odczuwam głodu i bez trudu zasypiam. :) 1. Sałatka z jajkiem i brokułem Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem ( zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem ), brokułem i lekkim sosem czosnkowym. Często dodaję także grzanki z razowego pieczywa. Jest naprawdę pyszna! :) Co potrzebujemy? jajko (ugotowane na twardo) sałatę lodową garść rukoli pomidor 1/3 ogórka(...)minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Podawać z serkiem wiejskim, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi. Na kolację warto zjeść także... marchewkową pizzę pieczoną rybę krewetki z porem, czosnkiem i natką Smacznego
Kuchnia Elliekoncentratu pomidorowego powstał aromatyczny sos. Podałam z jogurtem naturalnym i sałatą z winegretem. Brązowy ryż możecie zastąpić białym ryżem np. jaśminowym, a do farszu dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Papryki będą idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację po pracy. Dzięki możliwości wcześniejszego przygotowania, świetnie sprawdzą się też na wszelkiego rodzaju przyjęciach czy imprezach. Mogą być też dobrym(...)farszem i układamy w żaroodpornej formie ( u mnie okrągła o średnicy 28 cm). Podlewamy gorącym bulionem lub lekko osolona wodą ( max. do 1/3 wysokości papryk). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Formę ostrożnie wyjmujemy na blat, bulion mieszamy z 1 łyżką koncentratu pomidorowego, a na każdej połówce papryki układamy plaster mozzarelli. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy
cool and mintylubię tą przysmażoną skorupkę, ale oczywiście wybór należy do Was, polecam ten przepis gorąco! Warto zapoznać się także z innym, równie fenomenalnym przepisem tego autora na panierowaną pierś z kurczaka z salsą pomidorową , którą robi się dosłownie w kilka chwil, a efekt zachwyca, zapraszam! Scroll down for recipe in English Gnocchi z szałwią i grzybami (2 porcje) Składniki(...)flour. Lightly mix then turn out onto a floured surface. Knead lightly until you have soft, slightly sticky dough. Cut the dough in half and roll each piece into a long sausage shape, about 1,5 cm in diameter and lice into 2 cm pieces. Bring a large saucepan of salted water to the boil. Drop in the gnocchi
karmelowyStir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się do dyskontu w Tymbarku, żeby zobaczyć(...)zbyt wielu). W tych ostatnich niezłe są owoce, warzywa i niektóre paczkowane wędliny oraz sery. Mięso i wędliny nieopakowane (bardzo dobrej jakości) kupujemy w lokalnym sklepie mięsnym. Kurczaka, koniecznie z wolnej hodowli, szukamy w jednym z hipermarketów. Jeśli jesteśmy w Warszawie, to po ryby idziemy do… dyskontu. Tu polegamy na wiedzy prawdziwego eksperta – kolegi Eugeniusza z „Pulsu Biznesu
Niedzielny kucharzTajemnicą nie jest, że uwielbiam kuchnię orientalną , ani to, że chili najchętniej dawałabym do wszystkiego ;) To właśnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej czuję
Ostra na Słodkonasienne). Następnie pokrój w kawałki 2×2 cm. Ananasa podziel na cząstki podobnej wielkości. Składniki nadziewaj na patyczki, ja zacząłem od pomidorka, potem bazylia, pieczony batat, ananas, kiełbasa i ogórek jako podstawa. Do szaszłyków użyłem bambusowych wykałaczek z pętelką na końcu, ładnie się prezentują. Sałatka z szynką(...)ulubionych letnich przekąsek. Do ich przygotowania użyłem nowej linii produktów marki Cedrob “Wędlin z kurnej półki”. Mają one prosty skład: przyprawione mięso z kurczaka oraz sól peklująca. Uwaga KONKURS!!! Dodatkowo możesz wziąć udział w KONKURSIE!!! Wystarczy, że stworzysz potrawę lub lekką, letnią przekąskę na piknik z produktami marki
kuron.com.plWczorajszy dzień była bardzo intensywny;) Miałam w głowie tyle pomysłów na nowe potrawy, że przy moim barku zdecydowania zabrałam się za wszystkie naraz;p Do tego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka , przyprószone mozzarellą . Dobroci zapiekankowej było niewątpliwie dużo - solidna pół-kilogramowa porcja! Największy żarłok by się najadł, a i smak niczego sobie. Zboczkowa mnie po prostu zachwyciła, rozkoszowałam się każdym kęsem(...)dzbanku za 4 PLN sztuka. Ponad 30 rodzajów do wyboru - ciężko było się zdecydować! W końcu stanęło na herbacie czarnej Prażone Kasztany (cejlońska z cząstkami jabłek, wyciągiem z pieczonych kasztanów i płatkami ostu) oraz herbacie zielonej Sencha Truskawki w Śmietanie (chińska z dodatkiem owoców, płatków róży i rokitnikiem). Mogę tu wracać dla samej herbaty - doświadczenie było wspaniałe! ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Kawiarnia
Grunt to przepis!nawet do kilku miesięcy. Składniki na 2 keksówki o wymiarach LxWxH 30x12x8c: MIĘSO: 2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka ½ kg podgardla wieprzowego 200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA: 1 cebula – średnia 3 jaja – całe 2 bułki poznańskie – nie mogą być(...)Jeszcze raz wyrobić ręką – już bez próbowania smaku, bo są wbite surowe jaja . Keksówki wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do kek sówek, powierzchnię wyrównać łyżką. Piec 60 minut w temp. 180C – bez termoobiegu; na środkowym poziomie piekarnika . Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia minimum 2 godziny albo dłużej. Jeść na chlebie posmarowanym masłem
Grunt to przepis!Dziś przedstawiam szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Pyszny strogonow z klopsikami drobiowymi i grzybami w śmietankowym sosie i podany na tagliatelle pełnoziarnistym Lubelli . Danie
karmelowyDodatkowo można zdecydować się na patelnie z wysokim brzegiem lub niskim, patelnie grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia(...)orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko
Smaki Na TalerzuDodatkowo można zdecydować się na patelnie z wysokim brzegiem lub niskim, patelnie grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia(...)orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko
Smaki Na Talerzugroszku, fajnym pomysłem jest też ser opatulony chudym, wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską. Do czego podać? Przede wszystkim do wszelkich mięs, gulaszy czy potrawek. U mnie był to kurczak w sosie warzywno pomidorowym, a gdy zostało, zjadłam z duszoną rybką. Na pewno zrobię powtórkę, ale poczekam na jakąś fajną okazję, gdy w domu będzie więcej osób, żeby mogli(...)oczywiście kulisty i stożkowy. Z wody i mąki robimy ciasto, bardzo lejące- tak, by na kulce była tylko cieniutka warstwa (im gęstsze ciasto, tym większe prawdopodobieństwo, że podczas pieczenia odejdzie nam cała panierka). Obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub zimno, z sosami majonezowymi
Kuchnia w czekoladziealbo dodatki nie takie jak lubimy, albo jest to typowo włoska pizza – z małą ilością składników i dużą ilością oliwy… albo raz na jakiś czas ciasto lub kurczak wychodzą przesuszone, w efekcie czego cała pizza jest mało przyjemna do jedzenia… Warto więc wydawać pieniądze, jeśli na wstępie wiesz, że to nie będzie „TO”?? Niedawno natrafiliśmy(...)dwie części. Formujemy okrągłą pizzę. Smarujemy ją połową serka. Posypujemy niewielką ilością tartej mozzarelli. Wykładamy liście szpinaku, oraz plasterki gruszki. Posypujemy posiekanymi orzechami oraz niewielką ilością tartej mozzarelli. Pizzę pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W podobny sposób przygotowujemy drugą pizzę. Przed pieczeniem… Druga pizza wyszła nieco większa, potrzymałam ją w piecu minutkę dłużej
Smaki Na TalerzuPizza na spodzie z kalafiora to smaczna propozycja na obiad lub kolację. Nazwałam to danie pizzą, ale nie będę Was oszukiwać – nie jest to pizza
365 dni dookoła kuchni