kleiło by się zbytni do blatu to podsypujemy mąką i nadal wyrabiamy. Wyrobione ciasto wkładam do lekko oprószonej mąką miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia (tak żeby podwoiło swoją objętość). Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Puszysta pizza! 310

można to zrobić z jego pomocą). Formujemy kulę. Miskę lekko natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto, które również lekko smarujemy oliwą. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą, dociskając ją lekko do ciasta. Odstawiamy na 1,5-2 godz. w ciepłe miejsce bez przeciągów. (Ciasto możemy również wstawić do lodówki i upiec następnego dnia.) Sos pomidorowy: Czosnek siekamy bardzo drobno. W rondlu rozgrzewamy(...)odwracam, odklejając ciasto od stolnicy i gotowy placek wraz z papierem układam na blaszce.) Gotowe spody smarujemy hojnie sosem i posypujemy tartą mozarellą. Obkładamy pozostałymi dodatkami. Najlepiej nie dodawać zbyt dużo mokrych składników, bo spód za bardzo nasiąknie i nie wypiecze się ładnie. Np. na pizzę o średnicy 23 cm powinny wystarczyć 2-3 pieczarki. Wierzch posypujemy lekko suszonym oregano

Ratunku obiad
Turecka pizza czyli Lahmacun 237

zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego.  farsz Na suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć,  nasiona kminu i nasiona kolendry   . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce    umieścić    kmin i kolendrę, dodać   mieloną(...)potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek. Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać   tzatziki tzatziki

Stare Gary
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 193

słodycz niezbyt słodka jest idealna. Ja przygotowywałam moje ciasto na blaszce o wym.33x22,5cm. Gdy użyjemy większej blaszki warstwa owocowa będzie troszkę niższa. biszkopt można pozostawić bez zmian lub przygotować go np.z 8 jajek. Przy biszkopcie mam zawsze zasadę, że na każde jajko daję: 1 łyżkę cukru (ksylitolu) i 1 lekko kopiastą łyżkę mąki pszennej, np.tortowej (przy orkiszowej kopiec jest(...)ciasta (najlepiej użyć do tego noża do filetowania). Dolną warstwę z papierem przekładamy z powrotem do blaszki, wylewamy na nią przestudzoną warstwę owocową, równo ją rozprowadzamy, przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko przyduszamy. Wierzch smarujemy polewą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać

Smaczne Zdrowe
Biszkoptowa rolada z jabłkami 150

zetrzeć na tarce. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć starte jabłka a następnie wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie przełożyć go na ścierkę, tak żeby jabłka były na górze a następnie pomagając sobie ścierką zwinąć ciasto w ciasną roladę. Ciasto zostawić do wystudzenia tak żeby zakładka znalazła

Mama Gotuje
Drożdżowa babka z porzeczkami i makiem 217

miękkie ciasto, powinno odstawać od ręki. Na końcu dodajemy mak i porzeczki. Ciasto szczelnie zamykamy w misce i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość ok. 40 minut. 5. Wyrośnięte ciasto lekko przyciskamy, tworzymy dwa bochenki i wkładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wypełniło foremki. Wierzch każdej babki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozmąconym żółtkiem

Apetyczna babeczka
Zawijańce drożdżowe z pesto 171

resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło.  [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić, podzielić na kilka  części i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć pesto i rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni ciasta

Moje domowe kucharzenie
Bułki domowe wielozbożowe 198

natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, wstawiłam do piekarnika nastawionego do 50 stopni, pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 15 minut). Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej części ciasta formujemy wałki, robimy supeł

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piegusek z białek 608

maku, a to wydłuża czas przygotowania takiego ciasta. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z makiem, a że do pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek. Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku makowym ), różnica jest taka, że w składnikach

Smakołyki Bereniki