dego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś upieczemy nóżki z kurczaka. Składniki : Podudzia z kurczaka (z kośćmi) Trochę oleju Kilka ząbków czosnku Cebula Sól Pieprz czarny Kolendra Świeży estragon lub rozmaryn Liście laurowe Gorczyca mielona lub musztarda(...)pieprz, rozgniecioną (zmieloną) kolendrę i gorczycę. Gorczycę można zastąpić łyżką musztardy. Do kurczaka koniecznie dodajemy też czosnek. Mięso smarujemy powstałym sosem. W naczyniu do pieczenia układamy listki laurowe, gałązkę rozmarynu i plastry cebuli
prawdziwe jedzeniepalce lizać (choć zmniejszyłam jego ostrość)! Kolejny łatwy i pyszny przepis trafił do mojej kolekcji i przekazuję go dalej, spróbujcie :) Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku kilka szczypt sproszkowanego chilli ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny olej 1 cebula 0,5 łyżeczki brązowego(...)cukru 2 płaskie łyżki curry w proszku 1 łyżka kurkumy 250 ml śmietany 18% sól, pieprz Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem. W miseczce wymieszać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, drobno posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oleju. Tak przygotowaną marynatę wlać do mięsa, dokładnie wszystko wymieszać
Simply Foodprzyprawach. Tandoori masala - mieszanka przypraw, w której skład wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński. Ja pieca tandoor nie posiadam, więc przygotowałam kurczaka tandoori w klasycznym piekarniku. Wyśmienicie też smakują z grilla :) No to zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 4 podudzia kurczaka 3 łyżeczki tandoori masala(...)łyżeczki kozieradki całej 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki czarnuszki całej 150 ml gęstego jogurtu 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku czerwony barwnik (ja nie dodałam) olej arachidowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1/ Z kurczaka ściągamy skórę i wyrzucamy. Podudzia myjemy, osuszamy i nacinamy w wielu miejscach, aby dokładnie przeszły zapachem marynaty. 2/ Nasiona kolendry, kozieradkę
Tajskie smakikurczaka - połowa puszki mleczka kokosowego - sezam - 2 ząbki czosnku - ocet ryżowy słodki - sos sojowy jasny - curry - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny składnik) Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy mleczkiem kokosowym , dusimy około 5-6 minut, zagęszczamy mąką kukurydzianą, posypujemy sezamem. Gotowe
SMYKWKUCHNIkurczaka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietany 30% 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka majeranku 1/4 szklanki wody Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek pokroić w plasterki, kurczaka pokroić w drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce. Kurczaka podsmażyć na oliwie z masłem.Wodę zagotować z ziołami i kostką rosołową. Do wrzącej dodać czosnek
Czerwony GupikSzklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej Gulasz 500 gram piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Garstka grzybów suszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Niewielką ilość suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy(...)łyżeczkę oleju. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy pod przykryciem ( kasza powinna być kleista ). Cebulę kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy pierś z kurczaka. Razem dalej smażymy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Po chwili dodajemy grzyby i wodę z moczenia grzybów. Dusimy pod przykryciem ( gdyby płyn odparował zawsze możemy uzupełnić wodą )około 15 minut
Smaki Ewyprzeszedł moje najśmielsze oczekiwania! <3 Marynata do kurczaka: 650 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Kroimy go w średniej wielkości kostkę, przekładamy go do miski, dodajemy olej, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy
Cooking MonsterEnglish Szybki kurczak w sosie śliwkowym (4 porcje) Składniki: 70 – 100 g tłustego boczku, pokrojonego w kostkę 500 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa 2 cebule, posiekane w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę 150 – 200 g śliwek, przekrojonych na połówki 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 szklanka(...)bulionu drobiowego cukier, sól i pieprz Przygotowanie: Umieść dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmażaj przez chwilę do wytopienia się z niego tłuszczu. Dodaj kurczaka, cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut po czym dodaj, śliwki, powidła, wino i bulion. gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną a sos zgęstnieje
karmelowykurczak zagrodowy (ok. 1,5 kg) 1/2 filiżanki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 plastry sparzonej cytryny (ze skórką) 4 ząbki czosnku 600 gramów soli gruboziarnistej 2 gałązki świeżego tymianku Kurczaka dokładnie umyć w środku i z zewnątrz Do naczynia żaroodpornego (ja wykorzystałam brytfankę, ponieważ nie miałam takiego dużego naczynia) wysypujemy sól gruboziarnistą Piekarnik nagrzać(...)olejem z pestek winogron wsypać pieprz cytrynowy i dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć środek kurczaka, a jeśli coś jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą stronę
Szczęśliwa kuchniakurczak zagrodowy (ok. 1,5 kg) 1/2 filiżanki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 plastry sparzonej cytryny (ze skórką) 4 ząbki czosnku 600 gramów soli gruboziarnistej 2 gałązki świeżego tymianku Kurczaka dokładnie umyć w środku i z zewnątrz Do naczynia żaroodpornego (ja wykorzystałam brytfankę, ponieważ nie miałam takiego dużego naczynia) wysypujemy sól gruboziarnistą Piekarnik nagrzać(...)olejem z pestek winogron wsypać pieprz cytrynowy i dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć środek kurczaka, a jeśli coś jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą stronę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comużyłam świderków, ale świetnie sprawdzają się też rurki i muszelki. Składniki: Opakowanie pełnoziarnistego makaronu Lubella 450g mrożonego lub świeżego szpinaku 2 serki topione (kiełbaski) 2 duże ząbki czosnku Łyżka masła Pierś z kurczaka Sól i pieprz do smaku Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę. Delikatnie podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć do odparowania wody. Doprawić solą
Słodki Zakątekkurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy(...)kości i rozdrabniamy lub jak używamy piersi z kurczaka kroimy w kostkę) przyprawiamy papryką, przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Drugą połowę cebuli podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone pieczarki i smażymy. Kurczaka dodajemy jak już woda z pieczarek wyparuje i chwile ra zem podsmażamy. 3. Gdy ryż się ugotuje, dodajemy do niego kurczaka z cebulką, groszek (jeżeli mrożony to dodajemy
Na moim talerzukurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy(...)kości i rozdrabniamy lub jak używamy piersi z kurczaka kroimy w kostkę) przyprawiamy papryką, przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Drugą połowę cebuli podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone pieczarki i smażymy. Kurczaka dodajemy jak już woda z pieczarek wyparuje i chwile ra zem podsmażamy. 3. Gdy ryż się ugotuje, dodajemy do niego kurczaka z cebulką, groszek (jeżeli mrożony to dodajemy
NA MOIM TALERZUszklanki bulionu; - 3 ząbki czosnku; - 200 ml śmietany 30%; - 200 ml śmietany 18%; - sól, pieprz, tymianek, słodka papryka w płatkach; - 1 cebula Wykonanie: Części kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć roztartymi w moździerzu ząbkami czosnku z 1 łyżeczką soli oraz pół łyżeczki papryki w płatach. Odstawić na 15 minut. Podsmażyć na oleju do zrumienienia, dodać 1/4 szklanki wrzącej wody i dusić przez(...)bulionem. Przykryć i gotować 10 minut, zamieszać dodać śmietany i gotować jeszcze 2-3 minuty. Przykryć, odstawić na 10 minut. Zamieszać kaszę, nałożyć na talerze/miski, na wierzchu układając kawałki kurczaka. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.pldoskonałym jej uzupełnieniem są więc czerwone pestki granatu. Składniki: • makaron w kształcie ryżu – Orzo 250 g • 1 duży filet z kurczaka • 1 puszka ananasa • garść rodzynek • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • olej do smażenia kurczaka • ziarna granatu do dekoracji – można pominąć Wykonanie: • Rodzynki zalać(...)przepłukać zimną wodą. • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przesmażyć na oleju z ząbkiem czosnku. • Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. • Wymieszać makaron, kurczaka, ananasa i rodzynki z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. • Posypać pestkami granatu
To co kocham