kurkami – idealne jako przekąska na imprezę lub do pracy :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę oraz tutaj: Przekąski na Sylwestra. Francuskie paszteciki z kurkami – Składniki: 200g kurek 1 średnia cebula 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% pieprz, sól do smaku 100g sera Grana Padano lub parmezanu 1 […] The post(...)Francuskie paszteciki z kurkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKurki nadają niesamowitego aromatu daniom. Aby zachowały cały swój aromat, należy umyć je przed samym użyciem i poddać krótkiej obróbce termicznej. Schab w sosie kurkowym to danie proste, ale wykwintne. Nadaje się na obiad niedzielny. Tak przygotowany sos kurkowy jest bardzo aromatyczny, delikatny, wręcz aksamitny. Pyszny, to mało powiedziane :) Składniki: 4 kotlety schabowe sól pieprz kilka łyżek oleju(...)szklanką gorącej wody i dusimy pod przykryciem 25 minut. Kurki myjemy. Małe zostawiamy w całości, duże kroimy na 2 - 4 części. Gdy minie 25 minut, na patelnię dodajemy kurki. Mieszamy je z cebulą i całość dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut. W międzyczasie sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, sos mieszamy i dusimy
Smak mojego domuGrzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)miseczki, przydadzą się do dekoracji gotowej tarty. Jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto na tartę posypujemy połową sera, następnie rozkładamy kurki z boczkiem i cebulą, posypujemy pozostałym serem, równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną i jajkami. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut. Grzyby, które odłożyliśmy
Smakowity Blog Kulinarnywrzuć kalafior i pokrojone listki kalafiora, dopraw do smaku solą i pieprzem, podsmaż. Niech pozostaną chrupiące! Przełóż do miseczki, do czasu podania. Następnie podsmaż na maśle umyte wcześniej kurki, je również dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posiekaj bazylię. Sposób podania: Chleb pokrój w równą kostkę, dodaj na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek(...)podsmaż aż grzanki będą rumiane i chrupiące. Podgrzej krem (cały czas mieszając), następnie wyłóż na talerze. Dodaj kurki i podsmażonego wcześniej kalafiora. Posyp całość posiekaną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodaj grzanki. Smacznego
Garniec Magalieroku z kurkami, które bardzo lubię, ale nareszcie udało mi się je kupić i przyrządziłam je w mojej ulubionej formie czyli wytrawnej tary lub quiche jak kto woli. Kurki można zastąpić dowolnymi grzybami, naprawdę każde sprawdzą się w tym przepisie. Dodatkowo jestem dumna z tego dania, bo po raz pierwszy Miśka dała się namówić na spróbowanie grzybów(...)mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty, po czym dodaj pory i przyprawy. Smaż wszystko razem kolejne 3 minuty i przełóż całość do dużej miski. Do tego samego garnka
greenscarfmnie) :) Nawet krótkie przejażdżki do lasu skutkują przywiezieniem takiej ilości grzybów, że wystarcza na kilka porcji jakiegoś grzybowego dania. Mnie dziś sytuacja przymusiła do przygotowania szybkiego dania z kurkami przed wyjściem z mieszkania. Składniki : 100 g makaronu (u mnie rurki) garść małych i średnich kurek pół cebuli ok. 5 dag sera pleśniowego dwie(...)gałązki" natki pietruszki łyżeczka pieprzu ziołowego ze sporą ilością kminku łyżka oleju do smażenia Kurki dobrze oczyścić (żeby potem piach nie chrzęścił nam między zębami) i ewentualnie wypłukać. Kurki wrzucić na suchą patelnię i trzymać na włączonym palniku pod przykryciem aż do wyparowania z nich wody. Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić wodę i wrzucić makaron
Weekendy w domu i ogrodzierozpoczął się wyjątkowo wcześnie. Niezwykle nas to cieszy bo jesteśmy fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. Składniki: 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze) 250g kurek 500ml rosołu (lub bulionu) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)Mięso kroimy w kostkę. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu albo używamy już zmielonego. Obsypujemy mięso i oprószamy solą. Cebule odsuwamy na boki i wrzucamy mięso. Smażymy, aż się zarumieni. Kurki umieszczamy w misce z wodą i dosypujemy nieco sody oczyszczonej (to ułatwi ich mycie). Kiedy będą oczyszczone kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do usmażonego kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty
Kolizje Smakówgrzanek z chleba żytniego. Świeżości sałatce nadają rzodkiewki, ogórek oraz lekki cytrynowy dressing. Składniki (na 1 porcję): 3-4 liście sałaty rzymskiej 1/2 ogórka 4-5 rzodkiewek 4-5 kurek 1 kromka chleba żytniego szczypta soli i pieprzu 1 łyżka masła dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu Kurki kroję(...)smażę na maśle 2-3 minuty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu i ściągam z patelni. Chleb kroję w kostkę i podpiekam na tej samej patelni, na której smażyłam kurki, na chrupko. Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroję na ćwiartki. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn w plastry. Wszystkie składniki umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę
Mango Papajarozgrzać olej (tak, aby przykryć dno). Z obu stron przesmażyć kawałki polędwicy. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodać kurki (większe grzybki można pokroić na 2-3 części). Całość smażyć kilka minut. Podsmażone grzyby wraz z cebulką przesypać na talerz. Do garnka z powrotem przełożyć mięso. Zalać 2 szklankami(...)wody. Całość dusić na średnim ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie to dodać kurki wraz z cebulką. Gotować bez przykrycia, do lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec dodać po łyżce śmietany kremówki. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Gotowe danie posypać zieloną pietruszką
Ugotowaćkrem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Warzywa obieramy i kroimy(...)kostkę, pora kroimy w pół plastry, cebulę kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy
Bajeczna KuchniaTeraz jest taki czas, kiedy faszerujemy różne warzywa. Paprykę, cukinię, patisony. Tym razem wybrałam bakłażany. Jedliście? Lubicie? A z jakim farszem? Ja zrobiłam z kurkami. Wyszły bardzo smaczne. Przekonajcie się... Składniki: 2 bakłażany 250 g świeżych kurek 1 średnia cebula pół pęczka natki pietruszki ½ szklanki ugotowanego ryżu oliwa z oliwek 1,5 łyżki bułki(...)odsączeniu z wody pokroiłam w paseczki, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam pokrojone kurki. Podsmażyłam do odparowania płynu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam natkę pietruszki, bułkę tartą a następnie ryż. Wymieszałam. Bakłażany wydrążyłam z miąższu zostawiając brzegi. Miąższ pokroiłam
Kuchnia u KrysiKochani, ponieważ najlepsze domowe obiadki serwuje ostatnimi czasy Agnieszka, podrzucam Wam jeden z jej przepisów. Wiedzieliście, że powszechnie nam znane żółte, małe grzybki, czyli kurki, noszą nazwę pieprznika jadalnego. Ciekawa jestem, jakie miny mieliby Wasi znajomi, gdbyście w odpowiedzi na pytanie "A co masz dziś na obiad?", rzucili lekkim tonem: "Grzyby z rodzaju pieprznikowatych". Podobnie zadziałała moja przyjaciółka, oznajmiając(...)swoim gościom, iż "w tej sałatce jest pokrzywa". Miny: bezcenne ;) www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: ok. 2-3 szklanek kurek/ pieprzników jadalnych podwójna pierś z kurczaka przyprawia do drobiu 1 cebula sól, pieprz sok z cytryny 200 ml śmietany 12% natka pietruszki Działamy: 1. Pierś kroimy w kawałki. 2. Podsmażamy na oleju. Posypujemy przyprawą do drobiu. 3. Cebulę kroimy
Kuchnia smakówoptymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta – podkręcić je odrobiną podstawowych przypraw i dobrego twardego sera, wydobyć smak dodatkiem tłustej śmietanki i odrobiną aromatycznej wędzonki. Kurki oczyszczamy z piasku na sitku, pod strumieniem bieżącej wody — grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie się myć je sprawnie i szybko. Dajemy im odciec z wody na papierowym ręczniku(...)rumiano. Po wysmażeniu rumianych kawałków ściągamy je z tłuszczu do miseczki. Do rondla wkładamy resztę masła, szklimy cebulkę, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu. Do zeszklonej dodajemy posiekane kurki i czosnek. Smażymy grzyby z cebulą, mieszając, około 6 minut. Puszczą trochę wody która zaraz odparuje. Wrzucamy do rondla suchy ryż, dodajemy wysmażony boczek i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy
Karo in the KitchenTofucznica to moje ulubione śniadanie, które robiłam już na różne sposoby z rozmaitymi dodatkami. Przyrządzałam ją z samą cebulą, z dodatkiem pieczarek lub suszonych pomidorów, ale jeszcze nigdy z kurkami. Kiedyś bardzo lubiłam jajecznice z ich dodatkiem, a że udało mi się kupić je w promocyjnej cenie, to one tym razem znalazły się(...)mojej tofucznicy. Podstawą mojej tofucznicy zawsze jest duża ilość cebuli (min. dwie duże), do tego odpowiednia kombinacja przypraw, trochę mleka roślinnego i mamy idealne śniadanie. Tofucznica z kurkami Składniki (na dwie porcje): 250 g tofu 100 g kurek 2 duże czerwone cebule 1/2 szkl. mleka roślinnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka płatków drożdżowych
wegujemyczęsto. Są smaczne, zdrowe i nie wymagają ode mnie poświęcenia zbyt dużej ilości czasu ;) Dziś mam dla Was wersję pulpetów z kaszy gryczanej, cieciorki i pomidorów. Podałam je z kurkami duszonymi z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Niebo w gębie :) pulpety: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 6-7 plasterków suszonych pomidorów z oleju łyżka(...)kurki, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz ser. Jeszcze chwilę dusimy i doprawiamy. Podajemy z upieczonymi pulpetami. Smacznego :) Artykuł Pulpety gryczane z kurkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog