pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Krem - masło z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy skórkę, serek i sok z cytryny, na wystudzone ciasto kładziemy krem, smarujemy też kremem lekko boki ciasta, posypujemy cukrowym groszkiem. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby krem stężał. Przechowywałam ciasto ok. 3-ch dni, moim zdaniem najlepsze było pierwszego dnia
Kuchnia PrezydentowejLekki, słodziutki i pyszny deser na bazie dobrze wszystkim znanych pianek :) Przygotowałam go na spodzie z herbatników, z dodatkiem jagód i galaretki o smaku owoców leśnych
My Culinary ArtKlasyczne kruche, lekko cynamonowe ciasto z dużą ilością kwaskowego, rabarbarowego nadzienia. Najpyszniejsze w towarzystwie lodów waniliowych lub truskawkowych. Jedno z moich ulubionych owocowych połączeń smakowych. Polecam! Ciasto: 300 g mąki pszennej zwykłej lub razowej 150 g masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder
maniapieczeniałuskany kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka. Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMigdałek już na blogu…nareszcie doczekał się wpisu. Proste, w miarę szybkie ciasto a jakże efektowne i smaczne. Trzy kruche blaty ciasta, z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone lekkim, nie za słodkim kremem karmelowym. Ciasto jest bardzo smaczne, podzielne, ładnie się kroi w kosteczkę i nie sprawia problemów w przechowywaniu. Nie potrzebuje lodówki, praktycznie
Made By Mom And Sontworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane. Na linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian lekko je zaciskając. Ciasto smarujemy zbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra dół ok 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynekpiernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia. Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować. Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na kilka
Mix smakudodajemy do masy z kaszy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce i delikatnie jeszcze raz mieszamy. CAŁOŚĆ: 1/4 ciasta odkładamy , resztą wylepiamy wyłożoną papierem tortownicę. Boki tortownicy również wylepiamy ciastem. Wylewamy masę ( lekko gładzimy ). Pozostałym ciastem przykrywamy masę ( możemy ciasto pokruszyć albo zetrzeć ). Pieczemy ok. 45-50 minut w temp.175C. Całkowicie studzimy! Posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkoilości wody, dodać do jagód. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto masa serowa masa jagodowa ciasto wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Można też lekko wierzch ciasta posmarować masą jagodową i posypać cukrem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusikroimy w ósemki, natomiast figi w ćwiartki. Formę o wymiarach 32 x 40 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Wylewamy na nią ciasto. Owoce układamy na cieście i lekko je dociskamy do dna formy. Ciasto pieczemy około 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityLekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje
Ala piecze i gotujekremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy Można też przeciąć je na pól i jedną cześć wykorzystać teraz, druga pozostawić na później. Wtedy ciasto będzie cieńsze.. Za pomocą tępej(...)widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. W czasie pieczenia brzegi tarty ładnie urosną. Może się też podnieść środek ciasta, ale po upieczeniu lekko dociskamy go widelcem. Ciasto należy wystudzić. Krem : Budyń rozpuszczamy w 6 łyżkach mleka, dodajemy do niego miód i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy przygotowany budyń i energicznie
Przysmaki Karolkiczasie przygotować krem czekoladowy. Składniki na krem: 150 g serka mascarpone* 100 g białej czekolady* Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z serkiem mascarpane. Ciasto po upieczeniu lekko wystudzić. Odwrócić ciasto"do góry nogami" tak by spód był teraz górą naszego ciasta ( jest idealnie równe). Następnie za pomocą np.metalowej obręczy o średnicy 7cm wycinamy 4 koła (resztki
Zabawa smakiemnich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło/margarynę roztopiamy i lekko chłodzimy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół/stolnicę wysypaną lekko mąką, krótko wyrobiamy i rozwałkowujemy nadając mu ksztalt prostokąta (35 x 60 cm). Ciasto smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy równomiernie łezkami
Mia Cucina SofietaTarta z chorizo, ziemniakami i cebulą... Kruche, złociste ciasto. Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa. Ziemniaki, cebula i mozzarella. Pycha! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 100 g margaryny; 1 żółtko; 50 ml wody. Nadzienie: 250 g kiełbasy chorizo; 2 duże cebule; Duży ząbek czosnku; 100 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 150 g startej mozzarelli(...)pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość podsmażać jeszcze przez około 10 minut. Lekko posolić i popieprzyć. W miseczce wymieszać ze sobą roztrzepana jaja, śmietanę, startą mozzarellę. Posolić i popieprzyć do smaku. Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku
Gospodyni Miejska