kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:38/624)

Klopsiki po bolońsku w bakłażanie 104

być nudnie podany. Danie jest lekkie, a zarazem sycące. Klopsiki nadziewałam oliwki czarnymi, bo skoro włoskie smaki to muszą być oliwki i parmezan. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz papryczka chili szczypta 1 jajko 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki posiekane bułka(...)tarta do obtoczenia pozostałe: 2 bakłażany 520 g sosu bolońskiego Łowicz 5 łyżek makaronu drobnego w kształcie ryżu olej rzepakowy 20 oliwek czarnych pieprz czerwony Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz, papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje

wesoła kuchnia
Gulasz drobiowy z kurkami 164

Będzie jak znalazł na obiad dla zabieganych. Do tego kasza i ogóreczki małosolne. Pycha! Obiad podałam na talerzu Jesień od Porcelany Bogucice. duży podwójny filet z kurczaka   200g kurek cebula   ząbek czosnku sól pieprz łyżka przyprawy do gulaszu   łyżeczka słodkiej papryki 2 ziarenka ziela ang.   2 liście laurowe 2 łyżki mąki pszennej(...)rosołu drobiowego Mięso umyć, osuszyć i obrać z błonek. Pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać

Smakołyki Asi
Risotto z dynią i szpinakiem! 229

Dzisiaj zapraszam Was na iście jesienny obiad, w roli głównej risotto z dynią i szpinakiem, podane z piersią kurczaka z pieczoną dynią. Obłędne zestawianie, zachwyca kolorem i smakiem! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 1/3 małej upieczonej dyni - 2 szklanki jaśminowego ryżu - 3 ząbki czosnku - 2 cebulki szalotki - 100 g liści szpinaku - 2 łyżki masła - lampka białego wina - sól morska - pieprz kolorowy - odrobina(...)puree z pieczonej dyni (po prostu zmiksowany upieczony miąższ dyni).  Roladki z piersi kurczaka z dynią: - 2 piersi kurczaka - imbir świeży - plaster dyni - garść liści szałwii - ząbek czosnku Piersi z kurczaka rozetnij nożem tak aby powstał prostokąt. Oprósz solą, posyp startym na tarce imbirem, posiekaną szałwią, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w sporą kostkę dynię. Polej oliwą

SMYKWKUCHNI
Kurczak z orzeszkami ziemnymi po chińsku 233

zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre papryczki kurczak piersi czosnek ząbek lub dwa (ja daję dwa) pietruszka orzeszki ziemne około pól szklanki lub ile mamy (ważne jest żeby je dodać na samym końcu i żeby były nie solone) przyprawy(...)szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy sosem sojowym i odrobiną wody i dusimy (około 5 minut). W kubku

Lubczyk i Wanilia
Pad thai 162

zimnej wodzie przez pół godziny. Składniki (2 – 3 porcje): 200 g makaronu ryżowego (wstążki – u mnie 10 mm) 1 duża bądź 2 małe piersi z kurczaka 2 – 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki oleju roślinnego duża garść kiełków fasoli mung 1 dymka (zielona część) do podania: 2 – 3 łyżki orzeszków ziemnych – posiekanych(...)Makaron mocz przez pół godziny w zimnej wodzie. Przygotuj składniki: pierś z kurczaka pokrój na wzdłuż na 4 paski – a te następnie na cienkie plastry. Kurczaka można również pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Cebulę pokrój w półplasterki. Posiekaj zieloną część dymki. Wszystkie składniki na sos pad thai wymieszaj dokładnie w miseczce. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj

Moja pasja smaku
Paella mixta z langustynkami i kurczakiem 139

Zaszaleliśmy:)  Paella mixta z langustami i kurczakiem SKŁADNIKI: 500 g ryżu do paelli 1 litr bulionu z owoców morza kilkanaście langustyn lub krewetek 1 pierś kurczaka   2-3 ząbki czosnku   zielony groszek z puszki   3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w paście   1/3 szklanki białego wina(...)Piersi kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie do zarumienienia. Dodać paprykę, groszek, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać paprykę w proszku (słodką  oraz ostrą w paście), wlać

MarciochaKucharzy
Kurczak pieczony w całości z chorizo 124

brązowego cukru  Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu lub w blenderze. Tłuczemy lub miksujemy.  Kurczak: 1 kurczak w całości 70 g przyprawy do kurczaka 100 ml oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 5-6 łyżek wody 1 pęczek ziół (miałam tylko bazylię) 1 pętko chorizo  Przygotowanie: Całego kurczaka myjemy i osuszamy papierowym(...)ręcznikiem. Odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu (z okolicy kupra). Obieramy ząbki czosnku, cebulę kroimy w ćwiartki lub ósemki. Zioła (np. natkę pietruszki, rozmaryn, tymianek, bazylię) myjemy. Cebulą, czosnkiem i ziołami faszerujemy środek kurczaka.   Chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Delikatnie podważamy skórę kurczaka i wkładamy pod nią plasterki kiełbasy. Najlepiej to robić od strony kupra. Skóry

bistro mama
Kurczak z suszonymi pomidorami i makaronem. 131

jakaś propozycja z rodzinnego zdalnego gotowania czyli edycji online-cooking   Składniki (2-3 osób): 2 filety z kurczaka (ok. 400 g), 1 opakowanie makaronu tagliatelle – pełnoziarnistego (500 g), 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (280 g netto), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki soli, odrobina soku(...)kawałki). Dzięki temu, że na pomidorach zostaje nam zawsze trochę oliwy, nie musimy używać już, niczego dodatkowego do smażenia. Czosnek obieramy kroimy w małą kostkę lub wyciskamy. Łączymy kurczaka z pomidorami, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami (oregano, bazylia, sól, pieprz, pietruszka). Dokładnie mieszamy tak, żeby każdy kawałek kurczaka był delikatnie obtoczony w przyprawach i oliwie z pomidorów, całość odstawiamy

rozgotowana
Fasolka szparagowa z kurczakiem 138

czerwona papryka w jednym bardzo szybkim daniu obiadowym. Bez wymyślnych składników, długiego stania przy garnkach i skomplikowanych receptur.   Składniki: 1kg żółtej fasolki szparagowej 500g piersi z kurczaka 2 cebule ząbek czosnku strąk czerwonej papryki około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml słodkiej śmietanki olej do smażenia sól, pieprz, oregano, słodka papryka natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na rozgrzanym(...)oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy

Pyry na Gaz
Zawijas z fileta, fety i szpinaku 118

Bardzo lubię fileta z kurczaka, można z niego zrobić wiele fajnych obiadków. Szybko się smaży, jest miękki.   Składniki: filet z kurczaka garść szpinaku 1/2 kostki fety 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka masła jajko mąka sól pieprz wykałaczki olej Filet z kurczaka kroję na plastry, rozbijam. Solę, pieprzę. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak. Smażę chwilę

MojaQchnia.pl
Rozgrzewający gulasz z kurczakiem, batatem, dynią 163

dużą kostkę 1 batat pokrojony w kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry cynamon chilli sól pieprz pół cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy warzywa - myjemy, cebulę w drobną kostkę, pomidory w większą kostkę, ząbek drobno. Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę. Marynujemy kurczaka - do miski przekładamy pokrojonego kurczaka, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty(...)garnku przysmażamy na oliwie cebulę  czosnek. Przekładamy do miski. W tym samym garnku przesmażamy kurczaka. Odkładamy. Pora na batata, dynię. Z 2 minuty smażymy i dokładamy kurczaka, cebulę i czosnek oraz wlewamy wino. Jak trochę odparuje dodajemy pomidory. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy curry, chilli, cynamonem

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Penne z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą 324

Spróbujcie … a gwarantuję , że nawet Ci z Was , którzy od szpinaku uciekają z daleka , zjedzą go z ogromną przyjemnością! SKŁADNIKI : * makaron penne – 300 g * czosnek – 3-4 ząbki * filet z kurczaka – 150 g * ser gorgonzola – 100 g * świeży szpinak – 250 g * papryczka piri-piri – 1 sz * sól – do smaku * pieprz(...)czasie makaron gotujemy al dente , odcedzamy , ale absolutnie nie przelewamy zimną wodą. Na dużej patelni roztapiamy resztę masła , wrzucamy makaron i posypujemy dużą szczyptą niedźwiedziego czosnku. Chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy szpinak z kurczakiem oraz pokrojoną gorgonzolę. Podgrzewamy , dokładnie mieszając , aż ser się roztopi. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
KURCZAK PO KREOLSKU 20755

potrawę musicie poprostu wypróbować w Waszych domach.Wspaniala klasyka.A jakie przy tym doznania smakowe.Ogromnie to danie polecam. 2 filety kurczaka 1 cebula 2 Ząbki czosnku 1 czerwona cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki przyprawy cajune przepis Tu 1/2 szkl.oliwy 1.5 szkl.bulionu warzywnego 1/2 szkl.śmietany kremówki30% ***************************_*************** Piersi kurczaka pokroić na kawałki.Cebulę i czosnek drobno posiekać(...)paprykę pokroić w paski.Włożyć do miseczki mąkę,paprykę w proszku i PRZYPRAWĘ cajun.Wymieszać.Dodać kurczaka i obtoczyć go w mieszance.W rondelku na łyżce oliwy przesmażyć czosnek i cebulę oraz paprykę.Dodač mieszankę,która pozostała w miseczce.Wymieszać.Dolac bulion,zagotowac i odstawić.Na reszcie oliwy i smażyć mięso z dwóch stron i zalać sosem.Dusimy kilka minut ,dodać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet drobiowy według Basi 390

pieczemy pasztet drobiowy, przepisów na niego jest co niemiara a każdy dobry bo swój :) Receptura tego pasztetu jest moja autorska, lubię jedząc kolejne kęsy wyczuwać bukiet smaków, ziół, czosnku słodkiej marchewki. Kurczaka gotuję w ziołach aromatycznej włoszczyźnie, aby stworzyć jak największą gamę smaku. Jedni lubią pasztet bardziej suchy a jedni taki co bardziej można rozsmarować ja jestem po środku(...)gałka muszkatołowa 1 płaską łyżeczkę  kardamon mielony pół łyżeczki sos sojowy ciemny 1 łyżkę  majeranek 1 łyżkę  ząbek czosnku  2 łyżki oliwy  2 łyżki masła  oliwa do smażenia wątróbki  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : - kurczaka myję, dzielę na części wkładam do garnka zalewam zimną wodą, dodaję obraną włoszczyznę, opaloną cebulę, zioła, czosnek,przyprawy,  bulionetki gotuje

Basia w kuchni
tarta z kurczakiem i pieczarkami 603

ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli nadzienie: - pojedynczy filet z kurczaka - 300 g pieczarek - 150 ml śmietany 18% - 100 ml jogurtu naturalnego - 3 jajka - 100 g sera żółtego - cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - sól morska - pieprz czarny - ok 2 łyżki masła - szczypiorek i pomidorki do dekoracji Przygotowania zaczynamy od ciasta(...)sól. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut (lub zamrażarki na 15). W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i kurczaka pokrojonego w paski. Oprószamy solą morską i czarnym pieprzem. Smażymy 2 minuty z każdej strony i przekładamy na talerzyk. Na patelnię dodajemy drugą łyżkę masła i pokrojoną w piórka

Cook&Love
Papirusowe wrapy 202

Składniki: 1 pierś kurczaka 1 papirus Winiary "Pomysł na... soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" 1 łyżeczka majonezu lekkiego 1 łyżeczka ketchupu 3 liście sałaty 1/2 pomidora 2 plasterki cebuli 3 wrapy Przepis: Pierś kurczaka rozbijamy i zawijamy w papirus. Z każdej strony smażymy pierś na rozgrzanej teflonowej patelni (po 5 minut). Po usmażeniu pierś kroimy w paski. Wrapa

Emcia Pichci