Uwielbiam domową pizzę. Dziś zapraszam Was na przepis na pizzę z kurczakiem a la gyros. Samo ciasto na pizzę robi się naprawdę łatwo i szybko. Na wierzch możecie oczywiście położyć ulubione dodatki według własnego uznania. Ja ostatnio postawiłam na domowy gyros. Pizza wyszła pyszna. Do tego pieczarki, papryka (u nas nigdy nie może jej braknąć, bo mój mąż ją bardzo(...)gyros Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy opakowanie drożdży instant. Następnie wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą!), dodajemy łyżeczkę cukru, oliwę z oliwek i sól. Całość zagniatamy ręką, aż z ciasta będzie można uformować coś na kształt kuli. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto przykrywamy (ja zakrywam pokrywką, ponieważ wyrabiam
Słodkie okruszkiosób, które uwielbiają orzechy - np dla mnie:-) Przepis na masę podpatrzyłam u Ewy Wachowicz ale wykorzystałam ją w trochę innym połączeniu niż było w oryginalnym przepisie. Ciasto wyszło grzechu warte i stosunkowo łatwe do wykonania. Sama masa orzechowa właściwie nie może się nie udać, zważyć, itp. Słodki i mocno orzechowy smak w połączeniu z kakaowym biszkoptem i polewą orzechową daje(...)Dodać olej i jeszcze trochę ubić do momentu, aż masa jajeczna lekko zgęstnieje. Następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dalej miksować na minimalnych obrotach. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 35-40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić. Przekroić na pół. Zrobić
Ze smakiem bez glutenuPiątek, więc jest i propozycja ciasta na weekend :-) Tym razem pyszne ciasto Banoffe na biszkopcie. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu, na pewno posmakuje wszystkim. Gwarantuję to :-) Przepis znalazłam na blogu gotuję bo lubię . Zmodyfikowałam tylko ilość kajmaku, nie dałam całego opakowania, bo dla mnie byłoby za słodko, a i tak było :-) Życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka 24x34 cm Składniki biszkopt(...)będą ubite dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy delikatnie do jajek. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę. Przygotowujemy poncz do nasączenia. 3. Do kubka
kruche babeczkiSernik królewski to tradycyjny polski sernik na kakaowym spodzie, pokryty kruszonką z tego samego ciasta. Należy do serników ciężkich, wilgotnych i łatwych w przygotowaniu. Ja tym razem skorzystałam z przepisu, który znalazłam na blogu sio-smiutki , ponieważ zaciekawił mnie troszkę inną recepturą. Sernik wyszedł bardzo fajny i polecam na wszelkie okazje. Składniki: (blacha 20x30) Ciasto: 400 g mąki
talerz przyjemnoścismakowitych chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy. Czas: 2,5 godz. (w tym 2 godziny pasywnego kucharzenia – na wyrastanie ciasta i macerowanie mięsa) Poziom trudności: łatwe Doner kebab to jedna z najbardziej znanych szybkich przekąsek streetfoodowych na świecie. W Polsce przede wszystkim obowiązkowy punkt na trasie każdego imprezowicza, jako szybki podkład jeszcze przed imprezą(...)Prosty i całkiem szybki w przygotowaniu. Kebaby wychodzą genialnie. Mięso możecie włożyć do kupionych w sklepie pitt, ale gorąco zachęcamy Was do upieczenia własnych chlebków – przepis jest mega łatwy, podobnie jak wykonanie. To naprawdę dużą frajda zjeść kebaba w całości zrobionego własnoręcznie. Chlebków można zrobić więcej i je zamrozić. Danie idealne do mrożenia To danie bez problemu możecie zamrozić
Niedzielny kucharzprzepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi się łatwo, jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie(...)cebulę na oliwie i dodajemy do niej posiekaną kapustę i grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Smażymy kilka minut. 4. Wszystkie składniki na pierogi zagniatamy na elastyczne ciasto. Można dodać 2-3 łyżki ciepłej wody ale u mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na kilka części i każdą cienko wałkujemy a następnie wykrawamy szklanką, maszynką do pierogów
UgotujmyTo.pljakoś nie miałam okazji, by je upiec. Przyznaję, nieco odstraszała mnie masa słonecznikowa, bo wydawała mi się pracochłonna i trudna do wykonania. Nic bardziej mylnego. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, a efekt przechodzi wcześniejsze wyobrażenia. Jest bardzo słodkie, dlatego w swojej wersji zmniejszyłam ilość masy krówkowej. Gorąco polecam, spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka. Składniki: Biszkopt(...)żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut do suchego patyczka. 7. Po wyjęciu z piekarnika
W mojej kuchniwyznaczonego czasu ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. 5. Teraz ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Ważne aby posmarować masłem*, wtedy chleb będzie można łatwo wydobyć z formy. Posmarowanie oliwą lub olejem powoduje, że ciasto przywiera. Smarowanie margaryną niweczy plan zdrowego żywienia, margaryna nie nadaje się do jedzenia dla ludzi. Ciasto w foremce przykrywamy na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik
Kawa z mlekiemPrzepyszne, proste i szybkie Ciasto z rabarbarem i kruszonką , które zrobicie bez użycia miksera to moja kolejna, własna receptura z jakiej jestem mega dumna :) Nie trzeba
Moja Delicjakrótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami . Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: około 0,5 kg wydrylowanych
UgotowaćSzybka przystawka z kabanosem w cieście francuskim, która zaostrzy apetyt niejednego smakosza, na pochłonięcie większej ilości smakołyków. Danie bardzo łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. składniki na 4 porcje opakowanie ciasta francuskiego 4 kabanosy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 biało bazylia oregano przepis Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy w prostokąty. Zioła mieszamy z koncentratem pomidorowym, a następnie smarujemy prostokąty z ciasta francuskiego
Smakowite Daniazanim zrobię kawę to i ciasto się upiecze :) Z jednego ciasta zrobiłam dwa cienkie placki z brzoskwiniami i to był strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie. składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku puszka brzoskwiń 0,5 soku z limonki 4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinam wzdłuż na dwa oddzielne placki - końcówki
Niezły MłynekDawno na moim blogu nie było przepisu na ciasto, więc szybko nadrabiam tę zaległość i pędzę z przepisem To ciasto ma ciekawą 1 zaletę: jest łatwe, więc jest w stanie zrobić go każdy : ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy jogurt, cukier waniliowy, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem, wlewamy ciasto i na cieście układamy porzeczki oraz pokrojone brzoskwinie. Pieczemy w temperaturze ok.180 ⁰ C około 45 minut
ZofianaZiemniaki? Do chleba...? Hmpf ... Jako, że żyłka ryzykanta jest na swoim miejscu, zabrałam się za pieczenie chleba zaraz po tym, jak poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne(...)przesiać do miski, zrobić wgłębienie na środku, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę wody, sól, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, dodać umyte listki bazylii i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Uformować kulę, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche ciasteczka cytrynowe Pyszne, niebiańsko kruche i aromatyczne ciasteczka świąteczne z dżemem malinowym i cytrynową nutką. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 30dkg masła (lub margaryny) 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder dżem malinowy (lub inny, najlepiej kwaskowy
Blog z Apetytem