kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:309/456)

Harissa 180

zalewy 2 łyżki kuminu 1 łyżeczkę mielonej kozieradki 1 łyżkę ostrej wędzonej papryki sól, pieprz i cukier do smaku. Przygotowanie: Słodkie papryki pieczemy w rozgrzanym do 240 stopni piekarniku. Pieczemy na czarno. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy na 10 min. Paprykę obieramy ze skóry, zostawiając odrobinę czarnych i przypalonych miejsc. To nada specyficznego smaku i aromatu. Do misy(...)Dodajemy przyprawy i suszone pomidory. Miksujemy do gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Mała podpowiedź – jak wymieszacie w proporcjach 2:1 harissę z jogurtem, to otrzymacie cudowną marynatę do kurczaka. Post Harissa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
KURCZAK PO WŁOSKU Z PIEDEMONTE 230

skrzydełka z kurczaka w piekarniku.Pyszna , prosta potrawa jaką możemy znaleźć we włoskim domu.Nic nie wyszukanego , ani drogiego , jednak ten smak zostanie z Wami na dłużej.Zapraszam!. 1-2kg.skrzudełek z kurczaka Oliwa z oliwek 2 duże cebule ( jedną pokrojoną w plastry druga w drobną kostkę) 1 kg.umytych i obranych ziemniaków 5 ząbków dużych czosnku przekrojonych na pół sól(sporo) pieprz Świeża(...)niej ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki.Skrzydełka umyć ,osuszyć i wyłożyć je na ziemniaki , przykryć pokrojoną w kostkę cebulą,czosnkiem,posypać obficie solą i pieprzem, włożyć do nagrzanego piekarnika 160 stopni i piec ok.2 godz.  Zajrzeć po godzinie i sprawdzić mięso.  Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczak w boczku z szynką parmeńską i mozzarellą 347

Piersi kurczaka owinięte plastrami boczku, a w środku mozzarella i szynka parmeńska. Proste, pyszne i efektowne. Cóż tu więcej pisać, spróbujcie sami:) 4 pojedyncze piersi kurczaka szynka parmeńska (tyle plasterków, ile chcemy otrzymać roladek) około 150 g mozzarelli (u mnie kulka bez zalewy; żółta, taka jak do pizzy) boczek w plastrach (1-2 op. surowego) sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy(...)mnie pokrojona w małą kostkę). Kotlety zwijamy. Owijamy plastrami boczku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i rumienimy mięso z obu stron. Następnie mięso dopiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem 230

kurczaka, 1 cebula, 2 serki topione (ja dałam goudę i edamski), olej, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: na niewielkiej ilości oleju podduszamy lekko cebulkę. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego(...)się rozpuści ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut. Poniższe zdjęcie pokazuje pierożki z 1 opakowania ciasta francuskiego

Państwo Wojtczuk gotują
Pieczeń drobiowa a la pasztet 98

pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki: • 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak • 4 jajka • 250 g pieczarek • 100 g masła • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 3 bułki kajzerki • sól, biały pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie(...)przepuścić przez maszynkę. • Do zmielonej masy dodać jajka, rozpuszczone masło, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i natkę pietruszki. • Piec w dużej blaszce lub 3 keksówkach w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut

To co kocham
Pizza włoska 182

salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony z przyprawami Wykonanie: Ciasto – Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miksera i wyrobić hakiem na gładką masę. – Kulę ciasta podzielić(...)Każdy placek ciasta drożdżowego posmarować sosem pomidorowym i posypać mozzarellą. – U nas każdy nakładał sobie dodatki, jakie mu pasowały. – Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C – u mnie to maksymalna temperatura, ale może być wyższa. – Piec ok. 7-8 minut każdą pizzę

To co kocham
Ziemniak w mundurku podany z rusztu - Jak ugotować ziemniaka w mundurku 246

piekarniku: Ziemniaka/i dokładnie umyć i delikatnie ponakłuwać czubkiem noża lub widelcem (licz ok. 180 g na ziemniaka) Nagrzać piekarnik do 200*C z termoobiegiem lub do 220*C tradycyjny piekarnik. W każdego ziemniaka wbić na wylot metalowy pręt do szaszłyków. To spowoduje, ze metal będzie transportował szybciej temperaturę do wnętrza ziemniaka a ten szybciej się upiecze. Piec na środkowej półce(...)wzór rusztu. Teraz posypać ziemniaka gruboziarnistą solą i polać wybranym sosem, np. serowym lub na bazie śmietany czy jogurtu. Ziemniaka w mundurku z rusztu podałam w towarzystwie szaszłyczków z kurczaka ze słonecznikiem i podgrillowanymi liśćmi chińskiej kapusty- paksoi. Ziemniaka polałam sosem jogurtowo-śmietankowym z czosnkiem. Ziemniaki nadające się na pieczenie lub gotowanie w mundurkach i na grilla, to ziemniaki Typu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Filet w boczku w sosie pieczarkowym. 144

mięsa zajęło mi trochę czasu, ale jest pyszne, więc myślę, że warto. Poza tym mięso można przygotować nawet dzień wcześniej, tak właśnie zrobiłam.  SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag. pieczarek tymianek, lubczyk świeży lub suszony 2 małe cebulki 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju plastry boczku surowego wędzonego przyprawy: sól, pieprz(...)mięso owijamy "szalem" z boczku, smażymy z każdej strony na maśle, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, wlewamy na dno odrobinę sosu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na około 30 min. sos: pieczarki obieramy, odrzucamy korzenie, kroimy w paski, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na maśle, grzyby suszone gotujemy około

Kuchnia Beaty
pieczeń z drobiem i cebulką 174

smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. W kolejnym poście pokaże Wam też do czego wykorzystałam taką pieczeń.  *keksówka 21 cm Składniki: kilogram mięsa mielonego z łopatki duża pierś z kurczaka 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 duża cebula lub dwie mniejsze 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz sól (około łyżeczki lub więcej jak ktoś lubi bardziej słone) słodka i ostra(...)razem wyrobić. Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć mniejszą połowę mięsa. Na środku ułożyć pierś pokrojoną w kawałki i przykryć resztą masy mięsnej. Wstawić do piekarnika i piec około godziny w 190*C. Jeśli wytopi się tłuszczyk, można nim polewać mięso podczas pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
A la "burrito" 224

bardziej takim jakie serwują w Stanach Zjednoczonych.   Składniki: 100g ryżu pełnoziarnistego, 120g czerwonej fasoli z puszki, 80g kukurydzy konserwowej, 55g suszonych pomidorów, 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 6 placków tortilli ( ja miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie(...)sera żółtego, pieprz. Wymieszać. Jeżeli czujesz, że potrzeba soli, użyj jej. Na placki tortilli położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać górę serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min. Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz jest za suchy i nie będziesz potrawy podawać z sosem, proponuję dać do farszu sosu salsa

W kuchni u Moniki
Skrzydełka w miodzie 154

skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu majowego  ( w  wersji dla niealergika miodu pszczelego ) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy dijon łyżka sosu sojowego sól i pieprz Skrzydełka dokładnie oczyścić. Umyć, osuszyć i odkroić końcówki ( w trakcie pieczenia za mocno się przypiekają, wykorzystujemy je do zrobienia wywaru ). Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia. Dodatki: Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują z marynowaną dynią i frytkami

Atlas Smaków
Jedzenie jak z powieści 182

brązowimy im biusty. W niewielkim żaroodpornym naczyniu umieszczamy podsmażone przepiórki. Przed polaniem sosem możemy przyprawić je solą i pieprzem- my pominęliśmy ten krok. Pieczemy 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, aż sos jest ładnie przypieczony a soki wypływające z przepiórki nie są krwiste. W międzyczasie przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. Podajemy na ciepło, układając przepiórki na kuskusie i polewając(...)kilku względów. Są za małe i jest na nich bardzo niewiele mięsa. Może i wyglądają czarująco, ale zdecydowanie niewygodnie się je obgryza. Ale jest na to rada- podudzia kurczaka. Ponieważ został nam sos, drugiego dnia zrobiłam to samo danie, ale właśnie z podudziami. Też je podsmażyłam, polałam sosem i upiekłam. I ta wersja smakowała mi bardziej. Jest też praktyczniejsza

les mirabelles
Szybka zapiekanka z mieszanką chińską. Smak zakochania z przepisu Teściowej 411

innego pomysłu na obiad zabrakło ;). Dlaczego smak zakochania? Ciekawych zapraszam do lektury. Składniki: dwie garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka  ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony,  szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente(...)Miękkie warzywa podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodajemy mięso. Mieszamy. W wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut pieczenia posypujemy wierzch ostatnią warstwą żółtego sera. Kiedy ser się rozpuści zapiekanka gotowa. Podajemy udekorowaną keczupem. Powiecie pewnie - prosćizna

Kuchnia po mojemu
Drobiowe hamburgery w wersji dziecięcej z sosem majonezowo - ketchupowym. 227

bąbel zjadł, więc z góry przekonany o porażce zrobiłem mu na szybko hamburgera. Czego użyłem? -bułka pszenna -ser żółty -pomidor bez skóry -ogórek zielony bez skóry -filecik z kurczaka  -białko jajka -starte pieczywo domowe -liść sałaty; możecie sobie darować, ładnie tylko na zdjęciu wygląda; młody go wyciągnął zanim dotknął bułki -sos, czyli majonez i ketchup zmieszany razem w proporcji(...)patelni nieceramicznej z tłuszczem), po 2-3 minuty z każdej strony. Bułkę przekrawamy, posypujemy od środka każdą połówkę serem, na spodniej umieszczamy nasz podsmażony filecik i wkładamy do piekarnika na termoobieg, na 5 minut w temperaturze 180 stopni. Górną połówkę bułki i mięso smarujemy sosem, wykładamy sałatę, ogórek i pomidora. Łączymy i gotowe. Po wyjęciu sałaty młody chciał jeszcze jednego

BaRepas
Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej 204

Dzisiaj super przepis na soczyste roladki z kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką z serowo- warzywnym nadzieniem  SKŁADNIKI 2 filety z piersi z kurczaka8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej1/2 opakowania serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim1/2 ogórka zielonego1/2 czerwonej paprykisól, pieprz PRZYGOTOWANIE Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce(...)papryki pokrojonych w słupki. Zwijamy ciasno roladki i każdą zawijamy w dwa plastry szynki.Wkładamy do naczynia żaroodpornegoi wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut z termoobiegiem, aż szynka się przyrumieni

Moje Kuchenne Rewelacje