porcji: 2 duże Z podanych składników w tym przepisie wyjdzie Wam spora porcja pieczonej shawarmy, czyli kebaba. Część możecie zjeść z bułką, a resztę np. z kaszą bulgur lub kuskus. Tutaj możecie przeczytać co my zrobiliśmy ze shawarmy. Potrawa jest tyleż prosta co niezwykle smaczna i aromatyczna. Shawarma to świetny wstęp do zrobienia kebaba w domu. Tu znajdziecie przepis
Niedzielny kucharzcały, bo roztarty w moździerzu ma wyjątkowo przyjemny i świeży aromat. Jako dodatek do shawarmy polecamy Wam bulgur – kaszę, którą można ugotować w 12 minut. Dobrym dodatkiem będzie też kuskus, ryż, lub kasza. Shawarmę można też zapakować do bułki i zjeść jak klasyczny kebab. Tu znajdziecie przepis jak to zrobić . Przepis na shawarmę pochodzi z zestawu lanczy na cały tydzień
Niedzielny kucharzfarsz mógłby być za suchy. Jeśli natomiast interesuje nas wersja bezmięsna do faszerowania możemy użyć różnego rodzaju kasz (rewelacyjny w tym wypadku jest na przykład kuskus lub bulgur) i serów (wspaniała jest feta, mozzarella lub zwykły żółty ser), a także innych warzyw. Farsz można też urozmaicić przecierem pomidorowym i różnymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Od jakiegoś czasu dużą
Kulinarne przygody Gatitysię i zachowała jędrność. Łosoś w warzywach świetnie smakuje zjedzony z pieczywem ale równie dobrze z ziemniakami z wody lub puree albo z ryżem czy kaszą ( komponuje się z kuskusem, bulgurem, jaglaną). Danie na piątek, ale też obiad na niedzielę czy na każdy inny dzień. Warzywa możemy przygotować sobie już dzień wcześniej a łososia dorzucić przed podaniem dania ( chociaż łosoś
Dorota Smakujeimbirem, steki z karkówki w marynacie z gorczycy oraz kiełbaski od lokalnego rzeźnika. Jako dodatek przygotowaliśmy sałatkę z grillowanych warzyw z batatem i pomidory z dużą ilością ziół i kuskusem (zioła pochodziły z naszego tarasu). Nie obyło się bez tortu, w zasadzie 2 tortów. Jeden naleśnikowy, trochę w tajemnicy przygotowała Bogusia z jej mamą. Drugi zaś przynieśli mieszkańcy Zatoki
kuron.com.plfety spaghetti peperonata pide z cukinią i fetą tarta z cukinią, pomidorami i fetą penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią placki z cukinią i fetą bakłażany faszerowane kuskusem pizza z bakłażana z mozzarellą i pomidorami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami bakłażan w sosie pomidorowym Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany ➤czas przygotowania: 1 godzina
Chilli Czosnek i Oliwasosie pomidorowym 4 porcje: 100 g drobnego kuskusu 500 g mielonego mięsa z piersi indyka 1/2 żółtej cukinii (lub 1 mała) 1/4 zielonej cukinii (lub 2 mini) 50 g parmezanu 40 g passaty lub 200 g passaty i 200 g ajvaru ser mozzarella do posypania Cukinię żółtą, jeśli ma grubą skórę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce
Kucharzycałyżeczki w zimnej wodzie, wtedy ciasto będzie łatwo odchodzić. Kluseczki są bardzo delikatne i puszyste. U nas sprawdziły się na 6 z plusem Wypróbujcie także innych przepisów dla maluchów: kuskus z cynamonem , placuszki twarogowe, placuszki jogurtowe . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie . Tam częściej pojawiają się zdrowe
Natka Pietruszkichłodne miejsce, aby smaki się połączyły. Ta arabska sałatka w wersji z pęczakiem jest naprawdę pyszna. W oryginale jak kaszę dodaje się oczywiście kuskus
Gotujemy i jemylekko zbrązowieje. Wlej rosołek i koncentrat. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj przez 15-20 minut, dodając śliwki 5 minut przed końcem. Najlepiej podawaj z kaszą kuskus albo ryżem
Lejdi of the housejest WŁAŚNIE PRAWDZIWY KEBAB, zrobiony w domu, ze sprawdzonych przepisów. W Niedzielnym Kucharzu robiliśmy już kebaby w kilku wersjach. Spróbuj libańskiego kebaba z mielonego mięsa z magiczną sałatką z kuskusu, zrobionego z… pieczonego kalafiora. Danie zdrowe i ładnie się prezentujące. To będzie dobra wprawka do doner kebaba , zrobionego z pieczonego mięsa, nadzianego na specjalnie przygotowany stelaż z patyczków do szaszłyków
Niedzielny kucharzDanie obiadowe szybkie i zdrowe, ale mi do rymu wyszło. Klopsy są aromatyczne a kuskus pyszny i kremowy, polecam do wypróbowania. Lubicie takie dania? jadacie? gotujecie? my często. Warzywa z klopsami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieżaroodpornego. Na wierzchu gorącego sosu układamy rybę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 12-13 minut. Po upieczeniu można przybrać np. koperkiem. Podajemy np. z ryżem, pęczakiem czy kuskusem. U mnie do ryby podałam surówkę z kapusty i koperku. Surówka koperkowa z białej kapusty: Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, wycinamy głąb i kroimy na ćwiartki (będziemy potrzebować dwóch ćwiartek
Poezja smakuzdjęciu: fasolka gotowana na parze, kasza jaglana na sypko + kuskus + cebulka podsmażona na oleju, sałatka z bobu + pomidora + cebuli z olejem lnianym, kotlety z cukinii i mozzarelli w pieprzu ziołowym i mące pszennej, sałatka z pieczonego buraka i rukoli. Po pierwszą część obiadów z Żabki zerknijcie na fanpage FB. Dziś druga: całkiem dobra margherita i naleśniki z serem, ok skład
Qlinarnie i Qlinarniepapryka będzie miękka. Papryki nieźle nadziane Tak przygotowana papryka faszerowana mięsem mielonym to prawdziwa rewelacja. Do jej przygotowania można wykorzystać ryż, kaszę lub kuskus który pozostał z poprzedniego dnia. Wierzch można posypać serem feta, ale doskonale sprawdzi się również inny ser typu: mozzarella, cheddar lub mimolette. Na talerz
kuron.com.pl