kurczaka - połowa puszki mleczka kokosowego - sezam - 2 ząbki czosnku - ocet ryżowy słodki - sos sojowy jasny - curry - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny składnik) Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy mleczkiem kokosowym , dusimy około 5-6 minut, zagęszczamy mąką kukurydzianą, posypujemy sezamem. Gotowe
SMYKWKUCHNISzklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej Gulasz 500 gram piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Garstka grzybów suszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Niewielką ilość suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy(...)łyżeczkę oleju. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy pod przykryciem ( kasza powinna być kleista ). Cebulę kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy pierś z kurczaka. Razem dalej smażymy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Po chwili dodajemy grzyby i wodę z moczenia grzybów. Dusimy pod przykryciem ( gdyby płyn odparował zawsze możemy uzupełnić wodą )około 15 minut
Smaki Ewyprzeszedł moje najśmielsze oczekiwania! <3 Marynata do kurczaka: 650 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Kroimy go w średniej wielkości kostkę, przekładamy go do miski, dodajemy olej, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy
Cooking MonsterEnglish Szybki kurczak w sosie śliwkowym (4 porcje) Składniki: 70 – 100 g tłustego boczku, pokrojonego w kostkę 500 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa 2 cebule, posiekane w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę 150 – 200 g śliwek, przekrojonych na połówki 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 szklanka(...)bulionu drobiowego cukier, sól i pieprz Przygotowanie: Umieść dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmażaj przez chwilę do wytopienia się z niego tłuszczu. Dodaj kurczaka, cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut po czym dodaj, śliwki, powidła, wino i bulion. gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną a sos zgęstnieje
karmelowykurczak zagrodowy (ok. 1,5 kg) 1/2 filiżanki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 plastry sparzonej cytryny (ze skórką) 4 ząbki czosnku 600 gramów soli gruboziarnistej 2 gałązki świeżego tymianku Kurczaka dokładnie umyć w środku i z zewnątrz Do naczynia żaroodpornego (ja wykorzystałam brytfankę, ponieważ nie miałam takiego dużego naczynia) wysypujemy sól gruboziarnistą Piekarnik nagrzać(...)olejem z pestek winogron wsypać pieprz cytrynowy i dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć środek kurczaka, a jeśli coś jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą stronę
Szczęśliwa kuchniakurczak zagrodowy (ok. 1,5 kg) 1/2 filiżanki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 plastry sparzonej cytryny (ze skórką) 4 ząbki czosnku 600 gramów soli gruboziarnistej 2 gałązki świeżego tymianku Kurczaka dokładnie umyć w środku i z zewnątrz Do naczynia żaroodpornego (ja wykorzystałam brytfankę, ponieważ nie miałam takiego dużego naczynia) wysypujemy sól gruboziarnistą Piekarnik nagrzać(...)olejem z pestek winogron wsypać pieprz cytrynowy i dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć środek kurczaka, a jeśli coś jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą stronę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comużyłam świderków, ale świetnie sprawdzają się też rurki i muszelki. Składniki: Opakowanie pełnoziarnistego makaronu Lubella 450g mrożonego lub świeżego szpinaku 2 serki topione (kiełbaski) 2 duże ząbki czosnku Łyżka masła Pierś z kurczaka Sól i pieprz do smaku Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę. Delikatnie podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć do odparowania wody. Doprawić solą
Słodki Zakątekkurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy(...)kości i rozdrabniamy lub jak używamy piersi z kurczaka kroimy w kostkę) przyprawiamy papryką, przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Drugą połowę cebuli podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone pieczarki i smażymy. Kurczaka dodajemy jak już woda z pieczarek wyparuje i chwile ra zem podsmażamy. 3. Gdy ryż się ugotuje, dodajemy do niego kurczaka z cebulką, groszek (jeżeli mrożony to dodajemy
Na moim talerzukurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy(...)kości i rozdrabniamy lub jak używamy piersi z kurczaka kroimy w kostkę) przyprawiamy papryką, przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Drugą połowę cebuli podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone pieczarki i smażymy. Kurczaka dodajemy jak już woda z pieczarek wyparuje i chwile ra zem podsmażamy. 3. Gdy ryż się ugotuje, dodajemy do niego kurczaka z cebulką, groszek (jeżeli mrożony to dodajemy
NA MOIM TALERZUszklanki bulionu; - 3 ząbki czosnku; - 200 ml śmietany 30%; - 200 ml śmietany 18%; - sól, pieprz, tymianek, słodka papryka w płatkach; - 1 cebula Wykonanie: Części kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć roztartymi w moździerzu ząbkami czosnku z 1 łyżeczką soli oraz pół łyżeczki papryki w płatach. Odstawić na 15 minut. Podsmażyć na oleju do zrumienienia, dodać 1/4 szklanki wrzącej wody i dusić przez(...)bulionem. Przykryć i gotować 10 minut, zamieszać dodać śmietany i gotować jeszcze 2-3 minuty. Przykryć, odstawić na 10 minut. Zamieszać kaszę, nałożyć na talerze/miski, na wierzchu układając kawałki kurczaka. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.pldoskonałym jej uzupełnieniem są więc czerwone pestki granatu. Składniki: • makaron w kształcie ryżu – Orzo 250 g • 1 duży filet z kurczaka • 1 puszka ananasa • garść rodzynek • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • olej do smażenia kurczaka • ziarna granatu do dekoracji – można pominąć Wykonanie: • Rodzynki zalać(...)przepłukać zimną wodą. • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przesmażyć na oleju z ząbkiem czosnku. • Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. • Wymieszać makaron, kurczaka, ananasa i rodzynki z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. • Posypać pestkami granatu
To co kochammakaron ryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś z kurczaka 6 sztuk krewetek 4 jaja natka kolendry czerwona papryczka chili cytryna a najlepiej limonka kilka pieczarek Czosnek i imbir utarłam w moździerzu. Rozgrzałam łyżeczkę oleju kokosowego. Wrzuciłam
AZgotuj!panierkę firmy PRYMAT. Do tego sałatka np.z rukoli i mamy już pyszne danie. Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam, przyprawiłam pieprzem, startymi ząbkami czosnku i słodką papryką. Polałam odrobiną oliwy. Panierkę do kurczaka wysypałam na talerz Obtoczyłam w niej kawałki kurczaka. i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu układałam kawałki na papierowym(...)ręczniku w celu odsączenia tłuszczu. Do kurczaka można zrobić różne sosy w zależności od smaków. Ja podałam je z sosem majonezowo-jogurtowo-ketchupowym z dodatkiem czosnku. Smacznego! Polecam również nugetsy z kurczaka w panierce w płatkach kukurydzianych (klik
potrawyregionalnedrogi obiad Składniki - 70 dag żołądków drobiowych - 2 cebule - 25 dg pieczarek - 1 puszka pomidorów krojonych ( dałam robione swoje w sosie własnym ) - 1 papryka - 1 ząbek czosnku - przyprawa do kurczaka złocista - kilka płatków suszonej papryczki chili - olej + 1 łyżka masła klarowanego - pieprz sól - 25 dag makaronu Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w kostkę na głębokiej patelni dać olej(...)masło dodać cebulę chwilę zeszklić dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i żołądki - wszystko razem podsmażyć dodać płatki chili i przyprawę do kurczaka zalać 1/2 l wody dusić pod przykryciem na małym ogniu aż żołądki zmiękną do odparowania wody i przysmażenia W razie konieczności dolać troszkę wody 2. - Gdy żołądki będą całkiem miękkie i dobrze podsmażone dodać
W królestwie smaków Beatyniewielkiego bakłażana 1 niewielką cukinię 2 papryki (ja użyłam czerwonych, ale można użyć dowolnych) 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie świetnie sprawdzą się świeże) 100-150 g dobrego koncentratu pomidorowego 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki(...)chleb do podania Przyrządzanie tego dania należy zacząć od pokrojenia wszystkich warzyw i kurczaka. Bakłażana, cukinię i pieczarki w dość grube (ok. 5 mm) półplasterki, paprykę i kurczaka w sporą kostkę. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz wybranymi ziołami i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie każde z warzyw podsmażamy osobno
Ratunku obiad