Dzisiaj przygotowałam dla Was udka w ziołach prowansalskich: oregano, mięta, bazylia. Zobaczcie co mi z tego wyszło :) Udka o zapachu Prowansji - w ziołach prowansalskich 4 udka z kurczaka garść listków bazylii garść oregano kilka listków mięty łyżeczka słodkiej papryki 4 ząbki czosnku łyżeczka soli pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Do dzieła! Udka płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem(...)wlewamy olej, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dokładnie mieszamy. Udka obtaczamy w ziołowej marynacie. Możemy przykryć folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2h. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, wkładamy udka do pieczenia. Kiedy skórka ładnie się zarumieni możemy obniżyć temperaturę do 140 stopni. Tak pozostawiamy udka w piekarniku jeszcze przez godzinę. Po tym czasie
Kuchnia moimi oczamiżeby nie zmiksować orzechów na drobny proszek. Dobrze, jeśli w panierce są niewielkie kawałeczki orzechów. Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com . Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka lub filetów z kurczaka Sól Panierka 2 szklanki migdałów lub mieszanki: orzechy nerkowca, fistaszki, migdały, orzechy laskowe 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu(...)łyżeczki pieprzu wsyp do misy miksera i pulsacyjnymi ruchami zmiksuj na gruby proszek. Nie miel panierki na pyl, powinny w niej być niewielkie kawałki orzechów. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj trzy naczynia. Do głębokiej misy wbij jajko, wlej 4 łyżki mleka bądź wody i rozmieszaj. Do drugiego naczynia, najlepiej płaskiego wsyp pół szklanki mąki. Do trzeciego naczynia
Niedzielny kucharzPogoda sprzyja wyjazdom za miasto, piknikom i grillowaniu. Czasami jednak nie można nigdzie wyjechać, a chciałoby się zjeść coś, co klimatem przybliży do pikniku czy grilla
Codzienna kuchnia niecodziennazimno, i na ciepło :-) Zawsze chętnie też zaglądaliście po słodkości, bo na drugim i trzecim miejscu stanęły dobroci, które podajemy z okazji Tłustego Czwartku. Fit pączk i , pieczone w piekarniku i lane chrusty podbiły Wasze podniebienia. I przyznam się, że nie tylko Wasze, bo ja też z pewnością wrócę po te pozycję w tym roku :-) W 2016 roku miałam przyjemność(...)wrzucam często, bo w naszym domu wszyscy je lubią, ale możliwość reklamowania tak dobrej marki przełożyła się także na naprawdę fajne przepisy. Na czwartym miejscu uplasowała się Lasagne z kurczakiem i trzema serami. Bardzo chętnie pobieraliście także przepisy na przetwory, a jak wiecie, ja kocham zamykać lato w słoikach <3 Nic mnie teraz tak nie cieszy, jak domowej roboty
Poezja Smaków - blog kulinarnysię, wylizywaniu misek. A tak na serio, to lżejsza dieta wyjdzie nam wszystkim na zdrowie. Na zdrowie i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. SKŁADNIKI: 2 duże piersi z kurczaka ze skórą (bez skóry też się uda) sól pieprz słodka mielona papryka czosnek granulowany świeże zioła: tymianek, cząber, rozmaryn rękaw do pieczenia A jak to zrobić: Mięso umyć i osuszyć(...)wierzchu ułożyć świeże gałązki tymianku, cząbru i rozmaryn. Rękaw zamknąć z obu stron i wstawić całość na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia, rozciąć z góry rękaw, polać mięso wytopionym tłuszczem, przez co nabierze z wierzchu złocistego koloru. Po upieczeniu, wyjąć mięso z rękawa
Kuchnia w opałachnachodzi mnie myśl, czy właśnie nie robić takich podziałów w tym cyklu, że raz będzie cały post z pomysłami na ryż, innym na makaron, a innym na kurczaka, czy rybę, co o tym myślicie? :) Domowe pieczone falafele ostatnimi czasami zakochałam się na nowo w ciecierzycy, z z racji wolnego czasu nie mogłam nie spróbować zrobić z niej tych(...)tygodniu małą produkcję, a potem cieszyć się nimi przez resztę tygodnia. szczególnie, że ich przygotowanie w sumie pracochłonne, aż tak nie jest, szczególnie jeżeli wszystkie wrzucicie na raz do piekarnika A jak się już ma falafele to coś takiego też szybko się robi Tortilla z humusem, falafelami, świeżym ogórkiem, pieczona marchewką i pomidorem W sumie
More food, love and dreamsjogurt naturalny gęsty 2 łyżki majonezu 2 średnie ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka bazylii szczypta cukru i soli tortilla 6 szt Przygotowanie Udka kurczaka po zdjęciu skóry i oddzieleniu mięsa pokroiłem na mniejsze kawałki. Ogórka konserwowego pokroiłem w słupki . Pomidory po odsączeniu z oliwy również pokroiłem w paski. Cebulę pokroiłem w piórka. Przygotowałem(...)smakowo dodane zioła). Tortillę przed zawinięciem podgrzałem na patelni , posmarowałem sosem , nałożyłem składniki , dodałem kawałki sałat , posypałem serem , złożyłem i tak przygotowane tortille zawinąłem w folię. Tortille włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C na ok.15 minut. Podałem z wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym
R'n'G Kitchennastępnie obtaczamy w marynacie i wstawiamy na około godzinę do lodówki pieczarki obieramy, myjemy, wycinamy nóżki, a następnie wydrążamy (najlepiej przy pomocy łyżeczki) tzw. blaszki (zostawiamy je do farszu) kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smażymy, aż się ładnie wypiecze, wtedy dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę oraz wydrążone wcześniej wnętrze pieczarek smażymy na małym ogniu co jakiś czas(...)fety jajko roztrzepujemy, dodajemy szczyptę soli obtaczamy pieczarki ze wszystkich stron najpierw w jajku a następnie w płatkach owsianych przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywając górę folią aluminiową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut (aż pieczarki się zezłocą) SMACZNEGO ! ! ! :) Mój park
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDnia Kochani! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 8 sztuk skrzydełek z kurczaka miód gryczany sos teriyaki zioła prowansalskie czosnek niedźwiedzi papryka słodka pieprz młotkowany z kolendrą sól himalajska różowa 1 łyżka oleju Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Skrzydełka(...)ziołami. Poukładałam je na teflonowej, głębokiej blaszce. Na dno blaszki wlałam olej i wlałam wodę, tyle wody aby tylko przykryła dno blaszki.Blachę przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam około 30 - 40 minut. Po 10 minutach od wstawienia skrzydełek wstawiłam blaszkę z ziemniakami. Pod koniec pieczenia ściągnęłam folię aluminiową i piekłam do lekkiego spieczenia
Blondynka Gotujesmak sera, przebija słodkawa gruszka. Polecam! 'pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką' Składniki (na 2 porcje): - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 op. sera błękitnego Lazur - 2 plastry szynki parmeńskiej - 1 gruszka - 2 łyżki miodu płynnego - 2 łyżki masła - S&P - rukola (do przyozdobienia) Piersi naciąć, tak aby otrzymać(...)długim plastrem szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Podczas pieczenia piersi, na patelni rozpuścić masło z miodem. Dodać pokrojoną w plastry gruszkę i smażyć ją do uzyskania gęstego karmelu, przewracając na drugą stronę - uważać
CookYourselfmisce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso - drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana(...)smak mięsa po upieczeniu. Następnie wszystkie boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno - można je wykorzystać na różnorakie
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 4 piersi z kurczaka 3 jajka 4 ząbki czosnku (wyciśnięte) bułka tarta płatki kukurydziane pieprz do smaku vegeta oliwa z oliwek Przygotowanie: Piersi dokładnie myjemy i oczyszczamy. Przekrawamy je na pół lub nawet na trzy części Każdą część rozbijamy tłuczkiem tak jak kotlety schabowe. Lekko oprószamy vegetą. Kolejność panierowania: bułka tarta zbełtane jajka z pieprzem(...)czosnkiem rozgniecione płatki kukurydziane Smażymy na oliwie z oliwek, bądź na dowolnym tłuszczu. Żeby były jeszcze bardziej chrupiące, na sam koniec przed podaniem umieszczamy nasze tzw. stripsy w piekarniku na 10 minut :D temp 180 stopni opcja góra i dół. Na stripsy dodajemy np. oscypka i żurawinę Podajemy np. z : kopytkami surówką Smacznego
ClauditteMissCookingPrzyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę(...)warzywkiem i mieszamy.Z jogurtu, majonezu i przyprawy tzatziki robimy sos.Bagietki nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i układamy na blaszce. Na patelni podsmażamy mięso do zrumienienia. Nagrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C i wstawiamy bagietki na 5-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera. Jeszcze
Maminek kulinarnymałe dynie makaronowe, przekrojone wzdłuż na pół i z usuniętymi pestkami 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Składniki na mięsny sos: 450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka, wieprzowe lub wołowe) 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli 400 ml sosu marinara lub passaty 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)łyżka posiekanej bazylii Składniki na nadziewaną dynię: 200 g serka naturalnego (np. Apetina) 1 łyżka bazylii, posiekane 1 szklanka startej mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz dużo sera) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wysmaruj wewnętrzne strony dyni olejem i dokładnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika skórą do góry i piecz do miękkości, około 30 minut
karmelowyświeżego szpinaku, 2 bardzo małe cebulki czerwone, 2 łyżeczki ziaren kapary, 4 papryczki peperoni czereśniowej marynowanej, 4 szt. physalis, świeży tymianek, olej rzepakowy, pieprz kolorowy do smaku. Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso rozbijamy na foli, dzięki temu nam się nie rozpadnie). Filety posypujemy przyprawą uniwersalną i smarujemy serkiem(...)Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min, można upiec w piekarniku, ale przed przełożeniem mięsa na folię , trzeba ją natłuścić olejem. Cebulki obieramy i kroimy na plasterki, szpinak myjemy i delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy
Moniki Smakołykipiersi z kurczakamała głowka brokuł100 gr miniaturowych pieczarek200 ml bulionu kurczakowego2 łyżki mąki50 gr masła300 ml śmietanysól , pieprz. paprika Wykonanie:Rozpuszczamy w rondlu masło- wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostki- dodajemy przyprawy . Smażymy ok 5-7 min. Dodajemy mąki. Mieszamy, dolewamy śmietanę, Zagotowujemy. Dodajemy pieczarki I brokuły. Zalewamy bulionem kurczakowym. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Doprawiamy do smaku.Gotowe(...)Wykonanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. Obieramy I kroimy w talarki. Układamy na blaszce, wyciskamy do miseczki czosnek, dolewamy oliwy- mieszamy. Polewamy ziemniaki.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na około 20-30 min. I gotowe.Smacznego
Smaki EdytyKrólik pieczony w piekarniku z dodatkiem białego wina z aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik ma delikatne(...)potrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze 1 – 1,2 kg 1 szklanka białego, półwytrawnego wina 6 cebul szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek
Poezja smakuKukurydza 1/2 puszki Ser żółty 150 g Majonez 4 łyżki Jogurt naturalny 2 łyżki Czosnek 2 ząbki Przyprawa gyros 2 łyżki Sól Pieprz Olej 2 łyżki Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na godzinę do lodówki. Podsmażyć na patelni. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać(...)Frytki przesypać na blaszkę i upiec wg instrukcji na opakowaniu. Gotowe przesypać do naczynia żaroodpornego. Na frytki wyłożyć mięso. Całość posypać żółtym serem. Wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika polać połową przygotowanego sosu czosnkowego, wyłożyć warzywa i polać pozostałym sosem. Przed podaniem posypać solą oraz pieprzem. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodywiele ciekawych smakołyków Ciekawą przekąską, jednak na słono, są też ślimaczki z ciasta francuskiego . Jeżeli nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut(...)nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. 2 Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki, po czym każdy rogalik posypujemy cukrem. 3 Pieczemy 13-15 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu w 200 stopniach. Artykuł Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliipatelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę i cukinię. Całość smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie dodać ugotowane gnocchi i podsmażone kawałki kurczaka. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz oregano i chwilę ze sobą smażyć. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodawać(...)naczynia żaroodpornego posmarować przygotowanym sosem pomidorowym (2-3 łyżkami) . Następnie przełożyć połowę farszu, polać połową pozostałego sosu pomidorowego i posypać połową startego sera. Czynność powtórzyć. Danie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C i piec bez przykrycia około 25 minut Etapy przygotowywania zapiekanki Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćniego kajzerki do napęcznienia. W tym czasie na reszcie masła zrumienić przez 5 minut wątróbki. Dołożyć śliwki i grzyby* i całość dusić przez 2 minuty. Wystudzić. Nogi z kurczaka obrać z kości, zachować również skórę. Mięsko, skóry i wątróbki zmielić z grzybami i śliwkami oraz resztą warzyw z wywaru (z wyjątkiem cebuli i listków laurowych); zmielić także kulki ziela angielskiego(...)gałką muszkatołową i cynamonem do smaku. Masa powinna być lekko wilgotna - w razie potrzeby dolać wywaru z gotowania. Formę na pasztet wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50-60 minut. Wystudzić. Kroić następnego dnia. *jeśli chcemy, aby w naszym pasztecie widoczne były kawałki grzybów i śliwek, to na tym etapie należy
My simple kitchenwymieszać. Gotowe! Propozycja obiadowa (2 porcje): Pieczone ziemniaki z soczystymi i aromatycznymi polędwiczkami z kurczaka oraz sałatką z roszponki z serem feta 2 duże ziemniaki 4 polędwiczki z kurczaka 2 duże pieczarki sól pieprz zioła prowansalskie curry słodka papryka papryka chili 2 większe ząbki czosnku oliwa z oliwek Polędwiczki gotować w osolonej wodzie około 20 minut. Wyciągnąć i ostudzić. Ziemniaki(...)Pieczarki pokroić w ćwiartki. Ziemniaki i pieczarki przerzucić do miski. Dodać drobno pokrojony czosnek i przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Wlać trzy łyżki oliwy i wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. W tym czasie do polędwiczek dodać 2 łyżki oliwy i doprawić (wszystkie przyprawy podane w składnikach, ilość według uznania). Kiedy widać, że ziemniaki są już prawie gotowe
Karola gotujegotować 5-7 minut mieszając. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oleju kokosowego,wyłożyć dno ryżem z cebulką. W tej samej patelni podsmażyć mięso mielone ,lub jak u mnie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2-4 minuty. Odłożyć na cebulę z ryżem i posypać cienką warstwą sera . Pomidory pokrojone w kostkę dodać na patelnie ,doprawić ,solą,pieprzem do smaku,wlać szklankę(...)cebulka na to mięso posypać cienką warstwą sera startego na to wyłożyć sos pomidorowy całość zakończyć plastrami cukinii posypane startym serem Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C Dużo pisania ,ale zapewniam ,że szybko się robi....i smakuje wyśmienicie
w mojej kuchnisztukę mięsa. Kiedyś już było nadzienie z natki i grzybów, ale do środka, dziś to będzie szybsza wersja czyli kopczyk na wierzchu. 4 gotowe kotlety z piersi kurczaka 30 dkg pieczarek 0,5 szklanki posiekanej natki łyżka masła łyżeczka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku kawałek żółtego sera Pieczarki kroimy w paski(...)się wszystko równo rozłożyło. Na każdy kotlet nakładamy porcję grzybów z natką, posypujemy odrobiną sera. Na ciepłym farszu serek się lekko rozpuści. Jeśli nie, można na chwilę wstawić do piekarnika lub mikrofali. Takie zastosowanie natki świetnie się sprawdza. Warto sobie uświadomić, że to zielone bogactwo ma o wiele więcej zastosowań niż tylko zupa. A w połączeniu z grzybami
Dieta moja pasjawyczarowania rozmaitych dań. Można je łączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek(...)nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam duszoną kapustę kiszoną i ziemniaki
Kulinarne przemysleniaserka topionego śmietankowego 10 dag sera żółtego 3 łyżki śmietany 18% ok. 3/4 szkl. wody sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, gałka muszkatołowa 2 łyżki oleju Przygotowanie; Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie z 2 łyżkami oleju. Doprawić do smaku przyprawą do gyrosa i smażyć do miękkości. Brokuł oczyścić i ugotować al dente (3-4 minuty(...)oraz rozdrobniony ser topiony. Doprawiamy do smaku, gałką muszkatołową oraz pieprzem i mieszamy do czasu rozpuszczenia sera. Kiedy sos będzie już gładki zalewamy nim zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 25- 30 min. Pięć minut przed końcem zapiekankę posypujemy startym żółtym serem. Gdy ser się rozpuści zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.jajka, 3 pojedyncze piersi z kurczaka, mąka pszenna, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 szklanka mleka, kawałek sera żółtego, kawałek masła, garść natki pietruszki. Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Płatki kukurydziane rozdrobnić. Do drugiej miski wbić jajka, dodać do nich musztardę i mleko oraz powoli dodawać mąkę, do momentu(...)Natkę pietruszki posiekać. Na każdy kawałek piersi położyć ser żółty, masło i troszkę pietruszki. Mięso zwinąć i obtoczyć najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 40min. W czasie połowie pieczenia odwrócić mięso na drugą stronę
W kuchni u Moniki50ml oleju, 6 łyżek ketchupu łagodnego, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół do drobiu, pieprz, 1/2 cebuli. 1 kg pałek z kurczaka. Pieczone ziemniaki: 1kg małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki soli, garść posiekanego koperku, 3 gałązki rozmarynu, pieprz, czerwona słodka papryka, mielona, olej. Przygotowanie: Marynata: Cebulę pokroić w paseczki(...)nich resztę składników - z gałązek rozmarynu pourywać igiełki i tylko je dodać. Wymieszać. Na blaszce do pieczenia na środku ułożyć mięso, a po bokach ziemniaki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 45minut. Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, w razie potrzeby piec dłużej. Smacznego
W kuchni u Monikisera o intensywnym smaku 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy sól pieprz oliwa 20 młodych ziemniaczków 1 łyżka przyprawy zaatar (sumak, tymianek, sezam, sól) oliwa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki ( najlepiej w medaliony). Mięso oprószamy przyprawami, polewamy 2 łyżkami oliwy o dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym(...)ćwiartki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy przyprawą i skrapiamy oliwą, tak aby każdy ziemniaczek był nimi otulony. Ziemniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min. Po 15 min wstawiamy do piekarnika mięso i wszystko pieczemy jeszcze przez ok. 20 min. Smacznego
DefinicjaSmakupowiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej wody, gotować(...)kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem
Kuchnia Beatyfrancuskiego dzielimy na sześć równych kawałków.Każdy z powstałych prostokątów nacinamy z dwóch stron na mniej więcej równe paski ok 2-3 cm.,które będziemy później zaplatać. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i podsmażamy na oliwie z zeszkloną cebulką.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem podduszamy. Gotowy farsz wykładamy na środek każdego z naszych przygotowanych wcześniej(...)przemian z pociętych z boku paseczków, dokładnie tak jak byśmy chcieli zrobić warkocz. Wygląda to dość skomplikowanie, ale zaręczam jest to dziecinnie proste. Tak przygotowane warkocze pieczemy w piekarniku około 25 min. w temp. 170 stopni. A oto efekt końcowy. Życzę smacznego
Kuchnia w opałachdomowe imprezy - na pewno zaskoczycie nim mile swoich gości :))Składniki na 2 szt:2 duże piersi z kurczaka10 plasterków bekonuserek kremowy typu philadelfiaser żółtymały brokułsólpieprzostra paprykaczosnek granulowanyWykonanie:Filet z kurczaka rozbijamy tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbity płat solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia lub innym białym twarożkiem(...)naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku.Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut
Walijskie Pichcenieoliwek, wykałaczki Wykonanie: Przed wykonaniem roladek przygotowujemy wszystkie składniki nadzienia. Ser rozgniatamy widelcem, pomidory suszone, oliwki i liście świeżej bazylii kroimy w kaski, szpinak myjemy i osuszamy. Filety kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, osuszamy. Pojedynczą pierś z grubszej strony nacinamy tak, by po rozłożeniu powstał jeden duży, płaski kawałek mięsa. Filet rozbijamy używając tłuczka do mięsa. Solimy(...)rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Przed podaniem kroimy w plastry. Jemy tak jak lubimy najbardziej :) na przykład
Taste Of My Day