Dzisiaj ponownie na talerzu zagościł przepyszny i zdrowy(o czym wspominałam już wiele, wiele razy) łosoś wędzony- tym razem w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu, rukoli i pomidorów
peanutbuttermonsterzupy, która tak długo się gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji, koniecznie musi spróbować! Możecie w tym celu poszukać(...)białe cebule 10-centymetrowy kawałek imbiru 8 łyżeczek cukru trzcinowego 1 łyżka soli 4 łyżki jasnego sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego sok z limonki Do garnirowania: makaron ryżowy wstążki 250 g polędwicy, steku lub ładnej łopatki, pokrojonej w bardzo cieniutkie plasterki 1 cebula, pokrojona w bardzo cieniutkie plasterki (jak papier) garść kiełków fasoli mun cieniutkie krążki papryczki
Kuchnia Prezydentowejprzedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak czy wołowina. Tylko że kurczaka gotujemy znacznie krócej,a wołowinę dwa razy dłużej niz mięso wieprzowe. Dlatego też staram się dołączać zdjęcia by było łatwiej wyobrazić sobie to o czym piszę. Składniki: 1.5 kg schabu(...)pieprzu,i mieszamy tak by marynata objeła całe mięso. Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą. acz kolwiek im dłużej tym lepiej. W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy
Viola cooks with passionkuskusem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Ciecierzyca w pomidorach à la fasolka po bretońsku ; blog: Mops w kuchni Hummus tradycyjny z ciecierzycy ; blog: Pati gotuje Zupa krem z białych warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa ; blog: Moje domowe kucharzenie Zupa(...)bretońsku ; blog: To i owo stokrotki Fasolowe curry z morszczukiem ; blog: U stóp Benbulbena Sałatka z buraków i czerwonej fasoli ; blog: Mops w kuchni Minestrone z fasolką i makaronem ; blog: lejdi of the house Biała fasola z pietruszką i papryką ; blog: teczasmakow SOCZEWICA Krem z marchwi z pomarańczową soczewicą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z czerwonej soczewicy
Weekendy w domu i ogrodzieSos czosnkowy znajduje się chyba w każdej kuchni. Można go kupić choć wtedy jesteśmy narażeni na spożycie wielu konserwantów i emulgatorów, które nie są zbyt zdrowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nowe zestawy obiadowe i kolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora(...)jest mistrzem w tym co robi ale również posiada umiejętność dzielenia się tajnikami sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę na sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się o dodatkowe elementy, łącznie z wycieczką po kuchni
SzczyptaSmaQPrawdą jest, że makaron z krewetkami i ogólnie krewetki mógłby jeść prawie codziennie. To jeden z jego przepisów - bardzo prosty i aromatyczny. ➤czas przygotowania: 25 minut w 1 porcji: 529 kcal, B 29,0 g, W 72,5 g, T 12,3,8 g ➤ Kliknij - Przepis na spaghetti z krewetkami Sobota - Kurczak caprese i pieczone ziemniaki Kurczak caprese to pierś(...)piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 20 min i zajmij się kurczakiem. Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek. Każdą z piersi ponacinaj ostrym nożem w 3 miejscach. Dopraw solą i pieprzem. Kulkę mozzarelli oraz pomidora pokrój na plasterki, następnie powtykaj je w mięso kurczaka. W nacięcia włóż także kilka listków bazylii. Passatę lub przecier wymieszaj
Chilli Czosnek i OliwaLubię polewać nią makarony, dodawać do wegetariańskich past kanapkowych, smażyć na niej warzywa. Pasuje tez do krewetek. Na blogu pokazywałam Wam już przepis na szakszukę ze szpinakiem i ciecierzycą , a dziś zrobiłam krem z dyni i marchewki. Oliwa bazyliowa Oliwę aromatyzowaną bazylią polecam Wam do sałatek, makaronów oraz dań warzywnych. Pięknie komponuje się nie tylko z pomidorem (np. w sławnej(...)czosnku, posiekane 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 500 g leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków czy kurek), oczyszczonych i drobno pokrojonych 750 ml bulionu warzywnego (lub z kurczaka) 2 łyżki serka mascaropone 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy Monini Biala Trufla do podania ponadto do podania: grzanki z ulubionego chleba Przygotowanie kremu grzybowego: W garnku
Chilli Czosnek i Oliwacykorii. Mnie ten smak odpowiada, ale jeśli boicie się że zupa nie trafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię (jej połowę lub dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też(...)dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu 2-3 minuty. Gorącą zupą zalewamy ugotowany makaron ramen w głębokich miseczkach, posypujemy pozostałym ciętym szczypiorem. Zupę posypujemy prażonym sezamem, do każdej porcji dodajemy po ½ łyżeczki pasty chili lub posypujemy płatkami suszonej papryczki. Na koniec całość skrapiamy olejem
Karo in the Kitchencykorii. Mnie ten smak odpowiada, ale jeśli boicie się że zupa nie trafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię (jej połowę lub dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też(...)dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu 2-3 minuty. Gorącą zupą zalewamy ugotowany makaron ramen w głębokich miseczkach, posypujemy pozostałym ciętym szczypiorem. Zupę posypujemy prażonym sezamem, do każdej porcji dodajemy po ½ łyżeczki pasty chili lub posypujemy płatkami suszonej papryczki. Na koniec całość skrapiamy olejem
Karo in the KitchenKuchnia polska i włoska, taka jak u mojej mamy, gotowana z sercem i zawsze ze świeżych składników. Myślę, że to po mamie mam pasję do gotowania. Faszerowane warzywa, dania z grilla, makarony to to, co lubię najbardziej. 2. Najdziwniejszy, najgłupszy trend praktykuję właściwie sama ponieważ uwielbiam jeść frytki z lodami, co często spotyka się ze zdziwieniem osób, którym(...)Sól, sól i jeszcze więcej soli. Galeria zdjęć od Pauliny: Kawa kopi luwak. Jak powstaje kawa kopi luwak? Kawa kopi luwak. Weronika 1. Kuchnia włoska, a szczególnie tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą – mogłabym jeść codziennie! 2. Robienie popcornu na wodzie i oliwie. 3. Unoszący się wszędzie zapach przyrządzanych owoców morza. Klaudia 1. Kuchnia tradycyjna polska/staropolska
Gotuj po hiszpańskuwłasne kury, kaczki, ba czasami nawet indyki- jak poszaleje, to rosół z wiejskiej kury wymiata! Zatem zasada nr 1 Kup dobre mięso, tzn. ze sprawdzonego źródła. Wybierz kurczaka zagrodowego lub ekologicznego. Sprawdź czy ktoś z Twoich znajomych nie ma dostępu do wiejskiego drobiu. W gruncie rzeczy nie znam nikogo, kto by nie miał jakieś rodziny(...)Mięso zawsze umieszczamy w garnku z warzywami w zimnej wodzie, i gotujemy pomału na niedużym ogniu. Dzięki temu rosół jest klarowny. Jeśli na rosole powstają szumowiny pamiętaj aby je zebrać łyżką cedzakową! Zasada nr 3 Warzywa - wybieramy młode i jędrne. Podstawą dobrego rosołu jest korzeń pietruszki, selera i por. Te trzy warzywa w największej mierze wpłyną na smak zupy. Dlatego
SMYKWKUCHNIMaki to także jednej z symbolii Brugii. Znajdziecie biżuterię, porcelanę, ubrania... Moje ulubione miejsce w Brugii, sklep z produktami importowanymi z Włoch od oliw po napoje alkoholowe, słodycze, makarony... wszystko czego dusza blogera kulinarnego zapragnie, ale znajdziecie także produkty z Belgii, np. konfitury. Przemiła właścicielka, wstąpcie koniecznie, zanim zdecydujecie się na zakup degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie(...)Kwiat Europy". Jedzenie przepyszne, świetna obsługa i przemiła Pani Basia, która dba o każdy detal i nadzoruje pracę zespołu. Mieliśmy okazję zjeść obiad, frytki, sałatkę ze świeżych warzyw i sporą porcję kurczaka z rożna. Warto wiedzieć: Najlepsze piwa Blonde, Kriek (damskie piwo o smaku czereśniowym) Najtańsze zakupy zrobicie np. w sklepach w carrefour, zwłaszcza jeśli chodzi o piwa
Moja smaczna kuchnialodówkę założyć kłódkę. No... dwie, tak dla pewności. Bo licho (pozostali domownicy) nie śpi.SKŁADNIKI:- 0,5 kg piersi indyka / kurczaka (u nas indor, ze względu na nietolerancję kurczaka),- papryka - czerwona i żółta,- grzybki Mun, 25 dag, /Można kupić i poczytać o nich tu: kliknij- marchew, 2,- kukurydza, pół puszki,- ananas, pół puszki,- cebula, 2 czerwone duże(...)paski.Smażymy na 2 patelniach:1. Cebula z marchwią smażymy na jednej patelni. Pod koniec dodajemy paprykę. Dosłownie na minutę wrzucamy grzybki - do połączenia smaków. (Patelnia z twardymi warzywami). Ta patelnia potrzebuje więcej czasu i uwagi.2. Kapustę wrzucamy na patelnię nr 2. Dorzucamy kiełki, pędy, kukurydzę, a na koniec ananasa.4. Przyprawy na wywarze.Do wywaru z grzybków dodajemy przyprawy
Wypisz Wymalujserem Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami Domowa pizza Krokiety z pieczarkami i serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Brokuły w cieście i bułce tartej Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku Kieszonki francuskie z brokułami i fetą Mięsne kulki z ogórkowym dipem Domowe nuggetsy z kurczaka Krokiety ziemniaczane z bazylią(...)ognisty oraz klasyczny gyros, są to pozycje obowiązkowe na moim sylwestrowym stole. Sałatka z tuńczykiem na krakersach Sałatka z tuńczykiem i ryżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem Warstwowa sałatka z szynką i ananasem Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z brokułami, fetą i migdałami Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem
Kulinarne Przeboje