polecam do tego dania pieczarek, które nie dadzą tego samego aromatu, co grzyby leśne. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne, 200 gram suszonych borowików, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, 400 ml śmietany 18%, 50 gram masła, 30 gram parmezanu, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i całość smażyłem jeszcze przez chwilę, aby czosnek zaczął intensywnie pachnięć, a cebula lekko się zeszkliła. Kurczaka wraz z cebulą i czosnkiem dodałem do gotującego się wywaru z grzybów. Dodałem do niego również łyżeczkę suszonego rozmarynu. Całość nadal gotowałem, aż do czasu, kiedy ilość płynu w głębokiej patelni uległa
Wyprawy kulinarneSkładniki : świeży kurczak ok. 2 kg 3 marchwie 1 cebula 4 ziemniaki 4 ząbki czosnku cytryna, natka zioła do posypania kurczaka sól, pieprz, oliwa Przygotowanie : Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą(...)wierzchu i wewnątrz, posypać pieprzem mielonym i natrzeć ziołami z wierzchu i wewnątrz Do środka włożyć umytą pokrojoną natkę oraz cytrynę w plastrach Warzywa obrać, pokroić , czosnek zostawić w ząbkach Kurczaka w całości włożyć do rękawa, skropić oliwą, obłożyć warzywami, rękaw zamknąć klipsem, pozostawić na kilka minut w chłodzie Piekarnik nagrzać do 190 *C, włożyć foremkę z kurczakiem, w moim
Proste Potrawysosie. Smaczny, domowy obiad! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia marchewka; 3 średnie ogórki kiszone; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej wody; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela(...)garnka. Na tym samym, mocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut
Gospodyni MiejskaCzas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy
Kolizje SmakówZawsze się udaje, przepysznie smakuje i robi się praktycznie samo :) cały kurczak pieprz ulubione przyprawy np. czerwona papryka, rozmaryn czosnek 1 kg soli, najlepiej kamiennej Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy czosnkiem i przyprawami. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na brytfankę wysypujemy sól i kładziemy kurczaka piersiami do dołu. Nie przesuwamy aby nie oblepił się solą
Atlas Smakówczosnku, pasta zasmakowała również mi, ponieważ czosnek jest w niej niemal nie wyczuwalny. Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * słoik pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem * sól, pieprz * przyprawa do kurczaka Skworcu * jajko, mąka i bułka tarta do panierki * olej do smażenia, użyłam oleju kokosowego Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić na dwie połówki. Rozbić tłuczkiem na cienki kotlet(...)Posypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Posmarować cienką warstwę pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem , zawinąć w roladkę. Do jednej miseczki wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą a do trzeciej jajko rozklepane. Roladki obtoczyć w mące następnie w jajku i bułce tartej. Następnie obsmażyć lekko na rozgrzanym oleju. Piekarnik nagrzać do 170'C. Podsmażone roladki przełożyć do formy
Zrób to smaczniemaki z kurczakiem teriyaki Czas przygotowania: 40 minut Składniki: ryż ugotowany według przepisu jak zrobić ryż do sushi arkusze alg nori 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (2-3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata(...)zwijania folia spożywcza woda w miseczce Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paski. W miseczce mieszamy sos teriyaki, rozgnieciony ząbek czosnku i starty na tarce imbir. Marynujemy w nim kurczaka przez 30-40 minut. Następnie smażymy go na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórek myjemy i kroimy w długie cienkie paski, tak samo kroimy paprykę. Matę wykładamy
Kulinarne przygody Gatityosób) ok. 1 kg średnich (po 250-300g) filetów z kurczaka Marynata 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek(...)miażdżymy w wyciskarce. Składniki marynaty mieszamy, zaczynając od składników płynnych – jogurtu, sosu chili, soku z limonki, musztardy i oliwy; następnie dodajemy sypkie przyprawy oraz cebulę i czosnek. Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne pozostałości chrząstek, kości i tłuszczu oraz błonki. Z każdego oddzielamy polędwiczkę, a pozostałą część kroimy płasko na 2 osobne plastry w miejscu, w którym filety są najgrubsze
Kulinarna Pokusadaniu bazę stanowią świeże udka z kurczaka, ale całego smaku nadaje marchewka z cebulką. Składniki: -10 udek z kurczaka -4-5 sporych marchewek -duża cebula -kilka ząbków czosnku -warzywko -przyprawa do kurczaka -przyprawa barbecue -olej Udka posypujemy przyprawą do kurczaka i barbecue, dodajemy plasterki czosnku i skrapiamy olejem. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki i posypujemy warzywkiem
Maminek kulinarnyDanie pyszne i łatwe w wykonaniu. Kurczak i warzywa gotowane w mleczku kokosowym nie wymagają długiego gotowania. Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje. Składniki: pierś z kurczaka bakłażan cukinia curry w proszku kawałek świeżego(...)korzenia imbiru 1/2 łyżeczki pasty curry cebula 2-3 łyżki sosu sojowego szklanka bulionu puszka mleczka kokosowego sól,pieprz czarny słodka czerwona papryka 3-4 ząbki czosnku oliwa ryż Pierś z kurczaka pokroiłam w cienkie paseczki. Przełożyłam do miski. Dodałam przyprawy,pastę curry,starty czosnek i imbir. Polałam sosem sojowym i oliwą. Wymieszałam i odstawiłam. Pokrojoną cebulę zeszkliłam
potrawyregionalnekalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate(...)natką z pietruszki Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Świderki
Moja smaczna kuchniamieszanka przyptaw typu (pieprz cayenne, imbir, galka muszkatalowa, rozgnieciony czosnek, slodka papryka, curry i kurkuma)) ryz kurkuma sol, pieprz skladniki na sos: kwasna smietana majonez zabek czosnku Wykonanie: Piersi z kurczaka umyc, osuszyc, pokroic w kostke i posypac przyprawa do kurczaka lub mieszanka przypraw oraz polac odrobina oliwy. Odstawic do lodowki na okolo 20 minut. Ryz ugotowac w osolonej wodzie(...)lyzeczki kurkumy wsypujemy do gotujacej sie wody. Po ugotowaniu ryz odcedzamy. Przygotowujemy w tym samym czasie sos z 3 lyzek majonezu i 3 lyzek smietany, dodajemy zgnieciony czosnek i sol do smaku. Kurczaka smazymy na oleju, nastepnie na tym samym oleju podsmazamy ugotowany wczesniej ryz. Potrawe podajemy np z kapusta pekinska lub salata. Do kurczaka mozemy dodac tez warzywa, ktore
Przysmaki Karolkiroladek i nie żałuję... już wiem, że szpinak będzie częstym gościem w moim domu :) Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 1 ser feta, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie: Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy(...)całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Piersi kurczaka kroimy na cztery części i rozbijamy. Posypujemy z obu stron przyprawą do drobiu. Układamy szpinak na rozbitych kotletach. Zwijamy piersi kurczaka w roladki. Układamy je na folii spożywczej i zawijamy. Wstawiamy najlepiej na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju
Aga w kuchniwoka 3 ząbki czosnku 50 ml zimnej wody 1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie mąka ziemniaczana) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Grzyby rozdzielamy. Trawę rozgniatamy. Czosnek siekamy. Marchew kroimy w słupki. Kurczaka razem z grzybami, marchewką i czosnkiem smażymy w woku, lekko oprószając solą. Bulion zagotowujemy, dodając liście kaffiru, konfiturę z mango, sambal oelek. Do bulionu dodajemy mięso razem
R'n'G KitchenUSTACH SKŁADNIKI: NA NALEŚNIKI : OK 2SZKL. MLEKA 2 SZKL.MĄKI 2 JAJKA KILKA ŁYŻEK WODY GAZOWANEJ NA FARSZ: SZPINAK W SOSIE ŚMIETANOWYM(NP.HORTEX)NIE ROZDROBNIONY 2 ZĄBKI CZOSNKU SEREK CAMEMBERT PIERŚ Z KURCZAKA ŁYŻKA OLEJU DO SMAŻENIA NA SOS: ŚMIETANKA(...)KOSTKA ROSOŁOWA OK.1 ŁYŻKA MĄKI DODATKOWO 15-20 DKG SERA ŻÓŁTEGO PRZYGOTOWANIE: NAJPIERW ROBIMY NALEŚNIKI CZYLI MIESZAMY PODANE SKŁADNIKI I SMAŻYMY, SZPINAK ROZMRAŻAMY I PRZESMAŻAMY NA PATELNI Z CZOSNKIEM MIĘSKO Z KURCZAKA KROIMY W GRUBSZĄ KOSTKĘ ,PRZYPRAWIAMY I SMAŻYMY NA PATELNI NA NALEŚNIKA NAKŁADAMY TROCHĘ SZPINAKU,TROCHĘ MIĘSKA I DWA PLASTRY CAMEMBERTA NALEŚNIKA ZAWIJAMY W RULONIK I UKŁADAMY W NACZYNIU
Swojskie jedzonko