najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać w malakserze. Nie róbcie tego blenderem, bo zniszczycie wszystkie włókna w mięsie i powstanie Wam wodnista pulpa zamiast małych, ale wyczuwalnych kawałeczków. Mięso mieszamy z sosem sojowym, skrobią, przyprawą 5 smaków i pieprzem, odstawiamy(...)Składniki wszystkich sosów mieszamy po kolei w osobnych miseczkach. Wszystko razem od razu podajemy. Nasuwa się teraz tylko jedno pytanie – palcami czy pałeczkami? SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru
Karo in the KitchenPonownie zapraszam w podróż po dalekim wschodzie. Przygotowałem niezwykle proste danie, które w pełni oddaje smaki orientu. Prosty przepis na kurczaka zamarynowanego w chińskich przyprawach i dużej ilości sosu sojowego podany z ananasem i makaronem chow - mein pozwoli na chwilę przenieść się w przestrzeni i zakosztować azjatyckiej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 szalotek(...)mięsa. Piersi kurczaka oczyściłem z błonek, a następnie pokroiłem w kostkę o boku około półtora centymetra. W moździerzu roztarłem na gładki proszek gwiazdkę anyżu, siedem goździków, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, łyżeczkę nasion suszonej kolendry, łyżeczkę trawy cytrynowej, 10 ziaren pieprzu syczuańskiego i łyżeczkę cukru trzcinowego. Powstałą mieszankę przypraw dodałem do mięsa. Całość zalałem siedmioma łyżkami sosu sojowego jasnego, dodałem dwie
Wyprawy kulinarneSkładniki: 2 większe białe części pora większa cebula 1,5 l bulionu warzywnego pierś z kurczaka marchewka łyżka oleju i masła 100 g śmietankowego serka topionego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz kilka kropel sosu sojowego(...)ząbki czosnku Przygotowanie: Por umyć, osuszyć i podsmażyć z pokrojoną marchewką. czosnkiem i cebulą na oleju i maśle. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć kurczaka z kilkoma kroplami sosu sojowego i pieprzem Przełożyć warzywa do garnka, zalać bulionem i gotować ok 10-15 min. Dodać serek i zmiksować - doprawić do smaku solą, pieprzem Smacznego
Gaździnka warzywina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie 4 łyżki ketchupu) 2 łyżki oleju 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sok z ½ pomarańczy *Ryż jako dodatek do dania Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą oraz kroimy w kostkę. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę dodając do pokrojonego kurczaka. Całość zalewamy ciemnym sosem sojowym. Mieszamy składniki i odstawiamy(...)czasie paprykę, ananasa oraz pędy bambusa kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię i chwilkę smażymy. Na patelni robimy na środku dziurę i wykładamy kurczaka. Obsmażamy go z każdej strony. W między czasie przygotowujemy sos: wlewamy do miseczki sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Kiedy
Kolizje Smakówpieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę(...)kostkę i dorzucamy do grzybów. Gdy sok na patelni się zredukuje, a mięso nieco nam się podsmaży i zarumieni, podlewamy grzyby z kurczakiem bulionem drobiowym lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Na patelnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie czekam do redukcji płynu ( tak by zostało nam około łyżki soku) i gasimy ogień pod patelnią. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy
Kolizje Smakówsosu sojowego i przypieczonej, czerwonej cebuli jest wspaniała. Sos powstały podczas pieczenia idealnie nadaje się do polania ryżu czy puree. Składniki: 6 nóg kurczaka 1 cebula czerwona 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 5 łyżek sosu sojowego ciemnego 4 plasterki imbiru świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Nogi kurczaka nacieramy słodką papryką, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czerwoną cebulę kroimy
Gotowanie i blogowaniesądziłam że ogarnie mnie Jamie-mania, a jednak. Bardzo polubiłam jak łączy smaki. No to wyobraźcie sobie: kokosowe bułeczki, kurczak w sosie hosini z grzybami, marynowany różowy imbir, pikle ogórkowe z sosem sojowym, octem różowym i ziarnami kolendry, prażony sezam... Mmm, jeszcze umieram. Składniki: puszka mleczka kokosowego (400ml) mąka pszenna (2 puszki po mleczku) 1 łyżka proszku do pieczenia(...)piersi z kurczaka grzyby (ja wykorzystałam kilka maślaków, podgrzybków i shitake) 3 łyżki sosu hoisin (i dodatkowo do maczania) limonka świeży ogórek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ziarna kolendry (w oryginalnym przepisie listki, niestety nie udało mi się kupić) imbir marynowany sezam brokuły (w oryginalnym przepisie gałązkowe, ja wykorzystałam normalne) chili sól, pieprz Mąkę łączymy z mleczkiem
Brzuszki Łakomczuszkimąki pszennejFarsz:2 piersi z kurczaka300 g mrożonego szpinaku1-2 ząbki czosnku1 cebulakawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostkę lub startego na tarce (można użyć mozarelli)sos sojowy, sól, pieprz, paprykaoliwa do smażenia1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką i pieprzem oraz dolewamy 1-2 łyżki sosu sojowego. Najlepiej zostawić mięso w lodówce na 1-2 godziny
UgotujmyTo.plproduk tami smacznie będzie napewnoSkładniki:70 dag pałek kurczakowych1 op. mieszanki mieksykańskiej Iglotex5 łyżek sosu sojowego2 łyżki miodu np lipowegosól,pieprzświeże gałązki rozmarynuWykonanie:Pałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Sos sojowy mieszamy z miodem, zalewamy nim pałki. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.Co jakiś czas przwracamy, żeby całe przeszły sosem. Po tym czasie pałki układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 50 dag piersi z kurczaka, 1,5 szklanki ryżu, puszka brzoskwiń, 2 czerwone papryki, 1 duża cebula; marynata do kurczaka: 2 łyżki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny, 2 jajka; sos: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek soku z brzoskwiń, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 3 płaskie
Pobite gary Barbarysmaczny, soczysty kurczak w towarzystwie warzyw - bez użycia tłuszczu . Wrzucamy wszystko do rękawa i czekamy, aż się zrobi :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 440 kcal/porcja) 4 udka z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1 łyżka świeżego tymianku(...)sól PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy sos sojowy z miodem i przyprawami. Nacieramy udka - także pod skórą - i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Oprószamy solą i posiekanym tymiankiem. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła dzielimy na różyczki. Do rękawa wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw. Układamy na blasze i wkładamy
Moje Kuchenne Rewelacjezielone- pół opakowania sera feta- 1 łyżka kaparów- 8 listków świeżej bazylii- sól, pieprz oraz zioła prowansalskie SKŁADNIKI DO MARYNATY: (będziemy marynować w tym piersi z kurczaka)- pół szklanki sosu sojowego ciemnego- 1 łyżeczka pieprzu cayenne- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego- 1 łyżeczka pieprzu białego- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżeczka curry- 1.5 łyżeczki ziół prowansalskichPRZYGOTOWANIE:Najpierw przygotujemy marynatę, należy
Zainspiruj się kuchniąchińskim makaronem i sosem Hoisin Składniki: 200 g makaronu Chow Main 1,5 piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 czerwonej papryki 50 g pędów bambusa około 4-5 grzybów mun 1 marchewka(...)Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 15 minut. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy skrapiamy go odrobiną oleju sezamowego. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy sosami sojowymi i przyprawą 5 smaków. Czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju w woku. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Marchewkę
Mania Gotowanianajładniejszej aranżacji dania. W konkursie udało mi się zdobyć nagrodę, a przepis tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam się nim podzielić :) Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny sok z 1 pomarańczy 1/4 szklanki oleju 2 ząbki czosnku na dip paprykowy: 1 papryka czerwona 1 łyżeczka oliwy
Symfonia smakowapęczak - 6 pieczarek - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 garście szpinaku baby - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - kilka listków bazylii lub łyżeczka suszonej - masło do usmażenia pieczarek *opcjonalnie: ser na grilla lub oscypek Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy "brzydkie części" i kroimy na małe kawałeczki. Wsadzamy do miseczki i marynujemy z sosem sojowym
Be Fit Be Strong