kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:305/657)

Makaronowa zapiekanka z warzywami 142

Pyszna, wegetariańska zapiekanka z bukietem warzyw. Ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku(...)przelewamy zimną wodą. Brukselkę, jeśli mamy duże główki, dzielimy na połówki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę i por kroimy w piórka, paprykę w paski, cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, aby lekko zmiękły, ale nie były rozpadające się. Do podsmażonych warzyw dodajemy brukselkę, makaron, śmietanę i połowę sera żółtego startego na tarce. Całość przyprawiamy i mieszamy. Zapiekankę

e-PrzepisyKulinarne
Makaronowa zapiekanka z warzywami 232

Pyszna, wegetariańska zapiekanka z bukietem warzyw. Ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku(...)przelewamy zimną wodą. Brukselkę, jeśli mamy duże główki, dzielimy na połówki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę i por kroimy w piórka, paprykę w paski, cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, aby lekko zmiękły, ale nie były rozpadające się. Do podsmażonych warzyw dodajemy brukselkę, makaron, śmietanę i połowę sera żółtego startego na tarce. Całość przyprawiamy i mieszamy. Zapiekankę

e-PrzepisyKulinarne
Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru 256

Znakomity, intensywny w smaku, rosół. Ponieważ mój wolnowar ma pojemność 3.5 l, po włożeniu mięsa i warzyw nie zostaje zbyt wiele miejsca na płyn. Ale  dzięki  temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty  rosół, tylko  z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję(...)już  tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka i indyka, możemy mięso  zjeść  bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z wywaru. Możemy też ugotowane mięso przerobić na pasztet lub farsz do pierogów lub naleśników. A nasze psy na pewno będą

Stare Gary
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 323

uważać, aby go nie przesuszyć, bądź nawet nie przypalić, gdyż praktycznie nie zawiera tłuszczu. Dlatego do marynat do fileta z kurczaka dodaje się zwykle sporo oliwy lub innego oleju. Prezentowaliśmy już wcześniej oraz marynowanych w occie (tudzież kiszonych) warzyw. Smakowało to całkiem „swojsko”, prawda? Teraz jednak, wykorzystując wspomniane wyżek zalety tego mięsa, zaproponujemy coś całkiem przeciwnego w smaku. Będzie bowiem(...)Zwłaszcza jeśli połączymy je ze sobą w jednej potrawie, którą na domiar wszystkiego podamy z opisywaną niedawno lub koktajlem tropikalnych owoców. A właśnie takie dodatki będą idealnie pasowały do kurczaka przyrządzonego wg przepisu poniżej. Jest to jedno z tych dań, którym można zrobić wrażenie na gościach. Jest nie tylko oryginalne w smaku, ale podane ze wspomnianymi dodatkami również świetnie wygląda

Kulinarna Pokusa
Makaron chow mein z kurczakiem 212

Makaron chow mein z kurczakiem to nasza azjatycka propozycja na pyszny obiad. Makaron jest bardzo prosty w przygotowaniu ale ma oryginalny smak dzięki połączeniu odpowiednich przypraw. Doskonale będą się w nim komponowały także warzywa, które będą chrupiące i dodadzą odpowiedniego charakteru tej potrawie. Oczywiście, żadne danie azjatyckie nie obędzie się bez sosu sojowego, więc pamiętajcie aby go kupić :) Składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa gulaszowa z kurczakiem 391

ewentualnie wody) 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć) natka pietruszki do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju lub oliwy 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 czerwone papryki 4 ziela angielskie 300 g małych pieczarek (zwykłych lub brązowych) 1 kartonik/puszka krojonych(...)minutach dodajemy pieczarki. Całość delikatnie solimy i podsmażamy razem przez ok. 3 minuty. Posypujemy łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Mieszamy, aż warzywa nabiorą koloru od papryki i przekładamy całość do garnka. Patelnię lekko studzimy i przecieramy papierowym ręcznikiem. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy solą. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę

Poezja smaku
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 359

resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion i gotuj całość przez 45 minut do godziny

karmelowy
Placki warzywne po romsku 116

warzywne o tej porze roku to najczęstszy gość na naszym obiadowym stole . Obfitość świeżych warzyw , a szczególnie cukinii , ziemniaków i marchewki zachęca do ich wykorzystania w kuchni . Proste , tanie danie , a do tego niezwykle smaczne . Placki po romsku serwowane są z gulaszem z udek kurczaka i papryki , ale nie świeżej tylko koniecznie mielonej Ciekawa i pyszna potrawa . Polecam wypróbować , szczególnie(...)jajka 4 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku gulasz : 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry 2 czubate łyżki słodkiej mielonej papryki 1 cebula 1 łyżeczka ostrej papryki ( dla lubiących pikantne , czubata łyżeczka ) sól do smaku 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % Warzywa na placki ścieramy na tarce o grubych oczkach . Ja młode warzywa zawsze tylko myję

Ogrodnik w podróży
Kurczak w ziołach, frytki z batatów w chrupiącej parmezanowej skorupce z warzywami i sosem orzechowym 156

coś zdecydowanie dla mnie - makaron, ryż, ziemniaki czy kasza, mięsko lub inne źródło białka i mnóstwo warzyw, a wszystko polane sosem na bazie masła orzechowego, tahini czy greckiego jogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego? Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki, pomidory, feta i pyszny(...)oleju sezamowego By przygotować sos najwygodniej przygotować mały słoiczek, w którym umieszczamy wszystkie podane składniki i mocno potrząsamy do połączenia. Gotowe! Miseczki buddy Moja miseczka Buddy składała się z kurczaka, frytek z batatów oraz pokrojonych ogórków zielonych, pomidorów i pokruszonej fety oraz podsmażonych na odrobinie masła pieczarek. Wszystko polewam sosem lub tylko wybrane produkty. Gotowe! Można podawać i pałaszować! Najpiękniejsze

Cooking Monster
Kurczak 3x paprykowy z tagliatelle 264

zupełnie pominąć. 1 podwójna pierś kurczaka 4-5 papryk 1 czerwona cebula 1 cytryna 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili (świeża lub suszona) 2 łyżki wędzonej papryki w proszku 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Przygotowanie tego dania zaczynamy od upieczenia warzyw. 3 duże papryki przekrawamy na pół i usuwamy(...)oraz pieprz. Wszystko razem blendujemy na gładko. Pierś kurczaka oczyszczamy i drobno kroimy. Dwie małe, lub jedną dużą paprykę kroimy na cienkie paseczki. Na patelni podsmażamy najpierw mięso. Gdy będzie gotowe dodajemy pokrojoną paprykę oraz łyżkę wędzonej papryki. Wszystko razem smażymy, aż papryka zacznie robić się miękka. Dodajemy sos z pieczonych warzyw i mieszamy razem. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron

Dieta bez mleka
Sałatka z ryżem, jajkiem, kurczakiem i warzywami 180

Takim sposobem wyszła kolorowa, przepyszna, z mixem warzyw sałatka a z dodatkiem ryżu była doskonałym posiłkiem w formie lekkiego obiadu. Możecie pominąć ryż i wyjdzie nam dodatek do obiadu. Składniki: -1 brokuł lub opakowanie (450 g) mrożonych różyczek -6 rzodkiewek -1 papryka (u mnie czerwona) -4 jaja na twardo -100 g kurczaka wędzonego -150 g ryżu (u mnie brązowy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Krem kalafiorowo-serowy 190

mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację! Najlepiej smakuje podana z kawałkami kurczaka i rukolą. Pycha! :) Składniki: 1 kalafior ok. 0,5 kg ziemniaków kawałek pora(...)ziemniaki, odrobinę solę. Zalewam wodą tak, by przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty i ocet. Podaję z kawałkami kurczaka* i świeżą rukolą.  * pierś z kurczaka, wcześniej upieczona

Kuchnia Ellie
Ajapsandali - gruziński ratatuj 163

również jako gruziński ratatuj. Jest to aromatyczna mieszanka najpierw podsmażanych, a potem duszonych warzyw późnego lata, które powinny rozpływać się w ustach jednocześnie będąc nierozciapane. W tym celu każde warzywo można podsmażyć osobno i dorzucać do rondla do wspólnego duszenia. Nie jest to jednak warunek konieczny, Jak większość gruzińskich potraw i ta charakteryzuje się doborem intensywnych w smaku przypraw(...)smaku, gdy nieco postoi. My część zjedliśmy tego samego dnia a resztę zamroziliśmy. Wówczas dodaliśmy do potrawy podsmażony filet z kurczaka, który fantastycznie komponował się z tym daniem. Dlatego i Wam polecam wersję z mięsem - dobrze podkreśla smak warzyw. Przepis znalazłam w magazynie Moje Gotowanie 8/2019. Składniki: 2 duże bakłażany 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 kg pomidorów

My simple kitchen
Lekka sałatka z makaronem orzo 605

orzo. Muszę przyznać, że to ciekawe doświadczenie jeść coś co przypomina ryż a smakuje jak makaron ;) Sałatka jest pełna warzyw, doprawiona bazylią i lekkim dresingiem na bazie oliwy i octu winnego. Żeby uczynić ją jeszcze sycącą dodałam podsmażoną pierś z kurczaka. Składniki: 150 g makaronu orzo (waga przed ugotowaniem) 100 g fasoli zielonej (świeżej lub mrożonej) mała puszka kukurydzy

Moja Galeria Smaku
Pierś kurczaka w sosie z gorgonzoli i szafranu z puree z batatów i dyni oraz brokułem na parze 235

kostkę szczypta gałki muszkatołowej 500 gram brokuł 2 łyżki mleka Pierś kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, chili i majerankiem. Pierś gotujemy na parze około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy bataty i dynię do miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i ugniatamy warzywa na puree, pozostawiamy chwilę na ogniu by płyn całkowicie odparował- wtedy(...)całość zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość minimum o 1/3. Możemy doprawić sos pieprzem. Na talerzu układamy kilka łyżek puree z dyni, obok ugotowane na parze brokuł i piersi z kurczaka. Całość polewamy sosem. Gotowe

Mango Papaja