kurczak w ciescie - 3488 przepisów (strona:164/233)

Zaczynamy Nowy Rok ! Rosół z kaczki 181

Nowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler  * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki(...)jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie :Mięso umyć i zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości razem z przyprawami. Wyciągnąć mięso z rosołu. Przygotować lane ciasto. Wlewać na gotujący rosół. Zagotować. Podawać z natką pietruszki

Magiczne Życie Marty
Greckie chlebki pita - gyropita, souvlaki pita 208

SKŁADNIKI: 25g świeżych drożdży łyżeczka cukru 160 ml ciepłej wody (nie gorącej!) 120 ml ciepłego mleka (nie gorącego!) łyżka oliwy łyżeczka soli 420g mąki 

Gotowanie jest łatwe
10 sprawdzonych przepisów na szparagi 117

klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek i ładnie wygląda i smakuje. Zobacz przepis Sałatka z kurczakiem, kaszą jaglaną, awokado i szparagami Dwie są wyjątkowe rzeczy w tej sałatce: niesamowicie pachnący, bogaty w smaki ziołowy dresing oraz marynata, pomarańczowa, słona i równocześnie słodka. Do tego kasza ugotowana(...)glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Zobacz przepis Tarta ze szparagami Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z dwóch rodzajów sera. Zobacz przepis Przeczytaj nasz poradnik Jak przygotować szparagi Artykuł 10 sprawdzonych przepisów

Niedzielny kucharz
Surówki, szaszłyki i sweterek 157

goście, którzy nawet nie zadzwonili, żeby nie czekać na nich z obiadem, bo zakupy w galerii handlowej są dla nich ważniejsze. Dostałam nauczkę. Następnym razem ugoszczeni zostaną kawą i ciastem lub wafelkami / cukierkami. Ostatni raz się tak napracowałam i wykosztowałam. I jeszcze muszę pocieszać mamę, bo jej się zrobiło przykro, że rodzina może się tak zachować. Z drugiej strony była(...)mielonych (przepis na mielone znajdziecie tu i tu ) zaczęłam wypróbowywać opublikowane wcześniej przepisy - zrobiłam  słodko-kwaśną surówkę z białej kapusty ,  surówkę coleslaw z kapusty pekińskiej , pieczonego kurczaka i  szaszłyki w miodzie .  Te ostatnie były trochę oszukane, bo robiłam je na patelni grillowej a nie na grillu. Zamieniłam także czerwoną paprykę na cebulę. Wszystko wyszło bardzo smaczne

blog.moje-pasje.info
Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami 167

łyżeczka cukru 12 suchych drożdży lub 25 g świeżych Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania sezam do posypania Nadzienie: mięso z 1 jednego ugotowanego udka kurczaka (bez skóry i kości) 250 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżki Ajvaru kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy 2 łyżki posiekanej natki łyżeczka ziół do pizzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)czerwonej papryki sól, pieprz do smaku Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn z wody). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Przygotować farsz: mięso zmiksować, dodać serek oraz pozostałe składniki

Czerwień i błękit
Arancini- ryżowe kulki 154

dobrze wystudzonego ryżu najlepiej nadać kształt, a przez noc, w zimnie oczywiście- kulki "zwiążą" się na tyle, że panierowanie ich to niemal czysta przyjemność. Niemal, bo jednak przy cieście troszkę paluszki można pobrudzić, ale wystarczy mieć przy sobie miseczkę z letnią wodą i praca nad końcowym etapem idzie naprawdę sprawnie.  Nie użyłam ryżu przeznaczonego typowo do risotta(...)groszku, fajnym pomysłem jest też ser opatulony chudym, wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską.  Do czego podać? Przede wszystkim do wszelkich mięs, gulaszy czy potrawek. U mnie był to kurczak w sosie warzywno pomidorowym, a gdy zostało, zjadłam z duszoną rybką.  Na pewno zrobię powtórkę, ale poczekam na jakąś fajną okazję, gdy w domu będzie więcej osób, żeby mogli

Kuchnia w czekoladzie
Zupa chrzanowa 202

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sajgonki z kurczakiem 468

woku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucić posiekaną dymkę, paprykę i pędy bambusa smażyć na większym ogniu przez 3-5 minut. Następnie dodać mięso z kurczaka, smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać wymieszaną mąkę kukurydzianą z wodą. Wymieszać. Zdjąć wok z ognia do lekkiego przestygnięcia. Kiedy nadzienie ostygnie tak, że można je brać w ręce, moczyć(...)poziomy walce na środku papieru), zgiąć prawy i lewy brzeg do wewnątrz, i zwinąć całość w rulon od dolnej krawędzi do góry. Smażyć w głębokim oleju do zarumienienia. UWAGA! Ciasto delikatnie obracać widelcem i łyżką, uważać, żeby nie dotykać nieusmażonego ciasto, bo przykleja się do sztućców i może się rozerwać. Podawać z sosem, który robimy mieszając sos sojowy, miód

W kuchni wieczorem
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 216

Zawsze nam mówiono, że zupy są zdrowe i pożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz

kulinarnyJa
Empanadillas: Post Scriptum 207

minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka.  Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie smażenia pierożki szybciej się przypiekają, trzeba zatem smażyć tylko kilka naraz, by nadążyć z ich odwracaniem i zdejmowaniem z patelni.  W wersji z masłem zdecydowanie(...)tuńczykiem , bowiem kiedy robiłam poprzednie wersje nie prowadziłam jeszcze bloga, a idea fotografowania dań w coraz gęstszej atmosferze zniecierpliwienia zgłodniałych domowników była mi zupełnie obca:) Zapraszam!  EMPANADILLAS Z KURCZAKIEM I BRZOSKWINIAMI / MORELAMI 2 łyżki oleju 1 drobno posiekana cebula 50 dag pokrojonej drobniutko piersi z kurczaka 10 dag brzoskwiń z zalewy, drobno posiekanych (można zastąpić suszonymi morelami, wcześniej namoczonymi

KUCHARNIA
Roladki z tortilli 654

Wspaniała przekąska na zimno, zaletą jest tempo jej przyrządzenia, zapewniamy, że błyskawiczne, przekonajcie się sami, na pewno urzeknie wszystkich smakiem i wyglądem, farsz można samemu tworzyć

kgwjanczewo
Wegetariańskie potrawy dla mięsożerców 119

uznania, a na koniec wymieszaj. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dodaj dwie łyżki wody. Skrzydełka z kalafiora z hummusem To danie może zastąpić często goszczące na imprezach skrzydełka z kurczaka. Wystarczy kupić: dużego kalafiora, jajko, mąkę pełnoziarnistą, sól, pieprz, ostrą paprykę, granulowany czosnek, płatki kukurydziane, ciecierzycę, cytrynę, tahini, czosnek, oliwę z oliwek. Zacznij od hummusu. Odsączoną ciecierzycę (puszka) zblenduj(...)możesz kupić hummus, ale uważnie czytaj jego skład. Najlepszym rozwiązaniem będzie hummus naturalny, np. http://www.primavika.pl/hummus-naturalny . Następnie ugotuj kalafiora al dente i rozdziel na różyczki. Całość obtocz w cieście z 2 jajek, 4 łyżek mąki pełnoziarnistej i przypraw. Całość posyp płatkami kukurydzianymi i piecz w temp. 180°C na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Skrzydełka przed podaniem posmaruj cienką

Kuchcik gotuje
Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. 525

mąki ścieram na tarce o dużych oczkach schłodzoną margarynę, dodaję pokruszone drożdże, wlewam śmietanę, dodaję jedno całe jajko i jedno żółtko. Wszystko dokładnie wyrabiam. Ja robię to ręcznie. Gotowe ciasto dzielę na części, każdą z nich po kolei wałkuję na prostokąt, nakładam farsz, zwijam i kroję na porcje. Gotowe paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smaruję(...)temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do zrumienienia. Farsz: Jeśli nie mamy upieczonych lub gotowanych mięs. Proponuję ugotować w wywarze z włoszczyzną i przyprawami co najmniej dwa gatunki mięsa np. kurczak i wieprzowina ( łopatka ). Po ugotowaniu ostudzić. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojona w kostkę cebulę, chwilę smażę aż do odparowania nadmiaru wody. Ostudzone pieczarki

Kuchnia z widokiem na ogród
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 176

orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy(...)Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo

Codziennik Kuchenny
TYMIANKOWE UDKA Z PIEKARNIKA 301

zapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek tymianku w delikatnych potrawach z drobiu.  Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :)) Składniki: udka (lub podudzia)  z kurczaka (ilość zależy od tego, na ile osób przygotowujemy danie) kilka gałązek tymianku 2 ząbki czosnku słodka sproszkowana papryka sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu majeranek Wykonanie(...)marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 2h (ja zawsze przygotowuję wieczorem i zostawiam w lodówce do następnego dnia). Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego albo na blaszkę od ciasta (wtedy są równomiernie rozłożone i mogą lepiej się zrumienić) i wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika. Nastawiamy temperaturę piekarnika na 175st i pieczemy 1h. W ten sposób przygotowane udka są aromatyczne

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania