kurczak - 40714 przepisów (strona:1051/2715)

Soczysty kurczak w „papirusie” 351

Pyszny i szybki sposób na soczystego kurczaka. By go przygotować wiele nie potrzeba, wystarczy kawałek papieru do pieczenia, mięsko i nasze ulubione przyprawy. Gwarantuję, że wyjdzie pysznie, polecam :) Składniki: 4 pojedyncze filet z kurczaka łyżka oliwy z oliwek słodka czerwona papryka  zioła prowansalskie czosnek granulowany sól, grubo mielony pieprz dodatkowo papier do pieczenia Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć. Z papieru(...)jedną połówkę układamy filet i przykrywamy drugą częścią, docisnąć papier do mięsa, zawinąć jego boki. Odłożyć  na 10-15 minut. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć kurczaka i smażyć ok 5 minut z każdej  strony. Po usmażeniu zdjąć papier, smacznego

magiczna kuchnia Kasi
udka kurczaka na dziko w jogurcie z piekarnika... 277

Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, pomidory 4 większe, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, jogurt bałkański 250- ml, przyprawy kurczak na dziko Royal Brand 1 opakowanie, woda 1/2 szklanki pomidory umyte z rozdrabniaczu zmiksować z czosnkiem, wlać do naczynia żaroodpornego, dodać jogurt, kucharka, przyprawa kurczak na dziko Royal Brand suszone: suszone pomidory, pieczarki suszone, liście laurowe, czosnek, cebula

W Mojej Kuchni Lubię
Restauracja Abażur | Warszawa 200

oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso jednak między nimi zniknęło, a przecież powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł To danie było smaczną, tradycyjną propozycją obiadu. Mięciutki kurczak, delikatne puree i porcja pieczonych warzyw. Jedyne czego mogłabym się czepić: dodałabym więcej(...)musztardy, aby kurczak bardziej nią przeszedł, ale to przecież kwestia gustu. Crème brûlée z rozmarynem – 16zł Był idealny, taki jak lubię. Rozmaryn nadał mu ciekawego aromatu. Bardzo podobny w smaku do mojego mojego przepisu od Witka Iwańskiego ( Creme brulee z rozmarynem ) Mus czekoladowy – 18 zł Muszę się przyznać, że za czekoladowymi deserami nie przepadam i nie miałam

Kuchnia Bazylii
Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 860

Składniki: 1 puszka kukurydzy  puszka czerwonej fasolki duży słoik pieczarek marynowanych  2 filety z kurczaka czyli jeden podwójny 6 jajek  1 brokuł sól, pieprz, papryka mielona ostra  Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu  3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%  5 ząbków czosnku  sól, pieprz Przygotowanie : Brokuł gotujemy w posolonej wodzie, jajka(...)również, tak samo filet z kurczaka, Fileta kroimy w kosteczkę, posypujemy ostrą papryką i smażymy, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, studzimy Na spód dużej miski dajemy fasolkę czerwoną, na nią pokrojone jajka, usmażony filet z kurczaka, na mięso dajemy połowę sosu czosnkowego, połowę brokuła, pokrojone i osączone pieczarki, kukurydzę, resztę sosu i na koniec drugą połowę brokuła. Wstawiamy na chwilę

Proste Potrawy
Quinoa po marokańsku 158

przeszkadza mi w nim kumin, z którym od pewnego czasu się oswajam ;) Zapraszam więc w kulinarną podróż do Maroka. Składniki: 3 szklanki ugotowanej quinoy 1 pierś z kurczaka 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 cebula 2 pomidory 1 mała cukinia 3 suszone morele 10 - 12 fioletowych oliwek 1/4 kiszonej cytryny 2 łyżki oleju z pestek winogron Składniki szarmuli: 1/4 szklanki posiekanej(...)miski i łączymy ze sobą mieszając energicznie przez chwilę. Pamiętajmy, że do dania będą także dodane oliwki i kiszona cytryna, więc ostrożnie z solą (dosolić można zawsze). Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do szarmuli, mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę. Na dno naczynia tażin (jeśli takiego nie mamy możemy spokojnie

Quinoa Raz!
Modre gołąbki z quinoą i kurczakiem 158

Trochę inne gołąbki ;) inny kolor, quiona zamiast ryżu i kurczak zamiast wieprzowiny, a sos pomidorowy zastąpiłam klarowanym masłem aromatyzowanym ziołami. Pychota! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 podwójna pierś z kurczaka pół cebuli 6-8 liści modrej kapusty 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, żeby(...)trochę zmiękły (polecam dodać do wody trochę octu dla zachowania koloru liści). Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, lub bardzo drobno siekamy, mieszamy ją z quinoą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na maśle. Farsz doprawiamy według uznania solą, pieprzem, majerankiem (polecam dać go sporo), kminkiem i kolendrą. Farsz zawijamy w liście, a zawinięte

Quinoa Raz!
Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 246

miękki ser  ok. 250g. - pieczarki  150 - 200g. - średnia cebula   ( ok. 100g.) - papryka czerwona  (mała, lub pół dużej  ok. 120g.) - fenkuł  ok. 50g - pierś kurczaka - brokuł ( kilka różyczek) - sól, cukier, bazylia, czosnek świeży, rozmaryn, papryka słodka, pieprz. Drożdże rozkruszyć np. do kubka, zasypać cukrem, wlać mleko, wymieszać i odstawić na kilka minut.   Mąkę wsypać(...)oleju). Ciasto ma być zwarte ale nie twarde.  Uformować z ciasta kulę, zwilżyć wodą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 - 1,5 godz. Piersi kurczaka oczyścić i przekroić (poziomo wzdłuż), doprawić pieprzem, papryką słodką, rozmarynem, skropić olejem, zafoliować i odstawić. Oczyścić warzywa, różyczki brokuła obgotować w osolonej wodzie, resztę pokroić w piórka/paski, pieczarki osobno

Lubię to gotuję
Podudzia z kurczaka pieczone z kurkami. 191

Składniki: 4 podudzia z kurczaka 250 g kurek 2 łyżeczki koperku suszonego 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej sól, pieprz 1/4 szklanki oliwy 4 małe lub 3 duże ząbki czosnku Podudzia płuczemy wkładamy do miski. Do szklanki wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy - mieszamy. Następnie przygotowaną mieszankę polewamy naszego kurczaka (tak aby z każdej strony był pokryty marynatą. Następnie miskę zakrywamy folią(...)zrobić w pojemniku z przykryciem). Kurki oczyszczamy i kroimy w kawałki, podsmażamy na masełku do momentu aż większość wody wyparuje - doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy grzyby już będą gotowe, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego kurki, między mięso wkładamy ząbki czosnku, naczynie zakrywamy(jeśli nie mamy przykrycia do naczynia, można zamknąć folią aluminiową) i zapiekamy około 35 minut

Moje-pitraszenie
Kurczak z jarmużem w cieście francuskim 255

Składniki: -pierś z kurczaka -ser feta -jarmuż -suszone pomidory w zalewie -ciasto francuskie -sól, pieprz, curry, słodka papryka -oliwa -ząbek czosnku -jajko Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka należy przyprawić solą, pieprzem, curry, słodką papryką i nasmarować oliwą. Smażymy na patelni grillowej. 2 . Jarmuż dokładnie myjemy, smażymy na maśle i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą. 3 . Na cieście(...)francuski układamy jarmuż, ser feta, suszone pomidory i kawałek przygotowanego wcześniej kurczaka. 4 . Zawijamy, smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni C na około 25min

Coś z niczego
Tagliatelle z kurczakiem i sosem śmietanowym 176

dzisiejszy obiad proponuję pyszny makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym.                                         Tagliatelle z kurczakiem i sosem śmietanowym Składniki : makaron tagliatelle -400 g kostka bulionowa - 1 szt filet z kurczaka - 1 szt podwójna śmietana - 18 % - 150 ml mąka - 2 łyżki czosnek

Kuchnia Danusi
Kuskus z warzywami z patelni 209

pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami z patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną już na blogu). Przepis na kuskus z warzywami z patelni Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy go ulubionymi przyprawami, w naszym wypadku to była sól, pieprz i curry. Podsmażamy go na patelni z niewielką ilością oleju. Jak kurczak będzie usmażony(...)przekładamy go do miseczki, a następnie na patelni przesmażamy " warzywa na patelnię ". W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki i kiełek rzodkiewki . Smacznego! Post Kuskus z warzywami z patelni pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaszotto gryczane z kurczakiem i selerem 212

możecie w nim śmiało wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. A smakuje... obłędnie... SKŁADNIKI 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ugotowana ćwiartka z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wody 1 szklanka rosołu sól, pieprz Kurczaka obieramy od kości. Cebulę kroimy w półplasterki, a selera w plasterki (jeśli łodygi mają na sobie grube włókna zetnijcie(...)gotujemy aż kasza wchłonie płyn (jeśli wolicie możecie zamiast rosołu dodać drugą szklankę wody, ale to już zależy od waszych upodobań smakowych). Wyłączamy palnik, dodajemy sól, pieprz i kurczaka (nie martwcie się jeśli mięso będzie zimne), dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby kasza całkiem zmięła, a mięso nabrało temperatury. Gotowe kaszotto możecie podać z dowolną surówką

Czary - gary w kuchni
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 289

można je odsmażyć lub wrzucić do gotującej się wody na parę minut (chociaż u mnie zjedliśmy wszystkie na raz😉 ). Nadal są przepyszne!   ============================================================   Farsz mięsny: Ugotowane mięso z kurczaka Cebula (do smaku – ja dałam 2 średnie na 400g kurczaka) Olej kokosowy Sól, pieprz Opcjonalnie: czosnek Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Ugotowane mięso(...)kurczaka rwiemy w palcach na mniejsze kawałki i wrzucamy do malaksera razem z podsmażoną cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – farsz musi być trochę za słony i za pieprzny, inaczej w pierogach będzie wydawał się mdły. Mielimy wszystko na gładką (albo prawie gładką) masę – i voilà – farsz gotowy!   Farsz pieczarkowy: 250g pieczarek 1 średnia

Jak gotować i nie zwariować
Udka z kabanosami w słodkim sosie 173

Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na duszone udka w słodkim sosie wraz z dodatkiem boczku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania wyluzowanych udek z kurczaka wraz z dodatkiem kabanosów. Mięso przyrządzone w poniższy sposób będzie soczyste, miękkie i lekko słodkie. Udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami.  Składniki na 4 porcje: około 0,7-0,8 kg wyluzowanych udek(...)kurczaka (bez kości i skóry) 300 ml wywaru warzywnego 60 g kabanosów 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe sól, pieprz ostra papryka tymianek masło do smażenia Mięso umyć, osuszyć. Wyluzowane udka przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło. Dodać kabanosy. Całość chwilę smażyć

Ugotować
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 165

Składniki: - 200g kaszy jaglanej - 4 małe cukinie - podwójna pierś z kurczaka - cebula - 2 pomidory - 350g przecieru pomidorowego - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry, chili, oregano - oliwa - żółty ser Przygotowanie: 1. Cukinie należy przekroić na pół i wydrążyć środek. Następnie solimy, pieprzymy i olejem smarujemy dokładnie środek cukinii. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i pieczemy przez 18min(...)Gotujemy kaszę jaglaną według zaleceń na opakowaniu. 3 .Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, chili i curry. 4 .Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka. 5. Następnie dodajmy miąższ i jednego pokrojonego pomidora w kostkę. Wszystko podsmażamy. 6. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, kaszę jaglaną

Coś z niczego

Proponowane wyszukiwania