papryki 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula przyprawa do gyrosa sos : 2 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku *** Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut *** *** Kapustę(...)pekińską drobno szatkujemy *** *** Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę, a cebulę w piórka *** *** Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą majonez, jogurt, ketchup oraz przeciśnięty czosnek *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, często mieszając – do zrumienienia *** ***Placki tortilli przez chwilę podgrzewamy na patelni. Na brzegu każdego placka układamy porcje warzyw: kapustę, paprykę, ogórka, kukurydze oraz cebule *** *** Na warzywa wykładamy
Blog z Apetytembędzie u nas duuużo warzyw :) Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Składniki na 4 porcje: 4 średnie cukinie 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchew 3/4 szklanki kaszy jaglanej kulka mozzarelli 2 łyżki świeżej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, curry Wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy(...)nasionka i je wyrzucamy, następnie wydrążamy miąższ tak, by zostały ścianki grubości około 0,3 - 0,5cm. Miąższ zachowujemy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę również ścieramy na grubych oczkach. Kaszę jaglaną prażymy około 2-3 minut na suchej patelni. Następnie przekładamy
Smak mojej kuchnismaku. Serdecznie polecam takie mięsko :) Składniki: 6 pałek z kurczaka, ser mozzarella, duża lub małe kulki (po odsączeniu 125 g), 1 duża czerwona cebula, 1 główka czosnku, ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka w proszku, kilka kropel przyprawy maggi, oliwa lub olej Sposób przygotowania: Pałki opłukać, osuszyć, następnie natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, obiema(...)obrać, mozzarellę odcedzić z zalewy. Pomiędzy pałki poukładać przekrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną w grube piórka cebulę. Całość skropić oliwą (olejem) oraz przyprawą maggi i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika - piec bez przykrycia około 40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika i poukładać pomiędzy pałki kurczaka mozzarellę ( kawałki lub małe kulki). Mięso piec jeszcze około
Nie tylko w kuchniporcje: 400 g makaronu wstążki ok. 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek opakowanie szpinaku baby 100 g topionego serka śmietankowego mała śmietana 18% przyprawa do kurczaka 2-3 ząbki czosnku sól Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka i wrzucić na rozgrzany olej. Pieczarki(...)pokroić na półplasterki (lub mniejsze kawałki jeśli są duże), dodać do podsmażonej (już białej) piersi z kurczaka, delikatnie posolić. Przykryć pokrywką i dusić przez chwilę. Szpinak umyć pod bieżącą wodą, jak najdokładniej osuszyć i wrzucić na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać, nie przykrywać, żeby woda z pieczarek mogła troszkę odparować (ale nie cała). Dodać pokrojony
Simply Foodforma podania kurczaka na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach. Pamiętaj proste dania mogą wyglądać wykwintnie. Porcja dla 2 osób Składniki: 6 pałek kurczaka 2 ząbki posiekanego czosnku 60 ml sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki sezamu 0,5 łyżeczki pasty z kolendry(...)smażymy, aż kurczak się zarumieni na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele, angielskie, liść laurowy, przyprawę 5 smaków, chilli i imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut co jakiś czas obracając. Po tym czasie dodajemy miód i sezam, dusimy
Niezły MłynekRAJU (tutaj) Sól Pieprz 2 jajka Sos: 1 mały jogurt naturalny 3 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku Filet z kurczaka kroimy na płaty ( jak na schabowe). Bułkę tartą mieszamy z curry i ostrą czerwoną papryką. Domową bułkę tartą przygotowuję z wysuszonego chleba, który dokładnie mielę. Filety z kurczaka
VioletoweKucharzeniekaszą kuskus – składniki (na 2 porcje): 200g filetu z kurczaka 3/4 szklanki kaszy kuskus 2 cm imbiru 2 pędy selera naciowego 2 marchewki pieprz sól oliwa ząbek czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego imbiru, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny, aby mięso przeszło smakiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubi szpinaku, w tej postaci z pewnością zostanie jego fanem :) Bardzo sycące i smakuje równie dobrze kolejnego dnia. Zapraszam :) Składniki farsz: 50dag szpinaku mrożonego pół kilo piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku opakowanie sera feta sól, pieprz Składniki sos: puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być(...)oregano, bazylia, papryka ostra w proszku Ciasto na naleśniki jak ---> TUTAJ Przygotowanie: Ciasto naleśnikowe rozrobić i posmażyć . Czosnek obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać do niego pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy kurczak będzie podsmażony dodać szpinak i dusić razem do odparowania wody. Na koniec dodać rozdrobniony ser feta i doprawić
ChilliJemypapryką SKŁADNIKI: duża pierś z kurczaka 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cukinia 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów/przecieru sól, pieprz, bazylia, papryka chili Pierś z kurczak myjemy i osuszamy(...)pokroić na paski. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy kurczaka. Smażyć go przez chwilę, następnie dodać sól, pieprz, bazylię oraz posiekany czosnek. Smażyć przez kilka minut, aż kurczak się lekko zrumieni. Odstawić.Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić na nią cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Smażyć, aż się lekko zeszkli i dodać
MarciochaKucharzyduży kurczak 3 jajka 2-3 ząbki czosnku 1 bułka sól, pieprz Kurczaka obrać ze skóry, oddzielić mięso od kości.Najlepiej zrobić to tak, aby jak najmniej uszkodzić skórę. Jak się nie uda, to trudno. Zmielić 2x mięso (tym razem zmieliłam raz i pasztet nie jest taki gładki i zwarty jak powinien), dodać namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę
Praktyczna plświąteczny. Składniki • 1 kurczak ok 170 dag najlepiej z wolnego wybiegu, • przyprawa złocista, • 1/4 łyżeczki pieprz cayenne, • 2 łyżki majeranku, • 1 łyżka papryki słodkiej, • 1 ząbek czosnku duży, • kilka łyżek oleju. 1. • Kurczaka przekroić wzdłuż piersi na połowę natrzeć przyprawami i potartym na małej tarce czosnkiem polać olejem najlepiej zrobić to na noc 2. • Zamarynowanego kurczaka przełożyć na blachę
W królestwie smaków Beatycebule szklanka wody z ogórków szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej z butelki) 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego majeranek ziela angielskie sól pieprz liście laurowe czosnek Mięso z kurczaka pokroić, flaki wypłukać. Warzywa obrać, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na ogień, dodać flaki i mięso. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 300g mięsa z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pół pęczka natki pietruszki 50ml białego półsłodkiego wina sól, pieprz, tymianek, imbir kilka różyczek brokuła 2 cebule mała cukienia Przygotowanie: Różyczki brokuła wrzucić do wrzątku na 4 min. Marchewkę podsmażyć na łyżce masła, dodać kilka gałązek tymianku, szczyptę soli i cukru. Zalać odrobiną wody. Trzymać na ogniu(...)czasu do czasu mieszać. Kiedy woda odparuje marchewka będzie gotowa. Pokrojone w kostkę mięso z kurczaka opłukać wodą i osuszyć. Usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Cebulę posiekać i dodać do mięsa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po 2 min wlać wino (trzymać na ogniu kilka minut - niech alkohol odparuje). Cukinię przygotować
Gaździnka warzypierś z kurczaka 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 papryczka chilli papryka ostra mielona, czosnek granulowany, sól, pieprz cayenne 2 ząbki czosnku 250 g makaronu penne (może być każdy inny) Pierś kurczaka kroimy w małe kawałki przekładamy do miseczki i polewamy oliwą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem granulowanym i solimy - dokładnie mieszamy(...)odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Pomidory przekładamy do plastikowej miski doprawiamy pieprzem cayenne, solą, ostrą papryką, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i miksujemy na gładki sos. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni, kiedy już nam się zrobi złoty dodajemy przygotowany sos i podgrzewamy około 15 minut. Ulubiony makaron gotujemy do miękkości odcedzamy i mieszamy
Moje-pitraszeniezminimalizowanie ostrości na pewno zmieni nieco smak. Polecam miłośnikom prawdziwych azjatyckich smaków. Kung Po Chicken Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 piersi kurczaka 3 suszone papryczek chili ½ szklanki orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona(...)ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ łyżki skrobi kukurydzianej Przygotowanie : Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nimi kurczaka. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir oraz czosnek kroimy w malutką kosteczkę. Świeżą papryczkę chili w plastry. Każdy kawałek mięsa osobno panierujemy dokładnie w skrobi. W woku rozgrzewamy około 5-6 łyżek oleju
Mania Gotowania