przygotowania mięsa, które kroimy w kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodając łyżkę oleju. Smażymy ok. 15 minut na średnim ogniu aż mięso się delikatnie zarumieni. Do tak przygotowanego kurczaka wlewamy śmietanę, keczup, przyprawiamy solą, pieprzem, a całość mieszamy i gotujemy przez ok. 1 godzinę na małym ogniu bez przykrycia (co jakiś czas zaglądając i mieszając całość). Po tym czasie(...)talerze i ozdabiamy kilkoma pomidorkami koktajlowymi oraz zielonym dodatkiem (np. pietruszką). Jeżeli przygotowujecie danie dla większej liczby osób, przygotujcie je dobę wcześniej i w dniu wizyty podgrzejcie w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Podajcie najlepiej na podgrzewaczu, wtedy danie pozostanie długo gorące. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smaczniepuszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką(...)wyciśnięty sok z limonki. Składniki mokre łączę z suchymi. Ciasto wychodzi rzadsze niż to na wytrawne babeczki. Nakładam do 3/4 wysokości foremek silikonowych. Babeczki wstawiam razem w blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę przez 30 minut - z czego 10 na dolnym ruszcie bo mój piekarnik lubi nie dopiekać :) Dwoiste dzieło gotowe. Babeczki słodkie wyszły gładkie, kształtne. Babeczki chili
Kuchnia po mojemukostkę. Cieciorkę odsączamy. Część cieciorki ( 1/3 ) rozgniatamy widelcem. Wątróbkę podsmażamy na patelni z olejem, zdejmujemy i studzimy a następnie kroimy na drobno. Do kurczaka dodajemy 2/3 suszonych pomidorów, wątróbkę, jajka, pokrojoną natkę pietruszki, rozgniecioną cieciorkę, 3-4 łyżki bułki tartej, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym olejem(...)pomidory i cieciorkę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody, doprawiamy do smaku i przekładamy na kotlety ułożone uprzednio w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 25-30 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnymięso i ziemniaki w jednym garze i czasie się robią, a to bardzo wygodne w przypadku np gości.składniki 4 porcje5-6 średnich ziemniaków *4 podudzia kurczaka **1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny(...)cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie). W połowie czasu pieczenia, obrócić mięso, polać sosem Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego
Stare Garyczasie kroimy kurczaka w drobną kostkę i dorzucamy do grzybów. Gdy sok na patelni się zredukuje, a mięso nieco nam się podsmaży i zarumieni, podlewamy grzyby z kurczakiem bulionem drobiowym lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Na patelnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie czekam do redukcji płynu ( tak by zostało nam około łyżki soku) i gasimy ogień(...)układamy mięso z grzybami. Na wierzchu umieszczamy niebieski ser pleśniowy pokrojony z plastry, a na nich ciasto francuskie. Całość wstawiamy na kwadrans do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i gotowe
Kolizje Smakówgotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany(...)sosem) i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą śmietaną. Przekładamy do niego zawartość patelni. Ser trzemy na dużych oczkach i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy na 10 minut na 180 stopni do piekarnika na funkcje opiekania. Obserwujemy ser, gdy zacznie się rumienić potrawę można wyjąć. Podawać na ciepło
Kolizje Smakówmiękkości. Studzimy. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na małe kawałki. Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie składniki -kawałki kurczaka, cebulę, suszone pomidory oraz orzechy włoskie- przekładamy do misy blendera, dodajemy serek kanapkowy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną. Mieszamy(...)BURAKA Składniki: 2 buraki sól morska Wykonanie: Buraki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 40-45 min., sprawdzając by się nie przypaliły. Po około 30 min. przewracamy plasterki ziemniaków na drugą stronę. Studzimy. Podajemy posypane lekko solą
Kuchnia MagdaLenyłyżki koperku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Sól Pieprz Czosnek granulowany Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie mięsa układamy plastry szynki i żółtego sera. Zwijamy w ciasny rulon i owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki kroimy na ćwiartki, układamy przy(...)będzie za gęsta ponownie podlewamy mlekiem. Pod koniec dodajemy suszone pomidory z czosnkiem, koperek, sól i pieprz. Gotowym sosem zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso aby ładnie zarumienił się wierzch
VioletoweKucharzeniepółplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy dalej. Doprawiamy niewielką ilością soli. Zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy kurczaka (w razie potrzeby uzupełniamy ilość oleju). Obsmażamy mięso. Łączymy z pieczarkami. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnego farszu dodajemy mniej więcej połowę sera i wszystko razem mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Połowę(...)przeciąć ciasta na spodzie (po usunięciu go, z wierzchniej warstwy powstanie tzw ramka). Przygotowane ciasto napełniamy farszem. Ramkę smarujemy pozostałym jajkiem. Wierzch posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 25 minut (do zarumienienia). Podobnie postępujemy z drugim ciastem
Smaki Na Talerzupyszne potrawy. Dziś podzielę się przepisem na placek drobiowy z mozarellą, który idealnie nadaję się na obiad, kolacje a nawet śniadanie Spróbujcie Składniki: – 300g ugotowanych filetów z piersi kurczaka – 150ml mleka – 2 jajka – 100g twardej mozarelli ( może być każdy inny twardy ser wg uznania) – 50g mąki pełnoziarnistej – garść posiekanej zieleniny ( u mnie koperek, pietruszka(...)wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być rzadkie, lejące się. Formę ( 16cm) posmarować masłem ( ja piekę w silikonowej formie, więc niczym nie smaruję). Przelać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego Artykuł Placek drobiowy z serem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminepietruszki i Bazyli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 10 dag sera żółtego tartego Masło do wysmarowania naczynia PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników smażę naleśniki. Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Na rozgrzany olej przekładam mięso ,smażę na rumiano. Następnie dodaję cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę. Ugotowane brokuły kroję drobno. Dodaję do mięsa(...)cebulę.Doprawiam. Duszę ok 3-4 minut i mieszam. Naleśniki przekładam do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem. Następnie zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzch posypujemy serem żółtym. Piekę w piekarniku ok 25 min w 180 stopniach
Gotowanie PatkiSkładniki: (na 8 porcji) - filet z piersi kurczaka (400 g) - papryka czerwona (125 g) - szpinak, liście (100 g) - ser mozzarella lekki- (125 g) - mąka pszenna razowa (5 g) - otręby żytnie- (50 g) - jaja – 2 szt. - woda – 100 ml Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić na patelni teflonowej. Szpinak oczyścić, poddusić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser mozzarella zetrzeć(...)wymieszać z otrębami, jajami i wodą, posolić odrobinę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki. Na ciasto wyłożyć gotowe mięso, szpinak i paprykę, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min w 180 o C Całość: 1780,8 kcal (B:155,7g W:168,3g T:53,9g) 1 porcja: 223 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasJuż nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prosty pomysł na obiad jednogarnkowy. Mięso po upieczeni było miękkie, soczyste, aromatyczne a skórka chrupiąca. Udka z ziemniakami podałam ze sałatką z papryki. Składniki: udka z kurczaka ziemniaki 3 średnie cebule słodka czerwona papryka czosnek granulowany ziola prowansalskie tymianek sól, pieprz młotkowany Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć. Ziemniaki obrać i przekroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić(...)godzinę do lodówki. Do 2 miski wrzucić ziemniaki i cebulę wlać pozostałą marynatę, wymieszać dokładnie. Blaszkę wysmarować olejem, wyłożyć mięso, ziemniaki i cebulę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 45 minut, po tym czasie zwiększyć do 200°C i piec jeszcze przez 15-20 minut. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiskładniki na 4 porcje 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 opakowanie sera mozzarella 1 duża cebula pomidor 2 ząbki czosnku czarny pieprz sól przepis Umyte i oczyszczone filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół aby uzyskać cztery kotlety, rozbijamy je tłuczkiem na około 2 centymetrowe plastry, a następnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Pomidora, mozzarellę oraz ząbki czosnku(...)plasterki. Fileta zawijamy w rulon a następnie umieszczamy na kawałku folii aluminioweji, zwijamy zabezpieczając boki. Tak przygotowane filety układamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp180 st. C około 40 minut. Podajemy z bukietem grillowanych warzyw. Artykuł Filety z mozzarellą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Dania