przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Kurczaka (ćwiartki można przekroić na pół) umyć, osuszyć, natrzeć odrobiną masła, a następnie przyprawą do kurczaka. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego - wysmarowanego masłem. Pieczarki pokroić w plastry i obłożyć nimi kurczaka. Całość oprószyć solą z pieprzem (opcjonalnie), skropić (mniej więcej równomiernie) sosem sojowym i polać resztą roztopionego masła. Piec około
Di gotujeprzygotować z mięsa z piersi kurczaka , ale najlepiej przygotować z mięsa z udek , ponieważ jest bardziej soczyste niż z piersi. Składniki ( 4porcje ): mięso z udek kurczaka - 80dag pieczarki - 20dag imbir - 2cm czosnek - 3ząbki sos sojowy - 5łyżek sos chili słodko-pikantny - 4łyżki papryka czerwona - 1szt żółta papryka - 1szt cebula - 2szt pędy bambusa - 1słoik pieprz olej Sposób przygotowania: Mięso myjemy , osuszamy ręcznikiem(...)papierowym i kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarce z małymi oczkami. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pokrojone mięso przekładamy do miski. Dodajemy połowę sosu sojowego , połowę sosu chili , starty imbir i posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy - najlepiej ręcznie. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Pędy bambusa kładziemy na sitko
Bazylia kontra Rozmaryntrzy centymetrowe plastry świeżego tuńczyka, piękne czerwone mięso tej ryby idealnie pasuje do dań kuchni dalekowschodniej. Postanowiłam połączyć mięso z tuńczyka z mięsem z kurczaka i wyczarować mocno aromatyczne danie, z dużą ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie(...)obłędne! Ale to już temat na inny post. Dzisiaj zapraszam do wspólnego można by rzecz wokowania, bo dziś króluje wok w kuchni! ;-) MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE ANYŻOWO-SOJOWYM SKŁADNIKI: - 1 stek z tuńczyka - 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka - makaron soba 2 porcje - natka pietruszki - 3 ząbki czosnku - sos sojowy (kupujcie ten prawdziwy bez konserwantów! ) grzybowy
SMYKWKUCHNIpuszka ananasa 4-6 łyżek majonezu łyżeczka kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pieprz czarny łyżeczka soli + ewentualnie więcej łyżka sosu sojowego 3 łyżki oleju Kurczaka pokroić w kostkę. Polać olejem i sosem sojowym, doprawić przyprawami. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Jeśli pomijamy marynowanie mięsa, polecam dodać więcej kozieradki. Przerzucić kurczaka
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka dwie cebule sześć ząbków czosnku cztery listki laurowe dwie łodygi selera naciowego sól, pieprz szczypta lubczyku, rozmarynu, chilli, imbiru kilka gałązek tymianku dwa plasterki cytryny kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć na blachę do pieczenia, posypać przyprawami (bejcować kilka godzin). Dodać rozgnieciony nożem cały (nie obierać) czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki (nie obierać), seler naciowy(...)pokrojony na trzy części i cytrynę. Wszystko skropić olejem i sosem sojowym, włożyć do pieca nagrzanego do 160-170 st C na półtorej godziny. Kiedy cebula i seler zmięknie włożyć pod kurczaka i często podlewać powstałym sosem. Ja podałam z pietruszkowymi ziemniakami i mizerią....... Smacznego
Gaździnka warzychińskiej Kamismakaron chiński noodles lub makaron z 3 zupek błyskawicznych (u mnie ta druga opcja)sólpieprzolejPrzygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Do miski z kurczakiem dodać sos sojowy i łyżeczkę przyprawy kuchni chińskiej. Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso. Ewentualnie posolić i popieprzyć je do smaku. Do mięsa dodać
Fabryka pomysłówwszyscy. W wersji glazurowanej w coli, doprawiony sosem sojowym oraz ostrym tabasco i pieprzem cayenne jest wyjątkowo smaczny. Mięciutki, soczysty, lekko słodki... idealny! Składniki 10 pałek z kurczaka ½ szklanki ciemnego sosu sojowego łyżka octu imbir czarny pieprz pieprz cayenne kilka kropel tabasco olej do smażenia 2 szklanki coli ( nie light!) Sposób przygotowania Pałki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy(...)marynatę mieszając sos sojowy, ocet, tabasco oraz przyprawy:imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne. Kurczaka umieszczamy w marynacie tak aby pokryła całe mięso i zostawiamy na 2-3 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy cola i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje
Pyry na GazSOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (składniki na 4 porcje) - 2 torebki brązowego ryżu - 500 gram piersi kurczaka - 500 gram przecieru pomidorowego - cebula - marchewka - papryka - 4 plastry ananasa - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - biała część pora - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - łyżka soku z cytryny - łyżka cukru - curry, papryka słodka, imbir mielony, oregano, zioła prowansalskie - oliwa(...)oliwek Ryż zagotować. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, curry, imbir, papryka słodka). Zalać sosem sojowym. Usmażonego kurczaka odłożyć do oddzielnego naczynia zostawiając na patelni tłuszcz. Warzywa pokroić, cebulkę zeszklić z dodatkiem soli (na patelni po kurczaku), dodać por, następnie paprykę i marchew. Ananasa obrać, pokroić
Zgrabne Gotowanieprzecedzamy. Kurczaka odkładamy na bok (przyda nam się później do zupy). Składniki na zupę (3 porcje): 1 litr wywaru drobiowego kurczak z wywaru 2 łodygi trawy cytrynowej 3 małe papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 50g ryżu jaśminowego (pół woreczka) limonka garść świeżej kolendry szczypta pieprzu cayenne 1 szalotka lub dymka do przybraniaCZAS PRZYGOTOWANIA(...)kawałki, ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Trawę cytrynową i jedną papryczkę zgniatamy nożem, wkładamy do wywaru i całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy, sos rybny, ryż, kurczaka i doprawiamy pieprzem cayenne. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania wyjmujemy trawę cytrynową, wlewamy sok z połowy limonki i dokładnie mieszamy
Tajskie smakiProporcje na około 6-7 litrowy garnek: 2 udka z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 średni korzeń selera 1 mała młoda kapusta 4 młode ziemniaki 1 cebula 1 por 3 liście laurowe (można również dodać ziele angielskie ale zapomniałam ) 5-6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego 1 mała papryczka chilli świeżo mielony pieprz pęczek koperku pęczek natki(...)laurowy i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie obrać, umyć i pokroić warzywa ( jak kto lubi ). Wrzucić do wody z kurczakiem jak ten będzie już w połowie ugotowany. Cebulę spalić na gazie i dodać do zupy. Dodać sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Jak warzywa będą lekko blanszowane dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie pokrojoną młodą kapustę i czosnek
Jemy Pijemywcześniej zalejcie je wodą) pół pęczka kolendry makaron ryżowy lub sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i odstawiamy na 30 min. Wszystkie warzywa kroimy w jednakowe paseczki, czosnek(...)makaronu producent pisze, żeby gotować, ale tak też się uda. Makaron ma być twardawy więc dwie, maksymalnie trzy minuty mu wystarczą. Makaron odcedzamy i dorzucamy do warzyw i kurczaka. Doprawiamy sosami sojowym i rybnym, solą (ostrożnie), pieprzem, dorzucamy pędy bambusa i trzymamy na ogniu jeszcze 4 min. Skrapiamy sokiem z cytryny. Zestawiamy z ognia dorzucamy kiełki, orzechy i kolendrę. Podajemy
ladykitchenłyżeczka ostrej papryki - pół łyżeczki cynamonu- pół łyżeczki imbiru- 3 łyżki sosu sojowego- sól, pieprz- dymka- olej do smażeniaPRZYGOTOWANIEKurczaka myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Solimy i pieprzymy. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z resztą przypraw i sosem sojowym.Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy. Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący.Zdejmujemy kurczaka
Moje Kuchenne Rewelacjepożywnego. Jednym z takich dań jest właśnie curry - szybkie, proste w wykonaniu, a na dodatek można wykombinować mnóstwo, mnóstwo wariancji smakowych. W lodówce miałam akurat kurczaka i marchewki, a w szafce sos sojowy i czerwoną pastę curry... a gdzieś po drodze kupiło się także kalafior. ;) I takim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania! Mięso można zamarynować dzień(...)dodać kawałki kurczaka i obsmażać kolejne 2-3 minuty. Mięso wyłożyć do oddzielnego naczynia. Wrzucić marchew i kalafior, zagotować ze szklanką wody i mlekiem. Dodać kurczaka, czerwoną pastę curry i łyżkę-dwie sosu sojowego. Przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać energicznie
Kuchnia Elliesoku z limonkisałatasólSos mandarynowy:4 łyżki wody4 łyżeczki pasty tamaryndowej2 łyżki sosu rybnego4 łyżki cukru trzcinowegoPrzygotowanie:Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć i odstawić. Ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą.Jajka ugotować na twardo. Paprykę czerwoną posiekać
Oryginalny smakOstatnio pokazywałam Was przepis na skrzydełka w sosie sojowym pieczone w piekarniku ( klik ). Poniżej pokazuje inną wersję na wykorzystanie skrzydełek z kurczaka - wystarczy polać je miodem, sosem sojowym, przyprawić pieprzem, a na sam koniec zapiec z masłem. Poniższe skrzydełka są o wiele bardziej soczyste niż z poprzedniego przepisu. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 1-2 łyżki miodu
Ugotować