suszonych pomidorów 3 posiekane ząbki czosnku przyprawy (oregano, bazylia, pieprz i sól) Makaron ugotuj – musi być al dente. W tym czasie pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pierś z kurczaka i czosnek podsmaż na zalewie z suszonych pomidorów. Makaron odcedź i wymieszaj z usmażonymi składnikami. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzch połóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella. Piecz
Mojewlasne.plwczorajszego. Idealne pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków. Czas wykonania: 2 h 15 min Ilość porcji: 4 – 5 Składniki: podwójna pierś z kurczaka (700 g) 3 łyżki majonezu 1 ½ łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki(...)mąki 1 łyżeczkę vegety pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Skroić pierś z kurczaka w kostkę i przełożyć do miski. Do kurczaka dodać majonez, musztardę i zmiażdżony czosnek, przyprawić vegetą i pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki dodać jajka, mąkę
KuchniaWeDwoje.plczubata łyżka przecieru pomidorowego 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody (jeśli wolicie gęstsze sosy należy zmniejszyć ilość wody) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie kremowy) Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę. Rozkładamy na talerzu i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (pieprzem dość obficie). Odstawiamy na 10 minut(...)obsmażamy nasze kawałki kurczaka (bez tłuszczu). Cebulkę i czosnek drobno kroimy, czosnek następnie zgniatamy nożem na desce (ma powstać coś na kształt pasty). Dodajemy przygotowaną cebulkę i czosnek do naszego kurczaka wraz z przyprawami – curry i słodką papryką. Całość podlewamy wodą, dodajemy przecier, mieszamy i dusimy (na małym ogniu) około 30 minut do miękkości mięsa. Po tym czasie patelnię
Słodkie okruszkiSpróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża cebula – 1 szt * serek topiony śmietankowy – 150 g * czosnek – 2 ząbki * bulion warzywny – ok.300 ml * filet z kurczaka – 100 g * sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta oczyszczamy, kroimy w paseczki, posypujemy solą , pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i polewamy odrobiną oleju – zostawiamy do zamarynowania(...)wlewamy odrobinkę oleju, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Przesmażamy przez 2 minuty przyciskając odpowiedni program. Zalewamy ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone w kosteczkę serki topione. Ustawiamy tryb „Zupa gładka” i gotujemy! Po ok. 25 minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące z przygotowanym kurczakiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Ps. jest pyszna! A teraz
Ostra na Słodkojuż dawno, a jednak troszkę pozmieniałam. Pasty oczywiście ostatecznie nie użyłam, a zastąpiłam ją czymś dużo bardziej.. puszystym! Serkiem Almette z czosnkiem niedźwiedzim. 3 litry wywaru z kurczaka 2 główki czosnku 3 kromki chleba 3 średnie ziemnaki 1 opakowanie serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1 surowe jajko twardy ser żółty tłuszcz do smażenia przyprawa uniwersalna do zup natka pietruszki(...)Czosnek przeciskamy przez praskę i zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. W wywarze kurczaka, doprawionym przyprawą uniwersalną, gotujemy do miękkości pokrojone w kostkę ziemniaki, po czym całość miksujemy. Do gładkiego wywaru przekładamy podsmażony czosnek i podgotowujemy kilka chwil. Jajko roztrzepujmy widelcem i przelewamy do wrzącej zupy ciągle mieszając. Puszysty serek Almette przekładamy do sporej miseczki i dokładnie rozrabiamy z jedną
Kuchenna Kontrrewolucyakilkanaście minut. Papryczkę chili dzielimy wzdłużnie na pół i usuwamy nasiona. Jeśli dysponujemy „zwykłymi” marchewkami, obieramy je i kroimy ukośnie w kilkucentymetrowe kawałki. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. W metalowej brytfannie, w której będziemy dusić kurczaka, rozgrzewamy na średnim ogniu 2 łyżki(...)oliwy. Obsmażamy na niej kawałki kurczaka przez 6-8 minut do przynajmniej lekkiego zarumienienia się. Zestawiamy brytfannę z kurczaka z ognia. Na samym dnie układamy papryczkę, czosnek i chili, a następnie obkładamy kurczaka papryką i oliwkami. Zalewamy składniki winem. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Dusimy do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. Od czasu
Kulinarna PokusaPyszne prawie jednogarnkowe danie. Szybkie, smaczne, bardzo syte,a zarazem lekkie :) Polecam :) Składniki - piersi z kurczaka dwie pojedyncze ( lub jedna podwójna ) - papryka czerwona lub kolorowa 2 szt. - cukinia średniej wielkości lub dwie mniejsze - pomidory 4 szt. - cebula 1 szt. - torebka ryżu 100 gram - czosnek mielony, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, majeranek, bazylia - olej Wykonanie Wszystkie składniki czyli piersi(...)kurczaka, paprykę, cukinię i sparzone, obrane ze skórki pomidory kroję w grubszą kostkę.Cebulę w drobniutką. W szerokiej, wysokiej patelni rozgrzewam odrobinę oleju, podsmażam na niej kawałki kurczaka, doprawiam wegetą, czosnkiem i mieloną papryką.Kiedy kurczak jest już rumiany dodaje do niego cebulkę, chwilę przesmażam. Następnie dodaję czerwoną paprykę, gdy troszkę zmięknie, dodaję cukinię. Na koniec pomidory. Doprawiam wszystko szczyptą
Kuchnia z widokiem na ogródciasto drożdżowe, z jakim miałam do czynienia do tej pory, zaraz po tym na rwane bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 150 gramów sera feta 150 gramów śmietanki 30-36 % 1 jajko sól himalajska (młynek) do smaku pieprz kolorowy(...)temperaturę 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Na cieście układać kolejno - kurczaka, szpinak z czosnkiem, pomidory, ser feta. Zalać wszystko mieszanką śmietany i jajka. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć termoobieg z funkcją grzania
Garniec Magaliełyżki masła 1 suszone ancho chili 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao 3 łyżki migdałowego masła 200 ml bulionu z kurczaka 1 czosnek solo 1 czerwona cebula pęczek świeżej kolendry Dodatkowo zielone chili sałata orzechy cashew creme fraiche sól do smaku Potnij kurczaka na cienkie kawałki. Pokrój cebulę w kostkę. Wymieszaj z przyprawą taco i olejem(...)wyciśnij czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj rozgniecione bataty i czosnek. Upraż kmin na suchej patelni i wraz anchio zgnieć w moździerzu. Dodaj do batatów. Wlej bulion, pomidory. Dodaj masło migdałowe, resztę przypraw i gotuj sos przez 10 minut. Zrumień kurczaka wraz z cebulą i dodaj do sosu. Gotuj przez 15 minut. Przypraw sos kolendrą
codojedzeniaktórego aromaty są niesamowite za sprawą ziół i przypraw. Był to marokański tażin z kurczakiem i kuskusem na którego przepis zapraszamy poniżej Składniki: - 4 udka z kurczaka - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - kmin rzymski (kumin) - kolendra w ziarenkach - cynamon - imbir - sól - ćwiartka kiszonej cytryny - 1 puszka krojonych pomidorów - 1/2 pęczka kolendry - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 szklanki kuskus(...)zielonych oliwek (ok. 10 sztuk) - olej do smażenia Składniki na 4 porcje. Najpierw w rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie posiekany i rozgnieciony czosnek. Z udek kurczaka wyciągamy kości, a mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Na patelni prażymy trochę kminu i kolendry a następnie rozgniatamy je w moździerzu
Kuchenne Wariacjesera żółtego natka pietruszki wykonanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego kurczaka, doprawimy solą, pieprzem oraz oregano i wszystko rzem dusimy. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje, przez ok. 5-10 min. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z przygotowanym
Domowy Smak JedzeniaSzparagi czas start!! Sezon rozpoczęty, także będą królować na blogu bardzo często w każdej postaci 👌 dziś lekko podgotowane i smażone z czosnkiem na maśle i oleju kokosowym. Do tego kurczak duszony(...)wywarze z warzyw ( wcześniej robiony do zupy). A co Wy macie dziś na obiad? Składniki na 2 porcje: 500 g (opakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego łyżka oleju kokosowego polecamy Olejowy Raj 1/2 szklanki wywaru z warzyw do podlania kurczaka szczypta mieszanki curry indyjskiego polecamy The Spice Shop sól morska czarny
Bike By LifeUdka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami. Składniki na 4 porcje: około 0,7-0,8 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skóry) 300 ml wywaru warzywnego 60 g kabanosów 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe sól, pieprz ostra papryka tymianek masło do smażenia Mięso umyć, osuszyć. Wyluzowane udka przyprawić solą(...)pieprzem oraz ostrą papryką. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło. Dodać kabanosy. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać udka z kurczaka, przeciśnięty czosnek i mięso przesmażyć z obu stron. Na sam koniec wlać wywar warzywny, dodać miód i listki laurowe. Całość przyprawić odrobiną ostrej papryki oraz tymiankiem. Dusić pod przykryciem około
Ugotowaćprzygotowany zawsze wychodzi super! Składniki: 1/2 dużego kalafiora 1 cebula 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne sól, pieprz 2 piersi z kurczaka cytryna 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy 2 łyżki tahini 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: włączyć piekarnik i nastawić na 200`C. Z kalafiora odzielić małe różyczki. Cebulę obrać(...)papierem do pieczenia i piec 25 minut. Po 15 minutach przemieszać pierś z kurczaka posolić i oprószyć pieprzem i obsmażyć 3-4 minutyna gorącej patelni z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni i 10 minut pod koniec smażenia kalafiora dołożyć do piekarnika obrać ząbek czosnku, drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny. 2 łyżki tahini wymieszać z 2 łyżkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej mięty; 1 łyżeczka granulowanego czosnku; Szczypta pieprzu. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski wlać ketchup i olej. Dodać przyprawę do kurczaka, pieprz, oregano, miętę, czosnek i dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka umyć, osuszyć, przełożyć do miski z ketchupem, olejem i przyprawami. Dokładnie wymieszać, aby marynata dobrze pokryła każdy kawałek mięsa. Przykryć folią spożywczą(...)marynaty, pozostały w misce, można wylać na kurczaka ułożonego na blasze/w naczyniu żaroodpornym, wówczas powstanie dużo pysznego sosu (np. do polania ziemniaków), ale kurczak bardziej się udusi, niż upiecze. Ketchup powinien być wysokiej jakości, najlepiej pikantny. Czosnek granulowany można zastąpić świeżymi ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Przygotowany w ten sposób drób nie wymaga dużego nakładu pracy i składników. Źródło przepisu
Gospodyni Miejska