Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa
Codziennik Kuchennymoim ulubionym warzywem, i w zasadzie od niego wszystko się zaczęło. Gdy zastanawiałam się nad nazwą bloga, wiedziałam ze musi być po prostu chwytliwa. I jadłam właśnie ten makaron, aż dostałam olśnienia :) Znajomi stwierdzili krótko: Właśnie takiej nawy się po Tobie spodziewaliśmy.. Dla dwóch osób, lub jednej mnie..: 125 g makaronu penne * pierś z kurczaka połowa pora
Pora na poramoim ulubionym warzywem, i w zasadzie od niego wszystko się zaczęło. Gdy zastanawiałam się nad nazwą bloga, wiedziałam ze musi być po prostu chwytliwa. I jadłam właśnie ten makaron, aż dostałam olśnienia :) Znajomi stwierdzili krótko: Właśnie takiej nawy się po Tobie spodziewaliśmy.. Dla dwóch osób, lub jednej mnie..: 125 g makaronu penne * pierś z kurczaka połowa pora
Pora na poraSkładniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, marchew 3 sztuki, pietruszka 1 mała, seler 1 mały, woda 1,5 litra, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, żelatyna 3,5 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka piersi tylko zagotować w małej ilości wody i wodę wylać, piersi opłukać, zalać świeżą wodą 1,5 litra dodać obrane warzywa, kucharka i gotować
W Mojej Kuchni Lubięrosół: porcja rosołowa z kurczaka 5 marchwi 1 korzeń pietruszki 1/2 natka pietruszki 1/2 korzenia średniej wielkości selera 1 średni por 2 cebule 5 listków laurowych 6 kulek ziela angielskiego 3 litry wody sól i pieprz 1 gałązka lubczyku pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki(...)pęczka pietruszki 1 łyża musztardy sarepskiej sól i pieprz Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule przekrajamy na pół i opiekamy w piekarniku- u mnie grill na 220 stopni na 5 minut ale moja babcia opalała cebulę nad palnikiem. Absolutnie nie obieramy cebuli, trzeba ją włożyć do wywaru ze skórką. Do dużego garnka
KuchcikoweLoveomega kurczak z brązowym ryżem+ sałata z pomidorami dużo wody i herbatki Emotikon smile Przepis na omlet 2 jajka 6 kolorowych pomidorków dwie garście szpinaku z jarmużem pomidorki kroimy podsmażamy na oleju kokosowym dodajemy szpinak i jarmuż wszystko smażymy chwilę zdejmujemy z patelni dodajemy rozmącone jajka i robimy omlet wykładamy na talerz dodajemy warzywa
Anioły w kuchniSkrzydełka z kurczaka włożyć do garnka razem z okrojoną wcześniej włoszczyzną. Zalać wszystko ok 2 litrami wody. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut. Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż do miseczki). Do bulionu dodaj podzielonego na różyczki kalafiora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości warzyw i dodaj kawałki
The Sweet Damselskrzydełek z kurczaka 2,5 l wody 4 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 250 ml gęstej śmietany 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy 1 łyżeczka bazylii 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie Skrzydełka opłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele angielskie, posolić
O kuchni z uczuciemdzień. Składniki: - udko kurczaka; - włoszczyzna; - mała cebula; - 6 średnich ziemniaków; - 5 średnich kiszonych ogórków; – 4 łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, lubczyk, łyżka kucharka (albo czegoś podobnego) Wykonanie: Udko zalać 2,5-3 l zimnej wody, lekko posolić. Włoszczyznę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy woda się zagotuje zdjąć szumowiny łyżką cedzakową, wrzucić warzywa, doprawić. Cebulę pokroić
dom-agi.plzupki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę kebab-gyros. Wstawić na ok. godzinę do lodówki. Następnie mięso usmażyć na odrobinie oleju. Paprykę i korniszony pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pora pokroić w paski i sparzyć gorącą wodą na sitku. Do dużej salaterki dodać pokrojone wyżej warzywa, mięso i odcedzoną kukurydzę
Fabryka pomysłówpopularnego kapuśniaku. Sezon na przeziębienia w pełni, więc kapusta kiszona na piedestale – tania i jaka zdrowa! Wypróbujcie też moje inne przepisy na Kapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA ZARZUTKA Z PĘCZAKIEM Składniki zupa zarzutka z pęczakiem: 500g ziemniaków 3 łyżki kaszy pęczak suchej 100g boczku wędzonego 1 cebula(...)zrobić zupę zarzutkę z pęczakiem: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na oleju szklimy pokrojoną cebulę. Następnie warzywa korzeniowe obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w plasterki. Potem do cebuli dodajemy startą na tarce marchew i pietruszkę, przesmażamy wszystko minutę. W następnym kroku
Dorota Smakujezapyta? To tradycyjne mięsne galaretki przygotowane na bazie nóżek wieprzowych, tzw. zimne nóżki, galat lub galart . Lubicie? Czy może wolicie wersję z dodatkiem żelatyny np. kurczaka w galarecie , albo kurczaka w galarecie z papryką ? Do galatu drobiowego , który przygotowuję na Wielkanoc wkładam do środka plasterek jajka. W moim domu rodzinnym galat wieprzowy, czyli tradycyjne zimne nóżki były obowiązkowo przygotowywane(...)ogniem. Wkładamy je do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby mięso było w całości przykryte. Gotujemy na małym gazie na ok. 1,5 godziny. Następnie zbieramy szumowinę, dodajemy oczyszczone warzywa, dodajemy sól oraz pozostałe przyprawy. Ja dodaję sporo pieprzu, gdyż lubimy pikantne galaretki, do tego po wystudzeniu, czasami wywar wydaje się delikatny i nie doprawiony. Gotujemy warzywa będą miękkie, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędyniowatych . Wszystko skąpane w aromatycznym zielonym sosie, tym razem o rodowodzie francuskim. Sauce verte kryje w sobie aromaty bazylii, natki, czosnku i musztardy i świetnie ożywia smak kiełbasy oraz warzyw. I jeszcze ten cudowny zielony kolor... Wypróbujcie koniecznie! Letnie pomidory, cukinie i kabaczki <3 O popularnym w kuchni śródziemnomorskiej zielonym sosie pisałam Wam już przy okazji młodych ziemniaczków(...)Świeże zioła możecie dobierać w zależności od Waszych preferencji i dostępności - ja tym razem postawiłam na bazylię i natkę pietruszki. Taki sos możecie wykorzystywać do różnych potraw, w tym do kurczaka i ryb z grilla. Najlepiej zrobić go od razu więcej - zmiksowanie to przecież tylko 5 minut roboty, a sos świetnie przechowuje się zamknięty w szczelnym pojemniku
Chilli Czosnek i OliwaSałatka Gyros ognista to sałatka, którą wyszukałam na portalu Knorr. Nie jest to tradycyjna sałatka Gyros (na którą znadziecie przepis tutaj: Sałatka Gyros warstwowa), lecz sałatka
Kulinarne PrzebojeBuraczki smażone z cebulką to ulubiony dodatek do obiadu mojej rodzinki. Ciepłe buraczki świetnie sprawdzają się zarówno do mielonych, do kotletów, karkówki, jak i do
Smaczne Zdrowe