obiad gotowy! Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kurczaka w sosie porowym. PRZEPIS NA FILECIKI W SOSIE POROWYM Składniki 1 duży por podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g) 200 ml śmietany 18 % 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka(...)masła 50 ml wody 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie 1. Kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kotleciki. Jeśli będą zbyt grube rozbić je delikatnie tłuczkiem. 2. Kurczaka przełożyć do miski i dodać do niego przyprawy (przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, papryka słodka, curry, sól, pieprz). Wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. 3. Następnie
Alle Dobre!smaku od Indyjskiego Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki(...)dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem
Smaki Przyprawy i Kolorysmaku od Indyjskiego Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki(...)dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem
Kulinarna rozmowapieczarek 25dag sera żółtego Pół czerwonej papryki Przyprawa curry 1cebula Wykonanie: Zrobić ciasto oraz sos. (przepis do nich znajdziecie w poprzednich wpisach ☺) Ciasto posmarować sosem. Kurczaka pokroić w małą kostkę i usmażyć w curry Pieczarki podsmażyć z cebulą Paprykę drobno posiekać Na sos nałożyć kurczaka, pieczarki, kukurydzę, paprykę oraz starty żółty ser Piec w 180 stopniach przez 20min Bon appetit
Bonapetit2xMlubicie choć trochę kuchnię azjatycką, zwłaszcza tajską lub hinduską, koniecznie musicie spróbować tajskiego curry – zielonego, czerwonego albo żółtego. O czerwonym już było w naszych przepisach ( Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry ), więc kolej na zielone. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie własnej pasty, można skorzystać z kilku dostępnych w sklepach – są naprawdę całkiem niezłe. Zielone tajskie(...)kojarzy się po prostu z mieszanką przypraw, czasem wymieszanych z olejem. A tutaj chodzi właśnie o całą potrawę, której składnikiem jest gęsty sos. Zielone tajskie curry z krewetkami (choć można krewetki zamienić choćby na kurczaka) pochodzi z centralnej Tajlandii. Jego „zieleń” bierze się z zielonych papryczek chili, a co ciekawe – w oryginalnej nazwie (Thai: แกงเขียวหวาน , rtgs : kaeng
Pociąg Do Kuchnibardzo smaczne danie z ryżem z pomidorami i papryką Składniki: 2 piersi kurczaka, ryż z pomidorami, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 szklanki bulionu, kurkuma, kolendra, curry, imbir, cynamon, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kurczaka kroimy w długie paski. Przyprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw z : kurkumy, kolendry, cynamonu, imbiru, pieprzu i curry. Smażymy na rozgrzanym
Aga w kuchniPyszna i szybka do przygotowania sałatka, w której wspaniale przeplatają się smaki – lekko ostry por, słodkie rodzynki i brzoskwinie, wędzony kurczak i ryż, a całość w delikatnym sosie majonezowym z dodatkiem przyprawy curry. Taka sałatka świetnie się sprawdzi na kolację, a na drugi dzień jako drugie śniadanie do pracy. Nie zawiedzie Was też, gdy przygotujecie ją i podacie odwiedzającej(...)połówek brzoskwiń z puszki garść orzechów włoskich, posiekanych – opcjonalnie Sos: 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Kurczaka (bez skóry) kroimy w kostkę. Umyte pory kroimy na półplasterki. Przelewamy je na sicie dość dużą ilością wrzącej wody. Osączamy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy
Smaki Na TalerzuLekka, zdrowa, pożywna kolorowa sałatka na bazie kurczaka w aromatycznej mieszance przypraw curry, świeżych owoców oraz roszponki. Idealny pomysł na obiad pełen witamin. Składniki: 300g fileta z kurczaka 125g roszponki 1 granat 3 pomarańcze 70g słonecznika 2 łyżki klarowanego masła curry sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry, odstawić na około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyobiad jest idealny! Przygotujesz w 10 minut a reszta sama się robi :) Składniki: pół papryki czerwonej cebula 1 duża pieczarki 4 duże szt. pół piersi z kurczaka przecier pomidorowy 400-500 ml przyprawy: curry, oregano, sól, pieprz i papryka słodka Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Kroję w cienkie paski paprykę, cebulę w piórka(...)pieczarki w pół plastry i wszystkie warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego. Warzywa polewam przecierem pomidorowym, doprawiam solą, pieprzem i oregano a następnie wszystko mieszam. Kroję pierś z kurczaka w kostkę, przyprawiam obficie curry, solą, papryką słodką (najlepiej jest zostawić na jakiś czas przyprawione mięsko wtedy lepiej smakuje ale nie jest to konieczne) i wykładam na wcześniej przygotowane warzywa. Całość wstawiam
Kuchnia Vikikroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki) i szklimy ok. 2 min. Zestawiamy patelnię z palnika. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (4 min) Oczyszczamy ją, kroimy w średnią kostkę, dodajemy trochę curry, pieprzu oraz soli i mieszamy. Dodajemy ją na patelnię z cebulą i smażymy na mocnym ogniu przez 2 minuty, mieszając. Nie martwcie się, że pierś(...)najpierw lekko naciąć cukinię wzdłuż tej granicy i dopiero wydrążyć. 5. FASZEROWANIE (2 min) Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę
Nerds Kitchenpiersi kurczaka 1 mała biała cebula 1/2 czerwonej papryki 200 g dyni 200 ml śmietany 18% 2 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki chili kilka gałązek tymianku Wykonanie: Kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miski.Wlać 1 łyżkę oliwy, dodać chili, pieprz i sól. Wymieszać. Cebulę pokroić w piórka(...)paprykę i dynię w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie wlać śmietanę, dodać curry i listki tymianku. Zmniejszyć ogień i pozwolić, by smaki się połączyły. Podawać z ryżem
Pasja Smakusię nawet jakiego rodzaju mięsa użyłam do tego dania, a pomysł, że to kurczak wydawał się im nieoczywisty;) 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g) 3 średniej wielkości cebule 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przyprawy curry 300g ryżu długoziarnistego 2 małe jajka szczypiorek sól, pieprz Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek umieszczonych na opakowaniu (ja pod koniec(...)oleju. Wrzucamy cebulę, oprószamy ją niewielką ilością soli. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy 1/3 szkl. wody. Pod koniec do cebuli wsypujemy 1 płaską łyżeczkę curry, mieszamy. Gdy woda z patelni odparuje, dodajemy kurczaka i smażymy razem do czasu, aż straci różowy kolor. Zawartość patelni zgarniamy na boki, a na środek wbijamy jajka. Mieszamy je, do czasu aż lekko się
Smaki Na TalerzuSkładniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżka tymianku, 1 łyżka curry, 1 łyżka cynamonu(...)łyżki sosu słodko- kwaśnego chili, sól, pieprz, łyżka mąki tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Estragon, zioła prowansalskie, tymianek i curry mieszamy w miseczce. Ziołami obsypujemy kurczaka. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, czosnek kroimy w plasterki. Brzoskwinie kroimy w kostkę, zalewę zostawiamy. Warzywa podsmażamy na patelni około 15 minut, żeby warzywa zmiękły. Przekładamy
Pobite gary Barbary100g sera feta 3 łyżki śmietanki 18 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki curry 1 łyżka oleju Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki,oprószyć przyprawą do kurczaka,wymieszać z olejem i usmażyć na rumiano. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę,jajka,szczypiorek,posiekaną w paseczki
Kolorowa kuchnia Elkiprzygotowania tego kurczaka najlepiej wykorzystać mięso z udek kurczaka lub pałek z kurczaka, które po ugotowaniu według przepisu będą super miękkie i soczyste. Jednak możecie również użyć piersi z kurczaka, jeżeli wolicie chudsze mięso. Polecam potrawę na koniec przyprawić sporą ilością ostrej papryki, której smak dobrze się zrównoważy ze smakiem rodzynek. Smacznego! Zobacz też: Pieczony kurczak Kurczak w mleku kokosowym(...)Siekane kotleciki z cukinią i curry Lekka sałatka z kurczakiem Przepis na kurczaka z rodzynkami w sosie pomidorowym Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g mięsa z kurczaka lub pałeczek kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 2 cebule 100 g rodzynek 400 ml bulionu/wody 200 g koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki ostrej szczypta chili łyżeczka cukru sól
Kuchnia Bazylii