bigosem na winie... ;) Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ). Składniki: 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej) 10-12 szt. średnich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki, świeży koperek 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy
bistro mamaczerwona cebula 1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi. Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir
W garach u Gosipodobny przepis, zazwyczaj w formie zapiekanki. Ja przedstawiam wersję skróconą, gdzie schab (lub kurczak jeśli wolicie) smażymy i robimy sos już bez zapiekania. 800g schabu 3 duże cebule 200g keczupu pikantnego 200g powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku olej 1. Schab kroimy w plastry, które przekrawamy na pół i cienko rozbijamy. Cebule przekrawamy
Szefowa kuchniSkładniki: kurczak 2kg, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki curry, 3 ząbki czosnku, 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy, 2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiczasach dzisiejszej hodowli drobiu. Po trzecie: jest tak smaczny, jak sobie go zrobimy. Ostateczny smak kurczaka tak naprawdę w dużej mierze zależy od nas. Smak mięsa drobiowego jest na tyle delikatny, że dobrze przejmuje inne składniki, które do niego dodamy, np. zioła, curry czy czosnek
Proste-przepisy.plpiersi z kurczaka mąka sól 2 jajka bułka tarta marynata; 1,5 octu 3 szkl wody szczypta chili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta czosnku niedźwiedziego 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy 2-3 ząbki czosnku ugotowana marchewka Piersi umyć, przekroić na mniejsze filety. Mąkę wymieszać z solą. Panierować w mące
Gotowanie jest łatweKruche, delikatne i soczyste drobiowe mięso. Składniki: -duży, podwójny filet z piersi kurczaka (u nas ok. 1 kg) -solanka: 1,5 l wody 7 dkg soli po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kolendry (stłuczone(...)kilka listków laurowych pokrojone drobno 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki -dodatkowo łyżeczka miodu, łyżeczka oleju i szczypta słodkiej papryki Składniki solanki mieszamy i na 24 godziny wkładamy do niej filety. Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy. Miód, olej i paprykę mieszamy
Maminek kulinarnyjest jeszcze smaczniejsze. Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Mięso umyć i pokroić w kostki. Cebulę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę
Kuchnia domowa Aniktóre on sobie upodobał), bo jest za suche. Nieco się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze - 1 duży jogurt lub śmietana (słodka albo kwaśna - ja wybrałam słodką
Życie zamknięte w smakuprzepis za jeden z najsmaczniejszych w swojej nie za długiej karierze kulinarnej. :) + 2 szklanki wody Czosnek miażdżymy lub drobno siekamy i mieszamy z papryką w proszku i 2 łyżkami przyprawy warzywnej (można użyć około 2 łyżek oleju, ja jednak nie widziałam takiej potrzeby). Nacieramy kurczaka mieszaniną przypraw i odstawiamy go do lodówki przynajmniej na godzinę. W tym czasie cebulę kroimy
Kuchenna Kontrrewolucyabyło ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta zakupu? Składniki: średnia pierś z kurczaka szczypta soli, pieprz grubo mielony 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny czubata łyżka przyprawy śródziemnomorskiej ( Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skład: sól, czosnek, gorczyca biała, bazylia - 6%, kolendra, pieprz czarny, cukier, oregano - 6%, cebula, cząber, tymianek
Kuchnia po mojemuktórzy żadnych spożywczych postanowień nie robili (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo;) Składniki: pierś kurczaka 2 papryki żółte 2 papryki czerwone pół niedużej ostrej papryczki (chodzi tylko o lekko ostry posmak, nie ma wypalać języka:) 1 cebula czerwona 1 cebula biała 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki lub koperek
Kulinarne Inspiracjeseler -pietruszka -ziele angielskie -dwa liście laurowe -por, część zielona -pieprz czarny kilka ziaren -ząbek czosnku -kawałek cukinii -cebula przepalona -sól Wszystkie obrane warzywa zalewamy 1,5l wody i gotujemy około 40 minut. W ostatnich 5 minutach dodajemy łyżeczkę soli. Do risotta: -ryż arborio -kurczak; zostało mi trochę piersi z kurczaka i kawałek udka z tego przepisu -suszone borowiki, zalane
BaRepasSałatę rzymska dokładnie myjemy i usuwamy głąb. Następnie dzielimy na liście .Patelnie rozgrzewamy z olejem , wrzucamy ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane drobniutko. Gdy czosnek się lekko podsmaży ,dodajemy porwaną umytą i odsączoną z wody sałatę i smażymy przez 3-5 minut. . Gorącą sałatę przerzucamy na talerz i solimy do smaku(...)Roladki z kurczaka Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 1-2 twarde ogórki konserwowe • 1 łyżeczka ziaren kolendry • 4 plastry świeżego boczku • sól, pieprz, oliwa • sznurek do pieczenia Wykonanie
w mojej kuchnikurkami możecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny, kurczaka czy cielęciny. Czas przygotowania: 90 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej: 500 g szynki wieprzowej świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe czerwona papryka mielona 3 łyżki oliw pieprz sól SKŁADNIKI na sos z kurkami
kulinarnyJaChicken fillets marinated in yoghurt Składniki. 2 piersi z kurczaka duże Marynata. 15 dag jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego 1 liść limety pieprz sól 1 łyżka wina białego 1 ząbek czosnku 1 cm strączka chilli Salsa owocowa. 1 jabłko 1 gruszka 1/2 cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wieloowocowego
Kulinarny karnet Christopherażołądków z kurczaka 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula 1/2 pora ( zielona część ) 250 g pieczarek 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka suszonego niedźwiedziego czosnku chili do smaku 500 ml bulionu ( u mnie rosół ) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żołądki dokładnie umyć i usunąć nieczystości a potem pokroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać
Ewa w kuchniciasta z 80 jaj), o tyle rady są ponadczasowe :) Składniki: - 6 skrzydełek z kurczaka - 250 g szpondra albo łaty wołowej - 200 g schabu - duża marchew - niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 kostki warzywne W sumie całą tajemnicą tego konkretnego rosołu był jego skład, teraz
Kulinarne zapędy Kokosabiały też ściągam. Tak dla zmiany smaku. I żeby nie było, że ciągle mielone i kurczak, to dziś będzie z rybką. Pizza Pan Ciasto: 150g mąki pszennej 75ml ciepłej wody łyżka oliwy sól Sos bianco: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżka majonezu starty ząbek czosnku Pizza Tarantella: mozzarella tuńczyk pomidory cebula Pizza Mafioso: mozzarella szynka papryczka jalapeno sos pomidorowy bazylia
bastalenawszystkim z kuchnią azjatycką. Idealnie nadaje się do sajgonek. Ale pasuje też na przykład do kurczaka panierowanego i innych mięs, a także owoców morza. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo jak mi :) SOS SŁODKIE CHILI Składniki: - 4 papryczki chili - 3 ząbki czosnku - 150 ml wody - 80 ml octu jabłkowego - 100 gram cukru - pół łyżeczki soli - 1 łyżeczka
Zgrabne GotowanieDomowe, orientalne pierożki wypełnione pikantnym farszem z ugotowanego mięsa kaczki i rosołowych warzyw. Doprawiłam je czosnkiem, imbirem i świeżą kolendrą, a po ugotowaniu podałam z ciepłym sosem śliwkowym oraz orzeźwiającą i bajecznie kolorową salsą z mango. Sekretem pierożków jest zarówno delikatne, soczyste nadzienie jak i miękkie elastyczne ciasto, które dobrze się wyrabia i nie rozkleja, ani podczas lepienia(...)użyć mięsa kurczaka). Równie dobrze smakują podane prosto z wody jak i po po podsmażeniu. SKŁADNIKI na 25-30 sztuk CIASTO PIEROGOWE np. z tego przepisu FARSZ 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu, obranego ze skóry i kości 1/2 szklanki warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka) 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku starty
cool and mintyśrednie cebule 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku do smaku sól, pieprz duży garnek o pojemności około 4-5 l Link do filmu z przygotowania: Kapuśniak z młodej kapusty Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek umytego kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa(...)litra czystego wywaru na którym przygotuję kapuśniak. Najpierw przygotuję składniki na kapuśniak: Oczyszczoną i umytą marchew kroję w plasterki, obrane ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę szatkuję. Boczek kroję w kostkę. Gotowanie kapuśniaku: Do garnka z wywarem przekładam kapustę, ziemniaki, marchew, doprawiam solą pieprzem dodaję listek
Uwaga Babcia Gotujełyżka koncentratu pomidorowego zioła sól, pieprz, cukier Cebulę chwilkę poddusiłam, dodałam czosnek, zalałam przecierem, dodałam resztę składników i gotowałam na wolniutkim ogniu w celu zredukowania wody. Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie dodatki do pizzy. U mnie: sery: gorgonzola, mozarella, parmezan mięso: grillowana pierś z kurczaka, szynka szwarcwaldzka rukola, szpinak liściasty Nagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Z butelką mleczka w tlesoczystą pierś z kurczaka, która dzięki temu, że moczona i pieczona była w mleku, zachowała swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz jest chrupiąca i pięknie zarumieniona. Składniki na piersi: 2 piersi ze skórą ( moje miały razem prawie 1kg ) po pół łyżeczki soli,czerwonej słodkiej papryki mielonej, ziół prowansalskich, pieprzu 3 ząbki czosnku mleko Przygotowanie piersi: Umyte(...)osuszone piersi posypujemy przyprawami. Przekładamy je do miski, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i całość zalewamy mlekiem ( tyle by w całości zakryło piersi ). Wkładamy mięso do lodówki, na 2 godziny. Po dwóch godzinach, piersi z połową mleka, w którym się moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Włączamy piekarnik na 180st. i od momentu rozgrzania, pieczemy 40 minut
NiePieprz.plnaczynia z pomidorami. Zmiażdż nieobrane ząbki czosnku tylną częścią noża i dodaj je do brytfanki. Posyp wszystko papryką i łyżką tymianku, polej 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżkami octu balsamicznego i posyp solą i pieprzem. Przemieszaj całość, żeby składniki pokryły się przyprawami i rozłóż je równomiernie w brytfance tak, żeby kurczak nie był przykryty warzywami. Piecz całość około
Kredowe Menułyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka garam masala - 5-6 łyżek śmietany, śmietanki lub jogurtu naturalnego Przygotowanie kurczaka: W miseczce wymieszać wszystkie składniki płynne i przyprawy. Włożyć do środka kurczaka, dokładnie go obtoczyć, ewentualnie ponacinać lub ponakłuwać. Przykryć folią aluminiową i trzymać w lodówce przez minimum 20 minut, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru marynaty i podsmażyć(...)drobną kostkę czerwoną cebulę,wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozbawioną pestek i pokrojoną w plasterki, papryczkę chilli. W następnej kolejności wsypujemy na patelnię wszystkie przyprawy uważnie pilnując, by całość się nie przypaliła. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia
Życie zamknięte w smakumarchewką Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę i zrumienioną na patelni 1 bardzo dużą lub 2 małe marchewki starte na tarce na grubych oczkach 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek bułkę tartą olej do smażenia Mięso mielone, bułkę tartą, cebulkę, marchewkę(...)dość gładką masę. Jeśli całość jest zbyt kleista, dodajemy bułkę tartą. Tyle, by z łatwością móc formować kotlety (ok. 3 łyżki). Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Następnie formujemy niezbyt duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do takich kotletów proponuję słodko-kwaśną surówkę
Ratunku obiadsztuk): KURCZAK: SALSA: 2 szklanki mąki pszennej 2 filety z kurczaka 1 ostra papryczka pepperoni 150 ml gorącej wody sok z 1 limonki 4 papryczki jalapeno 1 łyżka oleju oliwa 1 średnia cebula sól sól 1 pomidor pieprz kilka gałązek świeżej kolendry 1/2 łyżeczki cukru 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka oliwy DODATKI: sok z połowy limonki sól 1/2 puszki(...)smażymy na suchej patelni z obydwu stron, aż do powstania brązowych "kropek". Gotowe, usmażone tortille układamy na siebie i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły i ładnie się zwijały. KURCZAK: Filety marynujemy w soku z limonki, oliwie, soli, pieprzu i cukrze. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Nasze filety miały miały skórkę, dzięki temu stały się niezwykle chrupiące. Kiedy piersi
Kuchnia od dwojga