cebula - 1 cukinia - 1 marchewka (duża) - 4 łyżki kukurydzy konserwowej - 1 mały jogurt naturalny - 2 woreczki kaszy jęczmiennej - curry, kurkuma, papryka słodka - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Przełożyć do szklanej miseczki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, curry oraz sosem sojowym. Wymieszać i odstawić. Marchewkę obrać
Zgrabne Gotowaniesłoiczek pędów bambusa 2 marchewki 1 dymka ze szczypiorkiem papryczki chili 2 cm imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu teryiaki sok z połowy limonki szczypta soli 4 łyżki sosu słodkiego chili pieprz panierka/ tempura chińska do kurczaka olej sezamowy makaron sojowy lub chow mein + 1 łyżka sosu teriyaki + garść szczypiorku Do Woka wlewamy olej sezamowy(...)paprykę, pędy bambusa i kawałki ananasa. Smażymy całość przez kilka minut na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, sos teryiaki, sosu słodkiego chili, sok z limonki i sok z puszki ananasa. Gotujemy tak długo aż połowa płynów wyparuje. Doprawiamy solą. W tym czasie kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do tempury (lub normalnej panierki
Mango Papajażeby osłodzić i dodać trochę pikantności. Taki po którym będziemy mieć dużo energii żeby od razu zabrać się do pracy. Składniki: 4 udka kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina odrobina curry, kurkumy, pieprzu 1 łyżka miodu z facelii 50 g rodzynek ( można dodać suszone śliwki i morele) Składniki(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie: Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i na nim podsmażamy kurczaka, tak aby skórka się lekko zarumieniła. Następnie przyprawiamy curry, kurkumą i pieprzem i dodajemy sos sojowy. Wszystko smażymy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino
Niezły MłynekBardzo lubię chińska kuchnię, te wszystkie grzybki, pędy bambusa, warzywa, makarony sojowe to jest to, co lubię :) Sos sojowy nie tylko zabarwił ładnie potrawę, ale sprawił, że nabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak.Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków(...)słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki, 3 łyżki sosu sojowego, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki przyprawy kurczak w 5 smakach. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i tniemy w długie paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka w 5 smakach i podsmażamy na oleju. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodajemy warzywa: odcedzoną kukurydzę i groszek, grzybki mun, pędy bambusa, pokrojone
Aga w kuchnigreckiego 2 łyżki majonezu Winiary, 1 ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego PRZYGOTOWANIE: Luzujemy mięso z ćwiartek kurczaka, usuwając kości i skórę, każdy dzielimy na ok. 4 kawałki. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wlewamy 2 łyżki oleju, mieszamy i zostawiamy mięso(...)chrupiący i zwarty, a następnie go odcedzamy i studzimy. Gdy mięso z kurczaka się zamarynuje smażymy je na patelni grillowej z obu stron. Przygotowujemy sos: do metalowej miski przekładamy 2 łyżki majonezu i 4 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy 1/2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy łyżką. Do miski z różyczkami kalafiora
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodwójny filet z kurczaka* 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled* brokuł* 1/2 puszki kukurydzy* 2-3 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej* 1 mała papryka czerwona* sos sojowy* sosu piri-piri* sólSposób wykonaniaFilet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie.Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową(...)ryż i mieszając podsmażać, aż zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać podsmażone mięso, ok. 2 łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku
Mix smakumnie Kamis) Ok. 4 łyżki sosu sojowego Ok. 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Ewentualnie pieprz Olej Kilka łyżek wody Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niej 2 łyżki sosu sojowego oraz imbir. Wymieszać. Wstawić na 15-20 minut do lodówki. Brokuły i kalafior podzielić na mniejsze części, gdy różyczki są dość duże. Na rozgrzany na patelni(...)olej wrzucić pierś z kurczaka, podsmażyć chwilę. Następnie doprawić ok. ¾ łyżki curry i opcjonalnie pieprzem oraz dodać warzywa. Smażyć do miękkości kilka minut. W między czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Makaron dodać do warzyw i wymieszać. Doprawić resztą sosu sojowego i curry. Dodać kilka łyżek wody, aby makaron
Fabryka pomysłówśrednich pieczarek ½ marchewki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki przyprawy gyros ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i przekrajamy każdą z piersi wzdłuż na dwie połówki. Przyprawiamy sosem sojowym, przyprawą gyros, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na 15 minut(...)patelnię grillową i smażymy na oliwie. W misce mieszamy keczup, miód i ocet winny. Dodajemy do podsmażonych warzywa, podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się połączą i sos oblepi warzywa. Kurczaka przekładamy na talerz i na wierz nakładamy sos z warzywami
Mania Gotowaniarazem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować do własnych upodobań, jeśli chodzi o pikantność (u mnie umiarkowana pikantność). Składniki: 5 średnich udek z kurczaka 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić) 2 łyżki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka chili(...)łyżki mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 5 łyżek sosu sojowego 1 - 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu sól Przygotowanie: Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec
Kuchcik gotujekurczaka na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach. Pamiętaj proste dania mogą wyglądać wykwintnie. Porcja dla 2 osób Składniki: 6 pałek kurczaka 2 ząbki posiekanego czosnku 60 ml sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki sezamu 0,5 łyżeczki pasty z kolendry 0,5 łyżeczki startego(...)łyżka oleju do woka Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele, angielskie, liść laurowy, przyprawę 5 smaków, chilli i imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem
Niezły Młynekbulionu z kurczaka 2 łyżeczki mąki kukurydzianej przygotowanie Zagotować dużym rondlu wodę, dodać opłukane choi pak i blanszować przez 1 minutę. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, aby zachowały kolor. Rozgrzać olej w woku, dodać imbir i czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać choi pak i smażyć jeszcze przez minutę. Wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, wino ryżowe, cukier
Stare Garydanie z kuchni chińskiej z błyskawicznym makaronem chow mein i chrupiącymi grzybkami mun, doprawione tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam.składniki:200 g makaronu chow mein500 g piersi z kurczaka2 garście grzybków mun4 ząbki czosnku6 łyżek sosu sojowego150 g białej kapustyolej do smażeniaGrzybki mun przygotować według instrukcji na opakowaniu (namoczyć w goracej wodzie(...)Makaron chow mein też przygotować według instrukcji na opakowaniu ( zalać wrzątkiem, odstawic na 5 minut i osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nkładac
Monia miesza i gotujesosu sojowego- tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów)- sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym i czubrycą. Ważna uwaga - jej czerwona odmiana jest dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno na długość marynowania (u mnie jedna godzina), jak i ilość użytej(...)minutach dodajemy czosnek, wszystko razem szklimy pilnując, by czosnek nie zbrązowiał, następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, a gdy będzie już ładnie podsmażony na patelni lądują pieczarki. W tym momencie dodajemy odrobinę soli, by pieczarki szybciej puściły sok. Nie szalejmy z tą solą, sos sojowy już zrobił jej robotę ;) Czekamy, aż będą miękkie, a następnie wkrawamy pomidory - ja robię
Kulinarne zapędy Kokosacebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g ryżu basmati 2 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru sól pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć sosem sojowym i startym imbirem( około 1/2 małej łyżeczki imbiru(...)łyżki sosu sojowego) Odstawić do lodówki na godzinę. Przed smażeniem mięso musi leżeć w temperaturze pokojowej około 20 minut. Dynię obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki na ćwiartki. Cebulkę w plasterki. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Wykładamy na talerz
KuchcikoweLovemniej standardowe połączenie, ale moim zdaniem bardzo udane. Miła odmiana dla tradycyjnego kurczaka. Szybkie i aromatyczne danie. Polecam! Chow Main z mieloną wołowiną 5 smaków Składniki: 200 g makaronu Chow Main 300 g mielonej wołowiny 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki czosnku granulowanego(...)grzybów mun 1 mała marchewka garść mrożonej fasolki 1/2 papryczki chili 1/2 cebulki dymki (zielona część) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżki octu ryżowego łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 15 minut. Makaron przygotowujemy
Mania Gotowania