łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:129/593)

Brownies z Kokosem (Ciasto a'la Bounty) 373

piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 17 5 stopni. Pieczemy ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się jeszcze przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Studzimy. Masa kokosowa: Mleko i śmietankę lekko zagotowujemy z cukrami

Słodka Strona
Babka podwójnie pomarańczowa 135

myśli jedzenie). W szczególności napoje i… słodkości. Bardzo się cieszę, że moja rodzina podziela moje zamiłowanie do pomarańczowych smaków. Dziś zapraszam Was na pyszną, łatwą w przygotowaniu podwójnie pomarańczową babkę. Ciasto długo zachowuje świeżość, jest wilgotne… po prostu pyszne. Taka babka idealnie sprawdzi się do kawy lub herbaty. Spróbujcie. Babka podwójnie pomarańczowa Babka podwójnie pomarańczowa

Słodkie okruszki
Prawie brownie ze śliwkami - wspólne pieczenie 149

znajdziecie pełną listę uczestników tego wydarzenia. ;) Co do ciasta... jest przepyszne, rozpływa się w ustach, a zapach podczas pieczenia wypełnia mieszkanie jeszcze przez następny dzień. Właściwie ciasto ma same zalety, począwszy od łatwego przygotowania po długotrwałą świeżość. Ja zmodyfikowałam nieco jedynie wykończenie, które w oryginale powinno być z ciemnej czekolady. Użyłam polewy z białej;  dla kontrastu oraz z czystej

Kuchnia Prezydentowej
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 233

wody (pół na pół) 0,5 łyżeczki soli Do sosu: 100 g koncentratu pomidorowego tyle wody, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji (musi być taki, żeby łatwo dało się go rozsmarować na cieście) suszone lub świeże zioła: bazylia, oregano i tymianek (po ok. 0,5 łyżeczki) 1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli

Ratunku obiad
puszysty, piankowy sernik z wiaderka 2198

bardzo leciutki sernik.  Przepis na tenże sernik widnieje w moim zeszycie z przepisami od wielu lat, jest niezwykle smaczny, bardzo łatwy w przygotowaniu. Sernik jest jak pianka, rozpływa się w ustach, gorąco polecam :-) SKŁADNIKI CIASTO -3/4 kostki margaryny -4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia  -1 szklanka mąki pszennej tortowej -3 łyżki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche ciasto na słono 170

Hmmm trochę nie zrozumiałam pytania, bo nie wierzę, że można nie umieć gotować. Oczywiście nie zastanawiałam się nawet sekundy. Z przyjemnością pokazałam Kasi jak sprawnie i łatwo można przyrządzić proste  i pyszne ciasto na kolację we dwoje :-)Wszystko od samego początku do samego końca Kasia zrobiła sama a podobno jest z tych co przypalają wodę na herbatę :-) Kasiu bardzo

pieprzny smaczek
Brownie potrójnie czekoladowe 195

    Dieta ? Jaka dieta ! Czekolada wszak zdrowa jest !  Kawałek pysznego czekoladowego ciasta to recepta na zły humor, na całe zło, na małe i

kolorowotorcikowo
Najprostszy mazurek kajmakowy 388

Najprostszy mazurek kajmakowy Bardzo łatwy, szybki i przepyszny mazurek z kajmakiem oraz bakaliami. Ciasto robi się ekspresowo, wystarczy tylko zagnieść wszystkie składniki i gotowe. Polecam!     Składniki ciasta: 250g mąki 60g miękkiego masła 60g miękkiej margaryny 125 g cukru pudru 1 jajko   Dodatkowo: 2 łyżki mleka do posmarowania mazurka 1 mała puszka masy kajmakowej bakalie do ozdobienia mazurka

Blog z Apetytem
Szybkie, codzienne ciasto na maślance z malinami 146

malinowym sezonie nie może zabraknąć ciasta z tymi pysznymi owocami. Ciasto, które dziś proponuję, jest bardzo łatwe do wykonania, robi się je szybko, więc świetnie nadaje się na deser w ciągu tygodnia. Po ok. godzinie uzyskuje się niezwykle pachnące, wilgotne w środku i kruche z zewnątrz ciacho. Polecam! 😊 Ważna informacja: jajka, maślanka i olej muszą mieć podobną temperaturę, by się

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto waniliowe z truskawkami 371

truskawki. Może nie tak piękne, błyszczące i dorodne jak te importowane, ale na pewno zdrowsze i mniej sztuczne w smaku. Postanowiłam wykorzystać je w szybkim i łatwym do przygotowania, ale jakże smacznym cieście owocowym. Ciasto to bardzo często gości na moim stole jako deserowy dodatek do kawki czy herbatki. Przepis podstawowy jest banalnie prosty, zmieniam tu jedynie owoce i dodatki

Grunt to przepis!
ORZECHOWIEC 118

częścią ciasta. Piekarnik nagrzać do 180'C i piec placek ciasta około 12 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Należy ostrożnie wyciągać upieczone placki ciasta, ponieważ póki są gorące bardzo łatwo je połamać. 2,5 szklanki mleka wlać do garnka, wsypać cukier, zagotować. W pół szklanki mleka wymieszać proszki budyniu. Do gotującego się mleka wlać masę ze szklanki

Zrób to smacznie
Kruche ciasto z gruszkami i budyniem 148

niebiańskimi gruszkami w połączeniu z budyniem waniliowym... filiżanka kawy i duży kawa ł  takiego ciacha to jest mój czas na chwile zapomnienia...😍 😍 Ciasto szybko się przygotowuje i jest bardzo łatwe do zrobienia, wi ę c każdy sobie poradzi z wypiekiem takiego ciacha. Zapraszam do wypróbowania przepisu, jeśli na ten weekend już macie gotowe ciasto to może

kulinarne odsłony pati
Waniliowa tarta z truskawkami i budyniem 150

siekamy nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone nie będzie się lepiło i łatwo rozprowadzimy je na blaszce. Przygotowujemy formę do ciasta. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, formę do tarty smarujemy masłem, foremek od PapilArt nie trzeba przygotowywać (ciasto się do nich nie przykleja).   Przygotowaną

Smak mojego domu
Eklerki 147

dobrze jest użyć tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki. Potrzebny będzie także porządny worek cukierniczy z grubego materiału. Do wyciskania tego ciasta nie nadają się woreczki strunowe, są zbyt cienkie i łatwo pękają. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, można przykleić go używając odrobiny ciasta. Wyciskamy eklerki o szerokości ok. 2 i długości ok 12 cm. Zostawiamy odstępy

Ciastkozercy
Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym 229

Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym jest bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotowywać spód ze świeżego szpinaku, dzięki czemu nasze ciasto będzie dobrze wyrośnięte. Kilkukrotnie używałam mrożonego i niestety nie wyrasta tak ładnie ze względu na dużo większą zawartość wody. Do przygotowania swojego spodu użyłam formy do tarty z podwyższonym dnem (28cm) , aby po odwróceniu ciasta było

Kuchnia Bazylii
Eklerki 1307

dobrze jest użyć tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki. Potrzebny będzie także porządny worek cukierniczy z grubego materiału. Do wyciskania tego ciasta nie nadają się woreczki strunowe, są zbyt cienkie i łatwo pękają. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, można przykleić go używając odrobiny ciasta. Wyciskamy eklerki o szerokości ok. 2 i długości ok 12 cm. Zostawiamy odstępy

Ciastkozercy
Świąteczny makowiec 128

Upiec naprawdę dobry makowiec wcale nie jest łatwo. Jakże wiele razy zdarzyło mi się, że popękał, albo ciasto odeszło od masy i makowiec rozpadał się przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami piasku

Wiem co jem
Bajecznie proste ciasto z figami 178

moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie. Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej ilości maślanki. Idealne na podwieczorek. Słodkie figi pasują tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne(...)było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny. Migdałowe ciasto z figami na maślance Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 ml maślanki 3 jajka 125 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 425 g mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze