suszonymi pomidorami z dodatkiem kaparów i od razu przyszła mi na myśl klasyka – makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów. Połowę słoika zblendowałam wraz z sosem winno-śmietanowym, a połowę dodałam do sosu – wyszedł bardzo aromatyczny. Doprawiony czosnkiem, parmezanem, suszonym oregano, chilli i świeżą bazylią wyszedł wręcz genialny. Resztki dania spakowałam na drugi dzień do pracy(...)krótko kurczaka z każdej strony (aby tylko zezłocić wierzch, w środku powinien zostać surowy). W tym czasie nastawiamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do kurczaka dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i po kilkunastu sekundach wlewamy sos pomidorowy. Przyprawiamy sos świeżo tartym parmezanem, oregano i chilli. Dodajemy pozostałe pomidory z zalewy (pokrojone na paseczki), posiekaną bazylię i kapary. Gotujemy
Poezja smakuczosnku, łyżka oleju z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów (może być również zwykły), łyżeczka mąki + odrobina wody (do zagęszczenia sosu), garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję w kostkę, czosnek siekam. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: soli, curry, papryki i bazylii. Kiedy kurczak lekko się zarumieni wlewam wodę i dodaję kostkę. Gotuję do momentu rozpuszczenia się kostki
JejKuchniapomidorowy: przecier pomidorowy cebula ząbek czosnku oregano, pieprz, sól Sos szpinakowy: 200g śmietany 18%, do zup i sosów 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego ząbek czosnku oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Dodatkowo: makaron spaghetti pierś z kurczaka (podwójna) mozzarella suszone pomidory przyprawa do kurczaka masło do smażenia Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy(...)dusimy aż do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy połowę pokrojonej piersi z kurczaka, oregano, pieprz i sól. Sos szpinakowy: Na maśle smażymy drobno pokrojony czosnek i rozmrożony szpinak. Następnie dodajemy śmietanę i kurczaka. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Chwilę dusimy, aż sos zgęstnieje. Kokilki lub foremki muffinowe wykładamy folią aluminiową. Na dno kładziemy po jednym suszonym pomidorze. Skręcamy
Czerwona Porzeczkachilli łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego sok z jednej limonki sól i pieprz do smaku łyżka oleju kokosowego łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy je w 4 łyżeczkach curry i sokiem z limonki najlepiej na noc. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy z dwóch stron kurczaka
Niezły Młynekpozostanie nam tylko pieczenie. Polecam! Przepis ze strony Eating Well składniki 8 kawałków kurczaka ( np.uda kurczaka) - użyłam całego kurczaka podzielonego na 8 części 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego - użyłam greckiego 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 1 i 1/2 łyżeczki suszonej mięty(...)ptaka - podzielić na 8 części. Umieścić mięso w dużej misce . Dodać sok z cytryny i wetrzeć w mięso. W naczyniu wymieszać jogurt, czosnek, imbir, paprykę, miętę i sól. Wlać mieszaninę jogurtową na kurczaka i dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do 24 godzin . Piekarnik nagrzać do 205 st.C. Mięso wyjąć
Stare Garykolację. Wypróbujcie sami! Składniki: * makaron penne * jedna mała pierś z kurczaka * 4 plasterki szynki (dowolna, u mnie drobiowa) * zioła prowansalskie * 1 duży ząbek czosnku * oliwa z oliwek * wegeta, papryka w proszku, pieprz Pierś z kurczaka doprawiamy wegetą, papryką(...)proszku oraz pieprzem, po czym smażymy na oliwie aż będzie gotowy. Na tą samą patelnie dodajemy szynkę i smażymy przez około 3 minuty, po czym dodajemy kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Makaron gotujemy al dente. Do patelni wsypujemy około 1 łyżki ziół prowansalskich i dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Gotowy makaron mieszamy porządnie z szynką i kurczakiem
Klasyka Gotowaniatego z dodatkiem kurkumy na zdrowie i gotowe :-). Miłego dzionka :-) Składniki na 3 porcje: makaron u mnie kokardki 2 filety z kurczaka szparagi zielone (8 sztuk) kilka pomidorków koktajlowych oliwki czarne świeża kolendra 2 ząbki czosnku kurkuma pieprz sól 1/3 szklanki śmietanki(...)olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy umyte i pokrojone szparagi (pamiętajmy odkrojeniu twardej końcówki) i drobno pokrojony czosnek. Smażymy. 2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty. Dodajemy również przyprawy. Jak kurczak się nam usmaży wrzucamy pokrojone oliwki i pomidorki. 3. Na końcu dodajemy śmietanę, mieszamy dorzucamy makaron
kruche babeczkiSkładniki (na 2 paczuszki): 1 op. ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 5-6 ząbków marynowanego czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka świeżo(...)posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskich CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek i kolendrę. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy
My Culinary Artmięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej marynacie. Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak płuczemy, po czym zalewamy
Sajkofanka smakuświetnie nadaje się na obiad lub kolację. Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty 5-6 szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek(...)ozdoby Na patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie wrzucamy ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi
Mango PapajaMakaron zapiekany ze szpinakiem i kurczakiem to pyszna, sycąca i pożywna propozycja na obiad albo gorącą kolację. Usmażony kurczak, szpinak z dodatkiem czosnku, ulubiony makaron oraz starty żółty ser tworzą wspaniałą ucztę dla podniebienia, szczególnie dla wielbicieli szpinaku. składniki na żaroodporną formę 23 cm x 35 cm 300 g makaronu 250 g startego na tarce żółtego sera(...)podwójne filety z kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach ( po 450 g ) 2 ząbki czosnku olej do smażenia szczypta mielonej gałki muszkatołowej czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu i dusimy
Smakowite Daniapeklosoli do mięsa zawartość saletry nigdy nie przekraczała 2% wagi kiełbas. cukier brązowy 8 g gorczyca biała płaska łyżeczka 5-6 ziaren pieprzu szczypta lubczyku szczypta niedźwiedziego czosnku sposób wykonania Kurczaka myjemy i filetujemy. Układamy odfiletowane kawałki, razem z kurzymi piersiami do kamionkowego naczynia ( korpus, skórę oraz skrzydła odkładamy osobno). Do moździerza wkładamy gorczycę, ziarna pieprzu(...)ubijamy tłuczkiem, a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, lubczyk, oraz czosnek niedźwiedzi, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w mięso. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dzień pamiętając o tym aby choć raz "ruszyć" ( przełożyć) mięso. Następnego dnia korpus z kurczaka oraz skrzydełka wkładamy do garnka zalewamy niewielka ilością wody i gotujemy na esencjonalny
Miód i pieprzMoja dzisiejsza propozycja to risotto z kurczakiem i cukinią. Do przygotowania 4 solidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu dużą cebulę średniej wielkości cukinię pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina dwie łyżki startego parmezanu oleju do smażenia dwie łyżki masła sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszankę ulubionych ziół (w tym przypadku łyżeczkę bazylii(...)powinna w niej pływać, ale jednak dobrze żeby każdy kawałek był nią pokryty. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs, i mieszam z ziołami, odrobiną pieprzu i soli oraz oliwą. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz ząbki czosnku- obrane, ale w całości. Czosnek rumienię, z każdej strony i wyjmuję z patelni- chcę bowiem uzyskać
Pichceniomaniaobiad w ciągu tygodnia , dość szybko się ją przygotowuje , smak bardzo fajny , pierś jest soczysta i delikatna , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula ząbek czosnku pół szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek mleka sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka koperku suszonego(...)łyżki masła ziołowego Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam doprawiam przyprawami cebulą i czosnkiem ,odstawiam na godzinkę , następnie do miski wsypuję bułkę tartą ,jajko , oraz mleko , wszystko razem dokładnie mieszam,kiedy mamy gotową panierkę , naszą pierś z kurczaka przekładam do panierki dokładnie wklepuję tak aby masa z bułki tartej troszkę pokryła nasza pierś , następnie na rozgrzaną patelnie
Mój Smakkażdy o wadze ok 1,5 kg sól jarzyny takie same jak na rosół ( marchew, seler, pietruszka, cebula) kilka liści laurowych ziele angielskie, ziarna jałowca pół główki czosnku , pieprz. sposób przygotowania Kurczaki myjemy, porządnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 12 godzin ( ja swoje ptaki zostawiłem w soli na całą noc). Następnego dnia do dużego garnka(...)wkładamy warzywa, czosnek,oraz przyprawy i całość gotujemy przez dziesięć minut. Teraz lekko opłukujemy kurczaki z solanki, ostrym nożem kroimy każdego ptaka na pół a następnie wkładamy do garnka z warzywami. Kurczaki parzymy przez 40-45 minut w temperaturze 70-75 stopni ( najprościej jest wrzucić ptaki do gotującego się wrzątku i tak ustawić
Miód i pieprz