kurkami - 1040 przepisów (strona:20/70)

Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 396

Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i posiekany koperek. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem(...)smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą

OstryKęs
Roladki z kurkami, serem i pietruszką 231

wszystkich tych, którzy uwielbiają kurki tak jak ja! Takie roladki z podpieczoną cebulką, czosnkiem, aromatem pietruszki i ciągnącym serem są rewelacyjne! 300 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 100 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 szklanka żółtego sera Sól Pieprz 1 jajko Bułka tarta do panierowania Oliwa z oliwek Dodatkowo(...)schabowe). Każdy płat rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Kurki oczyszczamy i myjemy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurki, dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, pietruszkę siekamy. Na każdym płacie mięsa rozkładamy cebulę z kurkami, natkę pietruszki i ser. Wszystko zwijamy w ciasną

VioletoweKucharzenie
Sos Ze Świeżych Kurek 174

Prosty sosik z jakże uroczych i aromatycznych kurek :) Składniki na 2 osoby: 200 gr świeżych kurek 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku bulion warzywny domowy lub z kostki 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1/2 szkl śmietany 30 % 1 czubata łyżka mąki pszennej 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze(...)kawałki. 2. Na patelni szklimy cebulę pod koniec dodając ząbek czosnku. Następnie dodajemy nasze kurki. 3. Podczas smażenia kurki wypuszcza wodę, ale nie należy się tym przejmować gdyż większa jej cześć w trakcie smażenia wyparuje. 4. W garnku zagotowujemy wodę wraz z bulionem/kostką i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą

Gotowanie...to proste !
Cannelloni Carbonara z kurkami w boczku 146

zupie ,pierogach śmietanie czy w occie. Dzięki konkursowi przełamałam swój stereotyp,i dziś wiem że cały czas trzeba łamać swoje przepisy po to by je ulepszać. Składniki: 350 g kurek 1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę 2 ząbki czosnku przekrojony na pół 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szczypiorku drobno pokrojonego 6 Cannelloni makaronu Plasterki boczku w zależności jakiej(...)podsmażyć na oliwie dodać boczek przesmażamy  dodajemy cebulę i szklimy. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy śmietanę i parmezan ,wszystko razem łączymy uważajmy by nie zrobić jajecznicy.Dodając do gotowych kurek,gotujemy wszystko razem 2 minuty. Sposób: Smażymy cebulę i czosnek na oliwie z oliwek dodajemy kurki i dusimy około 15 minut dodając sól i pieprz do smaku. Dodajemy

Viola cooks with passion
Piersi perliczki / kurczaka z kurkami 135

kurek, 1/2 cebuli, 2 łyżki masła, 50 ml brandy, cukier(...)sól, jajko, mąka do oprószenia, bułka tarta, masło do smażenia, Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle. Dodać kurki, zagotować, wlać brandy i gotować, aż płyn odparuje. Doprawić

królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 251

Ostatnio na straganie zobaczyłam kurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i po prostu prze-pysz-ne!  :) Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną(...)drobną kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu. Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać kurkumę. Odstawić z ognia. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić

Świat Domowej Kuchni
Bitki ze schabu – schab z dzika 225

dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem oraz zmielonym jałowcem. Odłożyć. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Większe kurki pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Cebule pokroić w półplasterki. Kotlety oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym(...)tłuszczu (4-6 łyżek), z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę (w razie potrzeby dodać trochę tłuszczu), następnie dodać kurki. Smażyć aż odparuje płyn. Przełożyć do mięsa. Na rozgrzaną patelnię wlać wino i zagotować – zbierzemy w ten sposób cały smak ze smażenia. Wino wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem

królestwo garów
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym 202

Kurki - jedne z grzybów, do których mam ogromną słabość, więc gdy tylko zobaczyłam je w rozsądnej cenie, musiałam kupić. Wybór padł na klasykę, której dawno nie jadłam.  Składniki na 2 porcje: 160g makaronu pełnoziarnistego gniazda lub tagliatelle (może być biały) 200g kurek 200g śmietany 18% lub jogurt grecki wraz z 1 łyżką serka śmietankowego np. Twój smak(...)doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć na 1 łyżce oleju na złoty kolor. Kurki dokładnie umyć i oczyścić. Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać do niej kurki, które smażyć przez kilka minut do miękkości. Posolić i popieprzyć. Przełożyć kurczaka do kurek. Dodać śmietanę lub jogurt wraz z serkiem śmietankowym. Doprawić rozmarynem i chwilę dusić

Fabryka pomysłów
Tarta z kurkami i bryndzą 139

250 g bryndzy pół szkl mleka 2 białka sól pieprz odrobina żółtego sera masło do smażenia pół cebuli Kurki myjemy, na patelni rozgrzewamy masło i  wkładamy kurki i drobno posiekaną cebulkę, Smażymy do odparowania całego płynu, aż kurki zaczną się lekko rumienić, zdejmujemy z ognia. Z mąki żółtek i masła zagniatamy ciasto, z odrobiną soli(...)przez 15 min. Bryndzę miksujemy przy pomocy blendera razem z mlekiem i białkami, z dodatkiem soli i pieprzu , można dodać odrobinę chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wykładamy kurki i zmiksowaną bryndzę. Posypujemy lekko serem żółtym i pieczemy 20 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Makaron z sosem kurkowym, ze szpinakiem i orzechami włoskimi 184

danie zaskakuje chrupkością orzechów i aromatem kurek. Makaron przygotowuje się bardzo szybko, zatem jeśli po pracy jesteście głodni - zachęcam do wypróbowania. Smacznego! Składniki: 100 g makaronu 200 g kurek 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30% garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy natka pietruszki sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie(...)kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy na drobniutko, orzechy kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i orzechy i krótko podsmażamy. Po chwili dodajemy przygotowane wcześniej kurki i smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy umyty szpinak oraz makaron. Posypać posiekaną natką pietruszki i zagotować ponownie

psgotujemy
Farinata z czarną quinoą, kurkami i młodym porem 209

pożywna, a w zależności od tego, co do niej dodamy może zupełnie zmienić charakter ;) Dziś z okazji 3 urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool stworzyłam to włoskie danie z polskimi kurkami, młodym porem i peruwiańską czarną quinoą. Chciałabym w ten sposób życzyć gospodarzom Akademii Marco Ghia oraz Emiliano Castagna, aby zawsze czuli się jak w domu, bez względu(...)oliwek i trochę soli, jeszcze raz mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wkładamy do piekarnika, po kilku minutach, gdy ciasto zacznie się ścinać posypujemy je quinoą, kurkami i porem. Pieczemy około 25 minut, aż ciasto się zrumieni. Kurki i por powinny być przypieczone, a quinoa chrupiąca. Polecam na urodzinową (i nie tylko) kolację

Quinoa Raz!
KURKI W ŚMIETANIE 224

mnie zawsze zwiastunem,  że : jest lato! Ten delikatny grzybek nie potrzebuje jakiejś wyjątkowej oprawy.  W śmietanowym sosie,  w towarzystwie delikatnie ściętych jajek w  jajecznicy z kurkami  czy w lekkiej  zupie kurkow ej sprawdzają się idealnie!  Składniki: ok 400 g kurek 2 cebule 1 ząbek czosnku śmietana 18% olej + masło - do smażenia(...)szczypty cukru i blanszować ok. 3 minut. Odcedzić.  Większe pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę 18%, solimy i pieprzymy (delikatnie, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania

Walijskie Pichcenie
Kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem 169

ślinotok. Do tego młode pieczone ziemniaki z tymiankiem i jestem w niebie. Kocham takie obiady a Wy ?! Składniki: Około 300 g bobu ugotowanego al dente 180 – 200 g kurek 100 g boczku w plasterkach 300 g młodych ziemniaków 1 łyżka masła 1 pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek, czosnek granulowany (z powodu(...)niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż kurki do momentu, aż zmiękną. Dodaj 1 czubatą łyżkę masła. Następnie do kurek dodaj – bób, boczek i natkę pietruszki. Całość dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyłóż na talerze

Moja pasja smaku
Risotto z kurkami 141

Cześć ! Sezon na kurki wreszcie się rozpoczął więc staram się go wykorzystać w pełni, przygotowując minimum raz w tygodniu danie z ich udziałem. Dziś klasyk – risotto z kurkami. Danie z serii „w prostocie siła”. Niby nic a jednak foodgasm jednym słowem. Musicie spróbować ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje(...)pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj kurki i smaż kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie

Moja pasja smaku
Tarta kurkowa 153

śmietany 18% - ½ pęczka szczypiorku - masło - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy do ostudzenia. Formę na tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej(...)kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy. Życzę smacznego

Kulinarne życie