kurczak w miodzie - 2160 przepisów (strona:51/144)

Sałatka z grillowanego kurczaka, awokado i grejpfruta oraz cytrusowy napój kawowy 163

gorzką czekoladą w cieście filo Sałatka z grillowanego kurczaka, awokado i grejpfruta Składniki / na 4 porcje: 2 połówki piersi z kurczaka bez skóry (ok. 400 g) oliwa do posmarowania sól, pieprz 1 różowy grejpfrut pęczek szparagów 2 sałaty rzymskie baby ¼ czerwonej cebuli 1 awokado na sos: 1 łyżka miodu szczypta soli szczypta pieprzu 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Rozgrzej patelnię grillową(...)Piersi z kurczaka oczyść, następnie natrzyj oliwą i dopraw solą i pieprzem. Grilluj na patelni na złoty kolor z obu stron, w sumie przez ok. 15 minut. Zdejmij z patelni, a gdy mięso ostygnie, pokrój je na plastry. Z grejpfruta wytnij segmenty. Z pozostałej części grejpfruta wyciśnij sok do miseczki. Następnie dodaj do niego miód, sól i pieprz i wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kurczakiem i makaronem 152

Sałatka z kurczakiem i makaronem Smakowita i kolorowa sałatka z kurczakiem, makaronem, warzywami i pysznym sosem.     Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 30 dkg ugotowanego drobnego makaronu 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 czerwona cebula pół pęczka posiekanej pietruszki przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki(...)gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki miodu 2 przeciśnięte ząbki czosnku Sól oraz pieprz- do smaku       *** Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą i mieszamy *** *** Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Paprykę oraz ogórki kiszone kroimy w kosteczkę *** *** Makaron gotujemy według przepisu

Blog z Apetytem
SZASZŁYKI Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWEJ 197

pieczywo posmarowane masełkiem upieczone na grillu świetnie smakuje. Był również słodki punkt grillowania ;) ciasto kruche z rabarbarem .  SKŁADNIKI: SZASZŁYKI pierś z kurczaka 3 – 4 ziemniaki cebula lub małe cebulki pieczarki patyczki MARYNATA łyżka miodu sok z cytryny 3 łyżki oleju łyżeczka papryki słodkiej przyprawa do grilla sól pieprz SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA: Pierś kurczaka, umyć i pokroić w kostkę Składniki

RAROSSA
KURCZAK TANDOORI 214

podajcie je z ulubioną sałata, gęstym jogurtem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 kg podudzi z kurczaka 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka startego imbiru 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka ziaren kolendry / utartych(...)mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Czosnek, cebulę i imbir ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, mieszamy z jogurtem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą pastą nacieramy kurczaka  i ponownie odstawiamy do zamarynowania (na 2-3 godziny na blat kuchenny lub na całą noc do lodówki/ przed pieczeniem ocieplamy w temp

cool and minty
UDKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z OLEJEM RZEPAKOWYM ZAPIEKANE Z JABŁKAMI 202

dlatego w kuchni to zawsze go uzywam do przyrządzania potraw. Dla mojej rodziny podaję to co zdrowe .Dziś zapraszam na pyszne udka w miodzie z jabłkami i majerankiem, zasmakują każdemu. Składniki: 9 pałek z kurczaka opakowanie warzyw na patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego

Z Majeczką w kuchni
Pikantny kurczak w paście chili Gochujang 263

Mimo, że z kurczaka wytniemy tłuszcz i kręgosłup bo będziemy go piec na płasko – nie wyrzucamy tego co wycięte – upieczemy to razem z kurczakiem i wykorzystamy później do zrobienia zupy, którą podam w kolejnym przepisie (podlinkuję go również tutaj, po publikacji). Kurczaka oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Wycinamy szyję razem z kręgosłupem i kuperkiem. Odwracamy kurczaka piersiami do góry(...)temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 ⁰C i pieczemy kurczaka jeszcze 50 minut – na ostatnie 10-15 minut pieczenia warto włączyć termoobieg który wysuszy skórkę na mięsie. Temperatura mięsa w środku, w najgrubszym miejscu przy kości powinna osiągnąć 75-80⁰C a soki z dobrze upieczonego kurczaka będą przeźroczyste. Upieczonego kurczaka porcjujemy nożycami do drobiu po kolei na dwie pałki

Karo in the Kitchen
Pieczone udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej na ostro 144

można przygotować ich łagodniejszą wersję. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste oraz posiada kusząco zarumienioną skórkę. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! 8 podudzi z kurczaka Marynata: 3 łyżki jogurtu naturalnego (płaskie) 1 łyżka miodu (płynnego) 1,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-1,5 łyżeczki soli (lub według gustu) Wszystkie składniki marynaty

Di gotuje
Top 5 najlepszych na świecie dań z kurczaka 115

Mało jest kwestii co do, których wszyscy ludzie są zgodni, ale uwielbienie do kurczaka ma zdecydowanie cechy ponadnarodowe. A kto robi to najlepiej? Wybraliśmy 5 oryginalnych dań z kurczaka, które cieszą się największą sławą na świecie. American Crispy Chicken Smażony w głębokim oleju i wysokiej temperaturze kurczak w chrupiącej panierce rodem z Kentucky zrewolucjonizował przemysł gastronomiczny, przyczyniając się do powstania(...)wielu wariantach smakowych: słodkich, kwaśnych i ostrych. W każdej wersji szaszłyki są jednak grillowane z dodatkiem zielonej cebulki i glazurowane w wybranym sosie lub miodzie. Wcześniej należy odpowiednio przygotować mięso. Marynata do kurczaka składa się zwykle z sosu sojowego, oleju sezamowej, imbiru oraz soli. Po około dwóch godzinach od marynowania można nabijać szaszłyki dodając obowiązkowo zieloną cebulkę i ewentualnie inne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Duszone udka z kurczaka w słodkim sosie 202

składników. Duszone udka podałam z młodymi ziemniaki i surówką z pora oraz marchewki.  Składniki na 4 porcje*: 1 kg udek z kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 szklanka wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu suszona bazylia sól, pieprz papryka ostra 1 listek laurowy olej lub oliwa do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pozbawić kości oraz chrząstek. Wyluzowane(...)plasterki. Boczek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy lub oleju. Przesmażyć z obu stron wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią. Na sam koniec dodać listek laurowy. Całość dusić pod przykryciem około

Ugotować
Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym 1311

kurczaka pieczone z cebulą w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie. Mięso jest delikatne, soczyste o słodkim, lekko kwaśnym smaku. 6 nóg z kurczaka olej rzepakowy do smażenia MARYNATA: 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej SOS POMIDOROWY: 2 cebule 2 szklanki domowego(...)łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej świeży szczypiorek Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce. Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju

https:KKuchniaMniam
Udka pieczone z brokułem i ziemniakami 100

kuchni. Dlatego ogarnąłem sobie przepisy łatwe i niewymagające. Takie są właśnie udka pieczone z brokułem. Chciałbym zwrócić uwagę na marynatę do kurczaka. To ostatnio jedna z moich ulubionych marynat. Zamiast soli jest sos sojowy, a w zastępstwie miodu, syrop klonowy. Obydwa składniki bardzo ładnie aromatyzują mięso, a potem karmelizują podczas pieczenia. Udka pieczone z brokułem na zdjęciu trochę za bardzo(...)pozwala on ogarnąć temat obiadu bez specjalnej roboty. Do kurczaka możesz dodać zresztą dowolne warzywa jakie masz w lodówce: marchew, selera, czy np. czerwoną kapustę. Życzę smacznego! Składniki: Udka z kurczaka Główka brokuła Kilka ziemniaków Łyżka oleju Sól Trochę wina (opcjonalnie) Marynata 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka octu jabłkowego (lub dowolnego) 4 ząbki

Niedzielny kucharz
Lekka sałatka z makaronem i kurczakiem 168

gram suszonej żurawiny Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sos miodowy: 100 ml. oleju rzepakowego Green Spoon 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Sól do smaku Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor

Bajeczna Kuchnia
Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej z koperkiem 119

marynata do mięs to już klasyka:). Ja dodałam do tego jeszcze koperek i wyszło mi proste, smaczne i nieskomplikowane danie obiadowe. 1kg skrzydełek z kurczaka 1/2 pęczka koperku 4 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli  3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1. Mieszamy ze sobą miód, musztardę, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek

Szefowa kuchni
Pasztet drobiowy z wiśniami 288

gałka muszkatołowa 2 jajka 20 wiśni bez pestek (u mnie mrożone) Sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina 200 g wiśni bez pestek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Kajzerkę moczymy w mleku. Luzujemy z kości ćwiartki kurczaka, skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię, podsmażamy 4 kawałki kurczaka skórą do patelni, 1 zostawiamy, odwracamy. Gdy będą rumiane, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony(...)czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, zielem i listkiem laurowym, smażymy jeszcze chwilę. Studzimy , mielimy 2-krotnie wraz z odciśniętymi kajzerkami, jednym surowym kawałkiem kurczaka, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i dokładnie wyrabiamy masę. Dwie aluminiowe foremki napełniamy do połowy masą, układamy wiśnie po 2 w rzędzie, przykrywamy resztą masy, powierzchnię karbujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Cezar 172

Składniki (na 1 porcję) - liście sałaty (ok. 40 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - bułka graham (ok. 50 g), - 2 ząbki czosnku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml), - 2 łyżki jogurtu greckiego(...)przez praskę czosnkiem i pieczemy w 180 stopniach C aż się zarumieni. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z musztardą, miodem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. 4. Sałatę rwiemy na kawałki. 5. Na sałacie układamy grzanki, kurczaka, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami. Sałatka Cezar jest bogata w: - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach