cieplej poszukujemy czegoś smacznego, ale i lżejszego, dlatego my dziś proponujemy Wam sałatkę! Sałatka na bazie ryżu, piersi z kurczaka, mozarelli, suszonych pomidorów, szpinaku i awokado!W towarzystwie lekkiego dressingu na bazie octu balsamicznego, oleju z orzechów włoskich, jogurtu naturalnego, miodu oraz musztardy dijon! Brzmi prosto i smacznie? Spróbujcie sami :) Składniki (dla 2-4 osob): 1 saszetka ryżu (100g) pół(...)łyzeczce suszonego oregano i imbiru do piersi z kurczaka oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz) do smażenia Dressing: 1/5 szklanki oleju z orzechów włoskich (może być również oliwa z oliwek) 1/5 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyzeczka płynnego miodu (np. akacjowego) 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta ostrej
Symfonia SmakówNietypowe połączenie, wizualnie też, ale smak wynagradza. Składniki 1 kg piersi kurczaka 200 g jagód (borówek) amerykańskich 60 ml octu balsamicznego 3 łyżki miodu 3 łyżki keczupu pół łyżeczki startego świeżego imbiru 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku Przygotowanie Zagotowałem w rondelku jagody, miód, keczup, ocet, czosnek i imbir ( około 15 minut ) na wolnym ogniu. Ostudziłem
R'n'G Kitchenzbyt długo na patelni. Kurczak nie wymaga długiego czasu obróbki, wystarczy 10 – 15 minut w zależności od wielkości. Składniki: piersi z kurczaka (500g) cebula parę plasterków salami parę pieczarek (50g) łyżka papryki wędzonej 3 łyżki oleju rzepakowego łyżka miodu sól, pieprz łyżka mąki Sposób przygotowania: Na suchej patelni ułóż plasterki salami i podpiecz je tak by wyciekł z nich tłuszcz(...)pokrój na mniejsze fileciki, dopraw solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące i smaż na patelni z 2 łyżkami oleju z każdej strony po 2 minuty. Następnie zalej całość wrzątkiem (tak by zakryć mięso – około 250ml) Dodaj podsmażoną cebulę oraz łyżkę miodu i gotuj aż sos się zredukuje i zgęstnieje
wysmienitysmakuje…. szczerze pysznie .. jest lekko wytrawne, lekko słodkie .. pyszne ! Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną 1 pierś z kurczaka 3 plastry surowego boczku 1 duża czerwona cebula 1 garść żurawiny 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni makaron cytrynowy(...)szef kuchni, gdy już się podgrzeje dodajemy cebulę i czosnek, dodajemy żurawinę i miód, mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny i wino. Na małym ogniu całość po woli dusimy, aż cebula będzie miękka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( ja górną część grilla ) Pierś z kurczaka nacinamy tak aby uzyskać kieszonkę. Do kieszonki łyżeczką delikatnie tak aby nie dać
Kuchnia na wzgórzuzielonym stawie” nie tylko dobrze wygląda, ale prawdopodobnie obłędnie smakuje. Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji(...)Desery – Ostatnim rozdziałem książki są desery, czyli to co tygryski lubią najbardziej. Truskawki z jogurtem i chałwą brzmią obłędnie a już z kolejnej strony atakuje mnie gruszka w miodzie z bakaliami. Ślinka cieknie jak szalona a tu sernik na zimno z jagodami uśmiecha się do mnie z kolejnej ilustracji. Dalej makowa panna cotta, która wygląda niemal tak dobrze
Mr. TasteJeśli lubisz słodka, chrupiącą skórkę z kurczaka i delikatne mięsko - ten przepis jest dla Ciebie ! Składniki: * 4 całe udka * 700 ml jasnego piwa * 3 łyżki miodu * 1 łyżka cukru trzcinowego * 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego * 1,5 łyżeczki soli *zioła prowansalskie Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć. Udka porozcinać na podudzia i pałki. Poporcjowane mięso natrzeć solą i przyprawami - odstawić
kolorowotorcikowotego oleju przygotować sos i polać nim naszą sałatkę: 1 łyżka oleju z pestek dyni 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Wszystko wymieszać. Polać sałatkę. Sałatka z kurczakiem i bakłażanem – składniki: pierś z kurczaka bakłażan kawałek sera feta 1-2 pomidory suszone sałata i/lub rukola sól, pieprz, papryka oliwa z oliwek
UgotujmyTo.pllizać! ;-) SKŁADNIKI : DYNIOWE CURRY INDYJSKIE Z KURCZAKIEM: - serek Arla Apetina Indie - 1 szklanka miąższu z pieczonej dyni Hokkaido - 2 filety z piersi kurczaka - 1 cebula szalotka - 1 laska cynamonu - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka miodu - 1 gwiazdka anyżu - 1 łyżka ziaren czarnuszki - 1 łyżka przyprawy curry indyjskie - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/3 łyżeczki kminu indyjskiego - 6-8 kropli
SMYKWKUCHNIMój sposób na wykorzystanie porosołowego bądź pieczonego kurczaka: kulki mięsne z dodatkiem warzyw i ryżu (makaron też może być). Podczas ich przygotowywania jest trochę zabawy, gdyż
Kraina Miodem Płynącamałe kurczaki po ok 1,5 kg marynata 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta lubczyku szczypta mięty 1 łyżka sosu sojowego Kurczaki umyć, oczyścić, osuszyć. Składniki marynaty utrzeć i nasmarować marynatą kurczaki. Odstawić na ok dobę do lodówki. Włożyć
Gotowanie jest łatwegałka muszkatołowa Dodatkowo: 4 bułki (ja użyłam bułek pełnoziarnistych) dojrzałe awokado łyżeczka chrzanu 4 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka miodu roszponka parę czerwonych ziemniaków na frytki Sposób przygotowania: Bułkę pokrój w kostkę i namocz ją w mleku, odstaw na 10 minut. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze. Dopraw solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Następnie wymieszaj z namoczona bułka
wysmienityłyżka octu balsamicznego szczypta mięty szczypta bazylii pół łyżeczki słodkiej papryczki 300 g marchewki (drobnej) 2 łyżki miodu 2 łyżki nalewki lub wina na surówkę biała kapusta marchewka cebula cukier sól sok z cytryny oliwa Piersi z kurczaka zamarynować w roztworze przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego i przypraw. Marchewki oczyścić i ugotować na półmiękko. Kapustę posiekać(...)natkę pietruszki. W garnku nastawić sito do gotowania na parze, kiedy woda się zagotuje ułożyć porcje mięsa i parować ok 10- 12 min pod przykryciem. Na patelnię wlać miód i nalewkę, kiedy zacznie wrzeć włożyć marchewki i smażyć aż płyn odparuje a marchewka otoczy się glazurą i lekko zarumieni. wersja mniej dietetyczna - smażona
Gotowanie jest łatweSkładniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki CHRZANU LUKSUSOWEGO z WSP Społem 2 łyżki miodu spadziowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Udka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i natrzeć solą i pieprzem. W misce wymieszać chrzan, miód, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę. Udka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki : skrzydełka Nasz Kurczak 2 x 440 g, 10 skrzydełek 2- 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 płaskie łyżeczki soli 4 ząbki czosnku płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego łyżka cynamonu ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć Przygotowanie : Miód rozpuścić w 2-3 łyżkach letniej
Proste Potrawykromką świeżego pieczywa, kaszą kuskus jak i domowymi frytkami . Składniki na porcję dla 2 osób: co najmniej 0,5 kg skrzydełek z kurczaka 1 mała cytryna 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu sól, pieprz odrobina oliwy z oliwek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki
Ugotowaćmiękkości i miksuję ,doprawiam solą i pieprzem ,podgrzewam mieszając (chodzi o to aby sól się rozpuściła) po ok. 1 minucie szpinak jest gotowy. . Ocet ,miód,sos sojowy i oliwę mieszam jest to zalewa do kurczaka. Filet dzielę na 4 części i rozbijam go na cienkie placki. Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był
Eli GotowaniePieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami Składniki: mięso: - 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g) marynata: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy) - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol) - odrobina mielonego czarnego pieprzu - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand (skład
Kuchnia co dniaMarynata : 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 szczypty chili 4 szczypty kolorowego pieprzu 1 łyżka przyprawy Grill do kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu płynnego PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich cienkie części, które można wykorzystać potem do wywaru na zupę. Osuszyć skrzydełka i przełożyć do woreczka przeznaczonego
Ewa w kuchni