Jerk, to słowo pochodzące z Jamajki, oznacza sposób przyprawiania mięsa (kurczaka lub wieprzowiny). Jest to specyficzny sposób marnowania mięsa, poprzez nacieranie suchą marynatą lub marynatą w formie pasty. Dodam, że nie jest to zwykła marynata ale niezmiernie aromatyczna mieszanka przypraw. Dlatego niech Cię nie zdziwi długa lista składników marynaty. Dla osób lubiących wyraziste, egzotyczne smaki, jamajski kurczak jerk będzie(...)lada gratką. Składniki : 600 g podudzi z kurczaka, ze skórą Marynata: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych 2 łyżki listków świeżego tymianku 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej 5 goździków - zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Codziennik KuchennySałatka borówkowa to świetna propozycja na szybką i smaczną przekąskę na imprezę lub na kolację. Sałatka borówkowa jest słodko-słona. Słony smak pochodzi od kurczaka i sera sałatkowego, a słodki od borówek. Jest to świetne połączenie, które powinno posmakować każdemu. Dodatkowo sałatka ładnie prezentuje się na stole i zachęca do spróbowania. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą i łatwą w przygotowaniu(...)sałatkę, która zaskoczy gości i rodzinę, ta sałatka borówkowa będzie idealnym wyborem. SAŁATKA BORÓWKOWA PRZEPIS Składniki 1 filet z kurczaka (ok. 250 g) 1/2 opak. mixu sałat 50 g orzechów włoskich 100 g sera sałatkowego 100 g borówek 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie 1. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę
Alle Dobre!Niedawno było u nas na obiad risotto z kurczakiem i warzywami. Miały do niego być jeszcze pomidory z puszki, ale najmłodszy członek rodziny prosił by było bez nich, tak więc, życzenie spełnione. Danie jest smaczne, dosyć delikatne w smaku. Jednogarnkowe. 1 szkl. ryżu arborio 2 małe pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 czerwona papryka(...)szkl. bulionu 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju szczypta szafranu lub 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz opcjonalnie – 1 puszka krojonych pomidorów dodana pod koniec duszenia Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Pora kroimy na półplasterki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką
Smaki Na TalerzuShare Pinterest Print Dzisiaj tradycyjna polska zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, pietruszką, ogórkami kiszonymi, kurczakiem i oczywiście zabielona śmietanką. Kwaskowa i przepyszna! Przygotowałam ją na wywarze drobiowym z udek, ale mogą być też np. żeberka wieprzowe. Bardzo polecam! Składniki: 2 i 1/2 litra wody 2 udka z kurczaka 4 średnie ziemniaki 1 malutka pietruszka 1 duża marchewka 1/2 małego selera(...)laurowe 3 kulki ziela angielskiego 100 g śmietany kremówki 30 % 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Do garnka włożyć udka z kurczaka, obrany kawałek selera, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wlać wodę i posolić. Gotować na malutkim ogniu (pod lekko uchyloną pokrywką) około 1 godziny, w międzyczasie zebrać szumowiny. Wyjąć seler
Oryginalny smakmoim blogu już pojawiło się wiele wiosennych sałatek, które warto zrobić. Może wśród nich znajdziesz coś dla siebie, a jeśli nie, sięgnij po nowe inspiracje! Sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem Sałatka z kurczakiem i granatem Sałatka z kurczakiem i fetą Sałatka z papryką konserwową i ostrym sosem Domowa sałatka z szynką, sałatą i jogurtem Prosta sałatka z kurczakiem, warzywami
RozdomowionaSkładniki na 6-8 porcji: ? 2 piersi kurczaka ? 250 g makaronu łazanki ? 1 czerwona papryka ? przyprawa staropolska do kurczaka ? 1 szklanka śmietany ? 2 jajka ? 4 łyżki zielonego pesto ? sól, olej, masło do tortownicy ? pomidory suszone w płatkach Wykonanie: ? Łazanki ugotować al dente w osolonej wodzie. ? Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do drobiu, usmażyć na oleju. ? Paprykę pokroić(...)kostkę, obsmażyć na oleju. ? Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć łazanki przyklejając je do boków i dna tortownicy. ? Włożyć do środka kurczaka i paprykę. ? Jajko roztrzepać z jogurtem i pesto, posolić i zalać potrawę. Posypać wierzch płatkami pomidorów. ? Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Inspiracja przepisem, który znalazłam w jakiejś gazecie
To co kochamSposób na nielubianą brukselkę. W zapiekance z kurczakiem nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego. Składniki: ? 1 kg brukselki ? 2 filety z kurczaka ? 5 jajek ? 1 ser pleśniowy typu camembert, można pominąć ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki śmietany 12-18% ? 1 łyżka vegety ? 30 dkg sera żółtego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Brukselkę gotować w posolonej wodzie ok. 15 minut po czym(...)odcedzić. ? Filety z kurczaka pokroić w kostkę 2×2 cm, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć na oleju. ? Ser pleśniowy pokroić na małe kawałki. ? Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, majonezem i vegetą, dodać połowę sera żółtego i wymieszać. ? Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. ? Włożyć brukselkę, kurczaka
To co kochamwymysł chwili i zawartości lodówki. To mój najnowszy „wynalazek”. Okazał się wyśmienity! Szkoda tylko, że są takie niefotogeniczne. Składniki na 6-8 porcji: ? 4 filety z piersi kurczaka ? 250 g makaronu rurki ? 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 450 g ? 3/4 szklanki śmietanki 30% ? 3 kule mozzarelli po 150 g ? 4 łyżki masła ? 4 łyżki oleju ? 3 ząbki(...)czosnku ? sól, pieprz do smaku ? zioła prowansalskie ? suszone płatki pomidorów Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. ? Kurczaka pokroić w kostkę 1,5-2 cm, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obsmażyć na oleju. ? Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wrzucić kurczaka wymieszanego z makaronem. ? Czosnek obrać, drobno posiekać. ? Rozgrzać masło, dodać czosnek i wrzucić rozmrożone i odciśniete
To co kochamMeksykański kurczak w paprykowo-czekoladowym sosie poblano mole – ostry i słodki. Ten przepis powstał na konkurs BlogerChef jako danie z Kuchnii obu Ameryk. Robiłam kiedyś w oryginalnej wersji meksykańskiej z indykiem, ale ponieważ konkurs ma swoje odraniczenia czasowe, mięso zmieniłam na kurczaka. Dodatkowo wykonałam z podudzi goloneczki, co tylko dodało tej potrawie uroku. Największym odkryciem kulinarnym jest(...)mnie puree z kukurydzy, które tutaj komponuje się wyśmienicie, a jest przy tym rewelacyjne i piękne w swej prostocie. Podawałam kurczaka śródziemnomorskiego z tym puree i goście byli zachwyceni. Składniki na 4 porcje: ? 8 podudzi kurczakowych ? sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku ? 5 łyżek oleju ? 3 łyżki ziarna sezamowego Sos poblano mole czekoladowy ? 5 ząbków czosnku
To co kochamWystarczy trochę wysiłku i można zjeść ciekawy i niecodzienny obiadek. Zwyczajny filet z piersi kurczaka zamienia się w paczuszkę z niespodzianką w środku i chrupiącą migdałową panierką. Składniki: ? 2 piersi z kurczaka ? 4 plastry szynki o grubości 5 mm ? 4 plastry sera żółtego o grubości 5 mm ? sól, biały pieprz do smaku Panierka ? 1 jajko ? 1 łyżka sosu sojowego(...)łyżki płatków migdałowych ? olej do smażenia Wykonanie: ? Piersi kurczaka pokroić każdą na 2 plastry i rozbić na cienkie płaty. ? Ja wkładam płat do woreczka foliowego i rozbijam z każdej strony odwracając woreczek, następnie wyjmuję z niego rozbity płat. ? Płaty kurczaka posypać solą i pieprzem. ? Na środku każdego położyć plaster sera żółtego, a na ser plaster szynki. ? Tak przygotowany płat mięsa
To co kochamgrill nie kojarzył się tylko z kiełbaską, boczkiem czy karkówką, trzeba go urozmaicić innymi daniami. Szaszłyki można zrobić z każdego rodzaju mięsa, ale najszybciej grillują się z kurczaka. Do tego dodatki warzywne, rozgrzany węgiel drzewny i gotowe. Składniki na 10 sztuk: ? 4 małe piersi z kurczaka ? 10 pomidorków koktajlowych ? 1 cukinia ? 1 papryka zielona ? 1 papryka czerwona ? oliwa do posmarowania(...)Marynata ? 1/2 szklanki oliwy, u mnie Ellea ? 4 łyżeczki ostrej musztardy ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Połączyć wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszając. ? Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki ok. 2×2 cm i zamarynować na kilka godzin lub na noc. ? Cukinię pokroić w grubsze plastry, a plastry na połówki. ? Paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki
To co kochamSałatka „niedzielna”, kiedy z rosołu pozostaje gotowany kurczak. Można do niej również użyć pieczonego kurczaka, gdy zostanie z obiadu. Sałatka zaskakuje smakiem, jest szybka w wykonaniu i smaczna. Gości w mojej rodzinie od kilkunastu lat. Składniki: ? mięso kurczaka z rosołu ? 1 duża cebula ? 5 ogórków kiszonych ? 2 jabłka ? 5 łyżek majonezu ? 100 g rodzynek Wykonanie: ? Rodzynki zalać gorącą(...)kostkę i również zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. ? Ogórek pokroić w kostkę. ? Jabłka obrać i pokroić w kostkę. ? Sałatkę układać w kolejności od spodu: 1 kurczak pokrojony posypany pieprzem 2 cebula posypana solą 3 ogórek kiszony 4 jabłko 5 warstwa majonezu 6 rodzynki odciśnięte z wody
To co kochamSzybkie danie obiadowe jednogarnkowe, a właściwie jednokalafiorowe. Małe kalafiorki nafaszerowane podsmażonym kurczakiem i startym serem żółtym i zalane jajkiem. Zamiast małych kalafiorków można użyć jednego dużego i po zapieczeniu pokroić na porcje. Do faszerowanego kalafiora idealnie pasuje sos pomidorowy. Składniki: ? 4 małe kalafiorki ? 2 małe filety z kurczaka ? 200 g sera żółtego ? 4 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki(...)osolonej wodzie. Uważać, aby nie rozgotować, mają być twardawe. ? Delikatnie wyciąć głąbie uważając, aby kalafior nie rozleciał się. Jeśli jakaś różyczka odpadnie, można przypiąć ją wykałaczkami. ? Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać sos sojowy i chwilę go odparować. ? Ser żółty zetrzeć na tarce, jajka roztrzepać i posolić
To co kochamciepło, na zimno, czyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety. Składniki: ? 3 filety z kurczaka Farsz ? 500 g pieczarek ? 200 g sera(...)poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. ? Po przestudzeniu i odlaniu płynu zmielić farsz w maszynce do mielenia mięsa. ? Ser żółty zetrzeć na tarce o grubej tarce. ? Filet z kurczaka pokroić w plastry, rozbić przez woreczek foliowy i ułożyć na folii spożywczej w prostokąt. ? Delikatnie posypać solą i pieprzem. ? Na mięso rozłożyć równomiernie farsz pieczarkowy i posypać żółtym serem. Zwijać
To co kochamZostały mi dwie dorodne piersi kurczaka zagrodowego z rosołu po chińsku i od razu pomyślałam o sałatce, i była to naprawdę szybka sałatka, a przy okazji smaczna. Trochę na słodko, trochę na kwaśno, trochę po hawajsku… Składniki: ? 2 piersi kurczaka z rosołu ? 400 g makaronu rurki ? 1 puszka kukurydzy ? 1 puszka ananasa ? 2 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny(...)sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Piersi kurczaka pokroić w kostkę. ? Makaron ugotować aldente w posolonej wodzie, po czym przelać obficie zimną wodą i odcedzić. ? Ananasa wyjąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. ? Połączyć razem makaron, kurczaka, ananas i kukurydzę. ? Doprawić solą, pieprzem sokiem z cytryny i wymieszać z majonezem
To co kocham