suche, a do tego, ten sos śmietanowo, pieczarkowy... mmm. Pycha. Polecam, bo to proste i smaczne danie. Możecie użyć, dowolnych części kurczaka. Co kto lubi. Składniki: 4 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 500 g. pieczarek 1 ząbek czosnku 250 ml. śmietanki 30% masło do smażenia dowolne przyprawy, u mnie sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie Wykonanie: Piersi przekroić(...)drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Naczynie żaroodporne, wysmarować masłem. Ułożyć w nim piersi. Na piersi, wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Wszystko zalać śmietanką. Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, 1 godzinę
Agusiowe smakołykiname='Domowe pity'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pikantny Kawałki kurczaka Cebula Papryka Ryż'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy(...)grubości ok. 0,5 cm. Przekładamy placki na dwie blachy do pieczenia (tak akurat powinny się zmieścić) i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Pity pieczemy ok. 10 minut na obu blachach równocześnie, zamieniając je miejscami, gdy zauważymy, że górne placki mocniej się zarumieniły. Gdy pity ładnie napuchną – są gotowe. Po wyjęciu
Proste-przepisy.plwyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto. Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata Polecam! SKŁADNIKI: 10-12 sztuk podudzi kurczaka Marynata: 2 łyżki ketchupu 4 łyżki syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego ½ pomarańczy ½ łyżeczki słodkiej papryki Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podudzia myjemy(...)Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru. Podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Wanilia i Kardamonsieciowych restauracji. Katsu oznacza panierkę, u mnie w wersji bezglutenowej i pieczonej, zamiast smażonej. Do przygotowania możesz użyć ulubionego mięsa wieprzowego lub z kurczaka. 6 Kotletów z wieprzowiny lub kurczaka 1/4 cup Mąki z tapioki (lub mąki pszennej jeśli nie paleo) 1 Jajko 1/2 cup Mąki z manioku Gari (lub panierki panko lub bułki tartej jeśli nie paleo) 1 Cebula(...)Domowego bulionu 1 tbsp Koncentratu pomidorowego 2 tbsp Octu ryżowego lub jabłkowego 1 tbsp Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych Olej kokosowy (do smażenia) Sól i pieprz (do smaku) Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Cebulę kroimy w ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Po 2-3 minutach dodajemy do niej imbir i czosnek i smażymy kolejne 30 sekund uważając
Oslov.zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 45ml oliwy z oliwek 15ml soku limonki 80g niesolonych orzeszków ziemnych 50g parmezanu sól morska pieprz Wykonanie: 1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Zielony groszek ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 3. Liście bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek(...)dokładnie wymieszać. 4. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw
Szalona Kuchnia Ewelinyilością sera Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami (6 porcji) Składniki: 1 pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone w 2 cm kawałki(...)tartej ¼ szklanki startego parmezanu Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa ¼ szklanki świeżo startego parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20×26 cm włóż cebulę, pieczarki, szparagi i czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Włóż
karmelowyduża marchewka pieprz świeżo mielony sól 1 czubata łyżka prażonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 1 litr wody 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Pierś z kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie 5 smaków przez kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany pęczek, prażoną(...)Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne, ale nie spalone. Gorące papryki
Życie zaczyna się w kuchnipowstanie "szum". Następnie wodę zlać i nalać świeżej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę w plastry oraz wszystkie przyprawy. Całość gotować (na niewielkim ogniu) do miękkości mięsa. (Uważać, aby kurczak się nie rozgotował.) Przed podaniem z mięsa zdjąć skórę. Jeśli szukacie dobrego garnka, szczerze mogę Wam polecić garnki z pokrywką Zwilling® Passion - klik . Dlaczego? Są to solidne(...)jest całkowicie odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Wielowarstwowe dno gwarantuje równomierny rozkład ciepła. Uchwyty garnków wykonane są ze stali nierdzewnej. Dzięki temu możemy zastosować garnek również w piekarniku. Wyprofilowane brzegi naczynia ułatwiają wylewanie płynów, a dopasowana stalowa pokrywka dokładnie do nich przylega. Naczynia stalowe zapewniają również komfort czyszczenia. W razie przypalenia potrawy bez problemu doczyścimy przypalone miejsce
Di gotujeziemniaki – staramy się nie spłukać z nich tłuszczu i przypraw. Pomiędzy ziemniaki rozrzucamy kapary. Całość przykrywamy w miarę szczelnie folią aluminiową i wstawiamy na środkową półkę mocno już rozgrzanego piekarnika. Najpierw dusimy całość pod folią aluminiową przez 35-40 minut. Folię zdejmujemy i dopiekamy ziemniaki do miękkości i zrumienienia przez kolejne 35-40 minut. Na ostatnie 5 minut, dla lekkiego(...)tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla – np. karkówki. Śmiało po upieczeniu posypcie je porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty, pietruszki czy bazylii, dla kontrastu – pokruszoną fetą, a dla dodatkowej
Karo in the Kitchenuwierzcie! Potrzebujecie następujących składników: około 400 g twardego, żółtego sera 3/4 szklanki startego parmezanu 15-20 suszonych pomidorów 300 g świeżego szpinaku cebuli czosnku 400-500 g piersi z kurczaka około 100 g cieniutko pokrojonego boczku surowego wędzonego 3 jajek 2 czubatych łyżek majonezu soli i pieprzu olej Najpierw przygotowujemy serową podstawę. Ser ścieramy na tarce, może być na dużych(...)dodajcie jeszcze jedno jajko) Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem tworzymy prostokąt o grubości mniej więcej 4-5 mm. Wstawiamy na około 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej przy włączonym termoobiegu. W międzyczasie oczyszczamy mięso i rozbijamy jak na kotlety schabowe, leciutko solimy i pieprzymy. Suszone pomidory moczymy w ciepłej wodzie jakieś
Pichceniomaniamyślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym . składniki: nadzienie: 2 torebki białej kaszy gryczanej cebula 300 g pieczarek ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu) sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy ponadto: ok 8 papryk (w zależności od wielkości) ok 1/2 szkl rosołu sos pomidorowy natka pietruszki Kaszę ugotować wg przepisu(...)Papryki umyć, odciąć wierzchołek z ogonkiem, delikatnie wydłubać białe błonki z pestkami. Farszem napełnić papryki lekko dociskając po każdej porcji. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut. Podawać z sosem pomidorowym, posypane natką pietruszki
6nieboDelikatne, soczyste i długo pieczone udka kurczaka w przepysznej marynacie musztardowo-miodowej. Smakują genialnie. Składniki: 6 udek z kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy + 2łyżki do smażenia 3 łyżki musztardy miodowej 3 łyżki musztardy 1 cebula sól, pieprz Miód, oliwę, musztardy, mieszamy w miseczce. Udka nacieramy solą i pieprzem, dokładnie smarujemy marynatą, wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny(...)Pieczenie w wolnowarze Udka układamy w garnku wolnowaru, posypujemy piórami cebuli i ustawiamy na program I – powolne gotowanie. Używam wolnowaru od Russell Hobbs . Pieczemy przez 10 godzin. Pieczenie w piekarniku Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy piórami cebuli i dolewamy 50ml. Pieczemy przez 10 godzin w temperaturze
Gotowanie i blogowanieniej nie muszę wydawać kilkuset złotych, by zjeść coś naprawdę smacznego. Poza tym Mama zawsze była dla mnie ogromnym wsparciem, to ona pierwsza próbowała moich wymyślnych potraw jak np. kurczak w orzeszkach ziemnych (paskudny swoją drogą :D), który przygotowałam jej kiedyś z okazji Dnia Matki. Zjadła, pochwaliła i utuliła w nagrodę, nie krzywiąc się ani razu, mimo, że danie było(...)kuchnię i pozwalała w niej buszować. Pozwalała na pieczenie muffinek z najlepszą koleżanką, pozwalała na zachlapanie całej kuchenki tłuszczem, gdy smażyłam mięso, a w końcu pozwalała godzinami siedzieć przed piekarnikiem i patrzeć jak rośnie ciasto. Nawet, gdy byłam jeszcze na tyle "smarkata" i mogłam sobie zrobić krzywdę, ona mi ufała i pozwalała cieszyć się moim ulubionym widokiem. To do Mamy
Cooking Monsterpuszki 1 pierś z kurczaka papryka ostra mielona, oregano, bazylia, sól, pieprz, czosnek granulowany opcjonalnie pęczek szczypiorku 200 g ryżu długoziarnistego Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, pierś z kurczaka w małe kawałki. Następnie pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju/oliwy - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu zrumienienia mięsa. Potem dodajemy pomidory(...)opakowaniu. Kiedy już nam się ugotuje przekładamy go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, na ryż wykładamy mięso z pomidorami, posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Po podaniu można posypać szczypiorkiem. Smacznego
Moje-pitraszenieDanie rybne nie musi być nudne, z rybą można kombinować na wiele sposobów tak jak z kurczakiem. Tą wzbogaciłam porem, który nadał trochę ostrości i mozzarellą. Podałam je z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką colesław. Składniki: 5 filetów rybnych 1 por (biała część) duża kulka mozzarelli łyżka masła jajko bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Pora pokroić(...)mące, jajku i bułce tartej. Szybko obsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce pora i plasterek mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się rozpuści
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZwykłego fileta z kurczaka postanowiłam urozmaicić nadziewając go smakołykami i piekąc w papirusowych osłonkach. Składniki na 3 porcje: 3 filety drobiowe 3 plasterki sera żółtego 9 pasków papryki czerwonej (ja kroiłam na ok 0,5 cm) 3 duże pieczarki pokrojone w talarki i uduszone na masełku 3 sztuki papirusu- ja miałam Winiary, w ziołach prowansalskich Sposób przygotowania: Filety obieramy(...)ręcznikiem papierowym. Nacinamy filety poziomo robiąc kieszonkę, do której dajemy plasterek sera, duszone pieczarki i 3 paski papryki. Zawijamy w papirusy i zamiast na patelni, pieczemy na brytfannie w piekarniku ok 7 minut z każdej strony w temp. ok 180 st. (Każdy piekarnik piecze inaczej, więc warto sprawdzić po 5 minutach czy zioła za bardzo się nie przypalają
Kuchnia w czekoladziedzisiejszy obiad proponuję kurczaka na ryżu . Smaczne danie, które każdemu smakuje, a pracy przy nim niewiele. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek 2 cebule 6 łyżek ketchupu 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pieprz sól 3 łyżki oleju oregano wegeta słodka papryka 80 g masła Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem i odstawiamy(...)plastry i układamy na dnie naczynia żarodopornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a nim układamy pokrojone cebule. Następnie układamy udka. Całośc zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówkońcu trafia na blog :) udanego weekendu ! :) Składniki (na około 10 kotletów/całość około 530 kcal/): średnia cukinia pęczek pietruszki około 400-450g mięsa mielonego z piersi kurczaka (ja sama mielę mięso) sól, pieprz, opcjonalnie granulowany czosnek (jednak ja zostałam przy samej soli i pieprzu bo pietruszka dała już wystarczająco intensywny smak, jednak kto co lubi) Sposób przygotowania: Cukinię(...)przyprawy formujemy ręką kotlety (będą się kleić do dłoni ale jak lekko zmoczycie ręce nie powinno być tragedii) wykładamy przygotowane kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut (po 15 minutach przewróciłam kotlety na drugą stronę) gotowe kotlety polecam skonsumować z sosem czosnkowym :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkoniec dodać ser fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia). Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 g żółtego(...)oraz gałkę muszkatołową. Na sam koniec dodać pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser i podgrzewać do jego rozpuszczenia się. Przygotowany sos wylać na naleśniki i całość zapiekać w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Krakowskie smaki Anipieprz Dodatkowo bagietka rukola czerwona cebula pomidor jajko ugotowane na twardo Sos 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i opłukać. Przekroić wzdłuż na pół i lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso solą, pieprzem i ziołami. Suszone pomidory posiekać i nałożyć na środek filetu. Zwinąć i przekłuć(...)pietruszkowo - czosnkowy - natkę pietruszki posiekać drobno, wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dosolić do smaku. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i lekko podpiec. Ostygnięte roladki pokroić w grubsze plastry. Dół i górę bułki posmarować sosem i układać rukolę, pomidor, mięso, jajko i cebulę. Przykryć górą bagietki i smacznego
pink envelopeszklanka ryżu2-3 łyżki oleju300 ml wody 1 pierś z kurczaka1 nieduży brokułprzyprawa do gyrosa100 g śmietany3 jajka50 g tartego żółtego serasól, pieprzgałka muszkatołowaSposób wykonania:1. Pierś z kurczaka gotujemy w przyprawie gyros. Następnie kroimy w kosteczkę.2. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną cukru na półtwardo.3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przepłukany zimną wodą(...)palniku jeszcze na 10 minut.4. Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.5. Wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do180 st. C do zrumienienia się wierzchu (ok 20 minut)Smacznego!!!Źródło: Smak mojej kuchni
Kuchnia domowa AniBardzo dobra, nieco inna niż zwykła kartoflanka. Używałam długich ostrych zielonych papryk. Aby obrać je ze skóry, podpiekłam je w piekarniku. Trzeba uważać aby papryk za
Stare Garyselera naciowego. Lista zakupów (ilość dla dwóch osób, które sporo jedzą, ale pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia(...)panowałby chaos. Nam udało się zrobić wszystko w dwie godziny i jeszcze w międzyczasie wykąpać Miłosza. Pomysł na sześć dań w kolejnych dniach tygodnia opierał się na maksymalnym wykorzystaniu piekarnika podczas przygotowywania niedzielnego obiadu. Za jednym zamachem upiekliśmy: skrzydełka i warzywa na niedzielę, kalafiora i papryki do sosu romesco na poniedziałek, i zupy minestrone na czwartek, filet z kaczki
Niedzielny kucharzKlopsy te robią się bardzo szybko, są bardzo delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne. Spróbujcie koniecznie Składniki na 12 klopsów: – 1kg mięsa drobiowego (u mnie mięso z udek kurczaka) – 400g pieczarek – 2 duże cebule – 4 ząbki czosnku – 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta(...)jeszcze raz nawilżyć dłonie i uformować okrągłą kulkę. W ten sam sposób uformować resztę klopsów. Gotowe klopsy wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Klopsy pieczone drobiowo-pieczarkowe nadziane serem Klopsy pieczone drobiowo-pieczarkowe nadziane serem
Smaki ArmineSkładniki: · 30 dag szynki wieprzowej · 20 dag boczku surowego · 2 udka z kurczaka · 30 dag wątroby drobiowej · Bułka zwykła · 10 dag grzybów suszonych(...)moczymy bułkę. 6. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową. 7. Dokładnie mieszamy i przekładamy w podłużną, prostokątną formę i pieczemy w piekarniku, aż będzie suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach C. 8. Po upieczeniu studzimy. 9. Pasztet gotowy
Kulinarna ChwilaJesienny klimat w sycącej i rozgrzewającej zapiekance z kurczakiem, ryżem i warzywami:). 300g ryżu 2 filety z kurczaka 2 czerwone papryki 2 cukinie 2 cebule 600ml passaty pomidorowej sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra olej 200g sera cheddar 1. Filety, cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)puszczona przez warzywa odparuje. Wtedy mieszamy mięso i warzywa z ryżem, passatą i serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchnikurczaka, 1 opakowanie „warzyw na patelnię” (nie zawierające ziemniaków), 1 opakowanie przyprawy gyros, olej lub oliwa do smażenia, majonez i ketchup. Sposób przygotowania tortilli zapiekanej: Filet z piersi kurczaka myję, osuszam i kroje w kostkę. Mięso wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem dodaję całe opakowanie przyprawy gyros i smażę do momentu aż zacznie się rumienić(...)zawijania. Układam mięso z warzywami na placku i zawijam, całość spinam wykałaczką. Sposób zwijania tortilli Tak przygotowane tortille zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez około 10 - 15 minut (aż zaczną się rumienić). Każdą tortille bardzo delikatnie rozwijam i do środka dodaję nieco sosu powstałego po zmieszaniu równych objętości majonezu
Gotuj Się Kto Możeprzecież sałatka to dodatek do obiadu, ale sami się przekonacie. Alternatywna propozycja obiadowa, bardzo smaczna i zdrowa. Składniki na sałatkę na obiad (1 porcja): mięso z indyka lub kurczaka około 100 - 150 g 4 - 5 pomidorków koktajlowych dowolny mix sałat ser feta około 40 g kromka ciemnego chleba 1/2 małego jogurtu ząbek lub dwa czosnku koperek śwież lub suszony (większa(...)temperaturze 200 stopni. Ja zwykle piekę więcej niż tyle ile potrzebuję do sałatki i od razu mam na dwa dni (nawet jeśli do innej potrawy). Wolę takiego soczystego z piekarnika niż tego z patelni. Odstawić do ostygnięcia. Zrobić sos czosnkowy. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (sól, pieprz, zioła). Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Kromkę chleba
Karola gotujerynkołw abo ôtwōrzcie naczynie żaroodporne i niech sie to terozki posiedzi we bratrurze ze pó godzinki, co by sie nōm fajnie przibrōnołciōła 30 skōra ôd tych udzikōw. Takego kurczaka mogecie sie zjejś z jakim szałołtym 31 , bōłkōm 32 abo i kartołflōma 33 . Jak już skōrka bydzie fajnie przibrōnołcōnoł, to go wyciōngcie ze bratruły, posujcie pokrajanōm miyntōm i smacznego(...)całego 14 możecie 15 całą 16 zmielonego 17 ziarenka 18 ô= ło 19 pęczek 20 posypania 21 przygotujcie 22 wcześniej 23 rękaw 24 mięso 25 po pracy 26 piekarnik 27 włóżcie 28 zamkniętym 29 rozetnijcie 30 przypiekła 31 sałatką 32 bułką 33 ziemniakami Artykuł Udzik po żydowsku (Udko po żydowsku) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniprzygotowane mięso nadaje się na niedzielny obiad ale nie tylko, koniecznie musicie spróbować. Zapraszam! Składniki; 5 udek z kurczaka 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soli, pieprz do oprószenia, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki oleju Przygotowanie; Udka myjemy , osuszamy a następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką. Przekładamy do naczynia. W małej miseczce mieszamy ketchup z olejem. Zalewamy nim mięso(...)najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka jeszcze raz obtaczamy w marynacie i przekładamy do formy do zapiekania. Podlewamy wodą, tak aby dno było nią pokryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jakiś czas udka polewamy powstałym sosem. Jeśli wyparuje , mięso co jakiś czas podlewamy wodą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.znowu jemy kaszę! Tym razem jest to kasza gryczana zapiekana z duszonymi pieczarkami i mozzarellą. My jedliśmy z pieczonym udkiem kurczaka, ale jest to również wyśmienite samodzielne danie. Składniki: • 2 szklanki kaszy gryczanej białej • 700 g pieczarek • 1 cebula • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej • 2 kulki mozzarelli • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)plastry. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić ok. 8 minut. • Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem wyłożyć kaszę gryczaną, następnie pieczarki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. • Następnie położyć na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę i zapiekać jeszcze przez 10 minut. • Przed podaniem posypać natką
To co kochamnaprawdę jest bardzo sycąca. Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową. Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka bez skóry słoik suszonych pomidorów w zalewie 1 malutka papryczka jalapeno szklanka ugotowanej kaszy bulgur 50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek(...)oraz wino. Z papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać aż wystygnie. Wymieszać z kaszą, dodać świeże warzywa pokrojone w kostkę.Polać sokiem z limonki. Doprawić
pieprzny smaczekname='Domowe pity'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pikantny Kawałki kurczaka Cebula Papryka Ryż'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy(...)grubości ok. 0,5 cm. Przekładamy placki na dwie blachy do pieczenia (tak akurat powinny się zmieścić) i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Pity pieczemy ok. 10 minut, obie blachy równocześnie, zamieniając je miejscami, jeśli zauważymy, że górne pity mocniej się zarumieniły. Gdy pity ładnie napuchną – są gotowe. Po wyjęciu
Proste-przepisy.pltwardo. Na rozgrzaną dużą patelnię dodajemy masło, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie na patelnię dokładamy mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz do mięsa dodajemy ugotowany makaron, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę(...)miski) żółty ser, dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajko. Całość mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z brokułem. Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy
Miód i pieprzmielony do smaku Sos: 4 jajka 1 szklanka mleka 2% 15 dag sera mozzarella w bloku sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy mięso, oprószamy suszoną natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty, po czym dodajemy pora i całość dusimy(...)pomidorem. Sos: Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonmaliny bez dodatku cukru- przynajmniej one mnie nie zawiodły i były kwaśne. Poruszałam się po kuchni z godną podziwu szybkością. W końcu gdy już koniecznie musiałam wyjąć beze z piekarnika* nie odważyłam się jej przekroić. Położyłam ją na ozdobnym talerzu, rozsmarowałam krem, następnie wyłożyłam zasmażone maliny oraz ułożyłam na wierzchu zgrabną kompozycję ze zdradziecko słodkich owoców. Koniec końców gościom(...)znajdziecie tutaj . Do dekoracji wykorzystałam: 2 kiwi listki z 1 dużej mandarynki pozbawione białych skórek maliny oraz maliny smażone bez cukru- najkwaśniejsze z możliwych:) *gości zaprosiłam na obiad a kurczak na blacie czekał spokojnie na włożenie do piecyka
Zapiski Młodej Żony