jest idealna jako prowiant, który można zabrać pod namiot, na piknik, w miejsce gdzie nie ma sklepu a jeść trzeba Składniki na 4 słoiki: 5 ćwiartek kurczaka 1 łyżka majeranku 1 łyżka czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie) ½ łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 3 ząbki czosnku ½ szklanki przegotowanej, chłodnej wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Ćwiartki z kurczaka luzujemy z kości, kroimy(...)mniejsze kawałki wraz ze skórą, Mięso mielimy wraz z czosnkiem, doprawiamy do smaku majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem ( wykorzystane przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego i w ilości według naszych preferencji) dodajemy 2 łyżeczki suchej żelatyny, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy wszystko. Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej prostych, nie będzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękebab – Składniki: Składniki na frytki do Kapsalona: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki na Kapsalon: 2 filety z piersi kurczak – ok. 600 g 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw kebab-gyros 200 g sera żółtego (np. Gouda, Ementaler, Radamer) pół główki sałaty lodowej(...)majonezem. Przygotować sos nr 2: Do jednej miseczki wrzucić majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dno każdej aluminiowej foremki ułożyć upieczone frytki, na to podsmażonego kurczaka, a wierzch posypać startym serem. Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego
Kulinarne PrzebojeKolejna wersja dietetycznego kurczaka z parowaru. Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami i brązowym ryżem 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta imbiru szczypta białego pieprzu 10 suszonych moreli 2 łyżki posiekanych migdałów uprażonych na suchej patelni 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente) 1 żółta(...)łyżeczki miodu Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. kurkumą, pieprzem ziołowym, imbirem i pieprzem białym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Wcieramy ją w mięso ze wszystkich stron, również w środek kieszonki
Gotuj Sam!Nadziewamy czosnkiem i papryką i zapiekany z serem żółtym. Składniki 1 filet z kurczaka 1/2 główki czosnki 2 pomidory kawałek papryki 5 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła … Czytaj dalej Kolorowy filet
czarrna od kuchniSkładniki: 1 pomidor 1 cebula 1 duża pierś kurczaka oliwa czosnek granulowany, oregano, bazylia Pomidora kroimy w kostkę, cebulę w półksiężyce a kurczaka w dość duże kawałki. Wszystko razem wrzucamy do miski i zalewamy oliwą i posypujemy obficie przyprawami, mieszamy - najlepiej ręką. Następnie zawartość miski przekładamy do torebki do pieczenia w piekarniku zamykamy worek i wkładamy
Moje-pitraszenieSkładniki: 4 podudzia z kurczaka oliwa 4 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki(...)białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku natka pietruszki Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec
Moja Galeria Smakuskładniki na 3 porcje podwójna pierś z kurczaka 1 duży brokuł 150 g sera feta pół zielonego ogórka 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego czosnek granulowany przyprawa do kurczaka olej do smażenia przepis Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze około 8 minut, następnie studzimy. Oczyszczone i umyte piersi z kurczaka kroimy w plastry(...)następnie w kostkę, przekładamy je do miski posypujemy czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu od czasu do czasu mieszając, usmażonego kurczaka odstawiamy z ognia i studzimy. Umytego ogórka kroimy ze skórką w plastry, a ser feta kroimy w kostkę. Do miski przekładamy majonez oraz jogurt i całość mieszamy. Na półmisku układamy różyczki ugotowanego brokuła, usmażoną
Smakowite Daniafenkułu 2 łyżki kaparów garść dymki łyżka masła pierś z kurczaka olej sól świeżo mielony czarny pieprz ząbek czosnku słodka czerwona papryka zioła prowansalskie sezam Pierś z kurczaka posypałam przyprawami, czosnkiem, sezamem i polałam olejem. Odstawiłam ją aby przeszła przyprawami i zajęłam się fenkułem. Umyłam go, przekroiłam na pół i wykroiłam z niego twardy środek. Pokroiłam(...)brązowego koloru. Po około 15 minutach dodałam kapary. Wsypałam pieprz i odrobinę soli, ponieważ kapary są same w sobie słone. Pod koniec smażenia wsypałam pokrojoną dymkę. Usmażyłam pierś z kurczaka, a na jej wierzch położyłam przygotowany farsz z fenkułu. Podawałam z pieczonymi ziemniakami. Zarówno smażony, jak i surowy fenkuł może być dodatkiem do makaronu. makaron z fenkułem
potrawyregionalnebiały) grzanki: ciabatta oliwa (ja wykorzystała ostrzejszą, właściwie przez przypadek - i dobrze bo świetnie łączyła się z delikatną sałatką, a więc polecam oliwę np. z peperoncino) 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli Kurczaka oczyszczamy i kroimy na plastry. Obsypujemy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię, smażymy na maśle aż się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy sos, do miski wbijamy żółtko, wyciśnięty(...)miksowania). Dodajemy sok z cytryny i pieprz - mieszamy. Teraz myjemy warzywa. Drę sałatę, układam na niej pokrojoną cebulę i pomidora. Czekam aż kurczak ostygnie. Czas na grzanki, kroję ciabatę w kromki, nasączam oliwą, smaruję czosnkiem i nakładam posiekaną w kostkę mozzarelle. Wstawiam do piekarnika, aż ser się rozpuści, a grzanka zarumieni. Na warzywach układam kurczaka, polewam sosem i posypuję grana
Brzuszki Łakomczuszkismacznie. Czas przygotowania i ilość porcji 45 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, mozzarella, 200 g szpinaku, 2 garście pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój na cztery części. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem i połóż na nim mięso. Przypraw je solą oraz pieprzem, a na wierzchu każdego kawałka połóż odrobinę(...)szpinak z czosnkiem. Dopraw go solą i pieprzem. Usmażony szpinak rozłóż na mięsie. Następnie połóż pokrojoną w plastry mozzarellę i przekrojone na pół pomidorki. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Spróbuj także: Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Roladka z piersi kurczaka faszerowana szpinakiem kurczak szpinak ser Pierś
Fit&Fast Kitchenjednakowe kawałki, duszonych w wywrze z warzyw, wywarze rybnym lub mięsnym. U mnie ragout trochę po mojemu, lecz gwarantuję Wam, że jest obłędne. Składniki: 3 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych 1 garść czarnych oliwek 1 łyżka kaparów 3 gałązki tymianku kasza bulgur olej sól pieprz Składniki na panierkę do fileta: 1 łyżeczka(...)mąką i przyprawami. Poruszamy miską, mieszamy rękami, by filet był otoczony mąką. Na patelnię wlewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka. W drugiej patelni szklimy cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i kawałki usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki czarne oliwki, posiekane kapary, tymianek, puszkę pomidorów. Mieszamy, chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną (według czasu podanego na opakowaniu) kaszą bulgur
MojaQchnia.plAromatyczna pierś z kurczaka z mozzarellą, czosnkiem, cytryną i bazylią, podawana z puree z groszku i ziemniaków. 2 filety z piersi kurczaka sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny i/lub limonki 1 kula mozzarelli sól 3 ząbki czosnku kilka liści bazylii łyżka masła Puree z groszku: 4 średnie ziemniaki 240 g (puszka) groszku sól Piersi z kurczaka oczyścić(...)tworząc kieszonkę. Natrzeć solą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Do kieszonki włożyć jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem. Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz
BullioAromatyczna pierś z kurczaka z mozzarellą, czosnkiem, cytryną i bazylią, podawana z puree z groszku i ziemniaków. 2 filety z piersi kurczaka sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny i/lub limonki 1 kula mozzarelli sól 3 ząbki czosnku kilka liści bazylii łyżka masła Puree z groszku: 4 średnie ziemniaki 240 g (puszka) groszku sól Piersi z kurczaka oczyścić(...)tworząc kieszonkę. Natrzeć solą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Do kieszonki włożyć jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem. Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz
BullioAromatyczna pierś z kurczaka z mozzarellą, czosnkiem, cytryną i bazylią, podawana z puree z groszku i ziemniaków. 2 filety z piersi kurczaka sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny i/lub limonki 1 kula mozzarelli sól 3 ząbki czosnku kilka liści bazylii łyżka masła Puree z groszku: 4 średnie ziemniaki 240 g (puszka) groszku sól Piersi z kurczaka oczyścić(...)tworząc kieszonkę. Natrzeć solą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Do kieszonki włożyć jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem. Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz
Bullioniżej zniknęło w jeden dzień. Rzadko robię zapiekanki, za bardzo kaloryczne, za mało wymagające. Mojej ulubionej jeszcze nie widzieliście - zwykle robię ją jesienią, w całym domu pachnie papryką i czosnkiem i zrobi ją nawet dziecko - dlatego wypatrujcie, bo pogoda już iście jesienna. Ale ja tu przecież nie o tym. Znaczy nie o tej. O tej zapiekance. Ta jest inna(...)wystudzonych i obranych - 3 ćwiartki z kurczaka - 3 dymki - 200 g boczku wędzonego - 4 łyżki kwaśnej śmietany - olej rzepakowy do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, imbir, tymianek, czosnek granulowany Kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w paski. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na dużym ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wszystkie w/w przyprawy do smaku. Wykładamy
Cook&Love