nich Sałatka z pieczonym kurczakiem i grzankami Hummus , makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i nachos Bento #52 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli shawarma z kurczaka, kuskus z ciecierzycą i zieleniną oraz dip z harissą Bento #31 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ NOWE PRZEPISY" czyli Omlet z jabłkiem i sos chałwowy Ryż i warzywa Bento
Mama Gotujepierwszej kolejności powinniśmy się skoncentrować na rozmaitości i zbilansowanym składzie. Miska rozmaitości powinna zawierać: pełnowartościowe ziarna zbóż: dziki ryż, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna lub kuskus warzywa strączkowe: soczewica, ciecierzyca, bób lub fasola zdrowy tłuszcz i kwasy OMEGA: oliwa z oliwek, olej awokado, olej sezamowy, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, nerkowce, nasiona sezamu świeże warzywa: ogórek, seler naciowy
ProstePesto.plrzymska 2 awokado Rzodkiewki 2 papryki żółte 2 papryki czerwone Cebula szalotka Sery/nabiał/jajka Kozi ser Parmezan 1 jogurt grecki 250 ml 2 jajka Zioła Kolendra Pietruszka Makarony/kasze Kuskus Makaron ryżowy Ryż Mięso/owoce morza Krewetki Udka z kurczaka Polędwiczki Mielony indyk 400 g Boczek wędzony Konserwowe 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy Dodatki Garść orzechów pistacjowych Przecier pomidorowy
Niedzielny kucharzjeśli chcecie coś na większy głód, to śmiało dodajcie do potrawy rybę, ser czy mięso. Będzie pasować wszystko co lubicie. 160 g Sonko Fit Lunch z kaszą gryczaną, orkiszową, kuskus, czerwoną soczewicą, marchewką i cuknią pęczek młodych marchewek 2 łyżki masła klarowanego pęczek ziół (użyłam natki pietruszki, bazylii i szczypiorku) sól i pieprz do smaku Mieszankę kasz gotujemy zgodnie
Mienta blogszparagami szparagowa misa rozmaitości sałatka z bobem i zielonymi szparagami prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka ze szparagami i burratą sałatka z kaszką kuskus i szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą wiosenna sałatka ze szparagami i ziemniakami wiosenna sałatka z zielonymi szparagami Sałatka z truskawkami i szparagami Sałatka z truskawkami
Kulinarne przygody Gatityuwolnić swój pełny smak. Dobrze łączy się z rozmarynem, pietruszką, szałwią, cząbrem, oregano, cynamonem i ostrą papryką. Mięta - jest świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów lub kaszy bulgur i kuskusu. Rozmaryn - doskonale komponuje się z pieczonym i grillowanym mięsem i warzywami. Niewielkie ilości możesz też dodawać do domowego pieczywa, pizzy, sosu pomidorowego, fasoli, ziemniaków lub potraw z jajek. Rozmaryn
Cztery Fajeryjajkiem Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem Sałatka ze szparagami i burratą Pizza ze szparagami i jajkiem Focaccia ze szparagami Pieczone szparagi z cytryna i parmezanem Sałatka z kaszką kuskus i szparagami Zielone spaghetti ze szparagami Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Sałatka z bobem i szparagami Ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z mozzarellą Wiosenna sałatka ze szparagami Risotto
Kulinarne przygody Gatitynowy produkt (w tym przypadku spirulina) lub chcę zrobić coś z niczego (diety eliminacyjne). Większość dań okazuje się sukcesem jednak niekiedy kończą się klęską. W tym wypadku faszerowana kuskusem cukinia. Dodatek spiruliny dodał jej rybiego posmaku a podprażone ziarna słonecznika chrupiącą konsystencję przez którą miało się wrażenie, że gryziesz ości... Porażka? Tak, jednak przełknęliśmy ja wspólnie. Chociaż nawet z ketchupem
wysmienitycieciorką. Razem z nią upiekliśmy pozostałe warzywa. Dodatkiem do dania jest gotowane na twardo jajko – które zawiera wszystkie niezbędne składniki do życia! Bazę dania może stanowić ryż, komosa, kuskus, bulgur, albo inna kasza – tu użyliśmy jaglanej. Nie jest przyprawiona w żaden specjalny sposób. Wystarczą sól i natka pietruszki. Cała misa polana jest lekkim sosem jogurtowym, który dobrze pasuje
Niedzielny kucharzJeśli lubicie potrawy z wołowiny w stylu orientalnym, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Mięso wychodzi bardzo smaczne i dość delikatne. Taka wołowina najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą kuskus. Polecam Składniki: – 500g wołowiny dobrej jakości – 1 cebula – 1 papryka czerwona – 2 pomarańcze – skórka otarta z 1 pomarańczy – 1 pęczek szczypiorku – 1 łyżeczka
Smaki Arminemięsa (oprócz wieprzowiny) i ulubione jarzyny. Ja tym razem postawiłam na kurczaka, oliwki i słodkie ziemniaki, które dobrze komponują się z mieszanką wspaniałych arabskich przypraw. Danie dobrze smakuje z kuskusem, ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:) 500 g piersi kurczaka, garść oliwek, duży słodki ziemniak, 2 cebule, 2 duże ząbki czosnku, gałązka selera naciowego (opcjonalnie), 2 łyżeczki miodu (lub do smaku
Lekcje w kuchnizielone warzywo i nadający potrawie charakteru sos chrzanowy. Do tego chrupiący sezam i mamy gotową pyszną, pełnowartościową i pożywną kolację :) 160 g mieszanki kasz S onko Fit Lunch z kuskusem, kaszą orkiszową, jęczmienną oraz fasolą borlotti 250 g brokuła łyżka sezamu 140 g jogurtu naturalnego łyżka chrzanu łyżka soku z cytryny sól, pieprz Brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy
Mienta blogzamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Najszybszy chińczyk pod słońcem Najprostszy “chińczyk” pod słońcem. Błyskawiczny kurczak po chińsku to napawdę ekspresowe
Niedzielny kucharzgorącego sosu, chwilkę pogotować, aby sos nieco zgęstniał i ponownie włożyć kawałki mięsa. Potrawkę z królika podawać z ugotowanym na sypko ryżem, ziemniakami z wody lub kaszą (jaglaną, bulgur, kuskus). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Potrawka z królika pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparykiedy nie mamy czasu ani możliwości gotować – wybierajmy je jednak mądrze – niech będą to takie rzeczy, które się łatwo nie psują i nie niszczą nam zdrowia np kuskus. Niezwykle ważne jest przechowywanie zapasów w odpowiedni sposób – z dala od światła, wilgoci, w odpowiedniej temperaturze i odpowiednich pojemnikach: nie chcemy by produkty nam spleśniały czy pożarły je mole
Dorota Smakuje