lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:32/613)

Jesienne ciasto orzechowe 160

Lubię lekkie korzenne ciasta z dodatkiem orzechów. Może dlatego, że tak dobrze mi się kojarzą - z odpoczynkiem, przerwą świąteczną -  nic nie robieniem. I choć do tego okresu jeszcze trochę czasu, zawsze gdy siadam na kanapie z kubkiem gorącej jesiennej herbaty , kocem i orzechowym ciastem czuję się jakoś błogo. Też tak macie? Takie proste, właściwie banalne ciasto, a daje tyle(...)misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajecznej i chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy lekko rozgniatamy i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do średniej formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180`C Studzimy w formie. Ciasto możemy po ostudzeniu

Słodkie Przyjemności
Jabłecznik biszkoptowy z bitą śmietaną i cynamonem 138

pozostawiamy do ostygnięcia. (Ja użyłam jabłek ze słoja). Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem, aż cukier się lekko rozpuści (około 7 – 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy po trochu mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy około 25 minut(...)temperaturze 180 ⁰ C. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygł. Na zimne ciasto wylewamy zimną, lekko tężejącą masę jabłkową i wyrównujemy wierzch i boki ciasta. Śmietanę kremówkę dobrze ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami według przepisu na opakowaniu. Po ubiciu śmietanę równomiernie rozprowadzamy

Smakowy Raj
Miodownik z orzechami 460

przesianej mąki dodać sodę oczyszczoną, ostudzoną masę, jajko oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto - ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną - blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem - piec w 180 stopniach przez 15 minut, po upieczeniu chwilę odczekać, delikatnie wyjąć z blachy - rozwałkowywać i piec(...)podzielić na trzy części i rozsmarować na blatach, po kilkugodzinnym schładzaniu będzie bardzo gęsta - blaty wysmarowane masą układać jeden na drugim, na samej górze ułożyć blat z orzechami, lekko przycisnąć Ciasto najlepiej przechowywać w wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w której piekliśmy spody. Ja swoje ciasto piekłam w formie o wymiarach 24x24cm. Całość zabezpieczoną folią lub papierem przechowywać w lodówce

Smakołyki Bereniki
Napoleonka na kruchym cieście 409

powinny dodać troszkę mniej cukru. Napoleonkę najlepiej jest kroić następnego dnia, gdy lekko zwilgotnieje. Inaczej będzie się przy krojeniu kruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto  300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku(...)ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie, cały czas ucierając, dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Ciasto dostawiamy na noc i kroimy następnego dnia. Posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowe z chili 228

wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta. Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;) Do dekoracji: 1/2 czekolady , 3 łyżki słodkiej śmietanki , skórka pomarańczowa - użyłam kandyzowanej skórki GoldPack . Śmietankę mocno(...)mieszając rozpuścić ją w śmietance. Najbezpieczniej robić to w kąpieli wodnej czyli wstawić garnuszek z polewą do większego garnka z wrzącą wodą. Minimalizujemy wtedy ryzyko przypalenia czekolady ;) Lekko ciepłą czekoladą polewamy ciasto i obsypujemy kandyzowaną skórką. UWAGA! Powyższy przepis można wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta marchewkowego. W takim przypadku wytłoki i śmietanę zamieniamy na startą marchewkę i nie dodajemy ostrej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto francuskie z pasztecikiem sojowym 173

francuskiego 110 g pasztetu sojowego 1 jajko ok. 2 łyżki kminku całego Przepis: Ciasto francuskie rozwijamy. Ok. 1 cm od krótszego brzegu ciasta, nakładamy warstwę pasztetu. Następnie zawijamy ciasto w rulonik lekko go przygniatając i za pomocą noża odcinamy rulonik od reszty ciasta. Czynność powtarzamy aż skończą nam się składniki. Następnie kroimy rulon na mniejsze części (np. kwadraty lub romby(...)Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kilkoma ziarenkami kminku, który później lekko dociskamy do ciasta. Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 13 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Pasztety Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują jako dodatki do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecane są wszystkim smakoszom pasztetów

Emcia Pichci
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 129

składników dodawać stopniowe przygotowane wcześniej sypkie składniki i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli jest koniecznym to można podsypać troszkę mąki). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki. Masa marcepanowa: 320 g pasty(...)dole. Jeżeli to nie będzie zrobione, to podczas pieczenia zarówno masa jak i powidła wypłyną na zewnątrz i bardzo się spieką.  Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe polukrować. Lukier dobrze jest przygotować z cukru pudru utartego z koniakiem lub z sokiem z cytryny. Polukrowane ciasto zostawić odkryte

In my kitchen
Odrywane bułeczki z masą krówkową 182

cukru ,  250 ml mleka ,  100 ml oleju , szczypta soli , 2 jajka . Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej ,  cukier puder do posypania . Przygotować ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto(...)łączeniem do dołu. Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-30 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno lekko złote.  Upieczone i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem i...patrzymy jak szybko znika ;) ...są naprawdę pyszne :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z Nutellą 275

pomysł na paluchy z ciasta francuskiego z Nutellą, których przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne :) Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko Nutella cukier puder do posypania Odpakowujemy ciasto francuskie, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać wszystkie zagniecenia. Do białka dodajemy odrobinę wody i roztrzepujemy w miseczce. Smarujemy połowę płatu ciasta francuskiego Nutellą-brzegi powinny zostać wolne, żeby łatwo dało(...)się je skleić. Składamy ciasto na pół i dociskamy lekko brzegi. Wierzch smarujemy białkiem. Ciasto tniemy na paski o szerokości około 1-1,5 cm, zwijamy kilka razy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180-200 stopni. Gotowe paluchy posypujemy cukrem pudrem, podajemy na ciepło. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb 193

pokroić w cienkie paseczki. Następnie kroimy w kosteczkę Ułożyć ser na jednej połówce ciasta i doprawić papryką (oraz czosnkiem, jeśli mamy ochotę na bardziej ostry smak)  Ser lekko przycisnąć do ciasta i przykryć drugim arkuszem i widelcem skleić dłuższe brzegi Ponownie posmarować jajkiem Na górę zetrzeć drugą połowę sera i również lekko przycisnąć do ciasta (ja już sera

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Biszkopt z kremem cytrynowym w polewie czekoladowej jako słodki akcent świątecznego obżarstwa. 114

produkcji urodzinowego torciku dla Męża upiekłam drugi biszkopt. Doskonale urozmaicił urodzinowe menu słodkościowe. Myślę, że i świąteczny stół może z powodzeniem wzbogacić. Oto pomysł na proste i szybkie ciasto z lekkim kremem. Składniki (na 2 wąskie blaszki):   biszkopt (z 1/2 porcji) pieczony z dodatkiem kakao  200 ml śmietany 30% 100 gram serka mascarpone sok z 1 cytryny(...)gorzkiej czekolady). Kiedy wystygnie i zaczyna gęstnieć polewamy nią ciasto. Na koniec oprószamy skórką cytryny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godzinki. Pyszny deser gotowy. Ciasto wbrew pozorom jest lekkie, a kompozycja smakowa: ciemny biszkopt, śmietana, cytryna i gorzka czekolada - niebo w gębie. Po obfitym, świątecznym śniadaniu wymarzony deser. Polecam

Kuchnia po mojemu
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym 240

zimnych ziemniaków  przecisnąć również twaróg. Dodać mąki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg  dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek wyciągnąć pestki. Odrywać po kawałku ciasta uformować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie klei się

Ala piecze i gotuje
Ciasto czekoladowe z musem kawowym 1178

papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto - piec w 180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, może być lekko popękane z wierzchu - ciasto podczas stygnięcia lub później, pod ciężarem masy kawowej, trochę opadnie MUS KAWOWY - kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić - żelatynę rozpuścić(...)ciasto przełożyć mus kawowy, wyrównać i schłodzić do momentu zastygnięcia masy, najlepiej przez całą noc - gotowe ciasto posypać z wierzchu równą warstwą kakao - podawać schłodzone Ciasto czekoladowe z powyższego przepisu jest lekko wilgotne i mocno sycące, z wyczuwalnym smakiem kawy. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że nie jest zbite jak brownies. Mus kawowy ma delikatną strukturę, a obecność białej czekolady

Smakołyki Bereniki
Pizza z bresaolą, rukolą i parmezanem (parmigiano reggiano) 182

tknąć, więc dla nich zrobiłam drugą, z bardziej znanymi im dodatkami :) Dzięki temu było więcej dla nas :) Już za nią tęsknię. Zapach lekko podgrzanej rukoli jest zniewalający... Spróbujcie zrobić podobną, a nie pożałujecie :) Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej (typ 550) 30 g mąki żytniej razowej 50 g wody (lekko ciepłej) 50 g mleka (lekko ciepłego) 15 g drożdży(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie na blaszce wysmarowanej oliwą lub na papierze do pieczenia rozciągnąć ciasto na rozmiar 21 cm x 36 cm. Boki lekko zawinąć. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wysmarować ciasto sosem pomidorowym, następnie posypać serem i wyłożyć bresaolę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 ° C i piec przez

Delicious Titbits
Świąteczny sernik z karmelową nutą na orzechowym spodzie - bez glutenu 163

czasem w roku. Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik. Uwielbiany przez wszystkich i ...koniecznie bez rodzynek ;) Na Wielkanoc zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza w smaku wersja śmietankowo- karmelowa na ciężkim (kompletnie bezglutenowym) orzechowym spodzie. Przepyszne(...)szklanki oleju 1 opakowanie posypki karmelowej Decorada (Delecta) 120g cukru szczypta miłości Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć dość gładkie ciasto. 2. Gotowym ciastem wylep, lekko natłuszczoną, formę do ciasta i piecz prze 10min w 200*C. Masa serowa: 1. Twaróg podziel na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem bądź umieść w robocie kuchennym i rozdrobnij

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania