kurczak w miodzie - 2160 przepisów (strona:55/144)

Szaszłyki drobiowe z figami 199

formie suszonej są jednym ze składników wigilijnego kompotu i wypieków z bakaliami. Szaszłyki drobiowe z figami. Składniki: - 2 podwójne filety z kurczaka - 4 świeże figi - gałązki świeżego tymianku (może być suszony – 1 łyżka) - 4 łyżki miodu (dałam spadziowy) - 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych (w oryginale–laskowych) - 2 limonki - 2 łyżki masła klarowanego - 1 łyżka oleju - różowa sól himalajska - świeżo zmielony(...)filety na rumiano. Umyte figi kroimy na ćwiartki. Na szpadki lub patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie kurczaka i figi. Układamy na blaszce (lub w naczyniu żaroodpornym). Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym tymiankiem. Skrapiamy olejem, dodajemy przekrojone limonki, posiekane orzechy. Całość polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Szaszłyki podajemy, np. z ryżem jaśminowym. Lubię

mojewypiekiinietylko
Kurczak teriyaki 349

rozlicznych perturbacjach wróciłam na dobre i to z przytupem ;) Dziś tłusty czwartek, ale pączków nie będzie, będzie za to Azja w jej najlepszym wydaniu. Pamiętacie chińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem curry ? Dziś wrócimy do kuchni fusion z użyciem tych samych warzyw co wtedy, łącząc je dla odmiany z japońskim teriyaki. Co do makaronu - ja użyłam azjatyckich wstążek(...)się tu makaron soba, ryżowy czy też standardowy chiński ;) Sos teriyaki możemy zrobić samodzielnie, potrzebny nam będzie do tego sos sojowy, mirin, imbir i miód. Ja użyłam gotowego :) Składniki: -  duża podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) - opakowanie mieszanki chińskich warzyw - 400 g makaronu azjatyckiego - ok. 4 łyżek sosu teriyaki - sos sojowy - imbir, słodka i ostra papryka - olej

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 377

podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe plasterki. W misce robimy marynatę – mieszamy dokładnie dwie łyżki jasnego sosu sojowego, dwie łyżki wody, łyżkę octu ryżowego, łyżkę oleju sezamowego, łyżeczkę miodu, starty na drobnych oczkach tarki kawałek(...)pastę do wodnistej konsystencji. Odkładamy.   Kurczaka odcedzamy z marynaty – nie wylewajcie jej, i ona wróci do woka! Odcedzonego kurczaka otaczamy w skrobi i zaczynamy smażenie. Rozgrzewamy w woku łyżkę oleju sezamowego i na gorący tłuszcz wykładamy 1/3 mięsa – smażymy kurczaka do zrumienienia z obu stron, przez około 3-5 minut. Wysmażone kawałki kurczaka ściągamy do miseczki i smażenie powtarzamy

Karo in the Kitchen
Soczysty kurczak pieczony w woreczku 193

Soczysty kurczak pieczony w woreczku Pyszny ,soczysty kurczak , zawsze cieszy domowników . Woreczki do pieczenia znacznie ułatwiają jego przyrządzenie . Bez zbędnych zabiegów , kurczak pozostaje soczysty i smaczny . Fakt może i skórka nie jest tak chrupiąca jak pieczonego na butelce , ale ma na tyle swojego uroku , że czasami go przyrządzam właśnie w taki sposób Polecam niezwykle prosta ale też niezwykle smaczna potrawa(...)marynata : 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki ketchupu 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli dodatkowo : woreczki do pieczenia, dość duże Kurczaka płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Składniki na marynatę łączymy ze sobą w miseczce . Tuszkę kurczaka obficie nacieramy marynatą ze wszystkich stron , jak również w środku . Odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze 214

zapiekany czy na  zimno w galantynie, mi nie znudzi się nigdy. Zwłaszcza gdy dobierzemy do niego ciekawe sosy czy marynaty. Składniki: 5 udek z kurczaka Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku 2 łyżki ostrego ketchupu 2 ząbki przeciśniętego przez(...)bazylii Przygotowanie: Udka przekroić ma pół, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę  przełożyć do miski i połączyć ze sobą .W tak przygotowaną glazurę włożyć kurczaka i porządnie go obtoczyć .Przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć z lodówki.  Piec w piekarniku z opcją grill  w temp

Gosia gotuje
Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem i grejpfrutem. 168

nutką cytrusowego szaleństwa :) Potrzebujemy: *sałata rukola / roszponka * 1 mała czerwona cebula * 1 mandarynka * 1/2 grejpfruta * łuskane ziarna słonecznika * pierś z kurczaka Ponadto potrzebujemy również paru składników do stworzenia marynaty dla mięsa : *2 łyżki sosu sojowego *1 łyżka miodu *1 łyżka oleju * 1 cała papryczka chili Gdy skompletujemy już wszystkie składniki, możemy przejść(...)przygotowania naszej sałatki: Papryczkę chili kroimy na cienkie plasterki (bez pestek) i wrzucamy ją do miseczki do której następnie wlewamy sos sojowy, miód i olej. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pokrojoną w nieco większe kawałki pierś z kurczaka. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę. Następnie myjemy sałatę - my wybraliśmy roszponkę, i rozkładamy na talerzach. Grejpfruta obieramy ze skórki i filetujemy

Wspólne smaki
SOS MIODOWO- MUSZTARDOWY (IDEALNY DO SAŁATEK) 151

tylko chwila a nasza sałatka zyska zupełnie inny smak po polaniu na niej sosu.  Doskonale nadaje się do sałatek z mixu sałat, warzyw, grillowanego kurczaka czy z krewetkami.  Składniki: * 2 łyżki płynnego miodu * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki oliwy z oliwek * 2 łyżeczki musztardy stołowej (użyłam  Orzech ) * szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Do kubka

Zrób to smacznie
Pieczony indyk teriyaki 153

Bardzo aromatyczna pieczona pierś z kurczaka doskonale łączy w sobie smaki sosu teriyaki, miodu, octu winnego i rozmarynu. Wspaniale sprawdzi się na rodzinnych obiadach lub świątecznym stole.   Składniki: Duża pierś z indyka (około 800g) 150ml sosu teriyaki 2-3 łyżki miodu naturalnego 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sposób

Pyry na Gaz
Filet z żurawinie 258

Składniki: 1 filet z kurczaka 2-3 łyżki żurawiny Fanex 1 łyżeczka miodu sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Fileta włożyć do naczynia do zapiekania, posypać przyprawami, polać miodem i na końcu … Czytaj dalej Filet z żurawinie

czarrna od kuchni
Kurczak miodowo-cytrynowy 228

anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :) Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól  pieprz Z mięsa odkroić

Szczęśliwa kuchnia
Dieta CZTO, dzień siódmy 150

chlebem.   Drugie śniadanie   150 ml jogurt naturalny 2% tłuszczu 140 g maliny 40 g rodzynki suszone 20 g orzechy włoskie 25 g miód pszczeli   Obiad   120 g mięso z piersi kurczaka bez skóry 15 g olej kokosowy 85 g kasza jęczmienna perłowa 200 g burak przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis:   zioła wsypać do miseczki

Kucharzyca
Filet miodowo-orzechowy 217

Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka marynata: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki miodu 3-4 łyżki orzechówki 2 łyżki oleju sól, pieprz   Sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać i włożyć … Czytaj dalej Filet miodowo-orzechowy

czarrna od kuchni
Kurczak miodowo-cytrynowy 234

anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :) Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól  pieprz Z mięsa odkroić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Domowa pieczeń„ na kanapki  373

barwników, jednak jest sposób, aby tego uniknąć. Polecam Wam przygotowanie własnej, domowej pieczeni z piersi z kurczaka.  Skład:  -  pierś z kurczaka - 1 sztuka,  - 3 łyżki oliwy,  - 1 łyżka miodu,  - 2 ząbki czosnku - oregano,  - tymianek, - zioła prowansalskie,  - słodka papryka, - pieprz, -sól  Sposób przygotowania:   Mięso dokładnie umyć. Oliwę, miód, wyciśnięty przez praskę

Fit-amina