kurczak z makaronem i warzywami - 2000 przepisów (strona:102/134)

Sałatka makaronowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami 142

smakowała. Polecam inne przepisy na sałatki z makaronem: Włoska sałatka makaronowa Sałatka makaronowa z warzywami i majonezem Ekspresowa sałatka makaronowa Letnia sałatka makaronowa Sałatka z makaronem i brokułami Składniki na pyszną sałatkę makaronową z mozzarellą i suszonymi pomidorami 100 g makaronu – np. fusilli / świderki ½ szklanki pomidorów suszonych wraz z zalewą 1 opakowanie mini mozzarella w kulkach (lub 1 zwykła mozzarella(...)zmielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie sałatki z makaronem, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu , odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Suszone pomidory odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (oliwę zachowuję na później). Odcedzamy kulki mozzarelli. Makaron mieszamy z pomidorami, mozzarellą, czosnkiem, miksem sałat i porwanymi listkami bazylii

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rosół według przepisu prababci 164

Rosół według przepisu prababci Podstawowe niedzielne danie w wielu polskich domach Składniki 550 g kości z antrykotu wołowego 550 g mięsa z indyka 2 nóżki z

4stronykuchni.pl
Ramen – japońska zupa 327

rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 10 cm pora 2 cm świeżego imbiru kilka ziaren pieprzu czarnego kilka liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka soli 4 l wody pasta miso Dodatki na talerz: 300 g makaronu Soba 4 jajka ugotowane na twardo(...)cukier i gotujemy 5 minut. Całość przecedzamy, kiedy ostygnie przelewamy np. do słoika. Ugotowane, ostudzone jajka zanurzamy w marynacie i zostawiamy na dobę. ROSÓŁ Mięso płuczemy w zimnej wodzie, warzywa obieramy, płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Całość zalewamy wodą. Dodajemy sól, suche przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) oraz pokrojony w paski imbir. Rosół gotujemy na małym ogniu około

Kierunekuchnia
Makaron z kurczakiem i sosem mascarpone 120

Zalegało nam w lodówce trochę serka mascarepone. I tak powoli już kres jego nadchodził. Madzia więc wymyśliła, że przerobi go na jakiś sos. Pomyślała chwilę i

Marder&Marder Manufacture
Sałatka grecka 398

Przy takiej pogodzie, niech przynajmniej nasze talerze będą kolorowe i smaczne:) Byle do wiosny!!!:-) Chciałam zaprezentować wam moją ulubioną sałatkę. Zdecydowanie jest to sałaty element mojej

Kuchnia Pełna Pasji
POTRAWKA Z MIĘSA Z ROSOŁU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 287

Potrawka z mięsa z rosołu to kolejny przepis na wykorzystanie pozostających po ugotowaniu składników. A że rosół gotuję dość często jako bazę do różnego rodzaju zup

Ola la LCHF
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 202

Ten tydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu znalazło się sześć pysznych potraw – od burgerów

Niedzielny kucharz
Rosół z kaczki 164

Klasyczny rosół drobiowy czy drobiowo-wołowy zna każdy z nas. Jednak może od czasu do czasu, np. z okazji świąt, przygotować sobie bardziej wykwintną wersję tej zupy zamieniając kurczaka na kaczkę. Rosół z kaczki jest bardziej zdecydowany w smaku ale też i bardziej tłusty. Jednak równie pyszny jak jego klasyczna wersja.  Składniki: 1 korpus kaczki 2 skrzydełka z kaczki(...)garnku. Warzywa obrać i ułożyć na kaczce. Cebulę przekroić na pół i mocno ją opalić aby nabrała dymnego aromatu. Dodać do warzyw. Dołożyć listek laurowy i ziele angielskie. Całość zalać wodą tak, aby całe mięso i warzywa były przykryte. Garnek przykryć, włączyć palnik i na bardzo małym ogniu gotować przez około 2-3 godziny. Następnie wyjąć warzywa i kości

My simple kitchen
Rosół 194

drób to najlepsza podstawa dla rosołu. Mięsa musi być dużo, aby wywar miał intensywny smak. Rosół przygotowany na kurczaku będzie delikatniejszy i mniej wyrazisty niż rosół wołowy. Warzywa do rosołu to przede wszystkim: marchewka, por, seler, pietruszka, cebula i lubczyk. Warzywa kroimy w dość duże kawałki, tak aby łatwo można było je wyłowić. Cebulę opalamy nad płomieniem na brązowy kolor(...)kolor. Tutaj też przyda się umiar, opalamy cebulę w kilku miejscach i nie palimy jej na węgiel. Wzorowy rosół przygotowuje się według proporcji 0,5kg mięsa i 0,15kg warzyw na 1l wody. Oczywiście kuchnia to nie apteka i marchewka w tę czy w tamtą nie robi znaczącej różnicy:) Ja rosół przygotowuję zwykle „na oko”. Zioła, które dobrze komponują się

CoolinarniePL
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 162

Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek 150 ml przecieru pomidorowego (lub gęstego soku) 3 łyżki serka(...)zeszklą). Mięso, cebulę i paprykę przełożyć do miski, odstawić. 2. Makaron gotować przez połowę wyznaczonego czasu, osączyć na sicie, jeszcze gorący skropić oliwą, żeby się nie posklejał. Wyłożyć do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. 3 . Piekarnik nagrzać do 190°C. Oliwki pokroić na połówki, dodać do mięsa i warzyw, następnie wszystko połączyć z serkiem mascarpone i 3-ma łyżkami

Kuchnia Prezydentowej
Po maminemu - najlepszy rosół świata 260

najlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa 2 średnie marchewki 3 pietruszki, najlepiej z kawałkiem natki mały kawałeczek korzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości(...)opalamy nad gazem do momentu, aż utworzy się na niej czarna skorupa. Gdy w garnku zacznie wrzeć, wlewamy szklankę zimnej wody, by  "uspokoić" płyn, po czym wrzucamy obrane warzywa, opaloną cebulę, kardamon, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz lubczyk (ja dałam szatkowany mrożony) i natkę selera. Całość solimy do smaku, jednak niezbyt dużo. Tylko tyle, by mięso gotujące się

Kuchenna Kontrrewolucya
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 147

rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było(...)głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie raczyłam się sandacza z czarnym ryżem (barwiony tuszem kałamarnicy) i sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka nie była w standardzie w tym zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bucatini z chayote i sosem miętowym. 326

miętowego ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej oliwą foli do pieczenia. Uformować prostokąt. Całość posypać posiekaną pietruszką. Makaron gotować 8 minut, odcedzić. Czosnek drobno posiekać, krótko przesmażyć na oliwce, dodać makaron, wymieszać, przestudzić. Na utworzonym prostokącie z piersi, rozłożyć makaron, posypać startą mozzarellą, zwinąć w folii w rulon i piec(...)zmiażdżony czosnek. Dodać wszystkie przyprawy ,rodzynki, przecier pomidorowy ,posiekane pomidory ,papryczkę jalapeno świeżą lub kruszoną i posiekaną kolendrę. Wlać trochę wody i wszystko dusić na małym ogniu 10 minut. Warzywa.   Obgotować chayote  i cukinię w osolonej wodzie, aż zaczną mięknąć. Odcedzić i połączyć z sosem. Dusić 15 minut ,przyprawić solą i pieprzem. Chayote albo chow chow

Kulinarny karnet Christophera
Piątek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 160

nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Sushi bez zawijania – dla leniuszków Składniki: Świeży ogórek(...)minut. Zdejmij z ognia. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Posól i ściągnij z patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało. Krok 4 Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść

Niedzielny kucharz
Kluski lane z kurczakiem, papryką, pieczarkami i cukinią 141

podane wytrawnie smakują naprawdę fantastycznie, wszak to... makaron, tylko jajeczny 😉 Moje kluski są kupne, ale jeżeli macie więcej czasu (i chęci), to śmiało można pokusić się o zrobienie ich w domu. To kto dziś robi kluski lane z kurczakiem, papryką, pieczarkami i cukinią?☺️ 2-3 porcje: około 200 g piersi z kurczaka około 150 g lanych klusek około(...)sosu sojowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz i ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka Piersi kurczaka opłukać i oprószyć solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw, a następnie pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, sprasowane ząbki czosnku i podsmażyć do lekkiego zrumienienia się kurczaka. Paprykę, pieczarki oraz cukinię pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię z mięsem

Kraina Miodem Płynąca
Najpopularniejsze danie Maroko - tażin (tagine, taijne) 183

duszę, było super świeże, pełne smaków i aromatu.  Gdy po kilku dniach tradycyjnego jedzenia zapragnęliśmy czegoś innego, przypadkiem weszliśmy dla małej kawiarnio - restauracji na obrzeżach Marrakeszu. O Matko! Makaron z owocami morza po prostu pachniał morzem,  to był zapach morza z tagliatelle.  A bagietka z wędzonym łososiem, grillowanym bakłażanem i oliwą? To była eksplozja smaku, próbowałam(...)podawania potraw. Pewnie zobaczycie też pięknie zdobione, kolorowe - one najczęściej pełnią rolę ozdobną. Jak wygląda to danie? Jak smakuje? Jest bardzo proste. Zazwyczaj są to warzywa, mięso, odrobina bulionu, masa przypraw. Może być z kurczakiem, rybą, wołowiną, wielbłądem. Jedliśmy też kilka razy kofta tagine, czyli taki z mięsnymi kulkami i jajkiem. Roman próbował z wielbłądem i bardzo mu smakowało. Tajemnica

Ale Pyszka!