kurczak z makaronem i warzywami - 2000 przepisów (strona:111/134)

Zakupy dietetyka – oceniamy produkty #1 156

sprawdzi się w daniu azjatyckim. Sam w sobie nie ma żadnego smaku, dlatego warto użyć aromatycznych, intensywnych przypraw/sosów. Na zdjęciu w zestawieniu z sosem teriyaki, masłem orzechowym, sezamem, kurczakiem i papryką – bardzo dobre. Plusy: brak kalorii (to może być też jednocześnie minus)  brak glutenu (niestety na opakowaniu nie ma licencjonowanego znaku przekreślonego kłosa, jest za to podróbka(...)sycący – wygrywa z makaronem pełnoziarnistym pszennym wysoka zawartość białka (21 g/100 g) prosty skład bez zbędnych dodatków sprężysta konsystencja po ugotowaniu makaron nie zawiera jajek – nadaje się dla wegan, osób z nietolerancją i alergią kilka smaków do wyboru: groch,  groszek zielony, soczewica czerwona, ciecierzyca i biała fasola pozwala wzbogacić dietę w warzywa duża zawartość błonnika duża zawartość

Powiedz dietom nie
Sałatka z grillowanym kurczakiem 172

Sałatka z grillowanym kurczakiem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, awokado, serem mozzarella i pomidorowym sosem winegret to idealna propozycja na weekendowego grilla. Lekka, sycąca i smaczna. Dwadzieścia

ale Pysznie
Rosół Domowy 171

Rosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są

ChilliJemy
Wołowina po chińsku 157

powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy(...)ząbków czosnku - pokroić w plasterki 5 suszonych w całości papryczek chilli - rozkruszyć 3 papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego (gulaszowe) 1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g pieczarek 100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane

ClauditteMissCooking
Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym 210

Mój autorski pomysł na wykorzystanie makaronu i pomidorów. To właśnie ten przepis brał udział w konkursie zmagań blogerów organizowanym przez Makarony Polskie.  A Wasze głosy

Kuchnia w czekoladzie
Azjatycki bulion z wolnowaru 161

nadzieję, że nasze kulinarne propozycje przypadną Wam do gustu, a azjatycki bulion z podanego niżej przepisu wejdzie na stałe do Waszego menu. Składniki 2 -3 duże udka z kurczaka i 1 porcja rosołowa lub 5-6 skrzydełek (można zastąpić około 1 kg wołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule 1 mały por (opcjonalnie(...)zapach przepysznego rosołu :) Kiedy bulion nieco przestygnie przecedź go przez gęste sito, ugotowane warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso i pokrojone w cienkie paseczki grzyby dodać do rosołu przed podaniem. Tak przygotowany bulion jest bardzo aromatyczny, my najczęściej jadamy go bez makaronu, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby serwować go z dodatkiem makaronu ryżowego lub sojowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wiejski rosół jak u babci , prawdziwa kuchnia 128

powodu nadwagi spadła z grzędy i złamała nogę tak paskudnie , że pozostało tylko ….. ugotować rosół . Może dla niektórych to okrutne , ale uważam ,że bardziej okrutnym jest kupowanie kurczaków z hodowli w których nigdy nie widzą światła dziennego , trawy , ślimaków i dżdżownic … Moje kury przynajmniej wiodą szczęśliwe życie Rosół jest wyborny , genialny , nie ma nic lepszego ,to zdanie(...)oczyszczamy , płukamy i umieszczamy w garnku , takim ,żeby można ją było zalać wodą i żeby nie wystawała ponad jej poziom Po utopieniu naszego wiejskiego dinozaura , obkładamy go pieczołowicie wszystkimi warzywami z listy . Wciskamy i upychamy je gdzie się da , pęczek lubczyku także . Dodajemy pieprz ziarnisty , nakrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin . Rosół powinien delikatnie ,pyrkać

Ogrodnik w podróży
Grillowany kalafior z sosem Panna 196

Składniki: 2 duże główki kalafiora, podzielone na różyczki 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i świeżo zmielony czarny pieprz ½ szklanki sosu Panna Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do

naRuszcie
Zupa pomidorowo-bazyliowa z ryżem 203

Gdybym zamiast ryżu dodała makaronu, to mogłabym nadać zupie nazwę "Włoska zupa pomidorowa z bazylią i cukinią". Jednakże miałam strasznego "smaka" na ryż, więc zostałam przy krótkiej i prostej nazwie ;-) Zupa jest bardzo smaczna i zdrowa. Oczywiście mimo tego, że pomidory są bardzo zdrowe i dietetyczne, to nie można jeść ich codziennie w nadmiernych ilościach, bo grozi to przedawkowaniem pewnych(...)składniki dodać do rosołu i zagotować (jeżeli posiadacie lubczyk, to też można go dodać, ale należy go wyciągnąć przed zmiksowaniem zupy). Całość gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa zaczną się rozpadać. W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Zupę zmiksować (najlepiej wykorzystując w tym celu blender ręczny - pamiętajcie jednak, że niektóre blendery nie mogą miksować gorących płynów

Passions hobbies life
Potrawka z kurczaka na pikantnie 1198

Zastanawialiście się zapewne nieraz co zrobić z ugotowanym kurczakiem z niedzieli, z bulionem nie ma problemu bo można zrobić pomidorową albo dodać żelatyny i zrobić auszpik

Mechanik w kuchni
Roladki z polędwicy z maślanymi kurkami 145

półkami w sklepie koncepcja ewoluuje? Bo mnie ta przypadłość nawiedza dość często ;) Równie często pomysł przybiera jeszcze inną wersję, gdy zaczynam gotowanie. Tym razem tak właśnie było. Chciałam kupić kurczaka, wróciłam do domu z polędwiczką wieprzową. Miała być grillowana, a ostatecznie nafaszerowałam ją i upiekłam. Obiad, z racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie(...)kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło.  W pierwszej wersji serwowałam z makaronem i kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami

Pichceniomania
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 349

Dzisiaj ponownie na talerzu zagościł przepyszny i zdrowy(o czym wspominałam już wiele, wiele razy) łosoś wędzony- tym razem w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu, rukoli i pomidorów

peanutbuttermonster
Phở bò 198

zupy, która tak długo się gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji, koniecznie musi spróbować! Możecie w tym celu poszukać(...)białe cebule 10-centymetrowy kawałek imbiru 8 łyżeczek cukru trzcinowego 1 łyżka soli 4 łyżki jasnego sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego sok z limonki Do garnirowania: makaron ryżowy wstążki 250 g polędwicy, steku lub ładnej łopatki, pokrojonej w bardzo cieniutkie plasterki 1 cebula, pokrojona w bardzo cieniutkie plasterki (jak papier) garść kiełków fasoli mun cieniutkie krążki papryczki

Kuchnia Prezydentowej
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 124

przedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak czy wołowina. Tylko że kurczaka gotujemy znacznie krócej,a wołowinę dwa razy dłużej niz mięso wieprzowe. Dlatego też staram się dołączać zdjęcia by było łatwiej wyobrazić sobie to o czym piszę. Składniki: 1.5 kg schabu(...)pieprzu,i mieszamy tak by marynata objeła całe mięso. Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą. acz kolwiek im dłużej tym lepiej. W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy

Viola cooks with passion