Rewelacyjne na ciepło do obiadu, jak i pokrojone zimne na kanapki. Kurczaka podałam na talerzyku Scania PORCELANA BOGUCICE 3 pojedyńcze filety z kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 150 g żółtego sera Oliwa z oliwek Filety z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy filet nacinamy nożem tak, aby w środku powstała(...)paprykę kroimy w małą kosteczkę, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Paprykę i ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farszem napełniamy kieszonki. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu. Resztę papryki i sera wykładamy na wierzch kurczaka. Całość podlewamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut w 190*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby ładnie
VioletoweKucharzeniemożna sobie darować ale dobrze dopełnia całości 1 duże jabłko, najlepiej winne 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula - cukrowa, szalotka lub czerwona sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, olej Pierś z kurczaka pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i skropić oliwą. Odstawić na kilka minut do zamarynowania i obsmażyć na patelni na złoto, używając jak najmniej tłuszczu(...)skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobne piórka. Do miski wrzucić obrany bób. Dodać pokrojone ogórki, jabłko i cebulkę oraz, ewentualnie, ryż. Dodać pierś z kurczaka porwaną na niewielkie kawałki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać sporą ilość pieprzu i 2 łyżki majonezu. Całość wymieszać do połączenia się składników. Można dodać odrobinę soli oraz cukru, jeśli jabłko
Ze smakiem bez glutenukurkowym... Mięsiste, długie wstążki makaronu. Soczyste kawałki kurczaka. Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek. Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Pycha! Składniki: 250 g makaronu pappardelle; 1 filet z kurczaka (waga około 250 g); 200 g świeżych kurek; 2 średnie, białe cebule; 1 ząbek czosnku; Łyżka posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki masła(...)Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Do podsmażonych kurek z cebulą dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie zalać całość 250 ml gorącej wody
Gospodyni Miejskarównież z sałatką. W naszym domu z powodu brzydkiej pogody, przygotowaliśmy piersi w domowym piekarniku. Ale zapewniamy, że kurczak z grilla jest równie wybitny. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy sól pieprz SOS: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy(...)opcjonalnie sól pieprz Czosnek miażdżymy, najlepiej przepuszczamy go przez praskę, łączymy z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i oliwą. Składniki najlepiej utrzeć w moździerzu. Filety myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Dokładnie smarujemy je przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Do rondelka wrzucamy wszystkie składniki sosu. Jeśli gorczycę mamy w ziarnach dobrze jest
Kuchnia od dwojgaprzywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:) Składniki: 8 ziemniaków pierś z kurczaka 20 dag wędzonego boczku 20 dag żółtego sera 1/2 czerwonej papryki jogurt naturalny kilka ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę w drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy(...)farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku, posypujemy koperkiem, dekorujemy papryką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławyszło, nam smakowało bardzo. Polecam i miłego piątku życzę :-) Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej 3 marchewki 1 średnia cukinią jarmuż 2 filety z kurczaka zioła prowansalskie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz olej do smażenia 1. Filety z kurczaka dzień wcześniej wieczorem zamarynowałam w oliwie z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. 2. Kaszę gotujemy według
kruche babeczkiDziś zapraszam na pyszne udka kurczaka marynowane w miodzie, soku z cytryny, imbirze i czosnku z dodatkiem tymianku. Przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy otrzymujemy bardzo soczyste i miękkie mięso z chrupiąca, połyskującą skórką. Jest też wyjątkowe w smaku: lekko słodkie, trochę kwaskowe, a przy tym słone i za sprawą imbiru bardzo aromatyczne z wyczuwalną, silną, odświeżającą nutą. Polecam Wam gorąco(...)również na duże, rodzinne spotkania. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mięso przyrządzić również na grillu :) Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 1 kg udek kurczaka 1 pełna łyżka startego imbiru 2 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka tymianku 3 łyżki miodu sok z cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól pieprz Wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy
MyCookBook.pluczucie. I jeszcze bardzo lubię jesień. I suszone pomidory. I Ciebie - mój drogi czytelniku - też lubię :) Składniki dla 4 osób: 3 połówki piersi z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów żółty ser 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano chili sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka(...)dokładnie myjemy. Każdą połówkę nacinamy nożem i tworzymy kieszonkę wewnątrz. Ważne żeby nie rozciąć przy tym jej boków. Środek wypełniamy serem oraz suszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
Kuchnia Pani Wiosnyczosnkiem. Chwila na patelni i danie gotowe. Polecam wszystkim głodnym! Składniki: ok. 300 g makaronu krótkiego, np.: świderki, penne, kolanka, wstążki, itp. 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duuuuży pomidor albo 2 średnie przyprawy: vegeta natur, pieprz, lubczyk, suszona natka pietruszki, majeranek, ostra papryka, przyprawa do kurczaka, sól 3 łyżki oleju z zalewy(...)rozgrzewam olej z zalewy suszonych pomidorów / oliwę z oliwek. Przesmażam na nim pokrojoną drobną cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodaję pokrojonego w mniejszą kostkę pomidora, mieszam, dodaję suszoną natkę, lubczyk i pieprz, duszę chwilę. Po chwili dodaję marynowanego kurczaka, mieszam, duszę pod przykryciem go gotowości mięsa. Moja rada: Najlepiej pokroić mięso w równej części kostkę, wtedy
Zasmakuj Kuchninerki, kondycję oczu oraz skóry, włosów i paznokci, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. A ponadto są uznawane za afrodyzjak 😉 Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g białych szparagów 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytyny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej olej(...)ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni. Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku drobno siekamy. Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Przenosimy również do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy
Kuchnia MagdaLenykurczakiem i włoskim salami Składniki: 2 torebki ryżu do paelli lub ryżu basmanti 1 pierś z kurczaka 150 g salami włoskiego (użyłam Salame Milano) 1 ostra papryczka 1/3 papryki 2 garści rukoli 2 ząbki czosnku ½ pęczka cebuli dymki sok z 1 limonki oliwa z oliwek około 10-12 oliwek 1 łyżeczka kurkumy lub ½ łyżeczki szafranu(...)siekamy. Oliwki kroimy na 2 części lub połówki. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka smażymy na oliwie do momentu aż się zarumieni. Do przesmażonego kurczaka dodaje my salami, ostrą papryczkę, czosnek, paprykę i cebulę. Smażymy około 5 minut, mieszając wszystko co jakiś czas. Na koniec dodajemy oliwki i smażymy jeszcze 2 minuty. Ugotowany ryż przekładamy do garnka, dodajemy
Mania Gotowaniaśmietankowym sosie. Palce lizać. Danie podane na talerzu z kolekcji Evolution White z Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 pęczka zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 g makaronu świderki 1 łyżka masła klarowanego Do smaku sól pieprz czarny Ale-raj pieprz czerwony Ale-raj gałka muszkatołowa(...)makaron. Pierś z kurczaka pokroić w małe plastry, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kurczaka. Przełożyć na talerzyk. Na patelnie po smażeniu kurczaka wlać śmietanę dodać drobno pokrojony czosnek, łyżkę natki pietruszki, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, trochę gałki muszkatołowej i mieszając całość chwilę gotować. Gdy sos się lekko zredukuje dodać podsmażone kawałki kurczaka, wymieszać
Ala piecze i gotujekuchnia jamajska, która wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej. Zaczynamy: Składniki: 3 piersi z kurczak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminka 0,5 łyżeczka tymianku 4 marchewki 1 puszka mleka kokosowego 180 gr fasolki szparagowej 100 ml śmietany sól, pieprz(...)pieprzem- smażymy ok 5 min. Wyciągamy z garnka. Do garnka wrzucamy pokrojona cebulę, przyprawy- curry, tymianek I kminek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I 0,5 szkl wody. Gotujemy ok 3-5 min. Ponownie dodajemy kurczaka do garnka, marchew pokrojona w talarki, fasolkę śmietanę I mleko kokosowe. Jeżeli potrawa jest za gęsta dodajemy troche wody. Przykrywamy I dusimy
Smaki EdytySkładniki: szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody winogrona kilka pieczarek 1 udko kurczaka kilka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku cebula połowa kubka sera Rocott a kilka gałązek selera naciowego szczypior kilka czarnych oliwek Przygotowanie: Do dwóch osolonych szklanek wody wsypać szklankę pęczaku i ugotować do miękkości ok 30 min. Udko kurczaka ugotować ( tak jak na rosół, z liściem(...)laurowym, czosnkiem, ceb ulą i przyprawami ) . Pieczarki obrać i podsmażyć na niewielkie j ilości oleju ( dodać też olej spod pomidor ów ) . S elera umyć , obrać z nitek i pokroić. Kurczaka obrać z tłuszcz u i skóry pokroić na mniejsze kawałki. Oliwki przepołowić. Dodać wszystko razem na patelnię z pieczarkami ( winogrona w całości ), chwilę podsma żyć i dodać
Gaździnka warzywszystkim nam bardzo smakuje. Składniki: wyluzo wane udka z kurczaka (ilość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać) 1 czerwona mała papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku ostra czerwona papryka tymianek przyprawa do kurczaka sól olej do smażenia 1 łyżka mąki koperek Wykonanie: Udka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami ( u mnie ostra papryka, sól, tymianek i trochę(...)przyprawy do kurczaka). Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1h. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy kawałki kurczaka, podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Całość podsmażamy mieszając. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Podlewamy niewielką ilością wody (lub bulionu jeśli posiadamy), przykrywamy i dusimy całość ok. 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie zaciągamy lekko
Walijskie Pichcenie