kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:289/456)

Pierś z ananasem i żurawiną 136

Składniki: -2 piersi z kurczaka -4 krążki ananasa w zalewie -4 łyżeczki żurawiny do mięs -4 plastry sera żółtego -olej do podsmażenia -sól, pieprz Piersi dzielimy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i krótko obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Wykładamy na żaroodporny półmisek, delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdą pierś układamy plaster ananasa. W plastrach sera(...)wycinamy dziurkę, najlepiej za pomocą kieliszka, układamy na plastry ananasa, a dziurkę wypełniamy żurawiną. Półmisek wstawiamy do nagrzanego (200°)  piekarnika na 10-15 minut. Podajemy z surówką z marchewki i jabłka, ryżem lub ziemniakami z wody

Kulinarne przemyslenia
Słodko ostra posypka na grilla 143

kurczaka, dość cienko pokrojonej i lekko rozbitej tłuczkiem. Przepis pochodzi od Melissy Clark . Czas grillowania : 10 minut Liczba porcji : Posypki z podanych składników starczy na podwójną pierś z kurczaka Składniki: 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki ziaren kolendry 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Utrzyj wszystkie składniki w moździerzu. Natrzyj(...)blisko węgli, bo cukier w posypce łatwo może się spalić zamiast skarmelizować. Czas grillowania – po 5 minut z każdej strony. Mięso a la grill z piekarnika Mięso w tej posypce możesz też upiec w piekarniku. Nagrzej go do 240 stopni. Wstaw do środka blaszkę lub ruszt posmarowane olejem i nagrzewaj przez pół godziny. Wyłóż mięso na rozgrzaną powierzchnię. Piecz

Niedzielny kucharz
Hiszpańska paella z zielonym groszkiem 137

małym ogniu około 15 minut i przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy znowu oliwę i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dorzucamy  sofrito  i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oliwy jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy(...)momentu nie wolno mieszać paelii !  Ważne jest też, aby źródło ciepła było równomiernie rozłożone. Jeśli Wasze palniki są małe, paellę można przygotować  w piekarniku, przykrywając ją uprzednio folia aluminiową. Gdy woda się lekko wchłonie na wierzchu układamy krewetki, przykrywamy. Mniej więcej po 25 minutach paella jest gotowa, ale musimy kontrolować miękkość ryżu

Kulinarne przygody Gatity
Mięsna babka z jajko niespodzianką otulona boczusiem 136

Dodatkowo: 16 plastrów boczku parzonego 6 jaj ugotowanych na twardo Wykonanie: 1. Masa mięsna: Bułkę zalać mlekiem i namoczyć przez około godzinę, po tym czasie dokładnie odcisnąć. Filet z kurczaka, mięso z łopatki, bułkę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, lubczyk, słodką paprykę, przyprawę do mięsa mielonego, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą(...)masłem i wyłożyć plastrami boczku. Następnie wyłożyć połowę masy mięsnej, ułożyć ugotowane jajka, przykryć pozostałą masą mięsną, a końcówki plastrów boczku złożyć na wierzchu babki. 3. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut. Espumisan  Max  – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, abyście mogli

Szalona Kuchnia Eweliny
PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 405

pietruszki 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso(...)gotowaliśmy mięso i warzywa.Papryki kroimy w kosteczkę, tak samo pieczarki, które wcześniej obgotowujemy. Do masy mięsnej dodajemy warzywa, pieczarki i natkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
pyszny,domowy pasztet drobiowy z marchewką... 147

łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy dodać jeszcze(...)blenderem zmiksować, na koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i zielonym groszkiem 209

pokrojone na mniejsze części warzywa. Całość zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Groszek gotujemy krótko w osobnym naczyniu, odcedzamy. Ugotowanego kurczaka wyławiamy (wywar zachowujemy). Gdy ostygnie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju. Wsypujemy suchy ryż (surowy). Smażymy przez kilka minut(...)wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ugotowane mięso oraz groszek. Całość zalewamy około 2 – 2,5 szklankami przygotowanego wywaru. Posypujemy tartym serem. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (pieczemy bez przykrycia). Możemy zaostrzyć smak polewając danie ketchupem lub podać z wyrazistą surówką

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, kapustą serem i jajkami. 195

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, kurczaka obieramy z kości i również kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, pokrojoną kapustę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kurczaka, marchewkę z rosołu pokrojoną w plasterki, oprószamy wszystko solą, pieprzem,bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą chili, wszystko podsmażamy co jakiś czas mieszając. Do ugotowanego makaronu dodajemy wszystko(...)smaku solą lub pieprzem, jajka rozbijamy widelcem i dodajemy do makaronu, wszystko dobrze mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron,na wierzchu układamy okrągłe plasterki serka śmietankowego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni pieczemy zapiekankę na środkowym poziomie piekarnika około 35/40 minut aż się ładnie wszystko zetnie i zarumieni.  Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki z podudzi kurczaka nadziewane mozzarellą i pomidorami suszonymi 296

pomidorów). Gotuj przez chwilę, a następnie sos dopraw świeżo posiekanymi ziołami (możesz również użyć suszonych), solą i pieprzem. Przelej go do żaroodpornego naczynia. Roladki z podudzi kurczaka Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Mozzarellę i suszone pomidory pokrój w słupki. Podudzia delikatnie rozbij i posyp pieprzem. Na środek włóż po 2 słupki sera i kilka(...)wykałaczkami. Roladki przyrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła. Ułóż je następnie na sosie pomidorowym i połóż kilka gałązek pomidorów oraz tymianku. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut

Food Square
Filety z udek kurczaka w marchewce z groszkiem 193

marchewki -ok. 1/2 kg mrożonego groszku -sól, pieprz -słodka papryka -czosnek niedźwiedzi -przyprawa do kurczaka -olej -ok. 3 dkg masła -bulion warzywny Opłukane i osuszone filety z udek kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. 2 godziny. W bulionie warzywnym ok. 10 minut gotujemy obraną marchewkę i w tym samym bulionie następnie(...)oleju. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wsypujemy marchewkę i groszek, dodajemy masło i smażymy przez chwilę. Marchewkę i groszek dodajemy do filetów  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Sernik z jogurtów bałkańskich 235

temp. 190C około 50-60 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom . W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach na około 1 godzinę. Po tym czasie sernik zostawić do całkowitego wystudzenia w blasze.  Sernik nabierze najlepszej konsystencji i smaku po schłodzeniu w lodówce(...)kroić. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SŁODKIE OKRUSZKI - Babeczki orzechowa rozkosz MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka drożdżowa anyżowa PIEKIELNA KUCHNIA ANETY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babka Wielkanocna RÓŻOWA KUCHNIA - Mazurek Wielkanocny Kurczak

Grunt to przepis!
Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie 197

jest słynne umami, czyli ten dodatkowy smak, ale bez mieszania do potrawy glutaminianu. Skrzydełka po tajsku wcale nie są skomplikowane, a smak jest naprawdę nie do podrobienia. Skrzydełka z kurczaka już nigdy nie będą takie same :) Składniki: 1 kg skrzydełek – ok. 12-14 sztuk 2 grejpfruty, ja używam odmiany sweetie, bo dają słodkawy posmak sól i pieprz(...)cukru 1-2 łyżki sosu rybnego 1 papryczka chili ok. 5 łyżek wody liście kolendry albo natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka umyć i osuszyć. Dokładnie pokryć olejem, posolić i popieprzyć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopniu. W naczyniu żaroodpornym albo na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Do naczynia włożyć kratkę do pieczenia i układać na niej skrzydełka (wierzchnią stroną do góry

Pociąg Do Kuchni
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 201

kawałki (mogą być również większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Do kurczaka wlewamy wino, dodajemy marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy(...)wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić para. Wierzch ciasta również smarujemy jajkiem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok.30-40 minut. Podajemy od razu. Smacznego

bistro mama
Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym z brązowym ryżem 159

łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 łyżki miodu Mięso : 700 g mięsa z kurczaka lub indyka sól  Do podania: 2 torebki ugotowanego ryżu, brązowego lub białego opcjonalnie kolendra, słodka papryka  W garnku wymieszać sok, skórkę z pomarańczy, ocet, miód i przyprawy. Zagotować(...)Przełożyć do plastikowej miski, zalać marynatą i wstawić do lodówki na min. 3 godziny lub dłużej. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika, ustawić  190*C, a gdy osiągnie wybraną temperaturę, ustawić 25 minut. podczas pieczenia kilka razy polać mięso marynatą po wierzchu. Sprawdzić widelcem, czy jest już upieczone. Wyjąć, przełożyć

Chocolate Muffin Blog
Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem 518

jednak troszkę inaczej. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu co na dziś przygotować to zachęcamy to wypróbowania przepisu. Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula olej 2 jajka bułka tarta sól, pieprz 250 g sera żółtego 4 plasterki pomidora zielona cebulka   PRZYGOTOWANIE: Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem(...)doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy. Na usmażone kotlety nakładamy pieczarki,    przykrywamy startym drobno serem żółtym    i plasterkiem pomidora.       Wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi (można do mikrofalówki). Gotowe posypujemy zieloną cebulką. Polecamy na niedzielny obiadek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Udka pieczone w piwie i miodzie 299

Jeśli lubisz słodka, chrupiącą skórkę z kurczaka i delikatne mięsko - ten przepis jest dla Ciebie !Składniki:* 4 całe udka* 700 ml jasnego piwa* 3 łyżki miodu* 1 łyżka cukru trzcinowego* 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego* 1,5 łyżeczki soli*zioła prowansalskieWykonanie:Mięso umyć i osuszyć. Udka porozcinać na podudzia i pałki. Poporcjowane mięso natrzeć solą i przyprawami - odstawić(...)godziny do lodówki.Zamarynowane mięso przełożyć na blachę do pieczenia. Blachę z udkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec wstępnie 30 minut.W tym czasie w rondelku wymieszać piwo, miód, sos teriyaki/sojowy i cukier trzcinowy. Całość gotować, aż część płynu odparuje. Kiedy płyn nabierze karmelowego koloru i zacznie lekko gęstnieć - zdjąć z ognia.Po 30 minutach pieczenia wyjąć blachę

kolorowotorcikowo
Piers z kurczaka w sreberku 118

duze pojedyncze piersi z kurczaka  1 duzy zabek czosnku  3 liscie laurowe  pieprz w ziarenkach  papryka sypka  jarzynka  Piersi umyc i osuszyc w papierowych reczniczkach  Kazda piers przekroic wzdluz  Posypac jarzynka i papryka  Naczynie rzaroodporne wysciolac fiolia srebrna ( potrzebny bedzie na tyle duzy kawalek, aby nakryc potem wierzch)  W naczyniu(...)piersi i na nie polozyc pokrojony w plasterki czosnek, posypac pieprzem i lisciem laurowym wszystko nakryc folia Odstawic mieso do lodowki na ok 1 godzine  Po godzinie czasu piekarnik nagrzac do 180C, wlozyc piersi i piec 40 min  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
1503. Kurczak z pysznej marynaty 187

być skrzydełka,udka..u mnie to były podudzia przekrojone na dwie części..Pyszna lekko ostra z nutą słodyczy [ miodu rzepakowego z Anielskich Przysmaków].. 7 podudzia z kurczaka 1/2 szkl.  ketchupu  4-5 łyżek sosu sojowego odrobina sosu chili  2-3 łyżki miodu rzepakowego  3 łyżki oleju  1 marchewka  1 cebula(...)wymieszać Udka zalać marynatą i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć wraz z marynatą na blaszkę , dodać pokrojoną cebulę i marchewkę i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.[ do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Drobiowe ragout w cieście francuskim - kategoria kurczak 291

przystawka, ale także jako danie główne. Są to kokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota...  Składniki: 250g filetu z kurczaka,  ciasto francuskie,  100g pieczarek,  łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki,  50g wędzonego boczku,  jajko,  100ml śmietany 18%,  sól,  biały pieprz,  50g startego oscypka(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut.  Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć

Z miłości do słodkości
Pałki z kurczaka pieczone z jabłkami i curry 232

palce lizać. To danie praktycznie przyrządza się samo :) a najbardziej lubimy ten przepyszny jabłkowy sos, który jest tak smakowity..., że talerze mówiąc wprost do sucha... :) Składniki80 dag pałek z kurczaka,50 dag jabłek,1 łyżka miodu,3 ząbki czosnku,3 łyżki oliwy,1 łyżka curry lub wg. uznania,sól, pieprz,Jabłka obieramy i kroimy w ósemki (najlepiej gdy używamy małych(...)zamarynowane mięso najlepiej odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pałki wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, układając pomiędzy nimi pokrojone jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy naczynie żaroodporne i rumienimy nasze udka po 10 minut z każdej strony

Delicious Titbits
Pieczone faszerowane bataty 81

serem cheddar, będzie także pysznie. Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie(...)małe bataty – 100 g sera koziego twardego – kilka marynowanych papryczek jalapeno – pół łyżeczki soli – pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Bataty umyj dokładnie, połóż na blasze w piekarniku nagrzanym do 200 st C i piecz 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmij bataty i połóż na talerzu i odkrój z góry skórkę na dość sporej powierzchni. Za pomocą łyżeczki

nietylkopasta.pl
Uda kurczaka z pieczonymi warzywami 102

upieczeniu jest jeszcze bardziej wyrazista i słodka. Wszystko lekko doprawione papryką i lubczykiem z dodatkiem sałaty pekińskiej, vinegretem i czarnymi oliwkami. Pytania? Ja zgłodniałam;)) SKŁADNIKI: 6 ud z kurczaka 7 ziemniaków pokrojonych w talarki 2 marchwie pokrojone w talarki 2 cebule pokrojone w ćwiartki vegeta natur, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, oregano, lubczyk łyżka masła olej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję(...)vegetą i papryką. W naczyniu żaroodpornym układam mięso, obok warzywa. Na mięso nakładam małymi kawałeczkami równomiernie masło. Piekę w temp. 190 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika przez ok. godzinę. Pod koniec zwiększam temp. do 210 C, by zrumienić bardziej warzywa. W trakcie pieczenia polewam mięso sosem i odwracam na drugi bok. Niezależnie od podanego czasu pieczenia

Zasmakuj Kuchni
Lazania z kurczakiem i pieczarkami 200

czosnek do miękkości. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Dodać pomidory z puszki. Smażyć jeszcze przez 10 minut do odparowania wody z pomidorów. Dodać podsmażony filet z kurczaka. Doprawić solą, pieprzem , tymiankiem oraz ziołami prowansalski. Wymieszać i zdjąć z ognia. Ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić drobno. Ser mozzarella pokroić na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować odrobioną oleju(...)porcji). Ponownie ułożyć płaty makaronu, pozostały sos pomidorowy i układamy trzecią warstwę, makaronu. Posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Na wierzchu układamy ser mozzarella po całej zapiekance. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut oraz dodatkowo 10 minut bez przykrycia. Smacznego !                   Zapraszam na film

Kulinarne przygody
Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami. 192

ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie zajączka, kurczaka i koguta wykrawamy ciasteczka ( możemy użyć innych wielkanocnych foremek ). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut(...)uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze

Izabelawkuchni
Świąteczne kąski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 145

pysznymi dodatkami i sosikiem :) do ryżu w sam raz :) przepis znalazłam w książce "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Świąteczne kaski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 2 piersi kurczaka lub podobna ilość indyka po 1 łyżce masła i oliwy sól, pieprz 4 niezbyt duże jabłka garść rodzynek marynata: 60 ml oliwy 30 ml cydru po 1 łyżeczce musztardy(...)Kroimy mięso na spore, dość cienkie kawałki. Wkładamy je do marynaty na minimum 3 godziny. Masło rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso z obu stron po ok 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso przekładamy do niewielkiego naczynia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczone wykładamy na talerz i przykrywamy folią. Odstawiamy na 5 minut, na czas przygotowywania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak pieczony z błękitnym serem i boczkiem 150

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 100 g sera Lazur 4 plastry wędzonego surowego boczku 4 pomidory suszone z oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju Sposób wykonania: Umyte i osuszone piersi przekrawamy wzdłuż tak aby otrzymać 4 płaskie filety. Każdy kawałek oprószamy przyprawami a następnie nakładamy po kawałku(...)sera i pomidora. Składamy na pół i zawijamy kawałkami boczku. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy olejem i wkładamy porcje mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 50 minut

Qchnia po prostu
Drobiowy pilaw z brokułem 153

czosnku suszony tymianek przyprawa do kurczaka sól pieprz 3 łyżki oleju kokosowego masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: 1.  Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć tymiankiem, przyprawą do kurczaka i odstawić na około 20 minut. 2.  Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3.  Brokuł podzielić na małe różyczki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie(...)groszkiem odsączyć z zalewy, a orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni. 6.  Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, przełożyć  do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Pita, tzatziki i grecka uczta 172

szkl mąki pszennej + do podsypywania 1/2 szkl ciepłej wody łyżka oliwy extra virgin ( Lidl ) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 5 g suchych drożdży Dodatki: filet z kurczaka usmażony z przyprawą gyros sałata lodowa pomidor zielone oliwki nadziewane czosnkiem ( Lidl ) czerwona cebula W misce wymieszać suche składniki. Dolać ciepłą (nie gorącą!) wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką(...)zagnieść i podzielić na 5 części. Każdy kawałek rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cieniutki placuszek o śr. około 14 cm. Placki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić blaszkę na kilka minut aby się nagrzała. Na gorącej ułożyć placki i piec ok 12-15 minut do zarumienienia. Placuszki powinny mocno urosnąć. Jeszcze ciepłe

Smakołyki Asi
Paprykowe mumie 152

kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany filet z kurczaka i doprawiamy przyprawą chili con carne. Mieszamy i smażymy do momentu, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy serek philadelphia, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy(...)przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy ketchupem, tworząc na każdej papryczce oczka. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami. By Małgorzata Hert Wędr

Wędrówki po kuchni
Piersi kurczaka z pomarańczami 139

wyjdzie i czy dzieci będą chciały jeść, ale efekt był zaskakujący. Mięso smakuje rewelacyjnie i jest super soczyste. Spróbujcie koniecznie, a będziecie mile zaskoczeni :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka sok z jednej dużej pomarańczy 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka świeżego rozmarynu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka wegety (u mnie domowa) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu(...)godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso razem z całą marynatą do naczynia do zapiekania. Na wierzchu można położyć 2-3 gałązki rozmarynu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Naczynia nie przykrywać do pieczenia. Smacznego

kuchnia doski
Roladki z papryką otulone boczkiem 168

soczyste mięso z kurczaka otulone chrupiącym i pachnącym ziołami boczkiem. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaczków i surówki.  Talerz "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 2 duże filety z kurczaka kawałek papryki czerwonej kawałek papryki jasnej 1/2 kulki mozzarelli 12 cieniutkich plasterków boczku sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany rozmaryn 2 łyżki oleju Filety umyć, osuszyć, pozbawić błonek. Pokroić wzdłuż(...)układać paseczki kolorowej papryki i mozzarelli. Zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 3 plasterkami boczku, w razie konieczności spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Posypać rozmarynem i piec ok 40 minut, do zarumienienia

Smakołyki Asi
Kieszonki drobiowe z jarmużem i żółtym serem 179

olej z pomidorków do skropienia Jarmuż rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą, zagotować i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Osączyć na sicie i wystudzić. Każdą z piersi kurczaka rozciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w cienkie paski o ok 2 cm długości. Pokrojony ser włożyć do kieszonek z mięsa(...)kawałki folii aluminiowej. Oba kawałki folii na środku posmarować masłem i ułożyć tam nadziane mięsko. Zawinąć dokładnie aby podczas pieczenia nie uciekały żadne soki. Zwinięte paczuszki włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać 30 minut. Kaszę bulgur ugotować. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Pokrojone pomidorki koktajlowe i suszone dodać do ugotowanej kaszy. Skropić

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, papryką i czerwoną cebulką 322

rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka słodkiej papryki szczypta chili 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki tymianku sól Dodatkowo: patyczki do szaszłyków ulubiony sos Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojony boczek i pokrojoną w plastry cebulkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić i również włożyć do miski. Następnie dodać(...)sól. Wszystko wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Zamarynowane składniki nadziewać na przemian na patyczki. Grillować ze wszystkich stron przez około 12-15 minut lub upiec w piekarniku (200°C przez około 25-30 minut). Smacznego

Oryginalny smak
pyszne szaszłyki z piersi i cukini na ostro.. 186

łyżeczki, papryczka chilli 2 małe suszone, sok z cytryny 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę i włożyć do niej umytą, osuszoną pierś, dobrze zamoczyć(...)odpowiednie do szaszłyka, pokroić cukinię, cebule, boczek wędzony, ogórki kiszone na patyczki nadziewać pierś, cebule,boczek,ogórki, cukinie do wyczerpania składników szaszłyki ułożyć na srebrnej folii na blaszce z piekarnika, posmarować resztą marynaty dobrze, piekarnik ustawić na grill duża powierzchnia, 2 poziom, 230 C i grillować z 30-40 minut, można obrócić szaszłyki z 2 razy szaszłyki są tak smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka drwala 460

rozpuścić na patelni masło lub margarynę i przysmażyć kalafior na złoty kolor z wszystkich stron. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Cebulę, pieczarki i mięso przełożyć na patelnię, wymieszać ze sobą(...)mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać, dodać czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewać mieszając. Do gorącego dodać starty ser i mieszać do momentu aż się zagotuje. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Na dno nałożyć najpierw ziemniaki, między nie kalafior, a na górę mięso z pieczarkami, polać sosem beszamelowym i ponownie

Passions hobbies life
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 148

Pyszne chrupiące  danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa  ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju słonecznikowego • sól(...)niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać  piekarnik (GÓRA -DÓŁ) do 220 stopni.  Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Beaty
Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 309

Pyszne piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem. Super pomysł na obiad :)SKŁADNIKI4 pojedyncze piersi z kurczaka4 duże plastry szynki parmeńskiejserek o smaku czosnkowym typu Almettemały słoiczek pomidorów suszonych w olejusól,pieprzpapryka tymianek PRZYGOTOWANIEPiersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką Obsmażamy(...)patelni.Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem z pomidorów.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche.Piersi bardzo dobrze komponują się z rukolą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Stalowym Widelcem po Patelni 219

stanął na głowie. Bo: Na granicie można smażyć bez tłuszczu! Dobrze przeczytaliście. Myślicie, że nie sprawdziłam? Jasne, że tak, od razu na rozgrzanego woka wrzuciłam kawałki piersi z kurczaka i co? Mięso nie przykleiło się nawet na sekundę do powierzchni. Mogłam sobie je podrzucać tak jak to robią profesjonalni kucharze w lokalach, co możemy oglądać w telewizji na przykład(...)zarysowania, więc bez wyrzutów sumienia możemy w pośpiechu złapać nawet stalowe sztućce i działać nimi po granicie. Patelnie Ballarini linii Granitium możemy wkładać do nagrzanego do max 160 stopni piekarnika i rączka nie topi się - sprawdzałam osobiście. Było trochę nerwówki, bo bałam się, że może tak tylko piszą, ale nie. Rączka i naczynie bez żadnego uszczerbku. Moje oczy tylko troszkę

Blondynka Gotuje