kurczak w sosie sojowym - 1000 przepisów (strona:13/67)

Kurczak curry z kaszą jęczmienną 249

cebula - 1 cukinia - 1 marchewka (duża) - 4 łyżki kukurydzy konserwowej - 1 mały jogurt naturalny - 2 woreczki kaszy jęczmiennej - curry, kurkuma, papryka słodka - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Przełożyć do szklanej miseczki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, curry oraz sosem sojowym. Wymieszać i odstawić. Marchewkę obrać

Zgrabne Gotowanie
Kurczak w sosie słodko- kwaśnym 1149

słoiczek pędów bambusa 2 marchewki 1 dymka ze szczypiorkiem  papryczki chili 2 cm imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu teryiaki  sok z połowy limonki szczypta soli 4 łyżki sosu słodkiego chili pieprz panierka/ tempura chińska do kurczaka olej sezamowy makaron sojowy lub chow mein + 1 łyżka sosu teriyaki + garść szczypiorku  Do Woka wlewamy olej sezamowy(...)paprykę, pędy bambusa i kawałki ananasa. Smażymy całość przez kilka minut na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, sos teryiaki, sosu słodkiego chili, sok z limonki i sok z puszki ananasa. Gotujemy tak długo aż połowa płynów wyparuje. Doprawiamy solą. W tym czasie kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do tempury (lub normalnej panierki

Mango Papaja
Miodowy kurczak z curry 172

żeby osłodzić i dodać trochę pikantności. Taki po którym będziemy mieć dużo energii żeby od razu zabrać się do pracy. Składniki: 4 udka kurczaka  1 łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina odrobina curry, kurkumy, pieprzu 1 łyżka miodu z facelii  50 g rodzynek ( można dodać suszone śliwki i morele) Składniki(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i na nim podsmażamy kurczaka, tak aby skórka się lekko zarumieniła. Następnie przyprawiamy curry, kurkumą i pieprzem i dodajemy sos sojowy. Wszystko smażymy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino

Niezły Młynek
Kurczak w 5 smakach 571

Bardzo lubię chińska kuchnię, te wszystkie grzybki, pędy bambusa, warzywa, makarony sojowe to jest to, co lubię :) Sos sojowy nie tylko zabarwił ładnie potrawę, ale sprawił, że nabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak.Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków(...)słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki, 3 łyżki sosu sojowego, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki przyprawy kurczak w 5 smakach.  Przygotowanie:    Kurczaka myjemy i tniemy w długie paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka w 5 smakach i podsmażamy na oleju. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodajemy warzywa: odcedzoną kukurydzę i groszek, grzybki mun, pędy bambusa, pokrojone

Aga w kuchni
Sałatka z kurczakiem i kalafiorem 620

greckiego 2 łyżki majonezu Winiary, 1 ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego PRZYGOTOWANIE: Luzujemy mięso z ćwiartek kurczaka, usuwając kości i skórę, każdy dzielimy na ok. 4 kawałki. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wlewamy 2 łyżki oleju, mieszamy i zostawiamy mięso(...)chrupiący i zwarty, a następnie go odcedzamy i studzimy. Gdy mięso  z kurczaka się zamarynuje smażymy je na patelni grillowej z obu stron. Przygotowujemy sos: do metalowej miski przekładamy 2 łyżki majonezu i 4 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,  wlewamy 1/2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy łyżką. Do miski z różyczkami kalafiora

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 219

podwójny filet z kurczaka* 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled* brokuł* 1/2 puszki kukurydzy* 2-3 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej* 1 mała papryka czerwona* sos sojowy* sosu piri-piri* sólSposób wykonaniaFilet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie.Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową(...)ryż i mieszając podsmażać, aż zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać podsmażone mięso, ok. 2 łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku

Mix smaku
Noodle curry z kurczakiem i warzywami 381

mnie Kamis) Ok. 4 łyżki sosu sojowego Ok. 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Ewentualnie pieprz Olej Kilka łyżek wody  Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niej 2 łyżki sosu sojowego oraz imbir. Wymieszać. Wstawić na 15-20 minut do lodówki. Brokuły i kalafior podzielić na mniejsze części, gdy różyczki są dość duże. Na rozgrzany na patelni(...)olej wrzucić pierś z kurczaka, podsmażyć chwilę. Następnie doprawić ok. ¾ łyżki curry i opcjonalnie pieprzem oraz dodać warzywa. Smażyć do miękkości kilka minut. W między czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Makaron dodać do warzyw i wymieszać. Doprawić resztą sosu sojowego i curry. Dodać kilka łyżek wody, aby makaron

Fabryka pomysłów
Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami 354

średnich pieczarek ½ marchewki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki przyprawy gyros ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i przekrajamy każdą z piersi wzdłuż na dwie połówki. Przyprawiamy sosem sojowym, przyprawą gyros, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na 15 minut(...)patelnię grillową i smażymy na oliwie. W misce mieszamy keczup, miód i ocet winny. Dodajemy do podsmażonych warzywa,  podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się połączą i sos oblepi  warzywa. Kurczaka przekładamy na talerz i na wierz nakładamy sos z warzywami

Mania Gotowania
Paprykowe udka z kurczaka 155

razem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować do własnych upodobań, jeśli chodzi o pikantność (u mnie umiarkowana pikantność). Składniki: 5 średnich udek z kurczaka 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić) 2 łyżki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka chili(...)łyżki mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 5 łyżek sosu sojowego 1 - 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu sól Przygotowanie: Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec

Kuchcik gotuje
Azjatycki kurczak w glazurze z Chow Mein 270

kurczaka na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach.  Pamiętaj proste dania mogą wyglądać wykwintnie.   Porcja dla 2 osób  Składniki:  6 pałek kurczaka 2 ząbki posiekanego czosnku 60 ml sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki sezamu 0,5 łyżeczki pasty z kolendry 0,5 łyżeczki startego(...)łyżka oleju do woka  Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni  na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej  miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele, angielskie, liść laurowy, przyprawę 5 smaków, chilli i imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem

Niezły Młynek
Pak choi w sosie ostrygowym 274

bulionu z kurczaka 2 łyżeczki mąki kukurydzianej przygotowanie Zagotować dużym rondlu wodę, dodać opłukane choi pak i blanszować  przez 1 minutę. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, aby zachowały kolor. Rozgrzać olej w woku, dodać imbir i czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać choi pak i smażyć jeszcze przez minutę. Wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, wino ryżowe, cukier

Stare Gary
Makaron chow mein z kurczakiem i grzybkami mun 194

danie z kuchni chińskiej z błyskawicznym makaronem chow mein i chrupiącymi grzybkami mun, doprawione tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam.składniki:200 g makaronu chow mein500 g piersi z kurczaka2 garście grzybków mun4 ząbki czosnku6 łyżek sosu sojowego150 g białej kapustyolej do smażeniaGrzybki mun przygotować według instrukcji na opakowaniu (namoczyć w goracej wodzie(...)Makaron chow mein też przygotować według instrukcji na opakowaniu ( zalać wrzątkiem, odstawic na 5 minut i osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nkładac

Monia miesza i gotuje
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 379

sosu sojowego- tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów)- sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym i czubrycą. Ważna uwaga - jej czerwona odmiana jest dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno na długość marynowania (u mnie jedna godzina), jak i ilość użytej(...)minutach dodajemy czosnek, wszystko razem szklimy pilnując, by czosnek nie zbrązowiał, następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, a gdy będzie już ładnie podsmażony na patelni lądują pieczarki. W tym momencie dodajemy odrobinę soli, by pieczarki szybciej puściły sok. Nie szalejmy z tą solą, sos sojowy już zrobił jej robotę ;) Czekamy, aż będą miękkie, a następnie wkrawamy pomidory - ja robię

Kulinarne zapędy Kokosa
CURRY Z KURCZAKIEM I DYNIĄ 126

cebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g  ryżu basmati  2 łyżki  masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru  sól  pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć sosem sojowym i startym imbirem( około 1/2 małej łyżeczki imbiru(...)łyżki sosu sojowego) Odstawić do lodówki na  godzinę. Przed smażeniem mięso musi leżeć w temperaturze pokojowej około 20 minut. Dynię obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki na ćwiartki. Cebulkę w plasterki. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła.  Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Wykładamy na talerz

KuchcikoweLove
Chow Main z mieloną wołowiną 5 smaków 269

mniej standardowe połączenie, ale moim zdaniem bardzo udane. Miła odmiana dla tradycyjnego kurczaka. Szybkie i aromatyczne danie. Polecam! Chow Main z mieloną wołowiną 5 smaków Składniki: 200 g makaronu Chow Main 300 g mielonej wołowiny 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki czosnku granulowanego(...)grzybów mun 1 mała marchewka garść mrożonej fasolki 1/2 papryczki chili 1/2 cebulki dymki (zielona część) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżki octu ryżowego łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 15 minut. Makaron przygotowujemy

Mania Gotowania