kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:556/674)

LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 124

Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także(...)owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Źródło: internet Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni

Ciastka - domowe słodkości
Miska Tupperware 273

miskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy”, należy zamknąć ją ponownie i odessać powietrze. Czynność należy powtórzyć 2- 3 razy, a ciasto będzie wyrośnięte i gotowe do pieczenia. Na Fb wywiązała się dyskusja na temat takich misek..jedni mieli pozytywne zdanie, byli zadowoleni i zachwalali produkty Tupperware..inni zaś mieli negatywne opinie na taki produkt.Niektórzy twierdzili(...)podnosi się do góry..ale sam moment tego pyknięcia jakoś trochę straszy..ale trza się do tego przyzwyczaić..ciasto pięknie wyrosło, a pizza była smaczna. Podejście trzecie- marynowanie kurczaka ..to tez można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko

Moje domowe kucharzenie
Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką. 177

Niedawno wrzuciłam przepis na kurczaka zapiekanego z ryżem i warzywami . Tę zapiekankę skonstruowałam w sposób całkiem podobny. Jest ryż, są warzywa, jednak zamiast mięsa pojawił się dorsz. Zapiekanka wyszła naprawdę zdrowa, wręcz dietetyczna, bo nie użyłam ani tłuszczu, ani innych tuczących składników, a okazała się naprawdę obłędna w smaku. Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest odpowiednio doprawiony sos pomidorowy(...)spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie sos. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika - pieczemy przez 20 minut (lub 25 minut, jeżeli rybne kawałki są grube) w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem (bez przykrycia).  Zajadamy jeszcze ciepłe.  Smacznej zapiekanki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka z kabanosa 190

moja propozycja sałatki na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sałatka z kabanosa Stół zastawiony jedzeniem – tak u mnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy. Myślę, że u Was jest podobnie Zazwyczaj piekę dwa do trzech ciast, robię przekąski, jakieś danie gorące i jedną albo dwie sałatki. Jeśli zapraszam rodzinę to ilości przygotowanego jedzenia zwiększaja się wprostproporcjonalnie do liczby zaproszonych gości. Na nadchodzące(...)dokładnie wymieszać. Sałatkę przechowywać w lodówce. Sałatka z kabanosa O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę. Kiełbaski, których użyłam były wieprzowe i dość cienkie. Śmiało możemy użyć kabanosów wykonanych z kurczaka czy z innego mięsa. Paprykę marynowaną możemy zastąpić świeżą papryką. Ser żółty w mojej sałatce to ser gouda. Możecie go zastąpić dowolnym serem żółtym. Uważajmy bardzo z pieprzem cayenne. Dodajmy

mecooks
Domowy pasztet 132

święta. Jest delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe(...)dodać suchej, tartej bułki. Do wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować delikatnie olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób 144

najłatwiej je zamrozić. Wiele z Was pyta jak przechowujemy gotowe dania. Nasza metoda jest taka, że: potrawy z ryb, owoców morza, trzymamy w lodówce maksymalnie jeden dzień dania z kurczaka i wieprzowinę 2 dni wołowinę – 3 dni jedzenie na czwartek i piątek zawsze mrozimy, chyba, że jest robione na świeżo dzień wcześniej wieczorem lub przed wyjściem do pracy rano(...)niedoceniane, a nawet pomijane. Odpowiednio potraktowany kalafior zamienia się w delikates o bardzo przyjemnym smaku i niesamowitej konsystencji: delikatnej, ale jędrnej, lekko al dente. Kalafior jest pyszny gotowany, smażony, pieczony oraz jedzony na surowo. Umyty, pokrojony w różyczki wyśmienicie smakuje na surowo z dobrym majonezem – najlepiej własnej, domowej roboty. W tym tygodniu kalafior występuje w roli ryżu

Niedzielny kucharz
Warszawska podróż kulinarna do Włoch w restauracji Presto Pizzerii - Trattoria - dobry sposób na poprawę humoru 157

włoskimi jak: obrusy w czerwoną kratkę na stolikach. Jest rustykalny i trochę surowy , który ociepla światło świec. Wystrój przypomina mi małą włoską knajpkę z winem i zapachem pizzy z pieca. D obrze pasuje do włoskiego klimatu. W środku lokalu znajduje się całkiem sporo stolików, ale na szczęście nie jest ich za dużo i nawet przy pełnym obłożeniu lokalu można(...)Lokal oferuje im kartę z daniami przystosowanymi do gustu dzieci podawane w mniejszych porcjach. Bruschetta z pomidorkami i bazylią posypana parmezanem Penne w sosie na bazie sera mascarpone z kurczakiem, pomidorami i chilli Crema Catalana J eśli chodzi o smak to dania , które spróbowałam bardzo mi smakowały. Dania są smaczne, dobrze przyprawione, a porcje solidne. Kocham włoską kuchnię, a dania

Projekty ze smakiem
Roladki z polędwicy z maślanymi kurkami 145

półkami w sklepie koncepcja ewoluuje? Bo mnie ta przypadłość nawiedza dość często ;) Równie często pomysł przybiera jeszcze inną wersję, gdy zaczynam gotowanie. Tym razem tak właśnie było. Chciałam kupić kurczaka, wróciłam do domu z polędwiczką wieprzową. Miała być grillowana, a ostatecznie nafaszerowałam ją i upiekłam. Obiad, z racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie(...)masło związało masę, a dzięki temu łatwiej zwijam całość w zwartą roladę, dokładając jeszcze do środka pół łyżki masła, drugą połówką nacieram mięso z zewnątrz. Szczelnie owijam folią i piekę w piekarniku w 150-160 stopniach przez około 30-40 minut, w zależności od grubości rolady.  Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło

Pichceniomania
Pasztet z czerwoną papryką ( do smarowania ). 183

Jeśli ktoś nie lubi papryki może ją zastąpić marchewką. Natomiast jeśli ktoś lubi ostry pasztecik może dodać papryczkę chili. Składniki : 20 dkg świeżej wątróbki drobiowej 16 dkg piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 mała czerwona papryka ( 10 dkg ) 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka suszonego tymianku 3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu sól ( najlepiej nieoczyszczona np. kłodawska ) pieprz czarny(...)gęstość śmietany. Gdyby masa była za gęsta, możemy dolać jeszcze rosołu. Natomiast gdyby była za rzadka, dodajemy trochę kaszy manny. Pasztet wykładamy do szklanych lub ceramicznych żaroodpornych małych pojemniczków. Pieczemy w 175 C przez około 20 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Taki pasztet spokojnie wytrzyma kilka dni. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej, wtedy

Przepisy i porady kulinarne
Wonton pierożki zrób je sam :) 213

Pierożki nadzienie z kurczaka 20 dkg piersi z kurczaka 2 cm kawałek imbiru  pęczek kolendry  3 łyżki sosu sojowego  1 ubite białko    Piersi z kurczaka zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam obrany i rozdrobniony imbir , posiekaną kolendrę i sos sojowy, dodałam ubite białko. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut.    Wonton(...)więcej znajdziecie na youtube jak kleić pierożki ( TU )    Potem zostaje nam tylko ugotowanie na parze naszych pierożków. Gotujemy w koszyczku wyłożonym papierem ( u mnie zwykły papier do pieczenia ) i gotujemy około 10-12 minut jedną porcję, podajemy gorące wraz z naszym sosem.      I na końcu zdjęcie oczekujących na zrobienie zdjęcia ;) i może poczęstujesz, bo pięknie

Kuchnia na wzgórzu
Kurczakowe uda faszerowane szpinakiem pod beszamelową kołderką 335

szpinak uwielbiam i mój farsz szpinakowy pasuje do wielu potraw - postanowiłam spróbować... Efekt? Oto on: Składniki (na 4-5 porcji, bo zazwyczaj tyle jest udek): opakowanie mięsa z udka kurczaka opakowanie pieczarek tarty ser lub bułka tarta farsz szpinakowy: pół opakowania sera typu feta pół opakowania mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany łyżka mąki cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz, papryka(...)Zalewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem lub bułką tartą (kto co ma) lub w wersji na bogato - tartym serem wymieszanym z bułką tartą. 8. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą jaglaną.   9. Smacznego!!! PS. Jeśli mięso okaże się nienadające do faszerowania, to robimy zapiekankę warstwową: na dno trochę beszamelu, potem

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Makaronowa zapiekanka z krewetkami i bukietem śródziemnomorskich smaków 124

Smaczna, sycąca zapiekanka na bazie makaronu, delikatnych, ale dobrze przyprawionych krewetek, dojrzewających w słońcu suszonych pomidorów, aromatycznych oliwek, puszystej mozzarelli oraz pachnącej kolendry to świetny pomysł

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki do odrywania z garnka żeliwnego 147

mojej indukcji, bo jak się okazało, wszytko co ma w składzie Fe- żelazo, działa na indukcji wybornie, a żeliwo to nic innego jak żelazo. Kiedy pierwszy raz zrobiłam kurczaka w brytfannie z warzywami a on był za jakieś 40 minut już dobry i niesamowicie mięciutki, to pokochałam wszystkie naczynia żeliwne. Jedno musicie wiedzieć o pielęgnacji żeliwa. Jeśli zdecydujecie się(...)nadzieniem  czeko-śliwka, ale jak zaczęłam w domu już przygotowywać ciasto, okazało się, że nie mam w domu masła ;-(. Ech no tak, bo ja masła używam tylko do pieczenia i do smażenia czasami. Więc swoje zamiary musiałam zrewidować w trakcie hehehe, i tak powstały buchty - bułki do odrywania z ziołami prowansalskimi, kminkiem i miodem. Bardzo fajnie puszyste

SMYKWKUCHNI
Pasztet z suszoną śliwką 84

tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne mięso sprawdzi się tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki(...)rząd suszonych śliwek po czym całość przykrywamy pasztetem. U mnie wyszły dwie foremki o wymiarach 30 cm x 8 cm x 6 cm. Pasztet w formach przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez około 40-45 minut. Po około 25 minutach ściągamy folię i resztę czasu pieczemy bez przykrycia. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów. Smacznego Artykuł

PatiGotuje
Lasagne z kurczakiem i trzema serami. 184

żadnym wypadku nudnego  : - )  Składniki dla 6-8 osób (blaszka w rozmiarach około 25x30cm): 24 płaty makaronu do lazanii  Lubella 80 dag mięsa z piersi lub udek kurczaka (pokrojone w drobną kostkę lub zmielone) 3 ząbki czosnku 1 cebula biała 2 czerwone słodkie papryki 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie własnej 3 kulki sera mozzarella — około(...)zrobił się twardy od wysokiej temperatury. Wierzch nakrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut można zdjąć folię. Po wyjęciu z pieca odczekać 20 minut i podawać gorące  : -)  Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny