kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:306/657)

JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 91

tylko! ). Kolacja po zachodzie słońca nabiera jeszcze większego znaczenia! Mieszkańcy Maroka jedzą bardzo duże ilości mięsa ( oczywiście bez wieprzowiny – ze względów religijnych ). Najbardziej popularny jest tutaj KURCZAK, BARANIA I WOŁOWINA – to tzn. muzułmańskie jedzenie o nazwie HALAL ( „ halal ” określa ogólny zbiór tego, na co pozwala szariat, ale słowa tego używa się go głównie do określenia diety stosowanej przez(...)tego przystosowane ). Nie ma jednego klasycznego przepisu na TAJINE. Marokańczycy bardzo często przygotowują takie wersje: – z kurczakiem, marynowanymi cytrynami i oliwkami – z ośmiornicą i pomidorami – z baraniny z pigwą – z sardynek – z łososia – z cielęciny z warzywami – wegetariański z samych warzyw COUSCOUS Wszyscy pewnie wecie co to jest kuskus i jak wygląda

Ostra na Słodko
Kotleciki z kurczaka po japońsku 54

smażenia Marynata: * 4 łyżki sosu sojowego * 1/5 szklanki białego wytrawnego wina * 1/2 łyżeczki imbiru Dodatki: * papryka * cebula * brokuł * sól Mięso pokroiłam w kawałki ok. 4 cm. Miałam mięso piersi kurczaka. Składniki na marynatę wymieszałam. Przełożyłam mięso do marynaty, obtoczyłam dokładnie i zostawiłam na ok. 1 godzinkę by przeszło smakami. Po tym czasie wyjęłam mięso z marynaty i obtaczałam w mące(...)papryką i cebulą. Posoliłam. Podawałam to jako dodatek do mięsa. Notatki: * zwiększyć ilość marynaty, jeśli jest taka potrzeba * do warzyw można użyć przypraw np. 5 smaków * moim ulubionym mięsem do tego typu dań jest mięso z udka kurczaka Smacznego! Lidka       Artykuł Kotleciki z kurczaka po japońsku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kotleciki z kurczaka po japońsku 130

Marynata: * 4 łyżki sosu sojowego * 1/5 szklanki białego wytrawnego wina * 1/2 łyżeczki imbiru Dodatki: * papryka * cebula * brokuł * sól Mięso pokroiłam w kawałki ok. 4 cm. Miałam mięso  piersi kurczaka.  Składniki na marynatę wymieszałam. Przełożyłam mięso do marynaty, obtoczyłam dokładnie i zostawiłam na ok. 1 godzinkę by przeszło smakami. Po tym czasie wyjęłam mięso z marynaty i obtaczałam(...)papryką i cebulą. Posoliłam.  Podawałam to jako dodatek do mięsa. Notatki: * zwiększyć ilość marynaty, jeśli jest taka potrzeba * do warzyw można użyć przypraw np. 5 smaków * moim ulubionym mięsem do tego typu dań jest mięso z udka kurczaka Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Po prostu... rosół 188

części, myjemy. Do garnka (mój 5 litrowy) wlewamy zimną(!) wodę, przekładamy do niej kurczaka podzielonego na części i moczymy około godzinę - dzięki temu, podczas gotowania, będzie mniej szumowin (czasem jest ich tak mało, że nie ma potrzeby usuwania ich) W tym czasie obieramy warzywa, a cebulę opalamy na gazie. Ja robię tak, że kroję cebulę na pół wraz z łupinką(...)kładę na palniku, włączam mały płomień i opalam ją około 5 minut pilnując, żeby się nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny.  Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz z gałązkami i lubczyk - również z gałązkami

Szczęśliwa kuchnia
Po prostu... rosół 195

części, myjemy. Do garnka (mój 5 litrowy) wlewamy zimną(!) wodę, przekładamy do niej kurczaka podzielonego na części i moczymy około godzinę - dzięki temu, podczas gotowania, będzie mniej szumowin (czasem jest ich tak mało, że nie ma potrzeby usuwania ich) W tym czasie obieramy warzywa, a cebulę opalamy na gazie. Ja robię tak, że kroję cebulę na pół wraz z łupinką(...)kładę na palniku, włączam mały płomień i opalam ją około 5 minut pilnując, żeby się nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny.  Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz z gałązkami i lubczyk - również z gałązkami

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Naleśniki z mięsem 91

Naleśniki są dobre zarówno słodkie jak i wytrawne. Dziś przygotowałam z mięsem mieszanym i warzywami. SKŁADNIKI: naleśniki: 1,5 szkl. wody gazowanej 1,5 szkl. mleka 2 szkl. mąki 2 jajka szczypta soli olej lub masło klarowane do smażenia farsz: 30 dag. piersi z kurczaka 30 dag. mięsa mielonego wieprzowego kawałek cukini,selera,papryki czerwonej 1 marchewka 1 cebula ocet(...)naleśniki: jajka ubijamy, dodajemy wodę,mleko,sól, dokładnie mieszamy i smażymy naleśniki farsz:pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski,dodajemy sól,pieprz,szczyptę szafranu,smażymy na złoty kolor (około5-10 min.), usmażone mięso odkładamy na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa pokrojone w paski,zaczynamy od selera i marchwi, doprawiamy solą,pieprzem,sosem sojowym i octem balsamicznym

Kuchnia Beaty
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem 108

smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy je przygotowywać z różnych składników, z samymi warzywami lub z dodatkiem mięsa lub wędlin – w zależności od tego, co mamy w lodówce. Podstawowymi składnikami dzisiejszej mojej zapiekanki są brokuł i filet z kurczaka oraz smaczny sos beszamelowy. Jest ona łatwa do przygotowania i z pewnością nasyci całą rodzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Karkówka w jogurtowej marynacie 2905

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysły na domową zapiekankę 154

przyprawami i ziołami. Bardzo często robimy również zapiekanki makaronowe - są bardzo pożywne i sycące. Pyszna jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie od wybranej konfiguracji, każda zapiekanka jest pyszna

Gotuję Testuję
Pasztet z białych warzyw, zielonej soczewicy i kurczaka z żurawiną i sosem malinowym 95

Natomiast o jedzeniu pisać uwielbiam.  Jeśli zdarza Wam się w tym zabieganym świecie gotować czasem rosół na mięsie z kurczaka, kaczki czy innym drobiu, i nie wiecie co zrobić z nim później i z białymi warzywami również, to mam dla Was smaczny pomysł. Suma przypadku, chęci i małej ochoty na coś soczewicowego w rezultacie dała mi pomysł

Mango Papaja
Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem 275

dodawana jest do niej kukurydza, ale ja dziś zrobiłam ją w  wersji bez tego warzywa. Prosto, łatwo i przyjemnie, a przede wszystkim smacznie :-). A jeśli lubicie klasyki to może i  klasyczna sałatka jarzynowa  przypadnie Wam do gustu ? Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem Składniki: 50 g suchego ryżu 1 mała pierś z kurczaka 5 plastrów

Kulinarne przygody Gatity
JAGLANE BURGERY BEZGLUTENOWE – zdrowe hamburgery (wegetariańskie) 178

pieczarki 1 podsmażona wcześniej cebula 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1 – 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki z ciecierzycy bezglutenowa bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo: bułki bezglutenowe do hamburgerów INCOLA ulubione warzywa (pomidor, ogórek, cebula, sałata lodowa lub kapusta pekińska) sos (u mnie jogurt sojowy + czosnek, sól, ostra papryka) Sposób przygotowania: Do garnka(...)lniane zmiel i wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody. Odstaw na 10 minut. Następnie do kaszy dodaj gotowe siemię lniane, pokrojone drobno pieczarki i podsmażoną cebulę. Dopraw przyprawą do kurczaka i wymieszaj. Teraz całość przykryj na 5 minut. Następnie dodaj mąkę z ciecierzycy, ponownie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj dwa burgery. Obtocz je w bułce tartej. Burgery zawiń w papier

Via Gusto
Rosół z kaczki 164

ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie

Kuchenne Wariacje
Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką 376

coraz bardziej się do niego przyzwyczajam i jak na razie nie znalazłam żadnych minusów. Wszystkie warzywa do gulaszu kroiłam nożykiem Victorinox z którego również jestem bardzo zadowolona i tak jak jak zapewnia producent nożyk jest bardzo ostry. Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 1 mała młoda cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka biała 1 cebula(...)Przygotowanie: Piersi pokroić w średniej wielkości kostkę doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, papryką słodką i wędzoną. Wymieszać i odłożyć na około pół godziny do lodówki. W tym czasie pokroić warzywa w kostkę. Dwie łyżki masła klarowanego rozpuścić na patelni dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i podsmażać do momentu aż cały płyn odparuje. Warzywa przełożyć

Ala piecze i gotuje
Pomidorowy kurczak z mozarellą 199

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad.  Pomidorki, bazylia, mozzarella, kurczak i razowy makaron komponują się idealnie. Sos jest bardzo dobry, mocno i prawdziwie pomidorowy, nie zawiera żadnej chemii a tylko dodatek ziół i świeżych warzyw (w przeciwieństwie do tych puszkowanych sosów- dostępnych w sklepie). Jego przygotowanie jest banalnie proste, i naprawdę zajmie Wam tylko chwilkę

Krakowskie smaki Ani