syropie. Sporo też zamroziłam, aby móc z nich korzystać również zimą. Smak i zapach takich świeżych owoców i grzybów- bezcenny. To naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Były smakowite kolacje z kurkami w roli głównej i butelką dobrego wina. Były jagodzianki, desery i lody. Ale wszystko co dobre szybko się kończy. Trzeba było wracać do domu. Za chwilę przyjadą chłopcy, mocno(...)zapachem drożdżowego ciasta i czosnku. Bo oprócz uwielbianych przez chłopców jagodzianek przygotowałam też krem z kurek z pikantnymi grzankami. Dla mnie wyszedł przepyszny. Delikatny z dobrze wyczuwalnym smakiem kurek i czosnkową nutą. Pomyślałam, że dobrym dodatkiem do niego będą czosnkowe grzanki, ale szybko zrezygnowałam z tego pomysłu i owszem zrobiłam grzanki ale z dodatkiem chili. Połączenie okazało się
Wiem co jemKurki, kureczki...przyszedł wasz czas :) Uwielbiam te porę roku, uwielbiam kurki i uwielbiam Ciocię Halinę za ich dostarczenie :) Zapraszam Was na wersję kurkowo- obiadową. Składniki: 40dag kurek 2 duże piersi z kurczaka 5 ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 400ml śmietany 18% łyżka cytryny duża cebula makaron spaghetii natka pietruszki sól, pieprz oliwa bazylia, zioła prowansalskie, papryka(...)delikatnie i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę razem z 3 ząbkami czosnku. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek z cebulką. Delikatnie podsmażyć i dodać kurki (poddusić 5 minut). Dodać śmietanę, sól oraz pieprz i mieszając gotować, aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec dodać cytrynę, aby sos nie był zbyt mdły w smaku. Dosypać łyżkę natki
ChilliJemyhoryzoncie pojawiają się aromatyczne kurki to żal nie wyczarować z nich czegoś dla odmiany :) Sos z kurek robiłam po raz pierwszy i mimo obaw wyszło smakowicie! - 400g kurek - jedna podwójna pierś z kurczaka - makaron z pełnego ziarna - koperek - jogurt 0% - szczypta mąki - 1 cebula - bulion drobiowy - 2 ząbki czosnku Podsmażamy cebulkę wraz z kurkami
upichconadrodze do domu z cudownego Gdańska zakupiliśmy kurki:) W Łodzi zatrzymaliśmy się na godzinkę i przyrządziliśmy Tagliatelle z kurkami, a ja z reszty zrobię dziś: Leśną pizze z kurkami, boczkiem i gorgonzolą SKŁADNIKI: ciasto na pizzę wg PIZZA HUT 30 g drożdży 400 g mąki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 1/3 szklanka mleka 1/3 szklanka(...)gorącej wody szczypta pieprzu łyżeczka cukru 250- 500 g kurek cebula ser gorgonzola boczek śmietana ser mozzarella, rozmaryn, czosnek, świeża pietruszka do posypania Połączyć 1/3 szklanki mleka z 1/3 szklanki gorącej wody. Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozkruszone drożdże, oliwę z oliwek i cukier. Wyrabiamy ciasto dodając etapowo zaczyn mleczno-wodny. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione
MarciochaKucharzywszystkich możliwych blogach kulinarnych pojawiło się już tysiąc przepisów z użyciem kurek. A w Warszawie i okolicach - sucho, brak szansy na kupno chociaż pół kurki! Tym bardziej było to irytujące, że wszyscy pisali jak wiele kurek nazbierali, musieliśmy jeść je na śniadanie(...)zupy, na obiad, na kolację, na deser, do ciasta i wszędzie gdzie się tylko da. A tutaj... nic! W końcu udało mi się w Lidlu upolować niewielkie pudełeczko kurek, które dało lekki upust mojej frustracji. Mając takie złoto w kuchni, trzeba było je dobrze spożytkować. Stanęło na najprostszej wersji. Kurki w śmietance. Składniki: 200g kurek 1/2 cebuli
Brzuszki Łakomczuszkiidzie - nasz zdrowie. Dla porównania kura hodowana na wolnym wybiegu znosi 130-200 jajek/rocznie, a nasza bidula kurka klatkowa nawet 350. 2 - chów ściółkowy, nasza kurka wprawdzie zamknięta jest e jedynm pomieszczeniu z kurkami koleżankami, ale może się swobodnie poruszać. Brzmi już lepie! 1 - chów wolnowybiegowy, kurka żyje sobie na wolnym powietrzu, żywi się trawką, robaczkiem(...)zapędza się ją do kurnika. Dzięki temu jajka są dużo bardziej zdrowe. 0 - master of kurak, czyli chów ekologiczny. Kurka biega sowie wolno co więcej dostaje specjalną, certyfikowaną paszę. Gdy myślę o tym, że wcześniej wcinałam jaja od zestresowany i przygniecionych kur włos na głowie się jeży. Dla mnie wybór jest prosty! Ostatnio miałam okazję jeść jajka, które dostarczyła
Brzuszki ŁakomczuszkiZachwalać nie trzeba. Każdy kocha kurki, dodatkowo jeśli zrobimy z nich gorącą, sycącą zupę będzie idealna w chłodniejsze dni. Składniki: kurki (ok. 2-3 kubków) cebula 2 ząbki czosnku szklanka białego wina masło serek topiony (tutaj w zależności od upodobań może być serek topiony z szynką, może być tłusta słodka śmietanka albo w wersji light gęsty jogurt, niestety(...)pełnoziarniste natka pietruszki Gotujemy wywar warzywny. Na zimną wodę wrzucamy obraną i umytą włoszczyznę, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy ok. 30 min. W tym czasie oczyszczamy kurki. Obieramy i siekamy czosnek oraz cebulę. Na maśle podsmażamy czosnek i cebulę gdy się zeszkli dodajemy kurki (te większe kroimy na części). Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przez
Brzuszki Łakomczuszkiśmietanki 30 lub 36 %( tzw. kremówki); Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kurki umyć, oczyścić, dokładnie osuszyć(...)pokroić. Cebulki szalotki obrać, drobno posiekać. Gorgonzolę pokruszyć do miseczki. Wlać śmietankę i wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone szalotki i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać pokrojone kurki i razem podsmażyć. Posolić do smaku i dobrze przyprawić pieprzem. Na patelnię z szalotkami i kurkami wrzucić pokrojony boczek i podsmażać, aż stanie się złocisty. Na koniec na patelnię
Gospodyni Miejskaroku w lasach jest mnóstwo kurek więc można je wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w sosie. ok 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej sól pieprz czarny świeżo mielony 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 300 g kurek(...)Patelnię nakryć pokrywką i dusić chwilę by wytworzył się lekki sosik. Na osobnej patelni roztopić masło,dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i chwilę podsmażyć. Do cebuli dodać oczyszczone kurki,smażyć do lekkiego przyrumienienia. Podsmażone grzyby i cebulę połączyć z mięsem,dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby gdyby
Kolorowa kuchnia Elkikurkami – idealne jako przekąska na imprezę lub do pracy :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę oraz tutaj: Przekąski na Sylwestra. Francuskie paszteciki z kurkami – Składniki: 200g kurek 1 średnia cebula 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% pieprz, sól do smaku 100g sera Grana Padano lub parmezanu 1 […] The post(...)Francuskie paszteciki z kurkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKurki nadają niesamowitego aromatu daniom. Aby zachowały cały swój aromat, należy umyć je przed samym użyciem i poddać krótkiej obróbce termicznej. Schab w sosie kurkowym to danie proste, ale wykwintne. Nadaje się na obiad niedzielny. Tak przygotowany sos kurkowy jest bardzo aromatyczny, delikatny, wręcz aksamitny. Pyszny, to mało powiedziane :) Składniki: 4 kotlety schabowe sól pieprz kilka łyżek oleju(...)szklanką gorącej wody i dusimy pod przykryciem 25 minut. Kurki myjemy. Małe zostawiamy w całości, duże kroimy na 2 - 4 części. Gdy minie 25 minut, na patelnię dodajemy kurki. Mieszamy je z cebulą i całość dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut. W międzyczasie sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, sos mieszamy i dusimy
Smak mojego domuGrzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)miseczki, przydadzą się do dekoracji gotowej tarty. Jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto na tartę posypujemy połową sera, następnie rozkładamy kurki z boczkiem i cebulą, posypujemy pozostałym serem, równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną i jajkami. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut. Grzyby, które odłożyliśmy
Smakowity Blog Kulinarnywrzuć kalafior i pokrojone listki kalafiora, dopraw do smaku solą i pieprzem, podsmaż. Niech pozostaną chrupiące! Przełóż do miseczki, do czasu podania. Następnie podsmaż na maśle umyte wcześniej kurki, je również dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posiekaj bazylię. Sposób podania: Chleb pokrój w równą kostkę, dodaj na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek(...)podsmaż aż grzanki będą rumiane i chrupiące. Podgrzej krem (cały czas mieszając), następnie wyłóż na talerze. Dodaj kurki i podsmażonego wcześniej kalafiora. Posyp całość posiekaną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodaj grzanki. Smacznego
Garniec Magalieroku z kurkami, które bardzo lubię, ale nareszcie udało mi się je kupić i przyrządziłam je w mojej ulubionej formie czyli wytrawnej tary lub quiche jak kto woli. Kurki można zastąpić dowolnymi grzybami, naprawdę każde sprawdzą się w tym przepisie. Dodatkowo jestem dumna z tego dania, bo po raz pierwszy Miśka dała się namówić na spróbowanie grzybów(...)mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty, po czym dodaj pory i przyprawy. Smaż wszystko razem kolejne 3 minuty i przełóż całość do dużej miski. Do tego samego garnka
greenscarf