mineralizowana doda jeszcze więcej smaku. Dobrej jakości składniki Kiedy mamy już idealną wodę, wtedy pora na składniki naszej zupy. Niech to będą dobre warzywa (świeże (najlepiej nie mrożone), nie nadgniłe, nie zwiędnięte, itp.) i świeże, dobrej jakości mięso. Usłyszałam kiedyś, że można uratować kurczaka, który nie pachnie "zbyt ładnie" poprzez namoczenie go w zimnej wodzie pełnej liści laurowych(...)kremowych nieco inny smak można uzyskać piekąc najpierw warzywa w piekarniku. Dynia, czosnek, pomidory, papryka - próbujcie i smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku i dodać po ugotowaniu Zastąp mięso masłem lub oliwą - niektóre zupy są o niebo smaczniejsze Coraz rzadziej gotuję
Codzienna kuchnia niecodziennaponiżej prezentujemy moją interpretację przepisu, który już dość dawno temu znalazłem w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska . I od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Wbrew pewnym pozorom – np. długa lista składników czy sporo punktów w instrukcji wykonania – nie jest to danie ani trudne, ani czasochłonne w wykonaniu. Ja często wracam do niego właśnie(...)pożywny obiad – chyba że kogoś nie przeraża spora dawka kalorii o późniejszej porze, bo wówczas np. idealnie pasuje również do naszych kryteriów przepisu na „kolację we dwoje”. Z drugiej strony, chociaż kuchnia węgierska niekoniecznie należy do tych o najmniejszym wykorzystaniu tłuszczu, smak tak przyrządzonego kurczaka z pewnością przyćmi te „drobne niedogodności” Na koniec kilka uwag technicznych. Pomimo kilku dość
Kulinarna Pokusaspośród tych jesiennych propozycji i już wiem, że na pierwszy ogień pójdzie krem z pora ze śliwkami, a zaraz po nim ptasie mleczko z dyni oraz krem z dyni z gruszką i maślanką, bo w takiej wersji jeszcze zupy dyniowej nie próbowałam. I pora na zimę gdzie prym wiodą warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się(...)kukurydzianego kurczaka z blanszowaną brukselką. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by sobie poradzić z przygotowaniem tych dań, bo wszystkie przepisy zostały starannie opisane i opatrzone bardzo urokliwymi zdjęciami. Ten poradnik kulinarny naprawdę przyda się każdemu ze względu na ciekawe i niespotykane połączenia składników i oryginalne receptury. Dzięki niemu zaskoczycie swoich bliskich nieszablonowym daniem o każdej porze roku
Cynamonowe szczęścieMój pomysł na obiadek. Życzę smacznego. Zrobiłam to danie dla gości i nie było czasu na więcej zdjęć Cukinię pokroić w plasterki, marchewki obrać i pokroić
Kuchnia Pokoleńwręcz rozpływające się w ustach. Przepis na ten bigos podaje użycie wieprzowiny oraz wołowiny, ale można dodać także kurczaka, jagnięcinę, cielęcinę, królika itd. Aby stworzyć bazę smakową potrzebne są warzywa: kapusta kiszona oraz słodka, cebula, marchew, korzeń pietruszki, seler, czosnek, por. Najważniejszym składnikiem świątecznego bigosu są przyprawy np.: kminek, ziarna jałowca, ziela i pieprzu, liście laurowe. Aby uzyskać wyjątkowy wędzony
Moja Książka Kucharskakościach. Ja gotuję na mięsie drobiowym, bo szybciej jest miękkie. To co, gotujemy? Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka kawałek selera mały kawałek pora 6 ziemniaków ( u mnie 450 g.) 6-7 ogórków kiszonych (ważyły po utarciu niecałe 300 g.) koperek
Agusiowe smakołykibidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 20 sztuk: 3 udka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera 1 opieczona cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 kuleczki ziela angielskiego 4cm kawałek pora 2 łodyżki lubczyku Sól, pieprz do smaku 2 litry wody 8 łyżeczek żelatyny na 1 l. wywaru Do uzupełnienia
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczne danie, ostrość dopasujcie sobie według gustu. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać kminek, imbir, papryka słodka, płatki chili
Kuchnia PokoleńPolędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią – to pyszny obiad, można żec dietetyczny, gdyż polędwiczki są pieczone, a nie smażone, a poza tym jest tutaj mnóstwo
Kulinarne Przebojeprzygotować zwyczajnie na kolację dla kilku osób i cieszyć swoje podniebienie. SKŁADNIKI : 2 duże wędzone udka kurczaka lub ( 4 kęski piwne) 100 g sera żółtego 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera konserwowanego 1 por ( biała cześć ) 4-5 ogórki konserwowe 1-2 pomidory 1 mała kapusta pekińska sól, pieprz
Kulinarne Fantazje Mariolispolszczonej, bo wykorzystałam makaron jajeczny Lubella i dodałam natkę pietruszki. SKŁADNIKI 1 korpus z kurczaka 4 udka z kurczaka 200 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej 50 g grzybów mun 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 cały por 1 duży korzeń pietruszki 1/2 dużego korzenia selera cienki plasterek imbiru 3 marchewki 2 cebule dymki
Passions hobbies lifezachwycała. Spróbujcie i oceńcie sami;) Składniki (4-6 porcji): Na bulion - 2-3 marchewki - pietruszka - pół selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3-4 ziela angielskie - woda - ilość zależy od tego ile chcemy ugotować zupy Ponad to: - pojedyncza pierś z kurczaka - mała czerwona cebula - czerwona papryka - ząbek czosnku - puszka mleczka kokosowego - przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, curry, czosnek - 1 łyżka
Health-Fit-Lifeoleju rzepakowego Wielkopolskiego 1/2 czerwonej cebuli niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz Na farsz: 4 nuggetsy z kurczaka (polecam np. z tego przepisu (w łagodnej panierce) ) 1/ czerwonej cebuli 1 czerwona papryka duża szczypta suszonej bazylii około 1 cm pory olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników 3-4 większe pieczarki passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo
Słodkie okruszkiZrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości
Kuchnia Pokoleń