galaretki zamiast owoców dodałam kruche ciasteczka, które dobrze tu pasowały. Takie ciasto najlepiej smakuje po trzech dniach od upieczenia, kiedy blaty kruchego ciasta zmiękną. Oczywiście ten sernik przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku, bo łatwo przechodzi zapachami z lodówki. *foremka 24*24 cm Składniki na ciasto: 450 g mąki 300 g masła 150 g cukru pudru 2 żółtka szczypta
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNaleśniki są o tyle wdzięcznym daniem, że można przy nich pokombinować zarówno z ciastem, jak i z nadzieniem. Do tego są proste do przygotowania, łatwe do odgrzania a nawet dobre na zimno. W tym przepisie do ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną, która jest bardzo zdrowa i bezglutenowa. Do jej charakterystycznego smaku z nutą goryczki doskonale pasuje świeży, krótko podsmażony na maśle
Milion Smakówsmażenia cukier puder z cynamonem do posypania Mleko zagotować razem z masłem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Zestawić z palnika, dodać mąkę i dobrze wmieszać. Ciasto będzie bardzo gęste i sprężyste i łatwo będzie odchodziło od garnka. Przełożyć masę do miski i przestudzić. Następnie dodać jajka i zmiksować na gładką masę. W między czasie rozgrzać olej kokosowym w garnku
Smaczne Zdrowepiekarnika i pieczemy, jak poprzednie. Gotowe bułeczki oprószamy cukrem pudrem lub stevią w proszku. Kokosowe bułeczki francuskie z chia to mój kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. „ Nasiona chia są niesamowicie łatwe do włączenia do diety. Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można dodać je prawie do wszystkiego. Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako(...)próchnicy. Indeks glikemiczny [IG=3]. Zawiera także witaminy (kwas foliowy, witamina C), składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo) oraz silne antyoksydanty (związki fenolowe). Stevia może być używana do pieczenia ciast, ale w temperaturze do 200ºC, bo później ulega rozpadowi. * Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny
mojewypiekiinietylkoPomidorowy cykl na blogu zacznę od łatwej i prostej, ale cudownie smacznej, propozycji śniadaniowej. Potrzebne jest ciasto filo, ricotta i najlepiej - kolorowe pomidory o różnych kształtach. :) Sezon pomidorowy w pełni, zatem mam dla Was również kilka informacji na ich temat. :) Główne gatunki pomidorów to: - okrągłe gruntowe – mają dużo soku, są najpopularniejsze i najlepsze na przetwory, - karłowate – sprzedawane w gronach
Garniec MagalieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 40*24 CM. Składniki: Około 400 g delicji pomarańczowych, około 200 g herbatników, 5 bananów, 400 g masła, 3 łyżki cukru pudru, 4 szklanki mleka, 3 budynie waniliowe, 2 galaretki pomarańczowe. Przygotowanie: Blachę wykładam folią spożywczą, układam delicje(...)kroję w niezbyt grube plasterki. Pierwszą część masy wylewam na delicje, układam plasterki banana i warstwę herbatników, powtarzam czynność. Następnie wylewam pozostały krem, układam banany i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto chłodzę około 12 godzin (najlepiej pozostawić w lodówce
JejKuchniakilka, ale w każdym mogłam się do czegoś przyczepić. Wreszcie mam! Przepis, którym mogę się z Wam podzielić ze spokojnym sumieniem, bo jest naprawdę dobry :) Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne, nie klei się i łatwo je rozwałkować. Z podanych proporcji w zależności od wielkości foremki i tego jak cienko rozwałkujemy ciasto wychodzi ok. 30 pierogów. Pierogi z tym ciastem będą
Ciastkozercymocno czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch babeczek, ładnie kontrastując z czekoladowym kolorem ciasta. Jak każde muffiny, babeczki są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia miksera. W zależności od tego, jakich papilotek użyjemy, z przepisu można wykonać 5-6 sztuk. Muffiny czekoladowe-kokosowe Składniki: 50g mąki pszennej(...)przyjęło temperaturę pokojową - do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem - do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta - do ciasta wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Smakołyki Berenikisami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać mąki pszennej , tak więc pokombinowałam i stworzyłam pizzę na mące orkiszowej. Ciasto jest idealne: elastyczne, pulchniutkie i łatwe w wyrabianiu , no i smaczne, bo to też ważne. Polecam ! Zawsze to zdrowsze niż te kupne. :-) Dodatki są oczywiście dowolne. Każdy daje to co lubi. Ja przygotowuję(...)szklance ciepłej wody i odstawić aż się spienią. Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać oliwę , sól, resztę wody i powoli mieszając dodawać mąkę. Mieszamy aż do uzyskania kuli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość. W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy. Wyrośnięte
Smaczne Zdrowepysznym ciastem,myślę, że wielu z Was zna to ciasto. Jego nazwa to shrek, dlaczego? jest zielone jak ogr z bajki :-) Ciasto jest bardzo smaczne,lekkie, puszyste i orzeźwiające. Nie za słodkie, idealne,a co najważniejsze, łatwo się je robi i ładnie wygląda. No to robimy shreka :-) SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę BISZKOPT: -5 jajek -6 łyżek cukru(...)dzieje się to bardzo szybko. Do gorącego budyniu dajemy margarynę miksujemy mikserem do rozpuszczenia margaryny. Budyń wylewamy na biszkopt. Studzimy DODATKI: -1 duże opakowanie delicji morelowych , mogą być ciasta paryskie z Biedronki :-) te 300 Ogólnie potrzeba 20 sztuk ciastek -2 galaretki agrestowe (zielone) -750 ml wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy Na ostudzony budyń wykładamy ciastka, czekoladą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDelikatne i lekki pączki na serku – szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnych pączków przygotowywanych z ciasta drożdżowego. Pączki na serku bardzo łatwo formuje się łyżeczką, a po smażeniu najlepiej po prostu szybko obtoczyć je w drobnym cukrze lub drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem (taką wersję uwielbiamy najbardziej). Delikatne i lekki pączki na serku smakują oczywiście najlepiej na ciepło(...)można użyć widelca. W szerokim garnku lub rondelku rozgrzać olej – powinien mieć temperaturę ok. 175 stopni C. Łyżką lub łyżeczką (Zależy jaką chcecie uzyskać wielkość pączków) nabierać ciasto i na rozgrzany olej. Jeśli ciasto za bardzo klei się Wam do łyżki, możecie ją co jakiś czas moczyć w oleju – ciasto będzie z niej ładniej odchodzić. Pączki smażymy
Pociąg Do Kuchniupiec smaczne ciasto. Dawno nic nie piekłam, ale zbliżający się weekend przypomniał mi, że łasuchy będą burczeć, kiedy ciasta nie będzie na stole. Tak więc upiekłam ciasto zwykłe/niezwykłe. Zwykłe, bo łatwe do zrobienia a niezwykłe, bo ma ciekawy smak. Miało być z intensywną nutą migdałów, a okazało się że najbardziej wyrazista w smaku jest polewa o strukturze masy(...)miksera. Piekarnik ustawiłam na 180 ° C. Spód tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę wylałam do tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Ciasto po upieczeniu (sprawdziłam patyczkiem) odstawiłam do wystudzenia. Potem wyjęłam tortownicy i zostawiłam na kratce. Zrobiłam polewę. W rondelku zagotowałam mleko kokosowe z cukrem. Mąkę kukurydzianą wymieszałam z sokiem z cytryny
Kuchnia u KrysiNietypowy, zielony kolor, dla wielbicieli kulinarnych ciekawostek, to ciasto idealne, zachwyca kolorem, smakiem, jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje, no i posiada walory zdrowotne, ze względu na zdrową bazę jaką stanowi ...szpinak, nie smakuje szpinakiem, za to kolor - niezrównanie piękny, sami się przekonajcie, warto spróbować! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju(...)miksować, dalej dodawać mąkę z proszkiem, na koniec po trochę szpinaku, tak na trzy porcje i rózgą wmieszać dokładnie, ta czynność jest ważna z uwagi na równe wybarwienie koloru ciasta. Ciasto przelać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 180 st. i piec 40-45 min góra/dół ( ja stosuję termoobieg, wówczas krócej piekę , najwyżej
kgwjanczewoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM. Składniki na krem: 3/4 szklanki mleka, opakowanie cukru wanilinowego, około 1/2 szklanki cukru, około 400-420 g mleka w proszku, opakowanie masła (nie margaryny!) - wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało temp. pokojową Składniki na polewę(...)uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki i polewa czekoladowa. Ciasto chłodzę w lodówce około 12 godzin
JejKuchniaSzybkie i bardzo łatwe babeczki w 4 różnych odsłonach. Spokojnie można je robić razem z dziećmi ponieważ robi się je bardzo łatwo i nie wymagają umiejętności kulinarnych. Zawsze wychodzą smaczne i znikają zdecydowanie za szybko. Moje babeczki są czekoladowe, marchewkowe, kokosowe oraz cytrynowe. Z tego przepisu, przygotowywałam również babeczki jabłkowe oraz z truskawkami, i były równie pyszne. To co dodacie(...)mieszamy delikatnie metalową łyżką. Rozlewamy masę na 4 porcje. Dodajemy po kolei nasze dodatki, i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę na babeczki wykładami papierowymi foremkami i nakładamy w nie łyżkę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 28-30 minut, aż przy naciśnięciu ciasto będzie jak gąbka, czyli powróci do pierwotnego kształtu, a odcisk palca się nie wgniecie. Babeczki kokosowe
Klasyka Gotowania