Sałatka z kurczakiem, selerem i żurawiną to smaczna przekąska, idealna na domowe imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Z pewnością posmakuje osobom, które lubią słodko-słone połączenia smakowe. Taką sałatkę możemy także spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy. Dzięki zawartości kurczaka jest bardzo sycąca. Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem, selerem i żurawiną. Świetnie(...)Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KURCZAKIEM SELEREM I ŻURAWINĄ Składniki 400 g fileta z kurczaka mała puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 1 czerwona cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego garść żurawiny garść słonecznika Wykonanie Fileta z kurczaka oczyścić z błonek, następnie pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, curry oraz przyprawą do kurczaka. Usmażyć na łyżce
Alle Dobre!słońcem Indii. Na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie, a mianowicie Chicken Khorma. Chicken Korma jest to rodzaj curry , w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ), jogurt i spora ilość cebuli. Chicken Korma jest niesamowicie aromatyczny, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze i dużej ilości cebuli. Fantastyczny pomysł
Ostra na Słodkominut!!! SKŁADNIKI 2 woreczki kaszy jaglanej Cenos , marchewka z groszkiem Dagoma , 150 g sera feta, ½ puszki fasoli czerwonej, 2 udka z kurczaka upieczone, szczypiorek, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki przyprawy curry WYKONANIE(...)Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Udka obieramy z kości i skóry, dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, groszek oraz fasolę osączamy z zalewy. Kaszę mieszamy z przyprawą curry, polewamy oliwą, dodajemy kurczaka i warzywa, mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku. Na wierzchu układamy kawałki fety. Całość przekładamy do foremek do zapiekania wysmarowanych wcześniej oliwą, zapiekamy ok. 10 min. Podajemy z ulubionym
słodki brateklekko bulgocząca w garnku to prawdziwa eksplozja smaków! Tikka masala u mnie dzisiaj z dzikim ryżem i naan z patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie(...)łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 płaska łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki oleju 150 ml śmietanki 1 doniczka dorodnej kolendry Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju. Przygotuj sos. Nasiona przypraw
codojedzeniaprzygotować kuskus z warzywami z patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną już na blogu). Kuskus z warzywami z patelni- składniki: piersi z kurczaka warzywa na patelnię (600g) kuskus (200g) sól pieprz przyprawa curry zioła prowansalskie olej Przepis na kuskus z warzywami z patelni Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy go ulubionymi przyprawami, w naszym wypadku(...)była sól, pieprz i curry. Podsmażamy go na patelni z niewielką ilością oleju. Jak kurczak będzie usmażony przekładamy go do miseczki, a następnie na patelni przesmażamy " warzywa na patelnię ". W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!puszki :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 puszka białych grejpfrutów rukola 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny oregano bazylia curry Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony
Parowar Facetaśmietany bez laktozy 18% – 80 g parmezanu – 1 por – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz – łyżeczka cząbru – duża szczypta słodkiej i ostrej papryki – duża szczypta curry – łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodka i ostrą. Dodajemy również curry. Cebulę pokroić drobno. Pora opłukać i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić na rozgrzaną
I LOVE LIFEsambal. SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku w plasterkach 2 cm kawałek korzenia imbiru (oskrobany i starty) 3 łyżki żółtej pasty curry 300 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku 250 g makaronu (nudle lub mie) 125 g taugé (kiełki soi) garść siekanej natki kolendry(...)cytryna pokrojona w ząbki Wykonanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i imbir wraz z pastą curry. Wszystko podsmażać ok. 1 minuty. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażać aż mięso nabierze bursztynowego koloru Dodać mleczko kokosowe i bulion i gotować razem przez ok. 10 minut Dodać zamrożony groszek i gotować jeszcze
Sztuka gotowania w/g Samiryktóra wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej. Zaczynamy: Składniki: 3 piersi z kurczak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminka 0,5 łyżeczka tymianku 4 marchewki 1 puszka mleka kokosowego 180 gr fasolki szparagowej 100 ml śmietany sól, pieprz 2-3 łyżki(...)oleju Wykonanie: Kroimy piersi kurczaka w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka- doprawiamy solą I pieprzem- smażymy ok 5 min. Wyciągamy z garnka. Do garnka wrzucamy pokrojona cebulę, przyprawy- curry, tymianek I kminek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I 0,5 szkl wody. Gotujemy ok 3-5 min. Ponownie dodajemy kurczaka do garnka, marchew pokrojona w talarki, fasolkę
Smaki EdytyCurry to danie na bazie pasty curry, mleka kokosowego z dodatkiem pomidorów. Często curry występuje z kurczakiem lub owocami morza. Nigdy jednak nie spotkałam tego dania z dodatkiem łososia lub innej ryby. Długo duszone danie z dodatkiem batata i papryki uwieńczone zostało cytrynowym ryżem, by całość utrzymać w formie lekkiego i orzeźwiającego dania. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również pita(...)papryki 1/2 żółtej papryki 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej (lub 2-3 obrane i pokrojone pomidory) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki curry czerwonego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny natka pietruszki Ryż gotuję w podanej
Mango PapajaKurczak duszony w marchewce z dodatkiem mleczka kokosowego i bobu. Smaczna propozycja na niedzielny obiad. SKŁADNIKI: 6 części kurczaka 3 marchewki 2 pomidory malinowe 400ml mleczka kokosowego 200g bobu 1 łyżka curry 1 łyżka papryki słodkiej tymianek sól pieprz czarny Bób ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Gotować ok 5min. Przelać zimną wodą i obrać z łupinek(...)Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pomidory. Wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Poddusić i dodać paprykę słodką i curry. Wymieszać i dodać do kurczaka. Ponownie wlać trochę wody na patelnię i wymyć smaki. Mięso postawić na ogień i wlać mleczko kokosowe. Dusić, aż wszystko będzie miękkie, a sos marchewkowy zgęstnieje. Przyprawić
https:KKuchniaMniamszpinak. Dzisiejszy przepis na satay zawiera kilka konkretnych składników, które w pełni oddają smak tego sosu. Znajdziecie tutaj kumin rzymski i brązową gorczycę oraz czerwoną pastę curry. Polecam użyć odfiletowanych udek z kurczaka, bo jest to mięso soczyste i idealne do sosów. Satay świetnie pasuje do ryżu, ale jeśli lubicie bulgur lub inną kaszę, będzie równie zadowoleni. Tak czy inaczej(...)satay z kurczaka do smaczny obiad na niedzielę. Resztki możecie wziąć do pracy. Satay z kurczaka Składniki: 800 g udek z kurczaka 1 czosnek solo 1 ½ łyżki czerwonej pasty curry 50 g orzechowego masła 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy 450 ml kokosowego mleka ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 100 g szpinaku, świeżego sól do smaku 1 łyżka
codojedzeniaSKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny 200 ml mleka kokosowego przyprawy: curry, pieprz,sól,czosnek niedźwiedzi ,kurkuma pasta curry szczypiorek 1/2 szklanki kaszy kuskus olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju z chilli. Następnie doprawiam i smażę na rumiano. Kurczaka zalewam mlekiem kokosowym i duszę. Dodaję dwie łyżeczki curry
Gotowanie PatkiRamen oraz burgery: z wołowiną, kurczakiem oraz halloumi. 4. Restauracja Słoik Na ulicy Złotej czeka na gości Słoik – restauracja, w której postawiono na tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnej formie. Można tu przyjść na lunch lub na spotkanie przy drinku, można też zjeść tu smaczny obiad w przystępnej cenie. Cezar z panierowanymi boczniakami lub kurczakiem, Wege Micha z hummusem i pieczonymi(...)bardzo chętnie odwiedzana przez amatorów orientalnych smaków. Ponieważ szef kuchni pochodzi z Hanoi, można tu spróbować dań sporządzanych zgodnie z tradycją. W zestawach lunchowych pojawia się m.in. czerwone curry z wołowiną, kurczakiem lub tofu, żeberka w sosie słodko kwaśnym z ananasem oraz warzywa z makaronem udon. Można tu również spróbować słynnych tajskich zup Tom Kha i Tom Yum Kung, można
Kuchcik gotujeczerwona 0,5 puszki groszku 0,5 puszki kukurydzy spora ilość curry ząbek czosnku cebula odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy obficie w curry ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (skracając czas o około 5 minut i dodając do wody odrobinę curry) na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropel
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość