kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:442/657)

Rosół z mięsnymi pierogami 218

Umytego kurczaka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą , dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć zebraną pianę na powierzchni. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Pora, kapustę, cebulę i natkę opłukać. Do wywaru  dodać przygotowane warzywa , natkę pietruszki

MarciochaKucharzy
Kotlety z indyka w marchewkowo-migdałowej panierce 155

indyka ( lub kurczaka) po 100-120 g 2 spore marchewki 4 lyzki migdalow w slupkach 2 lyzki maki 3 lyzki oleju lub masla ghee 1 jajko sol,pieprz 1/2 cytryny Wykonanie: Mieso poporcjowac,umyc, osuszyc recznikiem papierowym i rozbic przykryte platem foli.Przyprawic sola i pieprzem , jednak mocniej niz zazwyczaj. Marchew umyc,obrac i zetrzec na tarce do warzyw na grubych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jedliście kiedyś kasztany? 158

cudownie świeże, warzywa pachną oszałamiająco, a tym razem zobaczyłam też wyjątkowo dorodne dynie ( zbyt dorodne , żebym miała je dźwigać taki kawał). Nie zawiodłam się - kasztany też były. Kupiłam kilka garści, okazało się, że akurat na zupę. Gotował C., ja tylko podpatrywałam i pomagałam obierać kasztany. Zupa wyszła pyszna - bardzo kremowa, a smaku kasztanów nie zakłócają zbędne dodatki. Kurczak i pieczarki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolorowe szaszłyki 165

nielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy

prawdziwe jedzenie
Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym 122

kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek. Uwagi:   Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami

Gorący kąsek
Nadziewane cebule 152

przesadzić z jej ilością. Cebula może być wykorzystana na wiele sposobów. Można ją smażyć, można ją faszerować, można używać do marynaty. Jest bardzo dużo opcji na wykorzystanie tego warzywa. Cebula w zależności od rodzaju może mieć bardziej lub mniej wyrazisty smak. Najbardziej znane rodzaje cebuli to cebula dymka, cebula czerwona, biała czy cebula szalotka. Do sałatek najlepsza jest cebula czerwona(...)oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na nadziewane cebule. 4 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 łyżki owoców Goji 2 łyżki sera Parmezan 1/4 łyżeczki pieprzu 1 pierś z kurczaka 2 suszone pomidory w oliwie plus 4 łyżki oliwy 6 białych cebul 1 łyżeczka soli Nadziewane cebule Jak przygotować nadziewane białe cebule. Cebule obrać, wyciąć środek. Pozostawić tylko dwie zewnętrzne

mecooks
Domowe curry z kurczakiem i warzywami 202

Można spotkać się z daniem przyrządzonym z różnych past curry, dodatkiem mleka kokosowego i różnych kombinacji mięsa, a także ryb i owoców morza oraz ziół, ryżu   czy warzyw i owoców. Przeważnie kojarzy się z pikantnym daniem w formie gulaszu ale też   potrawą niemal płynną. przyprawioną mieszanką ziół i przypraw. Największą rolę odgrywają: kurkuma , kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz(...)temu i z przyjemnością do niej wracamy.  Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej 6 bardzo głodnych osób :)   Składniki: 3 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni ( mrożonka) 200g kalafiora (mrożonka) 200g mini marchewki (mrożonka) 200g brokuł (mrożonka) 1 świeża cukinia 2 duże cebule 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3/4 szklanki mleczka

W garach u Gosi
Mulligatawny 126

Zupa wyszła bardzo smaczna, z dużą ilością mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;)  Składniki :  Na wywar: 2 piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić(...)mleczka kokosowego (użyłam śmietany) sok z cytryny (do smaku) sól Przygotowanie :  Wszystkie składniki wywaru umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.  Kolendrę, kozieradkę, kmin, koper włoski i ryz uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydobywać się z nich aromat, ale uwaga aby ich nie przypalić! Następnie utrzeć

Codzienne Gotowanie
Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka 136

Lubicie zupy? takie pożywne i aromatyczne? my uwielbiamy i stąd zup na blogu jest mnóstwo, znajdziecie je pod etykietą zupy . Tymczasem proponuję zupę z pulpecikami z

Moje Małe Czarowanie
Fiskars Edge - Pięć razy na TAK! 168

masakrowała każdą kromkę, a Fiskars opracował całkiem inną bajkę dla tego typu noża i to im się udało. Ja często używam ten nóż również do miękkich owoców i warzyw kiedy ten mniejszy z zestawu jest poza zasięgiem ręki. Ciekawostką dla Was może okazać się fakt, że nóż do pieczywa idealnie kroi wszelkiego rodzaju torty i ciasta z kremem, lepiej niż(...)firmę Fiskars osobiście "przesiadłam" się na nóż typu santoku (ale o tym za chwilkę). Nóż szefa kuchni stał się nożem do zadań cięższych, czyli porcjowania dużych kawałków mięsa, dzielenie kurczaka na części, krojenie arbuzów, tortów lodowych. Ale wbrew pozorom jest często używany, bo stał się podręcznym nożem mojego nastoletniego syna. To taki trochę dziwny widok jak dziecko operuje tak dużym

Blondynka Gotuje
Tajska sałatka z komosą ryżową 151

gotowanych warzyw, makaronu, boczku i oczywiście z MAJONEZEM – raz na jakiś czas ok , ale tylko raz na jakiś czas. Dzisiaj podrzucę Wam przepis na tajską sałatkę z komosą ryżową. Komosa, marchewka, cebula, kapusta czerwona, bataty i orzechy. Sos, który wykorzystuję do tej sałatki, sprawdza się w wielu przypadkach. Jego resztki polałam na kolejną sałatkę skomponowaną z sałaty, kurczaka, jajka

Słodkie Gotowanie
Bowl burrito z łososiem 78

Ostatnio stałam się fanką bowli, misek w których dodaję pyszne składniki, mnóstwo warzyw, sos i są genialnie smaczne a wyglądają pięknie. Dziś moja miska jest dekonstrukcją meksykańskiego burrito z ryżem, grillowanym łososiem, grillowanym ananasem i pysznymi dodatkami. Zobaczcie jaki ten przepis jest prosty. Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na: –  tacos ze stekiem –  przepis(...)guacamole –  tacos z wieprzowiną –  burrito z burczakiem –  quesadilla z kurczakiem –  fajitas z kurczaka –  tacos z polędwicą –  nachos supreme czyli nachos z chilli con carne BURRITO Z ŁOSOSIEM Przygotowanie : ok 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 100 g białego ryżu – 2 filety z łososia – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1/2 łyżeczki ostrej

nietylkopasta.pl
Pieczone filety kebab-gyros 132

kurczaka 1 papryka 1/2 puszki kukurydzy konserwowej  3 korniszony 1 cebula 150g tartego sera przyprawa kebab-gyros  1. Filety przekrawamy na pół, rozbijamy na kotlety. Dokładnie obsypujemy przyprawą kebab-gyros. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z tartym serem.  2. W naczyniu  żaroodpornym układamy filety a na każdy z nich grubą warstwę warzyw

Szefowa kuchni
Chowder z kukurydzą 128

kurczakiem Przepis na Thermomix TM5 i TM31 Składniki: 200 g cukinii 100 g marchewki 250 g ziemniaków 80 g cebuli 2 ząbki czosnku 20 g masła 800 g wody 1 liść laurowy 2 łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół papryczki chilli (lub mniej) 3 kolby kukurydzy kilka gałązek świeżego tymianku Thermomix przepisy. Chowder z kukurydzą. Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy. Cukini

Themo przepisy
Sałatka z gotowanym kurczakiem 147

pierś kurczaka pół małej kapusty pekińskiej pół pęczka rzodkiewki pół małego ogórka zielonego pół cebuli średniej pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy osuszamy i nacieramy szczyptą soli i pieprzu. Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy mięso. Gotujemy przez 20 min. Następnie wyjmujemy z wody i odkładamy na chwilę. Myjemy warzywa i osuszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne