kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:306/456)

Pizza serowa ze świeżym szpinakiem 91

też doskonale do niej pasuje. I tak oto powstała pizza serowa ze świeżym szpinakiem. Przepis bardzo prosty, a jeśli koniecznie musicie mieć kawałek mięcha w pizzy polecam dodać kawałki kurczaka, też będzie bardzo smaczne Pizza serowa ze świeżym szpinakiem 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO(...)garści świeżego szpinaku oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem pomidorowym. Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie

PatiGotuje
Sałatka z pieczoną dynią i serem feta 121

dziś inną propozycję. możecie wykorzystać ser feta i kilka innych dodatków a sałatka wyjdzie przepysznie. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa(...)balsamicznego – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka musztardy dijon – 100 g sera feta – pół świeżego awokado – świeże listki bazylii – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Obierz i pokrój dynie w plasterki. Połóż plasterki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej dynię 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie dodaj trochę

nietylkopasta.pl
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 126

cebula 3 litry bulionu warzywnego  1 czerstwa bułka  sól,pieprz  Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy(...)pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną.  Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
Kotleciki z kurczaka i szpinaku. Dieta szybka przemiana. Faza III 188

zimno. To ostatni post z tygodniowej diety przyspieszającej matabolizm H. Pomroy. Jutro podam cały tygodniowy jadłospis, zapraszam do podsumowania. Składniki na 4 porcje: 480 g filetu z kurczaka ekologicznego 250 g mrożonego szpinaku (całe liście) 1 ząbek czosnku sól, pieprz, gałka muszkatałowa olej kokosowy do smażenia Wykonanie: mięso i ząbek czosnku zmielić lub posiekać w blenderze rozmrożony wcześniej szpinak mocno(...)zrumieniania  Propozycja obiadu w fazie III: 2 kotleciki+kilka kiszonych ogórków+grejpfrut Propozycja kolacji: 1,5 koltecika+ kromka razowego chleba orkiszowego (30g)+sałata rzymska Kotleciki przygotowane bez tłuszczu (piekarniki lub na parze ) nadają się w fazie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drobiowe kotlety ze szparagami i serem 116

Sezon szparagowy dopiero przed nami, postanowiliśmy więc, wykorzystać te ze słoika. W sezonie przed smażeniem, koniecznie ugotujcie w osolonym wrzątku. Składniki 4 filety z piersi kurczaka (po 200g) 4 plastry sera królewskiego 1 słoiczek szparagów zielonych mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym(...)bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju (płomień nie może być za duży, inaczej bułka się przypali, a mięso będzie surowe). Możemy również lekko podsmażyć kotlety i przełożyć do piekarnika na 20 min, temperatura 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Pierś z kurczaka w tymianku 119

sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego i z  pieczonymi ziemniaczkami . Zainspirował mnie przepis na moim ulubionym  blogu . Mięsko jest smaczne i dietetyczne :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Piersi umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać olej, miód, sos sojowy(...)sobą połączyły. Piersi zalać marynatą, przemieszać i pozostawić w lodówce minimum na godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego (nie przykrywać) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec 35 minut od czasu do czasu polewając sosem powstałym w czasie pieczenia. Smacznego

kuchnia doski
Chrupiace Udka Z Piekarnika 150

ziemniaczkami i mizerią tworzą bardzo smaczny i sycący obiadek ;) Składniki na 2 osoby: 2 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 szczypty ostrej papryki przyprawa do kurczaka u mnie Prymat czosnek granulowany lub ząbek czosnku świeżego sól czosnkowa, pieprz kawałek cebulki oliwa/olej 1. Ćwiartki myje i obgotowuję (wkładam ćwiartki do zimnej wody i zagotowuje ja następnie od razu(...)następnie obsypuje/nacieram przyprawami, przykrywam folia aluminiową i chowam do lodówki na 2-3 h do zamarynowania. 3. Po tym czasie wyjmuje ćwiartki z lodówki i przekładam do zimnego piekarnika ( folie aluminiową zdejmuję, ale nie wyrzucam!) Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią

Gotowanie...to proste !
Cukinia faszerowana kaszą kuskus i kurczakiem z gorgonzolą 154

sól i smażę aż woda odparuje. W tym czasie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę. Gdy woda z cukinii odparuje zwiększam ogień i dodaję kurczaka aż z wierzchu przestanie być surowy. Dodaję pokruszoną w kostkę gorgonzolę(można zostawić kilka kawałków, aby położyć na farszu aby się roztopiła- ja zapomniałam :)), zmniejszam ogień i czekam aż się(...)wchłonął jego nadmiar.  Doprawiam pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą, jeżeli jest potrzeba, na sam koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz wkładam do wydrążonych cukinii. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15- 20 minut, aż cukinia zmięknie, a z farszu utworzy się skorupka.  Moim zdaniem odgrzane są jeszcze smaczniejsze

Cook&Love
Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) 192

porcje) 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, większa) 100 ml jogurtu naturalnego/śmietany (może też być maślanka) papryka w proszku sól pieprz Panierka: 60g krakerów solonych Dodatkowo: olej Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kotleciki. Następnie mięso przełożyć do miski. Całość posypać przyprawami, zalać śmietaną/jogurtem i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na kilka(...)marynaty, dokładnie obtoczyć w ciastkach i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz spryskanej olejem. Wszystkie kawałki przed pieczeniem należy dodatkowo skropić olejem, a blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w 180 stopniach. (Korzystam z piekarnika gazowego, więc w międzyczasie mięso przewróciłam na drugą stronę - aby było zarumienione. W piekarnikach elektrycznych polecam opcję góra-dół

Di gotuje
Sałatka a'la Cezar 205

Składniki na marynatę: -podwójna pierś z kurczaka -suszony tymianek -sól -pieprz -słodka papryka -olej Przygotowanie: 1 .Piersi z kurczaka należy oczyścić i pokroić w szerokie pasy. Przełożyć do plastikowego pojemnika, dodać tymianek, sól, pieprz, słodką paprykę, olej. Dokładnie wetrzeć marynatę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Składniki na sos: -2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka soku(...)tostowy -oliwa -dwa ząbki czosnku -czosnek granulowany Przygotowanie: 1. Chleb tostowy pokroić w kostkę 1x1cm, polać oliwą wymieszana z czosnkiem i posypać grzanki  czosnkiem  granulowanym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopi C i pieczemy przez około 10min. Składniki do sałatki: - pomidorki koktajlowe - sałata lodowa

Coś z niczego
Zapiekany makaron z kurczakiem, mozzarellą, pomidorami i bazylią 343

posypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek * sos sojowy- 2 łyżki * pieprz, słodka papryka- do smaku * olej ryżowy- do smażenia i wysmarowania naczynia Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu oraz słodkiej papryki, odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. W międzyczasie, w bulionie ugotować makaron(...)oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć mieszankę makaronową, a na wierzchu poukładać pomidory- koktajlowe przekrojone na pół, a duże w grube plastry. Wierzch posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (z termoobiegiem) i piec przez około 10 minut, a najlepiej do pożądanego przez nas stopnia wypieczenia. Podawać na gorąco. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 155

kurczaka ok.20dag wątróbki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 30dag grzybów leśnych 3 jajka liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki szczypta cukru S&P Pierś z kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając(...)słodką paprykę i bardzo staranie mieszamy. Smakujemy czy jest wystarczająco pikantny i słony, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Foremki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy około 40min. w piekarniku rozgrzanym do 180C. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Roladki z kurczaka po włosku 287

świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym świeżym (ew. suszonym) oregano. Na każdy kawałek przyprawionego mięsa nasyp łyżkę startego sera i połóż odsączonego z zalewy(...)niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.  Zamiast panierować i smażyć, możesz przygotować te roladki na parze, w piekarniku lub na grillu

Ze smakiem i z pasją
Zapiekanka grzybowa 147

Pokazałam Wam wczoraj tajemniczo wyglądającą zapiekankę , na którą większość z Was narobiła sobie smaka! :D Obstawialiście , że to może ziemniaczana … że z kurczakiem … że z serem …A właśnie , że nie! Jest to coś o wiele mniej skomplikowanego!  Robi się ją błyskawicznie  ,  a smakuje rewelacyjnie i zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych!Do zrobienia potrzebne są czerstwe bułki(...)jajka – 3 szt- czosnek – 4 ząbki- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczka- natka pietruszki – 1 pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Bułki kruszymy.Namaczamy w mleku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Cebulę drobno kroimy.Szklimy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone ( dowolnie ) grzyby. Dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy drobniutko

Ostra na Słodko
Smakowite siekane kotlety z piersi z kurczka z suszonymi pomidorami 223

pomidorów 3 jajka sól i pieprz do smaku 4 listki bazylii 1 łyżka bułki tartej 1 papryczka chili (dla lubiących ostre potrawy) bułka tarta do obtocznia Przygotowanie: Piersi z kurczaka zmielić przez maszynkę lub posiekać nożem. Przełożyć do miski. Cebulę, żółty ser, papryczkę posiekać bardzo drobno i dodać do mięsa. Dodać zmiażdżony i posiekany czosnek oraz pokrojone w słupki suszone(...)jednej i drugiej strony na rumiany kolor. Ja swoje kotleciki spłaszczam, żeby były dobrze usmażone w środku. Jeżeli chcecie zrobić je grubsze, wtedy obsmażamy, a później dopiekamy w piekarniku

cooklife
Carbonara z łososiem 325

Przepyszna carbonara, gotowa w 30 min? marzenie? już je spełniam. Delikatna , rozpływająca się w ustach. Możemy zamiasta łososia zrobić z kurczakiem ( przepis tutaj   ) , z paluszkami rybnymi, czy z grillowaną kiłbaską- z tym co lubimy najbardziej. Carbonara nie jest pracochłonna i jest przepyszna. Polecam i zapraszam po przepis :) Zaczynamy:   Składniki *:Filet z łososia200 gr boczku 1-2 łyżki(...)paprykanatka pietruszki* na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.Myjemy łososia, osuszamy ręcznikami- doprawiamy solą, pieprzem , papryką. Nastawić piekarnik na 220 C i piec łososia 10 min.Rozbijamy jajko, dodajemy do niego stary parmesan.  W miseczce przygotowujemy starty ser. Odcedzamy makaron, dodajemy śmietanę, boczek i starty ser. Kładziemy

Smaki Edyty
Drobiowe Roladki z Chrzanem z Pigwą 163

kuchni pracy miałam. Roladki drobiowe wbrew pozorom nie wymagają zbyt wiele czasu, tylko cierpliwości troszkę zbyt więcej niż zwykle :) Wyszło pysznie, niebanalnie i ciekawie. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka sól  pieprz chrzan z pigwą ETERNO grillowy rarytas ETERNO Opcjonalnie: podałam z zapiekanymi ziołowymi ziemniaczkami, które przygotował mój syn,  Wykonanie: Z piersi wykroiłam polędwiczki, które schowałam(...)chrzanem z pigwą, zwinęłam w długie ruloniki, które obsmażyłam z każdej strony bez tłuszczu na patelni grillowej. Obsmażone ułożyłam na folii aluminiowej, którą owinęłam każdą z roladek. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilkanaście minut. Pod koniec pieczenia odchyliłam folię i piekłam jeszcze kilka minut. Roladki podałam z zapiekanymi ziołowymi ziemniaczkami i grillowym rarytasem Eterno. Co zawiera

Blondynka Gotuje
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 204

Bardzo szybkie, smaczne i nisko kaloryczne danie, idealnie smakuje z ryżem i warzywami. Składniki:2-3 osoby podwójny filet z piersi kurczaka                               1-1,5 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy  1,5 łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy(...)dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10-15 minut

Gorący kąsek
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 147

wiem jakim cudem ten przepis ląduje na moim blogu dopiero dziś. Na pewno ma znaczenie fakt, że kiedy wreszcie po 2-3 godzinach duszenia się w piekarniku można wyjąć garnek, to rzucam się na to danie wygłodniała i zniecierpliwiona. Talerze czekają na stole, wino oddycha w kieliszkach, a bagietka w koszyku aż prosi się, żeby zanurzyć ją w sosie.Boeuf bourguignon(...)poście. Fascynująca postać.Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest

W kuchni wieczorem
Kurczak zapiekany z pieczarkami i śmietaną. 130

suche, a do tego, ten sos śmietanowo, pieczarkowy... mmm. Pycha. Polecam, bo to proste i smaczne danie. Możecie użyć, dowolnych części kurczaka. Co kto lubi. Składniki: 4 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 500 g. pieczarek 1 ząbek czosnku 250 ml. śmietanki 30% masło do smażenia dowolne przyprawy, u mnie sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie Wykonanie: Piersi przekroić(...)drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Naczynie żaroodporne, wysmarować masłem. Ułożyć w nim piersi. Na piersi, wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Wszystko zalać śmietanką. Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, 1 godzinę

Agusiowe smakołyki
Domowe pity 95

name='Domowe pity'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pikantny Kawałki kurczaka Cebula Papryka Ryż'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy(...)grubości ok. 0,5 cm. Przekładamy placki na dwie blachy do pieczenia (tak akurat powinny się zmieścić) i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Pity pieczemy ok. 10 minut na obu blachach równocześnie, zamieniając je miejscami, gdy zauważymy, że górne placki mocniej się zarumieniły. Gdy pity ładnie napuchną – są gotowe. Po wyjęciu

Proste-przepisy.pl
Podudzia kurczaka po pekińsku 147

wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto. Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata Polecam!   SKŁADNIKI: 10-12 sztuk podudzi kurczaka Marynata: 2 łyżki ketchupu 4 łyżki syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego ½ pomarańczy ½ łyżeczki słodkiej papryki Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podudzia myjemy(...)Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru. Podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Katsu Curry 187

sieciowych restauracji. Katsu oznacza panierkę, u mnie w wersji bezglutenowej i pieczonej, zamiast smażonej. Do przygotowania możesz użyć ulubionego mięsa wieprzowego lub z kurczaka. 6 Kotletów z wieprzowiny lub kurczaka 1/4 cup Mąki z tapioki (lub mąki pszennej jeśli nie paleo) 1 Jajko 1/2 cup Mąki z manioku Gari (lub panierki panko lub bułki tartej jeśli nie paleo) 1 Cebula(...)Domowego bulionu 1 tbsp Koncentratu pomidorowego 2 tbsp Octu ryżowego lub jabłkowego 1 tbsp Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych Olej kokosowy (do smażenia) Sól i pieprz (do smaku) Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Cebulę kroimy w ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Po 2-3 minutach dodajemy do niej imbir i czosnek i smażymy kolejne 30 sekund uważając

Oslov.
Roladki nadziewane pesto z zielonego groszku 141

zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 45ml oliwy z oliwek 15ml soku limonki 80g niesolonych orzeszków ziemnych 50g parmezanu sól morska pieprz Wykonanie: 1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Zielony groszek ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 3. Liście bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek(...)dokładnie wymieszać. 4. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw

Szalona Kuchnia Eweliny
Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake 178

ilością sera Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami (6 porcji) Składniki: 1 pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone w 2 cm kawałki(...)tartej ¼ szklanki startego parmezanu Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa ¼ szklanki świeżo startego parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20×26 cm włóż cebulę, pieczarki, szparagi i czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Włóż

karmelowy
Kulki drobiowe z makaronem Lubella 5 warzywa w sosie ajvar #lubelloveinspiracje #lubella 155

duża marchewka pieprz świeżo mielony sól 1 czubata łyżka prażonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 1 litr wody 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Pierś z kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie 5 smaków przez kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany pęczek, prażoną(...)Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu  1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne, ale nie spalone. Gorące papryki

Życie zaczyna się w kuchni
Aromatyczny kurczak gotowany z warzywami 132

powstanie "szum". Następnie wodę zlać i nalać świeżej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę w plastry oraz wszystkie przyprawy. Całość gotować (na niewielkim ogniu) do miękkości mięsa. (Uważać, aby kurczak się nie rozgotował.) Przed podaniem z mięsa zdjąć skórę.  Jeśli szukacie dobrego garnka, szczerze mogę Wam polecić garnki z pokrywką Zwilling® Passion - klik .  Dlaczego?  Są to solidne(...)jest całkowicie odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Wielowarstwowe dno gwarantuje równomierny rozkład ciepła. Uchwyty garnków wykonane są ze stali nierdzewnej.  Dzięki temu możemy zastosować garnek również w piekarniku. Wyprofilowane brzegi naczynia ułatwiają wylewanie płynów, a dopasowana stalowa pokrywka dokładnie do nich przylega. Naczynia stalowe zapewniają również komfort czyszczenia.  W razie przypalenia potrawy bez problemu doczyścimy przypalone miejsce

Di gotuje
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2957

ziemniaki – staramy się nie spłukać z nich tłuszczu i przypraw. Pomiędzy ziemniaki rozrzucamy kapary. Całość przykrywamy w miarę szczelnie folią aluminiową i wstawiamy na środkową półkę mocno już rozgrzanego piekarnika. Najpierw dusimy całość pod folią aluminiową przez 35-40 minut. Folię zdejmujemy i dopiekamy ziemniaki do miękkości i zrumienienia przez kolejne 35-40 minut. Na ostatnie 5 minut, dla lekkiego(...)tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla – np. karkówki. Śmiało po upieczeniu posypcie je porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty, pietruszki czy bazylii, dla kontrastu – pokruszoną fetą, a dla dodatkowej

Karo in the Kitchen
Rolada serowa 152

uwierzcie! Potrzebujecie następujących składników: około 400 g twardego, żółtego sera 3/4 szklanki startego parmezanu 15-20 suszonych pomidorów 300 g świeżego szpinaku cebuli czosnku 400-500 g piersi z kurczaka około 100 g cieniutko pokrojonego boczku surowego wędzonego 3 jajek 2 czubatych łyżek majonezu soli i pieprzu olej Najpierw przygotowujemy serową podstawę. Ser ścieramy na tarce, może być na dużych(...)dodajcie jeszcze jedno jajko) Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem tworzymy prostokąt o grubości mniej więcej 4-5 mm. Wstawiamy na około 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej przy włączonym termoobiegu. W międzyczasie oczyszczamy mięso i rozbijamy jak na kotlety schabowe, leciutko solimy i pieprzymy. Suszone pomidory moczymy w ciepłej wodzie jakieś

Pichceniomania
papryka faszerowana z mięsem z rosołu 338

myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym . składniki: nadzienie: 2 torebki białej kaszy gryczanej cebula 300 g pieczarek ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu) sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy ponadto: ok 8 papryk (w zależności od wielkości) ok 1/2 szkl rosołu sos pomidorowy natka pietruszki Kaszę ugotować wg przepisu(...)Papryki umyć, odciąć wierzchołek z ogonkiem, delikatnie wydłubać białe błonki z pestkami. Farszem napełnić papryki lekko dociskając po każdej porcji. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut. Podawać z sosem pomidorowym, posypane natką pietruszki

6niebo
Wolnopieczone udka musztardowo-miodowe 170

Delikatne, soczyste i długo pieczone udka kurczaka w przepysznej marynacie musztardowo-miodowej. Smakują genialnie. Składniki: 6 udek z kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy + 2łyżki do smażenia 3 łyżki musztardy miodowej 3 łyżki musztardy 1 cebula sól, pieprz Miód, oliwę, musztardy, mieszamy w miseczce. Udka nacieramy solą i pieprzem, dokładnie smarujemy marynatą, wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny(...)Pieczenie w wolnowarze Udka układamy w garnku wolnowaru, posypujemy piórami cebuli i ustawiamy na program I – powolne gotowanie. Używam wolnowaru od Russell Hobbs . Pieczemy przez 10 godzin. Pieczenie w piekarniku Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy piórami cebuli i dolewamy 50ml. Pieczemy przez 10 godzin w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
#Inspiracje - Moja Mama 175

niej nie muszę wydawać kilkuset złotych, by zjeść coś naprawdę smacznego. Poza tym Mama zawsze była dla mnie ogromnym wsparciem, to ona pierwsza próbowała moich wymyślnych potraw jak np. kurczak w orzeszkach ziemnych (paskudny swoją drogą :D), który przygotowałam jej kiedyś z okazji Dnia Matki. Zjadła, pochwaliła i utuliła w nagrodę, nie krzywiąc się ani razu, mimo, że danie było(...)kuchnię i pozwalała w niej buszować. Pozwalała na pieczenie muffinek z najlepszą koleżanką, pozwalała na zachlapanie całej kuchenki tłuszczem, gdy smażyłam mięso, a w końcu pozwalała godzinami siedzieć przed piekarnikiem i patrzeć jak rośnie ciasto. Nawet, gdy byłam jeszcze na tyle "smarkata" i mogłam sobie zrobić krzywdę, ona mi ufała i pozwalała cieszyć się moim ulubionym widokiem. To do Mamy

Cooking Monster
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem. 2000

puszki 1 pierś z kurczaka papryka ostra mielona, oregano, bazylia, sól, pieprz, czosnek granulowany opcjonalnie pęczek szczypiorku 200 g ryżu długoziarnistego Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, pierś z kurczaka w małe kawałki. Następnie pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju/oliwy - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu zrumienienia mięsa. Potem dodajemy pomidory(...)opakowaniu. Kiedy już nam się ugotuje przekładamy go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, na ryż wykładamy mięso z pomidorami, posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Po podaniu można posypać szczypiorkiem. Smacznego

Moje-pitraszenie
ryba z porem i mozzarellą 179

Danie rybne nie musi być nudne, z rybą można kombinować na wiele sposobów tak jak z kurczakiem. Tą wzbogaciłam porem, który nadał trochę ostrości i mozzarellą. Podałam je z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką colesław.  Składniki: 5 filetów rybnych 1 por (biała część) duża kulka mozzarelli łyżka masła jajko bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Pora pokroić(...)mące, jajku i bułce tartej. Szybko obsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce pora i plasterek mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się rozpuści

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kieszonki drobiowe 195

Zwykłego fileta z kurczaka postanowiłam urozmaicić nadziewając go smakołykami i piekąc w papirusowych osłonkach. Składniki na 3 porcje: 3 filety drobiowe 3 plasterki sera żółtego 9 pasków papryki czerwonej (ja kroiłam na ok 0,5 cm) 3 duże pieczarki pokrojone w talarki i uduszone na masełku 3 sztuki papirusu- ja miałam Winiary, w ziołach prowansalskich Sposób przygotowania: Filety obieramy(...)ręcznikiem papierowym. Nacinamy filety poziomo robiąc kieszonkę, do której dajemy plasterek sera, duszone pieczarki i 3 paski papryki. Zawijamy w papirusy i zamiast na patelni, pieczemy na brytfannie w piekarniku ok 7 minut z każdej strony w temp. ok 180 st. (Każdy piekarnik piecze inaczej, więc warto sprawdzić po 5 minutach czy zioła za bardzo się nie przypalają

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak na ryżu 156

dzisiejszy obiad proponuję kurczaka na ryżu . Smaczne danie, które każdemu smakuje, a pracy przy nim niewiele. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek  2 cebule 6 łyżek ketchupu 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pieprz sól 3 łyżki oleju oregano wegeta słodka papryka 80 g masła Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem i odstawiamy(...)plastry i układamy na dnie naczynia żarodopornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a nim układamy pokrojone cebule. Następnie układamy udka. Całośc zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Kotlety z kurczaka i cukinii czyli ciąg dalszy zdrowych inspiracji :) 315

końcu trafia na blog :) udanego weekendu ! :) Składniki (na około 10 kotletów/całość około 530 kcal/): średnia cukinia pęczek pietruszki około 400-450g mięsa mielonego z piersi kurczaka (ja sama mielę mięso) sól, pieprz, opcjonalnie granulowany czosnek (jednak ja zostałam przy samej soli i pieprzu bo pietruszka dała już wystarczająco intensywny smak, jednak kto co lubi) Sposób przygotowania: Cukinię(...)przyprawy formujemy ręką kotlety (będą się kleić do dłoni ale jak lekko zmoczycie ręce nie powinno być tragedii) wykładamy przygotowane kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut (po 15 minutach przewróciłam kotlety na drugą stronę) gotowe kotlety polecam skonsumować z sosem czosnkowym :)  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 265

koniec dodać ser fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.  Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia).  Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki  2 łyżki masła  100 g żółtego(...)oraz gałkę muszkatołową. Na sam koniec dodać pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser i podgrzewać do jego rozpuszczenia się.  Przygotowany sos wylać na naleśniki i całość zapiekać w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Sandwich z kurczakiem i jajkiem 294

pieprz  Dodatkowo bagietka rukola czerwona cebula pomidor jajko ugotowane na twardo Sos  4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i opłukać. Przekroić wzdłuż na pół i lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso solą, pieprzem i ziołami. Suszone pomidory posiekać i nałożyć na środek filetu. Zwinąć i przekłuć(...)pietruszkowo - czosnkowy - natkę pietruszki posiekać drobno, wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dosolić do smaku. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i lekko podpiec. Ostygnięte roladki pokroić w grubsze plastry. Dół i górę bułki posmarować sosem i układać rukolę, pomidor, mięso, jajko i cebulę. Przykryć górą bagietki i smacznego

pink envelope
Zapiekanka ryżowa z brokułem i kurczakiem 344

szklanka ryżu2-3 łyżki oleju300 ml wody 1 pierś z kurczaka1 nieduży brokułprzyprawa do gyrosa100 g śmietany3 jajka50 g tartego żółtego serasól, pieprzgałka muszkatołowaSposób wykonania:1. Pierś z kurczaka gotujemy w przyprawie gyros. Następnie kroimy w kosteczkę.2. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną cukru na półtwardo.3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przepłukany zimną wodą(...)palniku jeszcze na 10 minut.4. Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.5. Wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do180 st. C do zrumienienia się wierzchu (ok 20 minut)Smacznego!!!Źródło: Smak mojej kuchni

Kuchnia domowa Ani
Zupa z ziemniaków z zielonym chili 180

Bardzo dobra, nieco inna niż zwykła kartoflanka. Używałam długich ostrych zielonych papryk. Aby obrać je ze skóry, podpiekłam je w piekarniku. Trzeba uważać aby papryk za

Stare Gary