kcal, B 43,6 g, W 66,9 g, T 35,8 g Sobota - Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Na weekend przygotowałam dla Was dwa dania mięsne. Patent polega na tym, że kupujemy jedną podwójną pierś z kurczaka i dzielimy na pół, na dwa kolejne obiady. W sobotę proponuję pyszną zapiekankę makaronową z dodatkiem szpinaku, fety(...)pojedyncze porcje. Jeśli chcecie zamienić ten przepis na wersję wege, po prostu pomińcie dodatek kurczaka. ➤czas przygotowania: 35 minut w 1 porcji: 860 kcal, B 50,1 g, W 77,7 g, T 39,5 g Składniki / na 2 porcje: 200 g makaronu kokardki lub innego drobnego (u mnie pełnoziarnisty) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (drugą zostaw na szaszłyki
Chilli Czosnek i Oliwaktórym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis: z marca - 2 x ryba i 5 x wege z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege z maja - przepisy do lunchboxa z czerwca - 6 x wege, 1 x ryba z lipca - jedzenie do pracy na zimno z września(...)pobierania PDFu! Poniedziałek - Makaron z sosem dyniowym w 15 minut Przepis ten pochodzi z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni". Cudowny w swej prostocie patent na kremowy dyniowy sos, który łączymy z makaronem, ciecierzycą, rozmarynem i parmezanem. W kwadrans otrzymujemy przepyszny, sycący wegetariański obiad w prawdziwie jesiennym klimacie <3 ➤ Kliknij - Przepis na makaron z sosem dyniowym Wtorek
Chilli Czosnek i Oliwatylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)ostrą papryką.Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkachPhali – jednowarzywna sałatkaPhali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali
Poezja smakuBAKŁAŻAN- To pochodzące z Indii warzywo znane jest również pod nazwą oberżyny. Spore gruszkowate owoce o ciemnofioletowej skórce są powszechnie znane w Europie, natomiast starsza, biała odmiana tego warzywa- jedyna, którą można spożywać surowo- jest obecnie rzadko uprawiana. Azjatyckie niewielkie biało- zielone odmiany, wyglądem przypominające piłeczkę pingpongową lub kiście winogron, jada się z sosem nan prik lub często dodaje(...)choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy czy skrzydełka kurczaka. C CHILLI- To niezbędny składnik większości azjatyckich potraw, nie tylko ze względu na walory smakowe ale i praktyczne, gdyż ich jedzenie zapewnia uczucie chłodu, co w ciepłych krajach
ClauditteMissCookingcykl, w którym publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis: z marca - 2 x ryba i 5 x wege z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege z maja - przepisy do lunchboxa z czerwca - 6 x wege, 1 x ryba z lipca - jedzenie do pracy na zimno z września(...)Czwartek - Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Pieczony kalafior jest przepyszny, nie tylko jako dodatek do makaronu, ale też na przykład w sałatkach. Proponuję, aby ugotować tylko połowę (200 g) makaronu penne i wymieszać go z połową upieczonego kalafiora i pomidorków, zaś pozostałe warzywa zostawić na piątek i podać jako sałatkę do ryżu z soczewicą. Dokładnie rozpiszę to w załączonym
Chilli Czosnek i OliwaOd kilku dni męczą nas wysokie temperatury. Lipcowy zestaw obiadów na cały tydzień jest więc idealny na tę pogodę, bo składa się głównie z
Chilli Czosnek i Oliwawarzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka z wrzątkiem do zlewu.źródło zdjęciaKiedy dusimy mięso w tym garnku, można na durszlaku ułożyć warzywa i ugotować(...)potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady. Dla mnie wadą jest ciężar garnka. Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest
Codzienna kuchnia niecodziennamajonezu i musztardy. Dodatkiem do sznycli jest pieczona brukselka ze świeżym granatem – pyszności. Zobacz przepis Piątek: Escabeche z kurczaka z winogronami i jabłkiem Potrawa znana od Iranu po Amerykę Południową, przygotowywana na setki sposobów. Świetne danie na niedzielny obiad. Upieczony kurczak z chrupiącą skórką nurza się w słodko-kwaśnym sosie z pieczonych winogron, szalotek, czosnku i jabłka. Przepisy na kolejne(...)tydzień było generalnie łatwe i przyjemne, gdyż dwie trzecie dań zrobiliśmy przygotowując niedzielny obiad, na który zrobiliśmy kurczaka escabeche, którego jeszcze raz zjemy w piątek. Tyle, że w niedzielę jedliśmy go z pure ziemniaczanym a w piątek wystąpi w towarzystwie kaszy. Piekąc kurczaka upiekliśmy też: cieciorkę, awokado i brukselkę oraz sznycle. Wieczorem wystarczyło upiec pizzę – wierzcie, że to robota
Niedzielny kucharzjest to tak łatwe do wyegzekwowania, bo prawie wszystko co jemy zawiera już w sobie naturalny sód – nie tylko pieczywo, chipsy, wędliny, ale nawet żywność nieprzetworzona, jak surowe warzywa i owoce, a także mięso czy produkty zbożowe. Na opakowaniach kupowanych produktów, w tabelce ze składnikami odżywczymi GDA ( wskazane dzienne spożycie – Guideline Daily Amounts) , referencyjny poziom soli oznaczony jest(...)powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest
Karo in the KitchenWiele osób na świecie nie wyobraża sobie życia bez ulubionych potraw z mięsem. Według żywieniowców odpowiednia ilość mięsa w zbilansowanej diecie jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!